Futaba FC 18
Futaba FC 18V3, jak nastavit křidélka jako klapky
Mám Futabu FC 18V3. Snažím se naprogramovat funkci použití křidélek na větroni jako brzdicích klapek. Přidal jsem vypínač zaktivoval funkci dle návodu a pořád se mi to nedaří zprovoznit. Nenašel by se někdo v okolí Kladna kdo mi pomůže s tímto problémem? Asi už jsem starej a blbej
někde dělám chybu a nemůžu na to přijít.
Re: FC 18
Na FC16 to mám přes fci Flaperon, předpokládám že na 18 bude podobné. Asi by nebyl problém se někdy sejít u nás na Sobínce, z Kladna to nemáš daleko.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Re: FC 18
Jsi hrozně hodnej určitě se budu snažit tvojí nabídku využít, pokud se v Praze neztratím to víš mi vesničani
. Snad to najdu, ale domluvíme se až po dovolené. Jen jsem Ti chtěl říct, že jsem zaktivoval program flaperon přidal jsem vypínač zapojil ho dle manuálu a nic se neděje je to úplně mrtvé. Dříve jsem měl kamaráda který mě lprogramování v malíčku, ale bohužel tragicky zahynul.
Ještě jednou Ti moc děkuji.
Ještě jednou Ti moc děkuji.
Futaba FC-18 - montáž Duplexu?
Zdravím, potřebuji poradit s montáží Duplexu TU2-EX do FC-18. Chtěl bych modul připojit přes přepínač na 35MHz nebo 2,4GHz. Našel jsem na netu zapojení přes Trainer zásuvku ale musí se při tom přerušit vypínačem propojka na desce - je to ale návod pro FC-16 a ta má desku trochu jinou. Pro FC18 jsem nic podobného nenašel.
Nedělal jste to už někdo? Jedna fotka je z návodu FC16 a druhá moje FC18.
Nedělal jste to už někdo? Jedna fotka je z návodu FC16 a druhá moje FC18.
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
Re: Futaba FC-18 - montáž Duplexu?
Asi by jsi měl vědět, že takové zapojení je nelegální.
Buď tam můžeš mít 35MHz a pak dle VO nesmí být stanice elektricky ani mechanicky upravována.
nebo
Tam můžeš mít 2,4GHz modul s patřičnou úpravou.
Nikdy ale obojí najednou v jedné krabici.
Případné pokuty jdou až do statisíců.
Buď tam můžeš mít 35MHz a pak dle VO nesmí být stanice elektricky ani mechanicky upravována.
nebo
-
Smartyn34
- Kontaktovat uživatele:
Ustřihni FM modul a místo něj dej Duplex, stejně se k FM nikdy nevrátíš. Mně z konektoru učitel-žák lezly signály jinak.
Jednu chvíly jsem provozoval FC-18 s moduly FrSky a Duplex.Oba Uvnitř.FM modul jsem už neřešil.
použil jsem dvojitý 2-polohový přepínač a signál PPM co šel na FM modul jsem spolu s +12V přepínal do modulů.Buď jel FrSky nebo Duplex.
použil jsem dvojitý 2-polohový přepínač a signál PPM co šel na FM modul jsem spolu s +12V přepínal do modulů.Buď jel FrSky nebo Duplex.
CyCo píše:Jednu chvíly jsem provozoval FC-18 s moduly FrSky a Duplex.Oba Uvnitř.FM modul jsem už neřešil.
Tak jestli jsi s takovým "systémem" nikdy nespadnul, tak klobouk dolů. Já bych popletl přepnutí dvakrát denně
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
Ahoj podívej se tady http://www.pina.cz/2008/10/15/jeti-dupl ... tu-modulu/
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Přiznávám, že mám FX 18 s osazeným modulem Jeti. Lítám s vyndaným krystalem a vyjmutou anténou 35 MHz. Inspektorát Radiokomunikací (či jak se dnes jmenují) o tom prý vědí, ale nešťourají do toho, horší by to bylo asi s pojišťovnou, kdyby nastala nějaká rána. Bacha na to, že některé vysilače vysílají dál na 35 Mhz, i když jsou přepnuté na 2,4 GHz. Konkrétně jsme to zjistili u MC-19, ale dosah 35 MHz byl zcela nepatrný - několik metrů. U jiných vysílačů na 35 MHz se nevyzařovalo nic. To zákonné ustanovení asi vzniklo v době, kdy ta možnost přeškolit vysilač na 2,4 GHz nebyla známá a chtělo by to asi úpravu onoho paragrafu, s povinností kontroly vyzařování. Ale od současného parlamentu to opravdu nečekám. 
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
zdzd píše:Asi by jsi měl vědět, že takové zapojení je nelegální.
nebo
Proč tedy Jeti prodává originál přepínač mezi moduly, už jsem takhle přidával 2.4 do několika Graupnerů - 19, 22, 22s a žádný problém s tím není, jak provozně tak doufám
i legislativně.
Rozdíl je v tom, že do Graupnera pasují konektory co jsou už na kabelech od Jetiho a tak to stačí jen přepojit, ale Futaba má trochu jiný.
Na těch odkazech je FC 16 nebo FX 18, ale obě mají jiné desky a tak i propojky co hledám jsou jinde. Přerušení původního kabelu k VF modulu jsem s chtěl vyhnout, ale
když nic dalšího nenajdu vřadím do něj ten Jetiho přepínač. Vysílačka je kamaráda a ten zatím nechce všechny 35MHz přijímače vyhazovat. Vyndat starý modul a nechat jen
2,4 se nechá udělat vždycky.
Zdravím mám FC-18 a namontovaný Duplex začal som z montážov sám no na radu známeho sme poslali Fc-18 do firmi Jeti tam montáž dokončili k mojej plnej spokojnosti prepinačom si prepnem z 40MHz
na 2,4Ghz alebo naopak na 40MHz som nezaznamenal už viac rokov rušenie všeci majú 2,4GHz
Pokúsil som sa vložiť foto no je to nad moje sily
ahoj Karol
na 2,4Ghz alebo naopak na 40MHz som nezaznamenal už viac rokov rušenie všeci majú 2,4GHz
Pokúsil som sa vložiť foto no je to nad moje sily
ahoj Karol
Futaba FC-18 - montáž Duplexu funguje mi to na 100%
jakub37 píše:Proč tedy Jeti prodává originál přepínač mezi moduly, už jsem takhle přidával 2.4 do několika Graupnerů - 19, 22, 22s a žádný problém s tím není, jak provozně tak doufám i legislativně.
JETI to prodává protože za to má prachy a zodpovědnost za provoz má uživatel.
A legislativně to problém jednoznačně je.
http://www.ctu.cz/1/download/Opatreni%2 ... 005_27.pdf
Takže jediná věc, která zakazuje úpravu vysílače je řádka h:
h) stanice nesmí být elektricky ani mechanicky měněna.
Pak ale stačí přidat vypínač nebo třeba Navy modul (obojí výrobek od výrobce vysílačky prodávaný jako rozšiřující doplněk) a je to mimo zákon. O původu nabo původci změn se nic nepíše. Pokud ale přepnu na 2,4GHz, tak se mě nařízení netýká, protože hned v úvodu je napsáno:
všeobecné oprávnění č. VO-R/15/08...........ovládání modelů v pásmech 13MHz až 40MHz.
Takže problém může nastat kdybych něco způsobil při provozu s původním modulem ( 35MHz) v upravené vysílačce - při 2,4 by to mělo být v pořádku.
h) stanice nesmí být elektricky ani mechanicky měněna.
Pak ale stačí přidat vypínač nebo třeba Navy modul (obojí výrobek od výrobce vysílačky prodávaný jako rozšiřující doplněk) a je to mimo zákon. O původu nabo původci změn se nic nepíše. Pokud ale přepnu na 2,4GHz, tak se mě nařízení netýká, protože hned v úvodu je napsáno:
všeobecné oprávnění č. VO-R/15/08...........ovládání modelů v pásmech 13MHz až 40MHz.
Takže problém může nastat kdybych něco způsobil při provozu s původním modulem ( 35MHz) v upravené vysílačce - při 2,4 by to mělo být v pořádku.