Velmi malý rc model + bezdrátová kamera
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Velmi malý rc model + bezdrátová kamera
Ty nejmenší mini tanky jsou tak na ježdění po stole. To že by v mokré špinavé trubce dokázaly jet s kamerou na zádech není moc pravděpodobné... Navíc je malá integrovaná baterka v tanku za chvíli vybitá.
Kromě toho, jak jsem se díval na video na trubce, tak nemá proporciálně řízenou rychlost a pro tento účel je příliš rychlý. Takže snad jen podvozek jako polotovar a upravit.
- JosefSvejk
Ten minitank je doufám jen žert. Převrátí se po prvním metru, dosah 10 m ve volném prostoru mu taky v podzemí nedává moc šancí. A přidělat na něj wifi kameru je asi sci-fi.
jio píše: Takže snad jen podvozek jako polotovar a upravit.
Jo, jen tam dát silnější motory, pomalejší převody, jiné pásy a vyřešit proporcionální ovládání. A pokud možno dodělat odpružení. A bude to ideální
Stručně řečeno hračka se v takovýchto rozměrech a pro takovéto účely prostě nedělá.
Takže nejlepší bude když si to celé od základu postaví sám, nacpe do toho třeba ten wifi přijímač a pak může řídit třeba z notebooku nebo z mobilu ovšem přes nějaký "osolený" wifi router a ještě si k tomu doplnit nějakou mini AV kamerku a k ní nějaký malý a výkonný Tx a celé to napájet nějakou "echt" lipolkou.
Takže moc jednoduché to mít rozhodně nebude.
Pokud to nechce stavět sám a může na to uvolnit dost peněz tak to může zadat nějaké firmě jako zakázku.
Takže nejlepší bude když si to celé od základu postaví sám, nacpe do toho třeba ten wifi přijímač a pak může řídit třeba z notebooku nebo z mobilu ovšem přes nějaký "osolený" wifi router a ještě si k tomu doplnit nějakou mini AV kamerku a k ní nějaký malý a výkonný Tx a celé to napájet nějakou "echt" lipolkou.
Takže moc jednoduché to mít rozhodně nebude.
Pokud to nechce stavět sám a může na to uvolnit dost peněz tak to může zadat nějaké firmě jako zakázku.
Zdravím
Tak abych nemusel každému odpovídat zvlášť a aby se minimalizoval počet vláken této dizkuze
Rozměry autočka jsem uvádět z hlediska toho jakým potrubím disponuji
Mám převážně potrubí 10cm průměr. Buď je to klasické kanalizační nebo typ drenážní trubky kde je vnitřek vlnitý. Proto jsem byl spiš pro pásové vozidlo aby se s tim reliéfem dokázalo poprat. Spad minimální. dostat se tam dá z mnoha míst, vodorovně nebo přeš poměrně širokou šachtu. Problém jsou zatáčký, odbočky, rozbočky. Proto sázim na robota nikoliv na inspekční kameru na péru
Hloubka založení do 60cm bod zemí nebo do 40cm pod 20cm vrzstvou betonu (tedy 20cm zeminy, 20cm beton a hned pod nim potrubí). Takže jsem tak doufal žen ten integrovaný RC výsílač by vystačil pokud je operátor přímo na vozidlem.
Takže já tady vidím možnosti následující
RC model toto
http://www.raraskov.cz/detail/4856278/g ... nk-tiger-i
výhoda tanku je že otáčí věži. Tedy po demontáži veškerého nepotřebného plastu a po zachování serva věži lze misto ni připevnit kameru a s tou by se dalo otáčet. Takže máme postaráno o zpětný chod aby to nebylo poslepu
Dále kameru bych bral asi tuto
http://www.cool-mania.cz/spy/spionazni- ... em-smart-i
Nebo podobný typ. Funguje přes Wifi takže dosah bez problému i pokud selže ovládání modelu tak pořád máme vide takže lze ho alespoň lokalizovat
Varianta řešení ovládání je dobrá přes wifi IO modul
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... eiver.html
K tomu bych podstoupil pokud se ovládání vestaveným megaherzovým ovládačem se ukáže jako neúčinné.
Každopádně bych použil nějaký kehký provázek aby se dalo zachránít situaci že se vybije baterie nebo se model zamota nebo cokoliv ne podle plánu.
Model by se musel trochu zpomalit aby se dal v potrubí ovládat s citem. Asi bych nic neměnil na převodech, jen bych tam přidal asi nějaký odpor na elektromotoru
Klíčový problém je v RC modelu. Kamer na trhu jsou mraky, s tim problém nevidím. Při nejhorším bych tam obětovali svoji GoPro HERO 3 ale k tomu určitě nedojde na trhu je nezpočet velmi dospuných kamer na bezdrát
Tak abych nemusel každému odpovídat zvlášť a aby se minimalizoval počet vláken této dizkuze
Rozměry autočka jsem uvádět z hlediska toho jakým potrubím disponuji
Mám převážně potrubí 10cm průměr. Buď je to klasické kanalizační nebo typ drenážní trubky kde je vnitřek vlnitý. Proto jsem byl spiš pro pásové vozidlo aby se s tim reliéfem dokázalo poprat. Spad minimální. dostat se tam dá z mnoha míst, vodorovně nebo přeš poměrně širokou šachtu. Problém jsou zatáčký, odbočky, rozbočky. Proto sázim na robota nikoliv na inspekční kameru na péru
Hloubka založení do 60cm bod zemí nebo do 40cm pod 20cm vrzstvou betonu (tedy 20cm zeminy, 20cm beton a hned pod nim potrubí). Takže jsem tak doufal žen ten integrovaný RC výsílač by vystačil pokud je operátor přímo na vozidlem.
Takže já tady vidím možnosti následující
RC model toto
výhoda tanku je že otáčí věži. Tedy po demontáži veškerého nepotřebného plastu a po zachování serva věži lze misto ni připevnit kameru a s tou by se dalo otáčet. Takže máme postaráno o zpětný chod aby to nebylo poslepu
Dále kameru bych bral asi tuto
http://www.cool-mania.cz/spy/spionazni- ... em-smart-i
Nebo podobný typ. Funguje přes Wifi takže dosah bez problému i pokud selže ovládání modelu tak pořád máme vide takže lze ho alespoň lokalizovat
Varianta řešení ovládání je dobrá přes wifi IO modul
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... eiver.html
K tomu bych podstoupil pokud se ovládání vestaveným megaherzovým ovládačem se ukáže jako neúčinné.
Každopádně bych použil nějaký kehký provázek aby se dalo zachránít situaci že se vybije baterie nebo se model zamota nebo cokoliv ne podle plánu.
Model by se musel trochu zpomalit aby se dal v potrubí ovládat s citem. Asi bych nic neměnil na převodech, jen bych tam přidal asi nějaký odpor na elektromotoru
Klíčový problém je v RC modelu. Kamer na trhu jsou mraky, s tim problém nevidím. Při nejhorším bych tam obětovali svoji GoPro HERO 3 ale k tomu určitě nedojde na trhu je nezpočet velmi dospuných kamer na bezdrát
na 99% te vyjde levneji a ulehci mnoho nervovych chvilek kdyz si na to objednas nejak firmu ktera se tim zivi, budou mit 50m endoskop pripadne auticko ktere projede vsim... tve navrhy jsou pochopitelne lec pro tento problem naprosto nevhodne a nedostacujici... takze pokud to nemas, aby si dojel sousedce do misy a koukal se vzhuru ci funkcnost potrubi je nulova, pozvi si lidicky kteri se tim zivi, v cene bude video a nejaka zpravicka co pripadne s tim...
Panzer píše:RC model toto
...komu není rady...
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Ještě jsem si vzpomněl.
kdysi jsem dělal malinký tank z lega - byly tam pásy a kola.
Náhon jsem použil upravená serva . Jezdilo to hodně pomalu a padaly z toho pásy.
Kdyby se udělalo vozítko kde by byly hnaná 2 kola a zatáčelo to jako bobcat. Velký kola se daj koupit v podstatě jakákoli,
laciná serva přímo zapojit do přijímače, a podvozek jenom deska z plastu. Poslepovat tavnou - Na tom nemůže být
nic komplikovaného ani drahého. A s kolama tak aby to mohlo jezdit i na zádech to nic neohrozí.
Jinak ty profi revize není nic levného.
kdysi jsem dělal malinký tank z lega - byly tam pásy a kola.
Náhon jsem použil upravená serva . Jezdilo to hodně pomalu a padaly z toho pásy.
Kdyby se udělalo vozítko kde by byly hnaná 2 kola a zatáčelo to jako bobcat. Velký kola se daj koupit v podstatě jakákoli,
laciná serva přímo zapojit do přijímače, a podvozek jenom deska z plastu. Poslepovat tavnou - Na tom nemůže být
nic komplikovaného ani drahého. A s kolama tak aby to mohlo jezdit i na zádech to nic neohrozí.
Jinak ty profi revize není nic levného.
- JosefSvejk
Tak ten bych chtěl vidět v tom 10 cm potrubí, zatáčky, odbočky, rozbočky...
Osobne si myslim ze nejrozumnejsi bude pouzit tazeny kabel. Napajeni, ovladani a video se da sfouknout po 4 vodicich coz je dost tenke na to aby to nejak zasadne drhlo a da se za to tazenim pomoct stroji ven.
Odpadne tim reseni akumulatoru protoze stava se doda z venku.
Tvar robota bude zalezet na tom zda to do tech odbocek a kolinek musi byt schopno zatocit a nebo jen nespadnout (tj. kratky vs dlouhy telo). Pro robota umoznujicicho zatacet bych volil neco takoveho

Tj. dve kolecka (kdyz budou mit poradne gumove drapaky tak rovinu daj v pohode) vepredu, servo mezi a dve kolecka v zadu.
To umozni ohnout robota prakticky do praveho uhle.
Ale krumpac bych si rozhodne pripravil
Odpadne tim reseni akumulatoru protoze stava se doda z venku.
Tvar robota bude zalezet na tom zda to do tech odbocek a kolinek musi byt schopno zatocit a nebo jen nespadnout (tj. kratky vs dlouhy telo). Pro robota umoznujicicho zatacet bych volil neco takoveho

Tj. dve kolecka (kdyz budou mit poradne gumove drapaky tak rovinu daj v pohode) vepredu, servo mezi a dve kolecka v zadu.
To umozni ohnout robota prakticky do praveho uhle.
Ale krumpac bych si rozhodne pripravil
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Ahoj. musím tě sklamat. je tam ještě spousta dalších problémů které budeš muset překonat a věř že vím o čem mluvím. dělám přes deset let na kanalizační kameře:-)
ivan LN píše:Ahoj. musím tě sklamat. je tam ještě spousta dalších problémů které budeš muset překonat a věř že vím o čem mluvím. dělám přes deset let na kanalizační kameře:-)
Myslíš třeba když někdo spláchne
Jedině stěrače na kameru.
Tahat za kabel, navíc v zatáčkách je další odpor docela velkej pro jízdu.
Ty baterky nic nevážej a vše propojí jednodušeji.