rakos píše:Netušíš, kde je chyba??
Ten zdroj měrí proud jenom podle proudového bočníku, který jsem si já spálil a musel vyrobit nový. Na obou koncích bočníku měří elektronika zdroje rozdílové napětí a podle toho ví jaký proud má držet. Pro přesný příklad: když tím bočníkem teče proud 1A tak napětí mezi oběma konci musí být 100mV. Pokud máš bočník v pořádku, tak je pak už jedině chyba v řídící části.
Bočník je Manganinu 1,2mm, 6závitů. Nesehnal sem, tak sem použil Kanthal 1,2mm, ale jenom 1,5z protože má mnohem vetší odpor než Manganin. Je tvrdý, špatně se ohýbá (je to vlastně ocelový drát) a blbě se letuje. Ale s kapalinou na nerez to jde. Je třeba si umět vypočíst správnou délku bočníku podle odporu toho drátu. Mě to vyšlo 82mm pro 100mV na 1A. Nikdy se nepovede přiletovat ho hned napoprové tak, aby to opravdu měřilo v poměru jaký je potřeba. Je pak potřeba ten bočník zkalibrovat. Na to je potřeba přesný měřák proudu a štípací kleštičky. Zdroj nastavíš na 1A a 10V třeba do 12V halogenky a měříš proud. Pokud je proud vyšší tak kleštičkami v nějakém místě bočníku drát stiskneš. Tím se mu mírně zmenší průřez a zvýší odpor. A to se dělá tak dlouho dokud zdroj nedává proud takový jaký by měl. Pokud je proud nízký tak je třeba na jedné straně bočník zaletovat víc do desky (tzn. zkrátit délku). Manganin má oproti Kanthalu tu výhodu, že jeho teplotní součinitel je skoro 0. Kanthal má +49ppm/K tzn. že pokud při 20°C naměříš odpor bočníku 0,1Ohm tak při 21°C bude jeho odpor o 0,0049% vyšší. A tak to leze s každým další stupněm nahoru. Čím větší teplota (a že se hřeje dost) tim víc mu stoupne odpor. Rozdílové napětí se zvýší a elektronika sníží proud. Mě to nakonec dělá nějakých -50mA/1A, a s tím sem se smířil.
Jinak jestli se do toho chceš podívat, tak zkontroluj letování bočníku a utažení matiček těch zdířek vevnitř. Asiati tam všude smolí bezolovo, studěňáky jsou časté a ty matičky moc utažené nebyly - přechodový odpor. Zdroji se pak může zdát že napětí je dosaženo a sníží proud.
A pokud se s tím nechceš srát tak to reklamuj

nejjednodušší (někdy...jak to funguje s Polákama nevím). nak