změna křidélek na klapky?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
coro

Re: změna křidélek na klapky?

#31 Příspěvek od coro »

Pri takomto vetroni v dostatočnej výške, by mohol mať dosť času niečo prepnúť a skúsiť čo to robí, a aj to potom včas vypnúť.
Neviem, no, na čom inom by sa to mohol človek začať učiť.
Otázka je len tá, či sa to vôbec pri 22g/dm2 a bublinkovom povrchu, prejaví..
A s krídelkami tak neurčito umiestnenými, dosť ďaleko od konca krídla.
Neskúšal nikto?? Ale mohlo by to fungovať. Ak nie hneď tak po pridaní hmotnosti... :)

Mne šlo viac o to vypichnúť princíp, ktorý je podľa mňa opačný než si začiatočník môže myslieť.
Aj v tom že krídelká dohora a nie dole (tým že model celý následne musí letieť natiahnutejší je to akoby nastavil stred dole.. ale nezakriví to profil takže nie je to to isté ako vztlakové klapky, na termiku to nefunguje, na dosiahnutie nižšej minimálky bez straty vztlaku na časti krídla to tiež nefunguje,... je to len na brzdenie=vytratenie výšky,pristávanie).
ale aj v tom kde to v sutočnosti brzdí ak to vyklopí - že nie tam kde sú vyklopené, ale na tej rovnej časti kde sa kvoli pretiahnutiu vytvorí bublina alias utrhne sa prúdenie.
A že to skutočne brzdí len ak to nastane, a že to nastane až po výraznom spomalení.. Ak niekto presviští na rýchlosti ponad dráhu s vyklopenými krídelkami, podľa mňa to nie je nič iné len že nepochopil súvislosti. Jasné že to trochu bude aj brzdiť, keď je to tak pokrivené, ale nič moc..
To sa premietne do potrebného uhlu vyklopenia tých krídeliek pre brzdenie.. Že netreba prehnane.

Neviem čo ten vysielač vie, ale ak nevie obe strany (dole aj hore), tak je škoda času nastavovať to smerom dolu. A hlavne treba dať pozor aby sa vysúvali súmerne a aby to šlo ešte riadiť.. a skúšať to v dostatočnej výške.
dodoph
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od dodoph »

S tímto letadlem jsem ještě nelítal, koupil jsem ho starší za pár stovek. Dal jsem ho trochu dohromady a beru ho jako letadlo na otrkání. Podle toho co jsem si o něm zjistil, by to mělo být příjemné a pomalé éro. Takže určitě máte pravdu že bych klapky nepotřeboval. Na druhou stranu si myslím, že se mi do budoucnosti neztratí když se naučím ovládat víc funkcí najednou na klidném letadle a v případě rozbití tohoto modelu mě to tolik nebude mrzet :) Celkem jsem úplný začátečník, zatím jsem lítal jen pár hodin s Gama2100 a pod dohledem učitele.
FrSky TARANIS X9D Plus / Flysky FS-GT3C
*SWIFT II*ASW28*Defender Truggy-Axial SCX10*Loď Carina*
aenstria

#33 Příspěvek od aenstria »

Sky climber - do ted jsem ho tak nejak ladil - trimama mi hodnoty rostly az na 80 , tak jsem ho nejdrive vyladil mechanicky pote mozna jeden dva dilky digitalne.

JEn se Vas zeptam, namixoval jsem si pristavaci klapky ,ale všude tady čtu že se dávají nahoru a já si je namixoval dolu co mi doporučíte.

Jsem zvyklej ze simulátorů velkých letadel na ty klapky dolu, letadlo se dost stabilizuje a drží a muze letet v malý rychlosti.
Kdyz dám klapky jako brzdy tak letadlo hodne padá dolů ,asi to má výhody na vylétávání z termiky jak jsem se dočetl ale výhodu na přistání ?

Díky moc za objasnění.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od jyrry »

Obecně zjednodušeno - chtělo by to primárně používat křidélka jako křidélka a klapky jako klapky - pokud tam klapky jsou.
Pokud tam klapky nejsou, nechal bych platit větu první.
To alespoň pro začátek.

Když už, zkoušel bych "přemluvit" křidélka na klapky až budu vědět že to ukočíruju pokud se něco nedobrého bude dít při vysunutí křidélek dolů ve snaze udělat z nich klapky.
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jyrry »

jyrry, pát 10. říj, 2014 11:23 píše:Situace - obě křidélka jsou dolů "jako klapky". Éro kloní doleva, koriguji křidélky doprava - levé křidélko jde ještě víc dolů, pravé nahoru; levé křidélko vychýlené dolů brzdí levé křídlo a pravé je "odbržděné". Co na to éro?

"vypůjčeno" z vlákna viewtopic.php?f=15&t=68776 kde se řešilo vlastně to samé
jyrry.webnode.cz
VTjr

#36 Příspěvek od VTjr »

coro píše: ... Pri takomto vetroni v dostatočnej výške, by mohol mať dosť času niečo prepnúť a skúsiť čo to robí, a aj to potom včas vypnúť.
Neviem, no, na čom inom by sa to mohol človek začať učiť...

Na hocičom. :lol: Teda samozrejme za predpokladu, že sa už naučil lietať tak, že dokáže model v dostateočnej výške hocikedy zrovnať do požadovanej polohy a hocikedy s tým pristáť k nohe. :)
Lenže pre začínajúceho nie je na nič dosť času ani pri pomalom modeli. :!: Jedine ak je natoľko stabilný, že v dostatočnej výške sa po pustení všetkých kormidiel dokáže sám zrovnať do vodorovného letu. Lenže práve v tom je to úskalie, že súčasné výchýlenie krídelok či už dole alebo hore môže z poslušného modelu urobiť nestabilnú mrchu. :mrgreen:
coro píše: ... ale nezakriví to profil takže nie je to to isté ako vztlakové klapky, na termiku to nefunguje, na dosiahnutie nižšej minimálky bez straty vztlaku na časti krídla to tiež nefunguje,... je to len na brzdenie=vytratenie výšky,pristávanie...

Nuž ja som predsa povedal, že dole iba v rozumnej miere a za rozumnú mieru pokladám vychýlenie o pár stupňov, a nie o desiatky, ako býva bežné pri samostatných vztlakových alebo brzdiacich klapkách. :o
Ale dovoľujem si nesúhlasiť s tým, že to profil nezakriví - nuž zakriví. :P Aerodynamická funkcia každého kormidla (okrem plávajúceho) je založená na tom, že sa mení zakrivenie profilu a tým sa značne zmení jeho polára, teda vzrastie v príslušnom smere vztlak aj pri nezmenenom uhle nábehu (aj keď so smerom obtekania keď už sa lietadlo otáča okolo príslušnej osi, je to omnoho zložitejšie), ale samozrejme vzrastie aj odpor. Ako som už napísal, profil toho modelu som nevidel, takže ťažko takto naslepo posudzovať do akej miery sa to prejaví a či vôbec pozitívne. Treba to vyskúšať.
:wink:
Ale súhlasím, že na brzdenie zásadne dohora, lebo pri vysunutí dole sa môže stať, že pri veľkej výchylke krídelok sa na tom čo ide príliš dole odtrhnú prúdnice a krídlo stratí vztlak. Model tak zareaguje opačne než by mal. Inak bežne s toto stáva keď vetroň s diferenciáciou výchyliek krídelok lieta na chrbte - tam treba byť v bezmotorovom lete veľmi opatrný, so zapnutým motorom je riziko omnoho menšie.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
coro

#37 Příspěvek od coro »

Taký detail, keď už si ma citoval, v tom citáte to je inak než som to myslel.
Zdalo sa mi že príspevok je tak 5x dlhší než by bolo vhodné tak som asi vynechal to podstatné:
Že: nezakriví to profil celého krídla tak ako by bolo teba, vyrobí to len spomenutý rozdiel medzi časťou kde je ovládaná plocha a kde nie je.
To potom , ak to teda nie je len úplná drobnosť na spôsob dočasného vyrovnania negatívov na koncoch, nemôže mať lepšie vlastnosti ako ak je celé krídlo nejak zosúladené.
Možnosť letieť nižšou rýchlosťou na koncoch krídel, ale bez zmeny na strede, skončí len tým že buď je rýchlosť dostatočná aby to malo vztlak a malý odpor aj na tom nezakrivenom strede, a teda na opadaní nič neušetríme (treba brť rýchlosť ako dôležitý parameter lebo pri výpočte odporu je v druhej mocnine, a ten odpor je to za čo platíme výškou),
alebo sa to tam už utrhne a potom to je jasné "brzdenie".
Takže vztlaky z krídeliek podľa mňa nebudú.
Možno pri 22g/dm2 by sa to dalo prehovoriť na stav že hmotnosť ponesú len časti s vyklopeným kormidlom, ale aj tak verím že ak to ponesie celé krídlo bude mať parametre lepšie..
TriFith

#38 Příspěvek od TriFith »

Zdravíčko pánové...
pročítal jsem konverzaci a zajímalo by mě, co byste mi doporučili na Cessnu 182, rozpětí 1400, varianta hornoplošník http://www.ycpowerzone.com/en/ProductShow.asp?ID=53

Jsou tady zvláš't klapky (u trupu letadla) a zvláš't křidélka.
Já osobně bych nastavil mix s klapkami dolů a kompenzoval bych to výškovkou?

Má někdo jiný názor? pokud ano, proč?

Díky
VTjr

#39 Příspěvek od VTjr »

coro píše:...tak som asi vynechal to podstatné:

Tak sa pokúsim zareagovat na to,čo považuješ za podstatné.
coro píše:Že: nezakriví to profil celého krídla tak ako by bolo teba, vyrobí to len spomenutý rozdiel medzi časťou kde je ovládaná plocha a kde nie je.
V tom nevidím problém, lebo zakrivenie profilu aj časti krídla umožní získať aj pri nezmenenom uhle nábehu dodatočný vztlak, pričom prírastok odporu môže byť menší ako by bol, keby sa ten istý narast vztlaku dosiahol zvýšením uhlu nábehu celého krídla bez zmeny jeho geometrie.
coro píše:To potom , ak to teda nie je len úplná drobnosť na spôsob dočasného vyrovnania negatívov na koncoch, nemôže mať lepšie vlastnosti ako ak je celé krídlo nejak zosúladené.
nechápem prečo by nemohlo: Ak pri rovnakom uhle nábehu sa zvýši vztlak istej časti krídla, tak ten umožní letieť lietadlu pomalšie, lebo vztlak, rovnako ako odpor je nejako úmerný rýchlosti obtekania. Čo na tom, že tie nezdeformované konce a stredy krídla budú dávať menší podial na celkovom vztlaku. Podstatné je, že ich odpor kvôli moznej nižšej rýchlosti klesne, zatiaľ čo odpor tých geometricky zmenených častí stúpne len mierne.
coro píše: Možnosť letieť nižšou rýchlosťou na koncoch krídel, ale bez zmeny na strede, skončí len tým že buď je rýchlosť dostatočná aby to malo vztlak a malý odpor aj na tom nezakrivenom strede, a teda na opadaní nič neušetríme (treba brť rýchlosť ako dôležitý parameter lebo pri výpočte odporu je v druhej mocnine, a ten odpor je to za čo platíme výškou),
možnosť letieť nižšou rýchlosťou je predsa práve dôkazom toho, že krídlo aj pri tej nižšej rýchlosti bude mať rovnaký vztlak, čiže vyšší koeficient vztlaku. Keďže je to dosiahnuté zakrivením profilu, a uhol nábehu celého krídla sa pritom nemení, tak konce krídel budú obtekané rovnako, budú mať síce nižší vztlak, ale v dôsledku nižšej rýchlosti budú mať aj výrazne menší odpor, čo môže v značnej miere zas kompenzovať mierny nárast odporu tej viac zakrivenej strednej časti.
coro píše:alebo sa to tam už utrhne a potom to je jasné "brzdenie".
Tak ale to je práve o tej vhodnej miere. Výchylka dole musí byť len taká, aby sa to v tek zakrivenejšej časti neutrhlo. A na koncoch sa to predsa neutrhne, lebo uhol nábehu zostane malý.
coro píše:Takže vztlaky z krídeliek podľa mňa nebudú.
Musia byť, inak by to lietadlo nemohlo letieť pomalšie pri zachovaní pôvodnej letovej hladiny resp rovnakej rýchlosti klesania.
coro píše:Možno pri 22g/dm2 by sa to dalo prehovoriť na stav že hmotnosť ponesú len časti s vyklopeným kormidlom, ale aj tak verím že ak to ponesie celé krídlo bude mať parametre lepšie..

Myslím si, že veľkosť plošného zaťaženia je pri týchto úvahách podružný parameter. Smozrejme by to bolo jedno ak by sme neuvažovali zmenu Re v závislosti od letovej rýchlosti. Takže v týcho zjednodušených úvahách je celkom jedno či je 22g/dm2 alebo aj 220g/dm2, podstatné je aby malo obtekanie primerané Re a potom bude všetko fungovať podobne, ale pri omnoho vyšších rýchlostiach. Dokonca rýchlejšie ťažšie lietadlo (ale primerane väčšie) bude mať lepšiu kvalitu obtekania a vyššie výkony ako malé ľahké, Naopak keby sme to zaťaženie radikálne znížili povedzme na 2,2g/dm2, tak pri rovnakej geometrii by už bolo obtekanie podkritické a model by sa choval skôr ako padajúci list a nie lietadlo. To sú samozrejme extrémy, ale myslím si, že je dobré ich spomenůť, aby sme si to vedeli dobre predstaviť. Napr halové modely, ktoré také a ešte menšie zaťaženie majú sú navrhované so supertenkými profilmi, inak by tými malými rýchlosťami stabilne vôbec neleteli.
Naposledy upravil(a) VTjr dne sob 25.10.2014 3:50, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#40 Příspěvek od VTjr »

Veru ťažko sa mi odpovedá na Tvoju rozsiahlu reakciu na môj rozsiahly príspevok tak, aby ta odpoveď bola dostatočne konkrétna a pritom nebola ešte rozsiahlejšia. :roll: Takže sa za ten rozsah odpovede ospravedlňujem. Len mám obavu, že ak budem diskutovať ďalej, tak sa to bude ešte viac stupnovať. :lol:
VTjr

#41 Příspěvek od VTjr »

Možno som to mohol napísať stručnejšie aj takto:

Ak si porovnáme poláry a vztlakové krivky viac zakrivených a málo zakrivených profilov, tak zistíme, že zakrivené profily majú vyšší koeficient vztlaku pri menších uhloch nábehu ale trochu vyšší koeficient odporu ako rovné profily pri tom istom malom uhle nábehu. Lenže tie pri ňom majú malý koeficient vztlaku, ktorý sa u nich dá zvýšiť len zväčšením uhlu nábehu, pri ktorom ale už budú mať väčší koeficient odporu ako zakrivené profily pri rovnakom vztlaku. Tu ale pri bezmotorovom lete hrozí utrhnutie prúdenia a pád. Takže to, čo vedia zakrivené profily uniesť pri malej rýchlosti, to tie rovnejšie dokážu až pri vyššej rýchlosti (podotýkam, že to nemusí byť vždy na škodu). Napriek tomu tie rovné profily sa vedia vysporiadať s prúdením v širšom rozsahu uhlov nábehu. U zakriveného profilu s nárastom úhlu nábehu dojde k pádu skôr. Navyše minimálny koeficient odporu zakriveného profilu bude väčšinou horší ako u rovného. Keďže kĺzavosť je pomer Cy/Cx tak určite nájdeme na polárach miesta kde sú jedny alebo druhé profily optimálne kde zase nie.

Lenže ak sa v modelárstve lieta na čas a nie na vzdialenosť, ktorú je schopný model preletieť z danej výšky, tak je nám dobrá kĺzavosť zdanlivo nanič ak je model prirýchly. Lebo on síce preletí veľa kilometrov ale napriek tomu sadne pomerne rýchlo. Potrebujeme ju len keď hľadáme nový stúpák ale keď sme v ňom, tak chceme čo najnižšiu opadavosť - teda zakrivený profil.

Ale možno sa celkom mýlim. Ak je tak, tak ma opravte. :wink:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od jyrry »

TriFith píše:... mix s klapkami dolů a kompenzoval bych to výškovkou? ...

Ano, však to tam máš na letové fotce :-)
Dobré je nastavit pomalý pohyb serv (pokud to rádio umí) aby to neskákalo jako koza... To vysunutí klapek a kolik tu kompenzaci - potlačit - bych zkoušel ve výšce, na 2-3 pokusy to nastavíš uspokojivě aby reakce na přepnutí byla klidná a správná. S vysunutými klapkami se na přistání přibližuje trochu víc pod plynem než bez klapek.
jyrry.webnode.cz
coro

#43 Příspěvek od coro »

VTjr píše:..
Lenže ak sa v modelárstve lieta na čas a nie na vzdialenosť, ktorú je schopný model preletieť z danej výšky, tak je nám dobrá kĺzavosť zdanlivo nanič ak je model prirýchly. Lebo on síce preletí veľa kilometrov ale napriek tomu sadne pomerne rýchlo. Potrebujeme ju len keď hľadáme nový stúpák ale keď sme v ňom, tak chceme čo najnižšiu opadavosť - teda zakrivený profil..:

Súhlasm ale pozerám sa na to trochu inak.
Ak potrebujeme vztlak rovný tiaži modelu a máme dve časti krídla, s kormidlom a bez, museli by sme si nejak nasimulovať priebeh odporu voči rýchlosti letu, stále pre rovnakú tiaž=súčat vztlakov, a porovnať rôzne možnosti nastavenia.
S tým že môžme meniť len polohu toho jedného kormidla ktorým meníme zároveň zakrivenie a zároveň to zmení aj tetivu profilu či ako sa volá to čo určuje uhol nábehu
.
Tu nemám žiadne podklady ale mám POCIT že ak porovnáme celé zosúladené krídlo v bode kde letí na minimálnej bezpečnej rýchlosti, mali by sme dostať lepšie vlastnosti, ako keď pri tej istej rýchlosti bude stred krídla nabiehať o nejaký stupeň menším uhlom než konce a na tých koncoch bude v dôsledku väčšia časť vztlaku
- pri tej istej rýchlosti, lebo bude kormidlom tá časť zakrivená a nastavená na vyšší uhol nábehu. A teraz to podstatné - udrží polovica plochy krídla vďaka vysunutej klapke, takmer celú tiaž modelu, pri rovnakej (alebo aby to začalo mať zmysel tak dokonca aj pri ešte nižšej) rýchlosti? A ak áno, bude mať pritom menší odpor?
Lebo mne sa zdá že zvyšovaním postupne až takmer k zdvojnásobeniu plošného zaťaženia sa dostaneme pri rovnakej rýchlosti mimo oblasť kde by to zakrivenie mohlo byť výhodné.
Preto píšem zdvojnásobením plošného zaťaženia, že stred krídla bez klapky poletí s menším uhlom nábehu a nemáme možnosť to nejak inak nastaviť - máme len jedno kormidlo krídelka, preto nutne preberá vztlak len tá oklapkovaná časť.
Možno by graf ukázal že v určitej malej oblasti to ešte môže mať zmysel. Ale nezdá sa mi že by tam mal kde vzniknúť taký rozdiel, aby to bolo použiteľné, lebo zas malý rozdiel znamená aj malé zvýšenie aj toho zakrivenia profilu.

Samozrejme ak máme možnosť použiť vztlakové klapky aj na zbytok (stredné časti) krídla tak to situáciu mení úplne zásadne. Tu skorej začne byť zaujímavé, aká časť sa použije na klapky, prípadne vzniknú dve možnosti podľa toho či ide o termiku (zakrivenie profilu t.j. celá odtokovka sa zakrivuje) alebo pristávanie (klapky dolu, krídelká nie, prípadne crow mix kde krídelká idú hore).

Poznámka o Jyrry poukazuje na zvýšenie odporu, ak sa vysunú skutočné vztlakové klapky len na časti (teda strede) krídla - priblíženie na pristátie potrebuje trochu vyšší výkon motora = je tam vyšší odpor ako bez klapiek.
Aby získal odpor nižší "na termiku", musel by primerane pridať vztlak aj na krídelkách (to je samozrejme u Cessny nezmysel a jediné čo by získal je hrozba pádu do vývrtky).
Shorty

#44 Příspěvek od Shorty »

TriFith píše:pročítal jsem konverzaci a zajímalo by mě, co byste mi doporučili na Cessnu 182, rozpětí 1400, varianta hornoplošník

Pro lepší pochopení. Větroň je lehčí a má lepší klouzavost. Proto se využívá klapek obráceně, aby mohl vyklouznout z termiky, případně přistát na kratší ploše.
Na rozdíl od toho např. Cessna je těžší a na přistání potřebuje snížit rychlost a zvýšit vztlak. Proto klapky dolů.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
TriFith

#45 Příspěvek od TriFith »

jyrry píše:... mix s klapkami dolů a kompenzoval bych to výškovkou? ...

Ano, však to tam máš na letové fotce :-)
Dobré je nastavit pomalý pohyb serv (pokud to rádio umí) aby to neskákalo jako koza... To vysunutí klapek a kolik tu kompenzaci - potlačit - bych zkoušel ve výšce, na 2-3 pokusy to nastavíš uspokojivě aby reakce na přepnutí byla klidná a správná. S vysunutými klapkami se na přistání přibližuje trochu víc pod plynem než bez klapek.

Díky,
pokud vím, tak nástup klapek bych měl být schopný nastavit na vysílačce.

Díky za potvrzení.

Letu zdar ;)
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“