Beta 1400 - další souhrn a další diskuze

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Raca

Re: Beta 1400 - další souhrn a další diskuze

#256 Příspěvek od Raca »

Díky moc, já přemýšlím o suchých zipech "sepnutí" pomocí kreditky. Někde jsem tom četl a přišlo mi to docela dobrý, já to měl dneska z nouze lepící pásko, ale to není ono :D
RTF Beta 1400
kesi
Kontaktovat uživatele:

#257 Příspěvek od kesi »

U Bety, ale i AXN jsem to řešil magnety. Jednoduché, elegantní. Jen ty magnety stojí pár kaček. U ES to budu řešit také tak, viz ilustrační foto: https://lh6.googleusercontent.com/proxy ... 00-h260-nc
Raca

#258 Příspěvek od Raca »

Inspirace dobrá, ale u Bety 3. generace jsou ty křídla řešený tak, že se jedno zasouvá pod druhé, tudíž nejsou proti sobě, nevím jestli je to takhle srozumitelné. To jak jsou "napresovaný" na sobě a zvrchu uchycený pomocí 2 šroubů, by mělo zasjistit dostatečnou pevnost. Nápad dobrý, ale v praxi stačí jedno trošku tvrdší přistání a místo, ke jsou v křídlech šrouby se vylomí a už to nedrží. Někde jsem četl, že nalepí jednu část suchého zipu na křídlo, druhou k pylonu a když to dáva k sobě, tak tam podrží kreditku nebo jinou kartičku a když je křídlo na místě, tak kartu vyndá, zip si "sedne" a drží. Přitom se dají křídla i tak oddělit v případě potřeby, o magnetech jsem taky slyšel, pokud je tu někdo máte na Betě 3. generace, tak budu jedině rád za foto, protože to chci to příštího létání konečně finálně vyřešit. Díky :)
RTF Beta 1400
czpredseda

#259 Příspěvek od czpredseda »

Než to vyřešíš, tak se naučíš přistávat hladce a už to nebudeš potřebovat :-) Tvrdší přistání znamená docela určitě přetažení a pád na čumák při finálním přiblížení ve snaze doplachtit co nejdál. To ale nefunguje, musí se přidat plyn, nebo prostě sednout kousek dál a dojít si tam. Naučit se to je otázka pár polítání.
xpertvis

#260 Příspěvek od xpertvis »

Tu mate foto na inspiraciu.
Ospravedlnujem sa za kvalitu (nekvalitu) fotiek. Fotim starsim kompaktom s automatickym nastavenim, pod neonkami. Ak bude zaujem zajtra mozesm skusit spravit lepsie fotky na dennom svetle, ale myslim ze budu stacit aj tieto.
Pouzil som tam drevene "pasiky". Tie pasiky su z tenkeho dreva co sa pouziva na boky bednicky na ovocie. Je to hrube asi 2mm. Asi by sa dala pouzit aj palicka z nanuka. Pasik ide dovnutra do kridla asi 7cm. Dieru som tam nerobil ziadnu, len dom do kridla zasunul lamaci nozik, a dreveny pasik isiel do kridla vsunut bez väcsich problemov. Lepil som to len tavnym lepislom.
Prve kridlo zvrchu a zospodu:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Druhe kridlo:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Povodne sroby/skrutky som nahradil skrutkami do dreva. Take co som nasiel v sufliku. Dlzka 60mm, vonkajsi zavit 4mm, vnutorny 2.2mm. Tie podovne sa mi pri jednom tvrdsom pristati ohli.
Obrázek

Beta je troska zaprasena, kedze uz nejaku dobu neletela :)
Raca

#261 Příspěvek od Raca »

czpredseda píše:Než to vyřešíš, tak se naučíš přistávat hladce a už to nebudeš potřebovat :-) Tvrdší přistání znamená docela určitě přetažení a pád na čumák při finálním přiblížení ve snaze doplachtit co nejdál. To ale nefunguje, musí se přidat plyn, nebo prostě sednout kousek dál a dojít si tam. Naučit se to je otázka pár polítání.

Tvrdším přistáním jsem myslel takovou polohvězdu, tzn. že si jedno z křídel škrtne dřív o zem než trup letadla... Nic tvrdšího se mi zatím nepovedlo, už vůbec ne čumákem do země. Nejsem líný :D, než abych to poslal do země, to se klidně projdu pár metrů.
RTF Beta 1400
Raca

#262 Příspěvek od Raca »

Zdravím, můžete mi tu někdo poradit, kde se dají sehnat ty malý šroubky a matky, kterýma jsou uchycený táhla od serv ? Matky mám zajištěný loctitem, ale někde jsem vytrousil jeden ten pidi-šroubek a nevím, kde to koupit... Díky :)
RTF Beta 1400
Ticcino

#263 Příspěvek od Ticcino »

Zkus modelářskou prodejnu nebo dej fotku.
M2 se dá koupit v železářství.
vennom6

#264 Příspěvek od vennom6 »

Ahoj, jsem začínající a hnedka se mi podařilo zapíchnout bettu do země. vše slepím, ok,ale jak mám vyměnit lože motoru?Vyříznout?Celý trup asi nedokážu rozlepit+ odlepit výškovku+směrovku a nic nepoškodit....Přemýšlel jsem vyříznout klín
podél lože - za ním- a lože nějak?? vypreparovat, dát nové a zase celý ten kus vlepit zpět...ale to je dost veliký zásah do trupu. Všude se píše rozlepit trup ale jak a čím když ani nevím čím to lepili?
Díky
xpertvis

#265 Příspěvek od xpertvis »

Mne sa tiez podarilo zlomit uchytenie motora. Na vyrezanie uchytenia z trupu som pouzil lamaci nozik. Len samotnu cepel som pichol z jednej aj druhej strany uchytenia, cim som oddelil preklizku od polistirenu a poskodenie bolo minimalne, skoro by som povedal ze ziadne. Uchytenie som tam vlepil nove. Zlomene a zlepene uchytenie dlho nevydrzi.
Ticcino

#266 Příspěvek od Ticcino »

Vennom6, nevidím fotky, asi jsi je nedal. Celý trup nepul. Klín ok. Lep třeba Styrolepem pokud se necítíš na sekunďák.
Beta lítá i vomatlaná lepidlem.
Hafan
Kontaktovat uživatele:

#267 Příspěvek od Hafan »

vennom6 píše:Ahoj, jsem začínající a hnedka se mi podařilo zapíchnout bettu do země. vše slepím, ok,ale jak mám vyměnit lože motoru?Vyříznout?Celý trup asi nedokážu rozlepit+ odlepit výškovku+směrovku a nic nepoškodit....Přemýšlel jsem vyříznout klín
podél lože - za ním- a lože nějak?? vypreparovat, dát nové a zase celý ten kus vlepit zpět...ale to je dost veliký zásah do trupu. Všude se píše rozlepit trup ale jak a čím když ani nevím čím to lepili?
Díky

Tady najdeš vše potřebné na opravu nová mot. přepážka http://www.rc-foto.cz/produkt/nahradni- ... -1400-928/ a lepidlo tam taky najdeš http://www.rc-foto.cz/kategorie/special ... a-cistice/
ničeho se neboj to zvládneš :wink:
vennom6

#268 Příspěvek od vennom6 »

to Hafan: jasně to jsem našel ale jak to zlomene lože dostat z letadla....to jsem se bál.
- tak jsem použil od každého trochu a elahop, děkuju za nakopnutí!! pokud by se to někdy někomu hodilo:
Jak vyndal zlomené lože motoru- můj postup: nejdříve jsem koupil za 89 peněz perořízek v bau-něco, pak jsem uvolnil boky a obě stěny do hloubky jak to bylo možné, pak vyřízl malou část za pylonem aby to šlo vzít kleštěma, pak ještě uvolnit pomocí úzkého zalamovacího nože do větší hloubky a perořízkem boky, zakvrdlat kleštěma, přestat se bát a zabrat a šup, je to venku. Pak jen jemě uvolnit uložení kabelů a rozpojit konektory.
fota -1) takhle chudinka dopadla - hajzl vítr se zvedl jak jsem odstartoval a já umim zatim prd takže....
2) pacient před operací
3) po vyndání
4) hotovo
Přílohy
Fotografie-0399.jpg
Fotografie-0396.jpg
Fotografie-0394.jpg
Fotografie-0393.jpg
vennom6

#269 Příspěvek od vennom6 »

jo a ještě k těm křídlům:
po prvním pádu urvaný křídla tak jsem to vyztužil cca 0,75mm laminátu(sklo..nevim přesně) je to pevný pružný a dá se to stříhat nůžkama. je to na styčných plochách=dobře to po sobě klouže + zapuštěné do zlomů jako výztuhy. Vydrželo to i poslední brutalkreš, jen se ohnul šroub ;-) samozřejmě zachovaná tloušťka = zbroušeno o sílu těch plošných výztuh-ty jsou zalapené i do těla křídla abych zvětšil plochu pro oporu
Přílohy
Fotografie-0400.jpg
Hafan
Kontaktovat uživatele:

#270 Příspěvek od Hafan »

No vydíš,pěkně jsi do toho říznul Betka bude zase redy :wink:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“