Turnigy TGY-i6 AFHDS

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
gasolin

Re: Turnigy TGY-i6 AFHDS - nové rádio

#16 Příspěvek od gasolin »

kozlik327

#17 Příspěvek od kozlik327 »

když jsem se díval na ten nový desetikanál vysílač tak mě napadaly hříšné myšlenky na koupi, ale hned mě to přešlo když v popisu je dosah 10-kan. přijímače 500m!
gasolin

#18 Příspěvek od gasolin »

Je tam
Range: > 500 meters

To by dle meho melo byt "vetsi" nez 500 metru ne?
Otazka je, jestli to neni nejaka ojebavacka cinana... [emoji2]

Treba 501 metru, protoze to je uz > 500 metru
gasolin

#19 Příspěvek od gasolin »

Takže první dojmy...
[album]4397[/album]
...rádio je lehké oproti mému Graupnerovi MX12Hott, dobře se mi drží, má nižší boky a to mi vyhovuje.
V reálu nevypadá vůbec zle, plasty sedí jak mají, takže celkem solidní dojem.

Ten však kazí vzápětí zapínací "posouvátko", chybí mi nějaká hmatová odezva posuvníku, která by dala najevo, že jsem ho z pozice off přecvakl do on, ale ozývá se mocné "píp" a rádio je zapnuté. Stejně jako u Dx6i se setkávám s otravným pípáním, pokaždé když něco zmáčknu, stejně jako u Dx6i se vypnout nedá.
[album]4393[/album]
[album]4395[/album]
[album]4394[/album]
Grafika displeje je opravdu velmi jednoduchá a žádnou slávu zde opravdu nečekejte...ovšem svítit, to TGY-i6 umí. :wink:
V menu není tolik možností a člověk se celkem snadno orientuje po pár minutách.
Co se mi však nepodařilo najít jsou stopky a obávám se, že tu prostě nejsou, přestože Hobbyking uvádí v popisu "timer" :!:
[album]4399[/album]
[album]4398[/album]
U Dx6i mi chyběly potenciometry, tady jsou
[album]4401[/album]
Poutko pro uchycení
[album]4400[/album]

Zatím jsem měl TGY-i6 pár minut v ruce a jen další používání ukáže hlavní nedostatky. Sám jsem však nenáročný uživatel a věřím, že k účelům, kterým jsem ho pořídil, bude dostačující.

Co se mi líbí:
+ cena rádia s přijímačem
+ cena přijímačů
+ podsvícení displeje
+ jednoduché menu
+ základní telemetrie

Zatím za mě nedostatky:
- nenalezeny stopky - a to mě fakt štve!
- "posuvník" off/on - chová se, jako by měl za sebou 1000 zapnutí
- otravné pípání

Zkušenosti mám s rádii (seřazeno chronologicky od minulosti po současnost)
1. 4kanál Hobby King 2.4Ghz 4Ch Tx
2. Walkera WK 2603
3. 6kanál Hobby King 2.4Ghz 6Ch Tx (nastavovala se komplet na pc, ale to mi tehdy nevadilo :wink: )
4. Dx6i
5. Graupner MX-12Hott - momentálně používané
6. Turnigy TGY-i6

Po prvním okouknutí bych zařadil TGY-i6 někam mezi 6 kanál Hobbykingu a Dx6i a to je slušná pozice na rádio za jedenáct stovek i s přijímačem...
carlos46
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od carlos46 »

Kamarád ho chce také kupovat, tak ho sem odkážu.
Na ty naše bubliny to bude dostačující.
madloki

#21 Příspěvek od madloki »

Dobry den,
jsem laik, uvazoval jsem o TGY-i6, ale mam nekolik otazek:

Ted mam fashion star f-4 (4 kanal), coz je v podstate HK Turnigy 5x, tedy pokud ho otevrete, koupite 2 packove prepinace za 18.-Kc v ges, a pripajite na desku. Ma osazeny nezapojeny sockety pro prepinac i potenciomertry na 5 a dokonce i 6 kanal. Koupil jsem k tomu 5-ti kanalovy prijimac HK turnigy r5x za $7, sparovalo se to napoprve. Zatim ho nepotrebuju, ale 5-ty kanal je funkcni a pripadne zkusim najit kompatibilni 6 kanal rx a otestovat i pridani potenciometru pro 5 a 6 kanal.

Prenos u t5x je FHSS, coz jak to chapu znamena, ze to skace 100x1sec po vsech kanalech na 2.4GHz, a je to full range. Litam vetrone kam az vidim, a nikdy jsem ani na chvilku neztratil spojeni. Koupil jsem delsi paky pro lepsi citlivost, D/R je k nicemu (http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... de_2_.html)

Proc chci nove radio - na 5x neni co nastavovat, a ja bych chtel kridylka na 2 serva, moznost pouzit je jako klapky, atp.

Vlastni dotazy:

1. U Flysky/TGY-i6 je ADFHS - to znamena, ze pouziva jeden kanal a ne preskoky, je tedy v praxi snazsi jej zarusit nez FHSS ?

2. Uvadej tam dost nesrozumitelne dosah - pisou 500m+ a nepisou, zda je full-range, pisou "parkfly".
Moje "kam az vidim" bude tak 700m, mam rozpeti 1m. To uz tak uplne "parkfly" neni.

Nerad bych koupil lepsi radio s vetsim rusenim a kratsim dosahem, planuju pokracovat s vetronema, rozpeti alespon 2m, cili bych se s viditelnosti mohl posunout i dale.

3. Umi to nejak fail-safe a jak se to chova pri poklesu napajeni ?

Moje Tx5 totiz (zapomnel jsem jednou pripojit pipak) zacne pod 3.2V na baterii nastavovat serverum invertovane hodnoty (pritahnu vyskovku, ale letadlo jde dolu, naklon kridylky taky obracene ...)
To je pak pri pristani na posledni chvili rychla smrt :-)
Drondys

#22 Příspěvek od Drondys »

madloki píše:Prenos u t5x je FHSS, coz jak to chapu znamena, ze to skace 100x1sec po vsech kanalech na 2.4GHz.

1. U Flysky/TGY-i6 je ADFHS - to znamena, ze pouziva jeden kanal a ne preskoky, je tedy v praxi snazsi jej zarusit nez FHSS ?

Ne. Flysky/TGY-i6 není ADFHS, ale AFHDS.

FHSS je zkratka pro obecný název metody přenosu signálu v rozprostřeném spektru tj. Frequency Hopping Spread Spectrum, a to bez specifikace varianty. Obecný princip spočívá v přeskakování mezi několika frekvencemi při přenosu dat. Rychlost ani algoritmus přeskakování není definováno a záleží to specificky na tom jak vytvořil příslušný přenosový systém určitý výrobce. Rozhodně neplatí, že FHSS systém jednoho výrobce musí být kompatibilní s FHSS systémem jiného výrobce. Spíš naopak jsou FHSS systémy různých výrobců obvykle vzájemně nekompatibilní.

AFHDS je zkratka specifické varianty FHSS vyvinuté výrobcem FlySky tj. v daném případě Automatic Frequency Hopping Digital System. Podle popisu v manuálu od výrobce Flysky, který je volně ke stažení viz tento odkaz je využíváno pásmo 2,4Ghz v rozmezí od 2405 do 2475 MHz, přičemž je rozděleno na 142 samostatných kanálů. Každý AFHDS systém z toho používá 16 různých kanálů přičemž může využívat až 160 různých typů algoritmů na přeskoky (pozn. algoritmy pro přeskoky nejsou blíže specifikovány).

madloki píše:2. Uvadej tam dost nesrozumitelne dosah - pisou 500m+ a nepisou, zda je full-range, pisou "parkfly".

Moje "kam az vidim" bude tak 700m, mam rozpeti 1m. To uz tak uplne "parkfly" neni.

Nerad bych koupil lepsi radio s vetsim rusenim a kratsim dosahem, planuju pokracovat s vetronema, rozpeti alespon 2m, cili bych se s viditelnosti mohl posunout i dale.

Flysky/TGY-i6 má vysílací výkon do 100 mW. U těchto RC systémů se dosah obvykle pohybuje okolo 1 km i více, ale může to záviset na instalaci v modelu a taktéž na lokálních podmínkách. Když se to zprasí nebo bude smůla na nějaký problémový kus tak může být dosah i podstatně menší. Nic přesnějšího k tomu nelze uvést.

madloki píše:3. Umi to nejak fail-safe a jak se to chova pri poklesu napajeni ?

Moje Tx5 totiz (zapomnel jsem jednou pripojit pipak) zacne pod 3.2V na baterii nastavovat serverum invertovane hodnoty (pritahnu vyskovku, ale letadlo jde dolu, naklon kridylky taky obracene ...) To je pak pri pristani na posledni chvili rychla smrt :-)

Flysky/TGY-i6 má telemetrii a lze tam nastavit prahové napětí pro zvukový alarm při poklesu napájecího napětí přijímače. Obecně bych moc nedoporučoval se spoléhat na nějaké chování při poklesu napájecího napětí pod výrobcem definovanou mez tj. nedoporučuji jít mimo tyto meze. Výrobcem definovaný povolený rozsah napájecího napětí přijímače je 4 až 6,5V.

Podle výše odkazovaného návodu je možné nastavení pozic fail-safe pro každý ze 6-ti kanálů, které jsou k dispozici. Pokud pro příslušný kanál není nastavena pozice fail-safe pak se v případě výpadku spojení na kanálu drží HOLD tj. poslední stav před výpadkem. Při poklesu napětí pod povolenou hranici však nemusí být fail-safe nic platné. Problém pak může mít nejen přijímač, ale třeba i některá serva i kdyby přijímač ještě fungoval. Prostě na provoz mimo rozmezí povoleného napájecího napětí není vhodné se spoléhat.
gasolin

#23 Příspěvek od gasolin »

Včera jsem zkoušel dosah přijímače, dodávaného k rádiu. Létal jsem se Swift2 od MSComposit a dostával se na hranici viditelnosti. Nezaznamenal jsem žádný problém se signálem.
Chtěl jsem vše zdokumentovat, ale bohužel jsem doma nevyprázdnil paměťovou kartu kamery. Takže dávám jen záznam z prvního letu. Dosah signálu pro mé účely tedy dostatečný.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=b-04KOwpaZo[/youtube]

Zjistil jsem jednu chybu, zřejmě softwaru rádia. Přejmenuji název modelu v menu, ale nezmění se název modelu na hlavním displeji.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kHRkVw2adxc[/youtube]
Psal jsem na Hobbyking, ale obávám se, že odpověď bude - "je to vlastnost tohoto rádia". Uvidíme...žíly mi to nerve, ale při používání většího množství modelů hrozí, že se člověk snadno splete.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od sramy »

Tak jsem taky koupil tento vysílač v modu2 pro syna na naučení létání, hledal jsem něco levného.
Krom vad, které zde popisuje gasolin (stopky a popis modelu) jsem zatím nic podstatného nenašel.

Dost mě ze začátku potrápilo, že se mi neuložily změněné hodnoty (revers, strim atd.)
Už jsem chtěl nadávat co jsem si to koupil, kdo by se z majitelů této vysílačky setkal se stejným problémem, stačí jen podržet tlačítko Cancel delší dobu, právě po krátkém stisku se vrátíte z položky bez uložení hodnot!

Zatím jsem neměl možnost vyzkoušet dosah, to asi až po Vánocích, kdy ho dostane kluk pod stromeček.

Jinak se mi výbavou líbí :-)
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
Drondys

#25 Příspěvek od Drondys »

sramy píše:Tak jsem taky koupil tento vysílač v modu2 pro syna na naučení létání, hledal jsem něco levného. Krom vad, které zde popisuje gasolin (stopky a popis modelu) jsem zatím nic podstatného nenašel...

Za cenu jen o cca 11 USD navíc je k mání stará dobrá a osvědčená T9X včetně přijímače viz tento odkaz a T9X stopky má. :idea:
sramy
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od sramy »

Mě to nevadí, že nemá stopky, zatím spokojenost a přezkoušeno chodí i na simu.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
sramy
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od sramy »

Bral jsem jí z EU skladu tam je již rozdíl 24$ to už je polovina tohoto vysílače s přijímačem. :wink:
www.lmkchotebor.cz
Drondys

#28 Příspěvek od Drondys »

sramy píše:Bral jsem jí z EU skladu tam je již rozdíl 24$ to už je polovina tohoto vysílače s přijímačem. :wink:

To je ještě pořád přijatelné. T9X má implicitně dva kanály navíc a je obecně více osvědčená i s možností případné výměny za open source firmware, a to nemluvě o možností výměnného VF modulu a pak může být z T9X až 16-ti kanál a lze použít i VF moduly jiného přenosového systému a pak s ní lze řídit i modely s vestavěnými přijímači třeba DSM2. Takže s T9X je obecně do budoucna větší šance na rozvoj bez nutnosti kupování zcela nového rádia. :wink:
sramy
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od sramy »

OK je to pro čtyřletého syna, nechci zatím nic víc. Za pár roků bude třeba Taranis za pár babek:-)
Nic v tom nehledejte.
www.lmkchotebor.cz
Drondys

#30 Příspěvek od Drondys »

sramy píše:OK je to pro čtyřletého syna, nechci zatím nic víc. Za pár roků bude třeba Taranis za pár babek:-) Nic v tom nehledejte.

Tak pro čtyřletého je zbytečně složité i TGY-i6 a úplně by mu stačilo i levnější Turnigy 6X.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“