Foxy, jak vyrovnat napětí
-
maros89
- Kontaktovat uživatele:
Foxy, jak vyrovnat napětí
Ahojte,
stala sa mi taka vec ze som si omylom zamenil jeden kablik a teraz na 3 clankovej baterke FOXY 2200mAh 36/70C mam napetie na jednotlivych clankoch 3,70 + 4,14 + 4,16 =12V: Viete mi poradit ako to mam vyrovnat ? (pouzivam Turning ACCUCELL 6).
Děkuji Martin
stala sa mi taka vec ze som si omylom zamenil jeden kablik a teraz na 3 clankovej baterke FOXY 2200mAh 36/70C mam napetie na jednotlivych clankoch 3,70 + 4,14 + 4,16 =12V: Viete mi poradit ako to mam vyrovnat ? (pouzivam Turning ACCUCELL 6).
Děkuji Martin
Re: Foxy, jak vyrovnat napětí
Přes balanční konektor nabij každý článek zvlášť. Proud max 1A. Budeš si na to muset vyrobit nabíjecí kablík. Nak
-
maros89
- Kontaktovat uživatele:
aky nabíjaci kablik, co tym myslis? mozes dat schemu alebo obrazok v Painte?
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
maros89 píše:aky nabíjaci kablik, co tym myslis? mozes dat schemu alebo obrazok v Painte?
Udělej si ho z tenkého drátku aby šel zastrčit do balančního konektorku.
A připojíš pouze ten jeden článek co potřebuješ nabít. druhou stranou zapojíš do nabíječky. Opatrně abys nezkratoval.
maros89 píše:... pouzivam Turning ACCUCELL 6...
Tak neřeš jaký kablík, použij tu balanční destičku co se k Accucellce standardně dodává a nabij v módu "balance". Bude to sice déle trvat, ale nic nezkazíš.
jyrry.webnode.cz
Ja neviem, ale nabíjať baterku (ten jeden článok čo je pod polovicou vybitý),
cez smd tranzistory balanceru, navyše dva, čo sú navyše dva vedľa seba,
lineárne držia napäťovú stratu 4,2V každý a nemajú ani chladič,
mi pripadá ako totálna úchlnosť, aby som to slušne pomenoval.
kontrolná otázka : ako dlho vydrží smd tranzistor a rezistory balanceru, keď na nich vzniká 8,4W tepla? (8,4 fix je napätie ktoré stabilizujú na tie dva nabité články, tie nerobia=neberú nič veď už sú nabité, a radíte tam pustiť 1A...)
Normálne zober dva kábliky, na jednu stranu banánky do nabíjača,
na druhú keby si mal také kovové piny odkiaľ zobrať (starý PC je toho plný)
tak to by bolo super na konce naletovať ale prinajhoršom to len pocínuj,
a ak ani to nie tak to odizoluj len na kúsku a narvi do balančného konektoru zakrútené
- ale opatrne aby sa neskratli.
No a dáš nabíjať ako 1s Lipo 3,7 (t.j. na 4,2V) a nie väčším prúdom ako ten káblik znesie, t.j. pol ampéra, ak by si mal slušný priletovaný pin tak možno 1A.
Pre všetkých radcov nech to pustí 1A nabíjať ako sadu - polovica nabíjačov čo som kedy držal v ruke sadu pritom zničí (prebije tie dva), z druhej polovice väčšina skončí s chybou, a len málo, ale vrátane Accucell6, to zvládne - teda softwarovo riadiť.. ak by nebežal chladič tak pritom zhorí, takisto ako polovica iných balancerov a balančných obvodov nabíjačov...
Zvládne, je teda tiež prehnané slovo, po cca 20 ak nie 50 hodinách balancovania čo bude možno vyžadovať niekoľko opakovaných spustení..
Netreba zabudnúť že AK sa pritom preruší nejaký spoj na ten balančný konektor, tak to nabíjač navalí do 12,6 a teda zničí tie dva nabité články.., to už platí aj o Accucell a je málo takých čo by skončili s chybovou hláškou "prepálil som servisný konektor, prosím pred pokračovaním opraviť" - valia tam prúd akoby sa nič nestalo .
cez smd tranzistory balanceru, navyše dva, čo sú navyše dva vedľa seba,
lineárne držia napäťovú stratu 4,2V každý a nemajú ani chladič,
mi pripadá ako totálna úchlnosť, aby som to slušne pomenoval.
kontrolná otázka : ako dlho vydrží smd tranzistor a rezistory balanceru, keď na nich vzniká 8,4W tepla? (8,4 fix je napätie ktoré stabilizujú na tie dva nabité články, tie nerobia=neberú nič veď už sú nabité, a radíte tam pustiť 1A...)
Normálne zober dva kábliky, na jednu stranu banánky do nabíjača,
na druhú keby si mal také kovové piny odkiaľ zobrať (starý PC je toho plný)
tak to by bolo super na konce naletovať ale prinajhoršom to len pocínuj,
a ak ani to nie tak to odizoluj len na kúsku a narvi do balančného konektoru zakrútené
- ale opatrne aby sa neskratli.
No a dáš nabíjať ako 1s Lipo 3,7 (t.j. na 4,2V) a nie väčším prúdom ako ten káblik znesie, t.j. pol ampéra, ak by si mal slušný priletovaný pin tak možno 1A.
Pre všetkých radcov nech to pustí 1A nabíjať ako sadu - polovica nabíjačov čo som kedy držal v ruke sadu pritom zničí (prebije tie dva), z druhej polovice väčšina skončí s chybou, a len málo, ale vrátane Accucell6, to zvládne - teda softwarovo riadiť.. ak by nebežal chladič tak pritom zhorí, takisto ako polovica iných balancerov a balančných obvodov nabíjačov...
Zvládne, je teda tiež prehnané slovo, po cca 20 ak nie 50 hodinách balancovania čo bude možno vyžadovať niekoľko opakovaných spustení..
Netreba zabudnúť že AK sa pritom preruší nejaký spoj na ten balančný konektor, tak to nabíjač navalí do 12,6 a teda zničí tie dva nabité články.., to už platí aj o Accucell a je málo takých čo by skončili s chybovou hláškou "prepálil som servisný konektor, prosím pred pokračovaním opraviť" - valia tam prúd akoby sa nič nestalo .
coro píše:... Pre všetkých radcov nech to pustí 1A nabíjať ako sadu ...
Accucellka neomezí proud na hodnoty které snesou ty "balanční" tranzistory?
Pokud ne, pak to beru zpět (předpokládal jsem že to mají pořešené) a potom jasně - jednoduché kablíky přímo na článek.
Bral jsem to nějak automaticky, sice Acc také mám ale většinou valím na iChargerech...
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Accucellka neomezí proud na hodnoty které snesou ty "balanční" tranzistory?
Pokud ne, pak to beru zpět (předpokládal jsem že to mají pořešené) a potom jasně - jednoduché kablíky přímo na článek.
Bral jsem to nějak automaticky, sice Acc také mám ale většinou valím na iChargerech...
Neviem o tom že by niektorý z tých jednoduchších balancerov obmedzoval prúd - buď to zapne alebo vypne, a prúd je daný nejakým rezistorom (často 100mA, niekde 125mA, niekde 75mA) v podstate je tam konšt napätie tak to je ok.
Balancer s 500mA vybíjaním podľa mňa vyšumí, alebo je to číslo len nejaký marketingový blud (t.j tečie 500mA ale len desatinu času a zbytok sa meria...).
Marí sa mi že o Accucell6 písali 300mA balancer? neviem. Ale niekde som videl písať aj že ho má človek už upečený a niektoré články nevybíja, to by som bral ako výsledok nadmerného balancovania..
Každopádne predelením tých 2200mAh baterky takmer vybitej (článok má 3,7V) tými 100mA, je to 22 hodín trvalého "zrovnávania".
Ale merajú (=vypnú ten prúd) aj tie balancery čo majú 100mA, takže reálne aj tak viac.
Podstatný fakt je, že pri 3s sade 2s nabité 1 vybitý, sa musí na teplo zmeniť dvojnásobok energie než sa do tej 1s baterky uloží.
ICharger nemá o nič masívnejší ten balancer..
Zrovnanie kde chýbalo v článku 1000mAh, som vypol po pár hodinách aj na Balancepro, kde je 1A balancer. Je to proste nezmysel, uchladiť to teplo. (tam sa zrejme prejavilo obmedzenie).
pockat pockat, nie je to tak ze akucelka obmedzi nabijaci prud podla NAVVYSSIEHO napetia jedneho z clankov? potom ma balancer dost casu vybijat aj nizsim prudom (hocijakym nizkym) ... cize podla toho co hovoris chces povedat ze balancny prud je v nej nastaveny tak, ze odpali vlastne obvody? to je fakt? to fakt niekomu takto odhorelo? ak je to fakt tak to je potom dost #$%^&*@$&(
igor, nie celkom tak.
Accucell obmedzí nabíjací prúd podľa napätia najvyššieho článku meraného balancerom, to je super, OK.. ale popritom balancuje balancer a má nejaký konštrukčný prúd a určite je vypočítaný tak aby to nevyšumelo..
Nevyšumelo AK tam nie je vrstva prachu, je plne funkčný ten vrieskajúci ventilátorček čo si podľa mňa väčšina užívateľov odpojila a vyhodila do smetí, a podobné "záručné podmienky".. Nie som si istý z ktorého nabíjača som vyhadzoval hilníkový chladič čo bol na balnceri položený..?
Proste je to lotéria a nie že by to nemohlo dokonca vo väčšine prípadov zafungovať, ale riziko v tejto lotérii je vysoké a výhra nulová.
Dovolím si ešte poznamenať že nie je bežné že by človek získal nepoškodenú sadu rozhodenú takmer o 2000mAh, buď je sada dobrá a rozdiel je max pár mAh, alebo je sada zničená a nabíjanie sa aj tak vypne (alebo prúd tak klesne že nič neusmaží), takže nabíjač ktorý sa pri tomto prípade sám upečie, bude mať poruchovosť z tohto dôvodu dostatočne nízku (1 z 1000, 100000? koľko?), na to aby sa na to výrobca mohol vykašlať..
Accucell obmedzí nabíjací prúd podľa napätia najvyššieho článku meraného balancerom, to je super, OK.. ale popritom balancuje balancer a má nejaký konštrukčný prúd a určite je vypočítaný tak aby to nevyšumelo..
Nevyšumelo AK tam nie je vrstva prachu, je plne funkčný ten vrieskajúci ventilátorček čo si podľa mňa väčšina užívateľov odpojila a vyhodila do smetí, a podobné "záručné podmienky".. Nie som si istý z ktorého nabíjača som vyhadzoval hilníkový chladič čo bol na balnceri položený..?
Proste je to lotéria a nie že by to nemohlo dokonca vo väčšine prípadov zafungovať, ale riziko v tejto lotérii je vysoké a výhra nulová.
Dovolím si ešte poznamenať že nie je bežné že by človek získal nepoškodenú sadu rozhodenú takmer o 2000mAh, buď je sada dobrá a rozdiel je max pár mAh, alebo je sada zničená a nabíjanie sa aj tak vypne (alebo prúd tak klesne že nič neusmaží), takže nabíjač ktorý sa pri tomto prípade sám upečie, bude mať poruchovosť z tohto dôvodu dostatočne nízku (1 z 1000, 100000? koľko?), na to aby sa na to výrobca mohol vykašlať..
aha no to je potom uz ina kava :- )))))
ja som hlavne nepochopil ako sa tak rozhodena sada vlastne vyrobila, mozno rovnako sa dala zrovnat, ale nemusim vediet uplne vsetko :- )))
-
maros89
- Kontaktovat uživatele:
no z toho co pise CORO som to pochopil nasledovne, ale nejde to, ked spustim nabijat napise "Battery check... OVER VOLTAGE" v pripade ze odpojim hlavny privod s konektorom xt60 tak vypise "conection break" ... tak ako to mam teda napojit ? Pri balance sa mi neda navolit jeden clanok min 2 musia byt...
OK, vyzera ze to funguje
vdaka za rady.... a teraz co v pripade ze mam na 3clankovej baterke napetia na jednotlivych clankoch 3,84 + 3,84 + 4,15=11,83V ??
OK, vyzera ze to funguje
Naposledy upravil(a) maros89 dne pát 03.10.2014 11:47, celkem upraveno 1 x.
Ten žltočierny káblik, ktorý máš zapojený na balančný výstup nabíjačky, pripoj na silový výstup nabíjačky. Silový konektor na baterke nikam nezapájaj, nechaj ho voľný. Na nabíjačke nastav nabíjanie jednočlánkovej batérie.