Zimní halová sezóna 2014-15

Všechno co se týká lehkých modelů, slow a parkflyerů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zami

Re: Zimní halová sezóna 2014-15

#106 Příspěvek od zami »

Lubo: Ano, souhlasím s Tebou, ale jen pokud se na to podívám z pohledu Tvého věku. My starší víme, že na vás mladé nikdy už mít nebudeme (i když se snažíme vám to aspoň znepříjemnit), ale taky si chceme zasoutěžit...... I pro nás je tato kategorie.
Miloš
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od TomasC »

Zde jsou výsledovky a žebříčky vložené trenérem. viewtopic.php?f=6&t=64994#p1094612
Jsou tam už nějakou dobu, ale aby jste o nich věděli.

Sem přidávám jednotlivé zalétnuté body.
Pokud si s Excelem neporadíte, tak se ptejte...
Přílohy
ExportDat.xls
(691 KiB) Staženo 125 x
Ondra321

#108 Příspěvek od Ondra321 »

Hezky se nám to tady rozjelo.

K tématu 3x a dost:

Zkušenost z minulých let mi říká, že je vhodné tuto forsáž aplikovat. Technikálie jsou otázkou diskuze a mohou
se rok od roku měnit. Tohle navíc není to podstatné, co by blokovalo rozvoj soutěží. Dá se o tom celou sezónu
diskutovat, protože tenhle "nucený" přestup je věcí závěru sezóny.
Nejraděj bych to probral mezi piloty po poslední soutěži někde v baru.

Možných je X variant:

- X-krát na prvním místě, pokud nás bude tolik co nyní
- X-krát na bedně (1-3 místo), pokud nás bude létat podstatně více

Problém výpadku v tréningu, vynechání sezóny (nemoc, moc práce, ...) a návrat do jednodušší kategorie
může být jednoduše v kompetenci trenéra.

Obecně všichni kdo na soutěže jezdíme víme, jak kdo létá. Vidíme kdo už s naprostou jistotou zvládá
"B"-čko. Pokud každý rok poskočí do F3P jeden pilot, který "vyžere" 3x první, tak si to zaslouží :D .

Ondra
JNecesanek
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od JNecesanek »

Nebo navrhuji přestup jednoho pilota, který vyhrál nejvíckrát za jednu sezónu. (pokud budou dva na stejném počtu, tak postupují oba)
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od RadimHnilica »

Jak to tak čtu vlastně není problém že se soutěž protáhne o cca 40 min až Hodinku Finálovou sestavou RCEA (to by se dalo řešit jak psal Mára že by se letěla jen dvě kola kvalifikace a dvě finále) ale v tom že se zatím většině zde vyjádřených zdá sestava jak jedna tak druhá příliš lehká. Jak tady už taky někdo psal zrušil bych volné přelety v kvalifikaci to by časovému spádu také prospělo.
Co se týká složitosti sestav pořád jsme v Hodoníně viděli za obraty nuly nebo dvojky trojky čtverky když se divám na své body z prvního kola které jsem vyhrál vidím známky 6,7,8 = je co pilovat.

nejsem proti dát do finálovky místo krajového souvratu třeba smyčku se čtvrtkami a místo zatáčky 180° zatáčku v noži kde budou bodované i ty čtvrtky před a po.

Z pohledu soutěžícího i pořadatele řikám že mi zavedení finálovky přijde dobré protože do poslední chvíle není jasno a to se mi na tom libí.

Co se týká protahování soutěže neberte Hodonín jako etalon byly tam věci navíc + první organizace věřím že další soutěž Turnov bude trvat kratší dobu. A poďte raději trénovat já jdu v 21:00 :D
Radim
Svata ml.
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od Svata ml. »

Ahoj kluci,
Pohled můj jakožto Bečkového pilota... Základní sestava je sice jednoduší než loňská, ale i přesto je v ní spoustu pasáží kde jsem nasekal zbytečné chyby. Finálová mě bavila více, a to právě proto, že je průběžná a tím padem dynamická. Celkové napětí ve finalových letech bylo úžasné. Trener mi přece nezakazuje trenovat F3P, a tak když vím že RCEA už nějak zalítam, zkouším prvky z F3P abych třeba příští rok mohl přejit. Dále je tu aeromuzikal, který mě osobně teď chytl více než přesná akrobacie. Před soutěží jsem s letadlem 3x praštil, protože jsem nezvladal upáčkovat obraty, které mě učil Kuba. Můj názor je že pokuď se někdo chce zlepšovat, a che lítat těžší obraty, je tu přeci spoustu možnosti. Nikdo mi nepřikazuje co a jak mám dělat. Musel jsem svůj text trošku poupravit, jelikož byl smazán :-)
radim.sterba

#112 Příspěvek od radim.sterba »

Myslím, že se většinou shodneme na tom, že kdo nějakým způsobem ovládne ročník tomu trenér na konci sezony doporučí přestup o kategorii výše.
Ondra asi nejlépe vystihl náš názor na nová pravidla a shodli jsme se i s jinými piloty.
Ale ať situace okolo pravidel dopadne jakkoliv, na pořádání letošní soutěže v Třebíči to vliv mít nebude.
LuboSladek

#113 Příspěvek od LuboSladek »

zami píše:Lubo: Ano, souhlasím s Tebou, ale jen pokud se na to podívám z pohledu Tvého věku. My starší víme, že na vás mladé nikdy už mít nebudeme (i když se snažíme vám to aspoň znepříjemnit), ale taky si chceme zasoutěžit...... I pro nás je tato kategorie.
Miloš

To som sa snažil povedať, nebudem lietať RCEA, keď chcem rast v oblasti pilotovania a dostať sa niekam, tak idem radšej do F3P a nechám RCEA na odpich tým ďalším!

Ale tá najpodstatnejšia myšlienka je tá motivácia!

Vravím, nemôže ma motivovať zisk poháru, ale pilotné umenie a chuť sa zlepšovať a dostať sa na úroveň (alebo sa priblížiť) tým najlepším!

patrí im môj (náš) obdiv!
Svaťa
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od Svaťa »

I když soutěžní akrobacii též nelétám. Přesto si dovolím několik svých postřehů.

Úplně první dojem, že HonzaS pokud není po jeho, tak má problém úplně s každým, tedy nejen se mnou. Tak nevím jestli mne nesmázne když nelétam soutěžní akrobacii.

A ted k věci:
Já myslím, že národní kategorie má být postavena tak aby byla motivační (někdo tu psal, že je pro něj demotivační). Je ale třeba dodat. Musí být motivační pro všechny!!! Tedy i pro úplné nováčky, kteří chtějí teprve začít soutěžně létat. Opět jsem zde zaznamenal názor, že někdo kdo létá 4 sezony je najednou demotivován. Samozřejmě respektuji tento názor i když s ním nesouhlasím. Já si myslím, že pro nováčka musí být vstup do této kategorie takový, aby mohl porovnat své umění se všemi ostatními. Tu možnost nyní má. Létá stejnou základní sestavu a tím může porovnávat body za jednotlivé obraty s těmi lepšími. Dřív když se létala jednodušší a složitější sestava, tohle porovnání možné nebylo. Cílem nováčka by mělo být zlepšovat se a jednou postoupit do finále. Až se to nováčkovi podaří, tak se dál zlepšovat, aby do finále postupoval častěji nebo pokaždé. To je myslím motivací. Ve finále se pak může porovnat v jiné, náročnější sestavě. A jistě se zpočátku nebude umisťovat na bedně, ale myslím, že je to motivací aby tam jednou stál.

Moje návrhy:
Vstupní sestava RCA by měla dle mého zachovat stejné šance jak pro nováčka tak pro letitého soutěžícího.

Základní i finálovou sestavu bych pro letošní seznou asi nechal tak jak je. Pro příští léta by zakladní sestava neměla být nijak výrazně složitější, spíš by mohla zůstat stejná a finalová sestava by mohla být každý rok o něco náročnější. To je myslím i motivací pro zkušenější piloty.

Na druhou stranu mi nepřijde úplně nutné "nutit" piloty k přechodu do nejnáročnější kategorie pravidlem X-krát a dost. Je třeba respektovat, že každý nemusí mít mezinárodní halové ambice. Respektuji názor mládí, že jedině tudy vede cesta. Ale mě třeba současná pravidla vedou k myšlence, že klukům doma šlohnu Sparka a začnu trénovat. Ale rozhodně si nedělám ambice porovnávat se s těmi nejlepšími v mezinárodní kategorii. Proč taky že? Na druhou stranu by mě štvalo když bych párkrát třeba nahodou vyhrál a musel s tím skončit protože mě někdo nutí létagt neco co nechci. ( to byl jen příklad) Pro mnohé (zvlášt letité pány) je myslím halová sezona doplňkem sezony letní a ne hlavním smyslem života. Tím samozřejmě nechci snižovat její úrověň. Naopak.
MartasF

#115 Příspěvek od MartasF »

Zdravím Vás kolegové :-)
Tak jsem se po dlouhé době dokázal zase přihlásit - díky pomoci Tomáše C. - protože jsem prostě zapomněl heslo i už. jméno :-) no nic

Za mě názor:
1, - Hodonín super organizace, skvělé práce - krásná hala, parádní ceny - klobouk dolu bratři Hnilicovi!!! - fakt super

K pravidlům:
Už to zde zaznělo - byly by 3 kategorie přesných akrobatů RCEA A - stávající kvalifikační sestava - super - samostatně hodnocena, samostatné diplomy - pro začínající piloty OK
Středová obraty - možnost průletu středem (to uklidňuje ruce) prostě pro ty co začínají tak ať se ukáží
žádné ponížení v hodnocení pro to že jsem jen "Ačkař" (jako to bylo doposud A i B sestavy v jednom hodnocení)

RCEA B - finálová sestava co je teď, - nebo zjednosušená F3P. Určitě krajové obraty, chybí mi cilindr, zatáčka o 180° může být v nožovém letu :-), kosočtvercové přemety s pul výkruty atd ... prostě příprava na F3P

no a pak tady F3P internacional

pak bych zavedl ono nepsané pravidlo - vítěž MČR v nižšší kategorii postupuje automaticky do vyšší soutěže.

Vzhledem k sestavám to nebude tak bolet a je motivace
může se pak předávat "speciální" diplom nebo cena jako pozvánka do vyšší sorty letců :-D

Takže asi tak :-)

Martin Formánek
MartasF

#116 Příspěvek od MartasF »

A ještě jedna maličkost - děláme to pro zábavu a radost

právě neexistující nováčkovská ketegorie nám "krade" nové piloty ... to, že v tom také hraje roli technika je druhá věc.
Omezení min. hmostnosti atd. v A kategorii je asi na další diskusi ...
zdeno

#117 Příspěvek od zdeno »

Nechcem sa do tohto moc miešať aj keď na Slovensku väčšinou lietame podla vašich pravidiel, ale po ceste z Hodonína sme predebatovávali aj možnosť zaviesť v RCEA nejaký napr. váhový limit aby sa nakoniec nelietalo s uhlíkovo-mylarovými érami s protibežkami len do kruhu na chrbte a osmu vo vodorovnom lete a to v konečnom dôsledku nezabilo tuto kategóriu a nakoniec aj celé halové lietanie pretože väčšina pilotov ktorí nemajú také éro má pocit že proti nim nemajú šancu.

Osobne mám pocit že lietať zvlášť nejaké Áčko a zvlášť Béčko a aj im venovať nejaký diplom môže týmto kategóriám len pomôcť v získaní nových pilotov.

Zdeno. :)
LuboSladek

#118 Příspěvek od LuboSladek »

Chlapi, toto je horšie už ako politika, dookola opakovať tie isté žvásty.

Lietam lebo chcem.

Súťažím lebo chcem.

Tu Vás do ničoho nenúti zákon, alebo predpis.

Každí jeden nech si vyberie to čo chce lietať.

Na bedni môžu stáť len traja.

Vymýšľať slovné hračky ako pravidlá, to je také typické pre politiku, fakt si uvedomte že toto je hobby!!!!

Koniec diskusie.
martin-v
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od martin-v »

Zdar piloti.
Od rána pročítám tuto diskusi a už se v tom ztrácím.

Tak o co vlastně jde?

Já když jsem začínal, tak jsem létal s Clikem.
A šlo to. Až do tý doby, než jsem zjistil, že létat "A" v předchozím systému bodování je blbost.
I kdybych letěl jako bůh, tak budu s bídou ve středu výsledkové listiny.
To mě přimělo jít do "B", abych měl šanci dostat se na bednu. Ano, bylo to těžké.
Hodiny na simulátoru a v hale. S tím souvisela i změna modelu za lepší. Ale byla to moje volba. Chtít víc.
Láďa o tomto problému s bodováním věděl a proto se snažil najít nějaký spravedlivější systém.
V Hodoníně se ukázalo, že někteří piloti podcenili přípravu a do finále se nedostali. Za to si ale můžou sami.
Je tu také otázka modelu. Někdo může namítnout, že mylarové éro letí lepši, ale jak ukázal Martin Formánek, tak to jde i s modelem Dysney
který je ošklivý(:D), těžký a 3 roky starý. Takže, až tak to o modelu není.
V novém systému měli na začátku všichni stejnou šanci.
Jiná věc je kolik pilotů se dostalo do finále. To je správné téma k diskusi.

Ani mě moc nebaví létat kruh na zádech, ale sebekriticky musím říct, že ho neumím. Ale to je moje chyba a budu ho pilovat.
To je opravdu o pilotáži.
Co já osobně vidím jako k zamyšlení je systém mazání nejhorších kol. Když vezmu v příkladu Hodonín, tak kdo ví jak by vypadalo pořadí, když by se
počítali i ty nuly co jsem zalétl já, nebo Hnilica. Já bych možná ani ve finále nebyl. Byl by tam někdo, kdo to létá dobře stále, byť ne nejlépe.
Možná by v tu chvíli stačili dvě kola "A" a dvě kola "B" a z toho by vyšlel vítěz. To by bylo spravedlivé,ale zase jenom za předpokladu, že by byla i
podobná technika. A jsme zase u toho, jak podpořit začátečníky. Možná by jim opravdu vyhověla samostatná kategorie, ale ať mají také podobnou techniku
např. váhově omezenou (jak již tu bylo zmíněno), aby nemuseli bláznit s 80g experimenty a mohli se spoustředit na pilotáž.

Sestava "B" je jaká je a již jsem to zmiňoval dříve. Uvítal bych její upravení aby byla zábavnější i když jak zmínil MP i zde máme co pilovat.

Automatický postup do vyššího levelu považuji za správné. Nebral bych to podle vítězství či umístění, ale podle dosažených bodů nepřepočítávaných. Když budu stabilně dosahovat v dané sestavě určitých bodů, svědčí to, že ji zvládám a byl by čas zvýšit cíle.

Já osobně se zatím na přechod do F3P necítím, ale pokuď trenér usoudí, že na to dle dosažených výsledků mám, určitě to zvážím.
A myslím, že tak učiní i ostatní.

Toto je můj osobní názor.
Já si s vámi rád zazávodím.
Tak se tu nepoperte nad blbostma a radši začněte trénovat. :D

Martin Hrubý
valajda
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od valajda »

Názorů tu zaznělo dost, schválně jsem čekal, až se ozve vic pilotů, kteří si závody a nový systém vyzkoušeli.

Chápu oba (asi 2 hlavní) pohledy na věc. Jak zjednodušení sestav pokročilejším pilotům, tak možnost pro nováčky přímého porovnání s nejlepšími v kategorii.

Je otázkou, jak se plánováný zaměr změny podaří. Zlepší se úroveň pilotů RCEA-B? Přibudou nováčci?

Koukám, že mě o příspěvek výš předběhl Martin.

RCEA-B piloti jsou už dost zkušení, aby se mohli srovnat s kvalifikačním kolem nebo přestoupit do F3P, chtějí-li létat jen těžší obraty. Věřím, že nikomu, ani mně, se nebude líbit, když skončí před branami finále, ale příště to zkusím zlepšit.

U těch nováčků to tak jednoduše nevidím. Pokud chceme mladé piloty/ky, tak asi s argumentem, že přeci soutěží s nejlepšími v kategorii, ale bohužel asi nevyhrají, neuspějeme. Zde narazíme i v technice, každý hned nebude mit high-end stroj. Proto jsem i dál pro oddělení A-čkařů tak, aby si zazávodili.

Vezměme skutečná éra - až 5 kategorií podle výkonnosti, nejen pilotů, ale i letadel. Bezmotorová akrobacie na v zásadě termických větroních, aby se přilákali nováčci. A my půjdeme opačnou cestou?

Trocha hyperbolizace: to se nás na soutěžích bude potkávat míň a míň a budem letat kruhy na zádech, protože je neumíme za 10 b. :D
Odpovědět

Zpět na „Pomalu a v hale“