změna křidélek na klapky?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
jindraj
Kontaktovat uživatele:

Re: změna křidélek na klapky?

#16 Příspěvek od jindraj »

dodoph píše:Takže jestli to správně chápu, tak bych se asi měl křidélka používat jako křidélka a nesnažit se z nich udělat při přistávání klapky.....zřejmě bych udělal víc škody jak užitku. Takže se asi raději naučím bezpečně přistávat :) .

ty brzdy mají smysl (při přistání) hlavně u modelů, kterým se takzvaně "nechce na zem" - mají vysokou klouzavost a jsou schopné ti v metru nebo půl metru přeletět celou dráhu, co máš k dispozici. Když budeš chtít sedat s takovým modelem, tak buď musíš nalétnout nesmyslně daleko a nízko, co ani není vždy k dispozici a nebo bys musel letadlo tlačit čumákem dolů, což ho ještě urychlí a hrozí nějaké zapíchnutí, což mu nedělá dobře na pleť. Většinou to je aktuální u hotliner modelů. Výhoda vyklopení brzd nahoru je i určitá stabilizace letadla - je sice tupější na řízení, ale zároveň tolik nereaguje ani na vítr a tak a také možnost letadlo trochu natáhnout a přistávat tak i do méně rovného povrchu bez rizika nějakého většího zaseknutí.

Tak zvaž zda to má u toho tvého smysl ... tj. zda máš nějaké potíže vejít se na dráhu nebo na place co máš na nálet. Ale já jsem mixoval brzdy i na kamarádova Easystara II, který rozhodně rychlík není, ale prostě si to chtěl zkusit a lépe se trefovat na menší plac co měl trávu za chalupou vedle pole. Taky to jde a mělo to účel, tak proč ne.
2952

#17 Příspěvek od 2952 »

Woita to říká správně...snad ještě jinými slovy: Křidélka budou stále fungovat jako křidélka, jen se do nich přimixuje funkce
"obě nahoru"...

Ale beztak bych radil-zatím si s tím nepřidělávat starost a létat :-) Až to budeš mít zažité, zkus další...
dodoph
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od dodoph »

Právě podrobně studuju návod na vysílačku a snažím se přijít na to kde se co nastaví aby to fungovalo i jako klapky :-). Lítat mohu jen na polích okolo mého domu a přistávat na polních cestách :(. Určitě bych přivítal pomalejší přistání. Tak všem moc dík, zase jsem o kousíček moudřejší :) .
FrSky TARANIS X9D Plus / Flysky FS-GT3C
*SWIFT II*ASW28*Defender Truggy-Axial SCX10*Loď Carina*
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jindraj »

dodoph píše:Právě podrobně studuju návod na vysílačku a snažím se přijít na to kde se co nastaví aby to fungovalo i jako klapky :-). Lítat mohu jen na polích okolo mého domu a přistávat na polních cestách :(. Určitě bych přivítal pomalejší přistání. Tak všem moc dík, zase jsem o kousíček moudřejší :) .

spektrum neznám, ale hledal bych to v Mixech - nejlépe nějaký předdefinovaý jako "brake/brzda", "spoilers", flaperons, ...názvy bývají různé ... každopádně nevím zda jsi to ověřoval, ale půjde ti to jen pokud máš nezávisle ovládaná křidélková serva (každé má svůj kabel k vlastnímu kanálu přijímače. a nejsou jen přes Y kabel na jednom kanále
dodoph
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od dodoph »

Každé křidélko má vlastní servo...na příjmači jsem zapojil pravé na AUX1 a levé na AILE
Shorty

#21 Příspěvek od Shorty »

Tady bych to asi neřešil. V reálu ho neznám, ale vypadá to na docela pomalý doklouzávání. Pokud bys chtěl zkusit vztlakový klapky, bylo by vhodnější je tak spíš dodělat. Místo tam je. Ale je to zbytečný. Leda na naučení při přechodu na jiný letadlo.
Udělal jsem to na Bel Ami a nevyužívám je ( tedy směrem dolů ). Jak píšou. Jednou jsem je zkusil a na konci dlouhý louky jsem s tím musel ,, praštit " abych neskončil ve stromech.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Pajas »

Ahoj, u DX6i se jedná o fuknci FLAPS. Ta funkce je v ADJUST LIST jako pátá položka. Po otevření máš dvě hodnoty - NORM (na létání) a LAND (přistávácí), přepínají se přepínačem FLAP. Dá se tam nastavit jak poloha křidélek, tak poloha výškovky. Tahle funkce přestože se nazývá FLAPS, mixuje křidélka jako klapky, nikoliv samostatné klapky na samostatném kanálu.
EDIT: Teď jsem téměř po třech letech provozování DX6i přišel na to, že pokud není zapojeno druhé křidélko do auxu a je jen v zásuvce AIL, tak funkce FLAPS posílá hodnoty jen do AUX jako do klapek, které jsou zvlášť :D. Ale pokud jsou křidélka ve dvou kanálech, tak se FLAPS automaticky nastaví na klapky v křidélkách.
dodoph
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od dodoph »

Pajas píše:Ahoj, u DX6i se jedná o fuknci FLAPS. Ta funkce je v ADJUST LIST jako pátá položka. Po otevření máš dvě hodnoty - NORM (na létání) a LAND (přistávácí), přepínají se přepínačem FLAP. Dá se tam nastavit jak poloha křidélek, tak poloha výškovky. Tahle funkce přestože se nazývá FLAPS, mixuje křidélka jako klapky, nikoliv samostatné klapky na samostatném kanálu.
EDIT: Teď jsem téměř po třech letech provozování DX6i přišel na to, že pokud není zapojeno druhé křidélko do auxu a je jen v zásuvce AIL, tak funkce FLAPS posílá hodnoty jen do AUX jako do klapek, které jsou zvlášť :D. Ale pokud jsou křidélka ve dvou kanálech, tak se FLAPS automaticky nastaví na klapky v křidélkách.

Super, díky moc....už jsem o této možnosti podle manuálu uvažoval, ale mátlo mě že je to označené jako klapky. Bohužel musím čekat až do neděle, dřív se k letadlu nedostanu.
2952

#24 Příspěvek od 2952 »

Určité choď mezi modeláře, spoustu toho co bys tu pracně poptával se tam dozvíš :)..
VTjr

#25 Příspěvek od VTjr »

Dolfi píše:...ano jde to. Kridlo musi mit ovladane klapky kridelek dvema servy. Nekdy je to servem jednim. Pak to nejde...

Jen bych ještě doplnil, že podmínkou toho, aby to fungovalo jsou nejen 2 samostatná serva ale musí být zapojená každé do samostatného kanálu v přijímači (obvykle 1. a 5. nebo 1.a 7.). Tedy nesmí být použit Y-kabel, který ale bývá součástí většiny levnách kupovaných modelů.

Ale důležitá by byla i odpověď na Jirryho otázku: "Jaký je to model?" :roll:
Protože v případě EasyStaru, Bety a jiných začátečníckých modelů bych to v této fázi vůbec neřešil. :wink:
Začátečník bude mít co dělat aby se naučil zvládat současně dvě funkce, tedy křidélka + výškovku, nebo směrovku + výškovku (pokud je model bez křidélek). A k tomu ještě i motor. 8O
Brdící klapky jsou proto z mého pohledu v této fázi jen zbytečná funkce navíc, prakticky komplikace.
Proto bych mu poradil, ať se nejprve naučí za příznivého počasí přistávat hezky k noze a pak určitě zjistí, že ty klapky nakonec ani nepotřebuje.
Ty totiž využijí s výhodou spíš soutěžící (F3J a pod), když se musí strefit s přistáním jak na vymezené místo, tak i časově aby nepřetáhli pracovní čas (nezapsali nulu), ale přitom nalétali co nejvíc. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#26 Příspěvek od VTjr »

Omlouvám se za nepozornost, tazatel na začátku opravdu napsal, že je to Robbe Arcus, tady: http://www.aeromodel.fr/planeurs-artf-s ... p-425.html, ale já to přehlédl. :oops: A Jirryho příspěvek mě dál utvrdil v tom, že nevíme o co jde. :D

Teď, když zkoumám ten obrázek, vzhledem k tomu, že křidélka u tohoto letadla nezasahují až ke konci křídel a masivní vignety zřejmě působí i trochu jako negativy, tady je to dobře vidět: http://www.baronerosso.it/forum/aeromod ... ost3931535, tak ten model bude asi velmi odolný vůči padání po křídle do vývrtky a asi snese i použití křidélek jako klapek. Dokonce v rozumné míře i s pohybem směrem dolů (to by např. mohlo zlepšit opadavost v termice).
Ale na druhé straně si myslím, že vzhledem k tvaru a plošnému zatížení jen 22g/dm2, to bude přesně ten typ hodného modelu, který pro přistávání brzdící klapky vůbec nepotřebuje. Když je zprovoznit, tak jen kvůli chuti to vyzkoušet. Ale stejně platí můj názor, že z praktického hlediska to u učícího se rekreačního letce považuji za zbytečnost. :wink:

Teď si vzpomínám, že jsem ho nedávno tady na u nás letišti viděl létat - zdál se mi jako naprosto bezproblémový pomalý letoun. :wink:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od jyrry »

VTjr píše:... Jyrryho příspěvek ...

byl napsaný až když jyrry skouknul co to je za éro.
jyrry.webnode.cz
mhabr

#28 Příspěvek od mhabr »

Já s Arcusem párkrát létal, je to hodné, pomalé, přistání na pár metrech. Brzdy skutečně netřeba.
coro

#29 Příspěvek od coro »

Takto, ak nemá krídlo ovládané krídelká po celom rozpätí , t.j. už takmer od stredu krídla, a nemá klapky, nie je možné meniť zakrivenie profilu - hlavne ak to chceme u celého krídla.
Čo možné je je zmeniť zakrivenie ale tým trošku aj uhol nástavenia tej časti kde krídelká sú, a tým ale vytvoriť ROZDIEL medzi časťami.

Ak ten model nebol vadný alebo proste konštrukčne zlý, nikdy nedosiahneme lepšie vlastnosti, a podľa mňa použiteľne vyšší vztlak (t.j. pomalší let aj za cenu vyššieho odporu) len vo veľmi obmedzenom rozsahu a za cenu rizika pádu do vývrtky.
Napíšem to tak že ak model mal prehnane veľké negativy, dalo by sa ich použitím krídeliek ako klapiek, "zarovnať" až po stav bez negativov, ale nie ďalej.
Pre modely ktoré aj bez toho môžu letieť pomaly, to je úplný nezmysel.

Krídelká dohora ako brzdy, zmysel majú. Dá sa vďaka nim urobiť veľký ROZDIEL medzi stredom a koncami, ale tak že konce zostanú funkčné a model nie je nestabilný, aj keď sa v strede prúdenie utrhne. Tak že sa spomalí až sa v tom strede (kde je vyšší uhol nábehu) prúdenie utrhne a už to prakticky len brzdí a tak sa vytráca veľa energie.
Zostup môže byť veľmi strmý - ale na malej rýchlosti aby to tak utrhnuté zostalo, nie šusom na rýchlosti.. Aj to (tú rýchlosť) treba riadiť...
Ale tak sa dá pristáť bez dlhého približovania prakticky z neba rovno k nohe niekde kde je málo miesta.

Jo a podľa mňa pri týchto modeloch by sa mohol človek naučiť aj veci ktoré NETREBA. Aby potom keď si kúpi nejaký lepší model, už vedel čo to robí a prečo.
VTjr

#30 Příspěvek od VTjr »

Coro, Nevidel som profil toho krídla, takže posudzoval som iba z toho, čo som videl na tých fotkách a úchytkom v reále na letisku. :roll:
So všetkým čo píšeš súhlasím a uznávam, že aj keď to normálne netreba, tak ako ďalší level výcviku to nemusí byť na škodu. Ale celkom na začiatok má každý dosť problémov aby zvládol 2-3 funkcie naraz.
U mňa to bolo veľmi dávno (cca pred 35 rokmi), čo som si v malej miere pred pár rokmi, po návrate po dlhšej prestávke, v menšej miere zopakoval, ale stále si to viem celkom dobre v pamäti vybaviť. Pochopiteľne z toho, čo tu bolo napísané, nemôžeme posúdiť pilotskské schopnosti a samozrejme je len na ňom na čo si trúfne a na čo nie. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“