USB kabel

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Sunn

Re: USB kabel

#16 Příspěvek od Sunn »

Je to určitě tím proudovým odběrem jak bylo popsáno výše. Např. čtečky Kindle dělají to samé, stačí 1A zdroj a je po problému.
JosefSvejk

#17 Příspěvek od JosefSvejk »

automet :-) píše:problém by mohol byť ak by si tabletovskú nabíjačku / ktorej výkon zodpovedá veľkej baterke v tablete/ použil na nabíjanie napr. malého mobilu...

Jaký problém by mohl nastat, pokud by měla nabíječka stejné napětí?
coro

#18 Příspěvek od coro »

Nemal by nastať žiaden problém ak teda stále hovoríme o USB. To nie je nabíjačka, to je zdroj 5V a reguluje si to tablet.
Mobil s USB nabíjaním tiež dostane 5V a nesmie ! odoberať viac ako je špec. USB - čítam že 500mA (prečo si pamätám 800mA ??), ale ani nevyhorí na 2A adaptéri..

To že tablety použijú ten istý port na nabíjanie 2A či koľko, zrejme vyžaduje detekciu či tam je alebo nie je naozaj 2A nabíjačka. Ak tam namiesto nabíjačky nájde PC, buď vie alebo nevie nastaviť menší prúd - väčšina to podľa mňa nevie, a preto z pc nenabíja vôbec.

Vidím že mi ušiel nejaký štandard ako supercharge usb, ale o tom neviem (a to by ten port v PC bol nejak označený), a ten má byť 1500mA..
A nabíjačky majú často 2A a to štandard nie je, nie je vylúčené že aby to mohlo byť nazvané USB tak sa tie nabíjačky nejak identifikujú tabletu ako zariadenie, a tablet sa nezačne nabíjať z inej ako svojej.. Čo by bolo nepríjemné ak je to tak.

Reálne ale nie je problém naletovať si 10A BEC na samice konektorov USB z nejakého hubu alebo spojiť naň káble hocikoľko paralelne, a narvať tam hlava-nehlava mobily s tabletmi a e-cigaterami a všetkým ČO JE USB.
kouba159
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kouba159 »

coro píše:Vidím že mi ušiel nejaký štandard ako supercharge usb, ale o tom neviem (a to by ten port v PC bol nejak označený), a ten má byť 1500mA..
A nabíjačky majú často 2A a to štandard nie je, nie je vylúčené že aby to mohlo byť nazvané USB tak sa tie nabíjačky nejak identifikujú tabletu ako zariadenie, a tablet sa nezačne nabíjať z inej ako svojej.

Jediný rozdíl mezi nabíječkou a portem USB je ve zkratování datových vodičů USB. Telefon díky tomu pozná že je na nabíječce nebo na USB a podle toho volí max proud.
Na androidu se to dá poznat v informacích o baterii (AC versus USB)
Jaroslav Kuba
jabber:kouba159@jabber.cz
automet

#20 Příspěvek od automet »

K mobilu mám 500 mA usb nabíjačku a k tabletu 2000 mA.
Myslel som, že ak dám do mobilu tú tabletovskú, môžem poškodiť baterku. Asi som sa mýlil. :oops:
Lark

#21 Příspěvek od Lark »

Jen teoretická úvaha. Pokud by nabíjecí obvod v mobilu neměl proudovou limitaci, mohlo by k poškození baterky dojít velkým proudem, ale tu limitaci asi každý má.
JosefSvejk

#22 Příspěvek od JosefSvejk »

Lark píše:Jen teoretická úvaha. Pokud by nabíjecí obvod v mobilu neměl proudovou limitaci, mohlo by k poškození baterky dojít velkým proudem, ale tu limitaci asi každý má.

On je totiž zavádějící ten zažitý název nabíječka. Ve skutečnosti se jedná o zdroj se stabilizovaným napětím a nabíječka je součástí toho konkrétního přístroje. Jen tak je možné zajistit univerzálnost nabíjení (i napájení) přes USB.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od František Koudelka »

Fakt na toto nejsem odbornik, ale myslim si ze je to asi tak, jako kdyz na autobaterku pripojim rekneme zarovku 5W tak neshori, ale vezme si treba proud 1A i kdyz baterka je schopna dodat treba 300A pro starter, ale asi by byl problem kdyby u jakeho koliv zarizeni bylo nabijeni timto zpusobem naprimo, pak by opravdu zalazelo na maximalnim proudu nabijecky, ktera by to takto vlastne omezovala, teda maximalni proud by byl proud kterym to nabiji a pak by mohlo dojit k poskozeni toto co je tam pripojeno

no kazdopadne tablet pouzivame s tim jinym kabelem, ale origo usb nabijeckou ci zdrojem jak to nazvat a zatim nic neshorelo :D
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Celeron »

Když už se tady řeší USB kabely, tak jak je to s těma V - kabelama? Mám tady mám dva, na jedny straně mini, na druhý straně červenej a černej velkej. Na co to je, vím, na posílení napájení z druhýho slotu. Zařízení se mi připojí pouze přes černej, na červenej nereaguje, ale maká to, třeba USB 2,5" disk pouze na černej jde ale blbne a pokud píchnu červenej do druhýho slotu, tak maká naprosto v pohodě. Tak by to mělo i být.
Nojo, ale druhej kabel, stejný provedení se zařízení připojí jak na černej, tak i na červenej, to znamená, že všechny piny maj paralelně. Nějak nechápu, proč to tak je, když se zasunou oba, tak USB port nejde. Podle mě 2 úplný USB sloty paralelně ani chodit nemůžou. Tak co tím chtěl číňan říci? 8O Zmetek?
Jirka
Lark

#25 Příspěvek od Lark »

Ten černej má kompletní zapojení pinů, ale u toho červeného by měly být zapojené jen napájecí (+) a (-). Používá se to právě pro zařízení, kterým nestačí proudový limit USB, takže se napájecí větve spojí paralelně a jsou schopné dodat dvojnásobný proud.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Celeron »

To já vím, ale proč je ten druhej úplnej paralel i s datama?
Jirka
Lark

#27 Příspěvek od Lark »

A já žil v přesvědčení, že ten druhý je jen posílení napájení a datové piny nemá zapojené. Budu ho muset vyštrachat a proměřit. :? Snad se ozve někdo kdo má lepší přehled.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Celeron »

Já si to myslel taky... Ale zjevně to nejakej číňan zapojil špatně. Prostě pokud ten divnej kabel píchnu do obou slotů, tak přestane makat. Stačí jeden kterejkoliv vytáhnout a maká.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“