LiIon 18650 pro pohon, levné, lehké a dlouhá životnost?

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
kolin

LiIon 18650 pro pohon, levné, lehké a dlouhá životnost?

#1 Příspěvek od kolin »

Ahoj,
objevil jsem články Samsung INR18650-20R, kapacita 2Ah, trvale 20A, 45g/článek.
v TME jí po přihlášení mám za 140Kč bez daně při 6ti kusech.
http://www.tme.eu/cz/details/accu-inr18 ... 8650-20r/#
datasheet je zde
http://www.avacom.cz/Datasheety/Samsung ... 50-20R.pdf

pro:
-při dodržení max. proudu opravdu dají těch 300-500 cyklů.
-lehčí než lipol
-cena stejná jak mizerné LiPol

proti:
-malý proud
-nepraktické rozměry
-pack udělat na koleně

Osobně bych je chtěl hlavně do FPV easystara, protože ten bere na start 20A a letí trvale na 4-6A.
Vešla by se i konfigurace 3S2P.

Další zajímavá baterka je Panasonic NCR18650B, kapacita 3.4Ah!!!, váha stále jen 45g ale max proud jen 6A. Do Easystara by to při 3S2P pořád stačilo, pak bych měl baterii 6,8Ah při váze do 300g i s kabely.
http://www.tme.eu/cz/details/accu-ncr18 ... cr18650b/#

Používáte někdo tyto nebo podobné LiIon?
---
Jsem vyloženě líný člověk a proto spoléhám na svůj vysoký intelekt, že vždy se najde způsob, jak věci řešit s minimem námahy.
sidi
Kontaktovat uživatele:

Re: LiIon 18650 pro pohon, levné, lehké a dlouhá životnost?

#2 Příspěvek od sidi »

Já používám tyto lionky od Tipa na napájení motoru. http://www.tipa.eu/cz/nabijeci-clanek-l ... /d-136789/
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jyrry »

Používal jsem Li-Ion 3s a 2s do EPP kombatů, byly to ale tyto http://eshop.satria.cz/satria/eshop/1-1 ... 500-15C-1S . Podle různých zkušeností Li-Ionky velikosti 18650 s udávanou kapacitou nad 1500mAh (3000mAh je reálné jen pro legrační proudy) jako pohonné moc nefungují - stačí se podívat do odkazovaného datasheetu při jakém napětí bylo ukončené vybíjení když dosáhly těch slibovaných 2000mAh - je to 2,5V na článek, to éro už asi moc nepoletí když mu napětí spadne na 7,5V u tříčlánku. Také to srovnání hmotností s odpovídajícími LiPol není pro ně příliš příznivé.
Ano, dá se na ně létat ale s přihlédnutím k vyššímu vnitřnímu odporu = malé odběry, dají se zapojit jako XsYp ale pak ihned ještě víc ztrácí proti srovnatelným LiPolkám na poměru Wh/kg.
Velká výhoda je jejich životnost a blbuvzdornost, ani 3s sady jsem nemusel po celou dobu používání balancovat. Ani na konci života (po asi čtyřech sezonách) se nerozjely, pouze pomalinku změkly až se na ně dalo jen ploužit.
jyrry.webnode.cz
kolin

#4 Příspěvek od kolin »

sidi píše:Já používám tyto lionky od Tipa na napájení motoru. http://www.tipa.eu/cz/nabijeci-clanek-l ... /d-136789/

Zajímavý tip, ale moc důvěryhodně nevypadají. Nikde není žádný datasheet, nikde nepíšou proudy. Hlavně se mi líbí že dělaj i článek 3800mAh, kdežto všichni renomovaní výrobci (panasonic, sony, sanyo, LG....) končí na 3000mAh nebo 3400mAh. Asi ten noname čínský výrobce má nějakou lepší technologii. :)

Nicméně mohl by jsi napsat nějaké podrobnosti, v čem je máš, jakou konfiguraci, kolik taháš proudu, kolik cyklů....?
---
Jsem vyloženě líný člověk a proto spoléhám na svůj vysoký intelekt, že vždy se najde způsob, jak věci řešit s minimem námahy.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jyrry »

Zdeňku, ale tam píší "Actual capacity at 1amp continuous discharge: 2159mAh" ... Kolik to bude při 30A...
Při 10A ty grafy vypadají prabídně... To je tak do svítilen s LEDkama.
jyrry.webnode.cz
kolin

#7 Příspěvek od kolin »

jyrry píše:Používal jsem Li-Ion 3s a 2s do EPP kombatů, byly to ale tyto http://eshop.satria.cz/satria/eshop/1-1 ... 500-15C-1S . Podle různých zkušeností Li-Ionky velikosti 18650 s udávanou kapacitou nad 1500mAh jako pohonné moc nefungují - stačí se podívat do odkazovaného datasheetu při jakém napětí bylo ukončené vybíjení když dosáhly těch slibovaných 2000mAh - je to 2,5V na článek, to éro už asi moc nepoletí když mu napětí spadne na 7,5V u tříčlánku. Také to srovnání hmotností s odpovídajícími LiPol není pro ně příliš příznivé.
Ano, dá se na ně létat ale s přihlédnutím k vyššímu vnitřnímu odporu = malé odběry, dají se zapojit jako XsYp ale pak ihned ještě víc ztrácí proti srovnatelným LiPolkám na poměru Wh/kg.
Velká výhoda je jejich životnost a blbuvzdornost, ani 3s sady jsem nemusel po celou dobu používání balancovat. Ani na konci života (po asi čtyřech sezonách) se nerozjely, pouze pomalinku změkly až se na ně dalo jen ploužit.

Na ty baterky ze satrie jsem koukal, ale opět, nikde není napsaný výrobce. Navíc pokud prodávají už 4roky to samé, vývoj šel mezitím dopředu. Docela mě uchvátily ty Samsung články, třeba Avacom je dává úplně do všech repasí LiIon aku nářadí, špatné nebudou.
Dovolím si polemiku k poměru kapacita/váha. Dejme tomu že ten Samsung článek má 3,7V*2Ah=7,4Wh 7,4Wh/0,045kg=164Wh/kg
Když zapojím 3s1p dostanu 22,2Wh/0,135kg=164Wh/kg. Když zapojím 3s2p mám 44,4Wh/0,270kgg=164Wh/kg. To je pořád stejné, je to dané článkem.
S těmi Panasonic NCR18650B tu vychází na 279Wh/kg a to už žádná LiPol nedá.
Všechny současné rekordy výdrže kopterů ve vzduchu odlítali na tyto panasonicy.
---
novfra

#8 Příspěvek od novfra »

Při 10A tam vidím něco málo přes 2Ah. A to je na 18650 dost dobrý.
Někde od 0,3Ah jsme pod 3,6V, ale tohle je spíš o tom, že to ty baterky vydrží.
Je to jako s každou jinou baterkou, Jít na max. povolené proudy je cesta do pekel. Doba NiCd a možnost překračovat bez ztráty kytičky proudy třeba i dvojnásobně se už asi nevrátí.
Jen pro porovnání. Pohonné 4/5SC NiMh se taky vybíjely při proudech "až za roh" při napětí 0,6-0,8V. Ne že by tam končilo vybíjení, při tom zatížení prostě víc nedaly.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jyrry »

kolin píše:... pokud prodávají už 4roky to samé ...

tak Aleš nic co by bylo lepší než ty co tam má neobjevil :mrgreen:

Jinak pokud se smířím s tím že sada 3s má na konci letu 7,5V, pak prosím :-)
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jyrry »

kolin píše:.... Dejme tomu že ten Samsung článek má 3,7V*2Ah=7,4Wh 7,4Wh/0,045kg=164Wh/kg
Když zapojím 3s1p dostanu 22,2Wh/0,135kg=164Wh/kg. ....

Pěkná násobilka, akorát že velká část vybíjecího cyklu probíhá hluboko pod těmi 3,7V obzvlášť při vyšších proudech - např. http://img.auctiva.com/imgdata/1/4/0/2/ ... 8462_o.jpg
když se zintegruje plocha pod skutečným průběhem, číslíčka se poněkud pomíchají...
jyrry.webnode.cz
kolin

#11 Příspěvek od kolin »

jyrry píše:Pěkná násobilka,

Samozřejmě že to není přesné, ale tím že použiju víc článků, nezměním poměr Wh/kg. Baterka mi ztěžkne, zvýší se mi Wh, ale poměr je furt stejný.

V TME stejně potřebuju nějaké součástky, tak na na zkoušku 6 Samsungů vezmu. Zapojím je 3S2P, takže budu mít teoreticky 40A, prakticky v FPV easystaru 20A na tři sekundy na start a pak už 4-8A, neboli 1C až 2C na jeden článek, to jim nemůže ublížit.

Mám tam měření napětí, proudu a kapacity, tak pak dám vědět jak to dopadlo.
Třeba konečně budu omezen dosahem řízení a videa, ne doletem na baterku. :roll:
---
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Nakadah »

Mam ted ve Slashi 2WD baterky z tech Samsung clanku. INR18650-15L 1,5Ah 30mOhm 18A. Spajene na 2S4P tj. 6Ah. Odpor na "clanek" 7mOhm. Imax tedy 72A. Auto mi bere nejvic 50A a jezdi to s tim vazne moc pekne. Clanek hmoti 378g vc. kabelu a konektoru. Srovnatelna LiPo vazi ~320g. Myslim si ale, ze tyhle Li-ion clanky vydrzi mnohem dele nez LiPo. Nak
kolin

#13 Příspěvek od kolin »

Nakadah píše:Mam ted ve Slashi 2WD baterky z tech Samsung clanku. INR18650-15L 1,5Ah 30mOhm 18A. Spajene na 2S4P tj. 6Ah. Odpor na "clanek" 7mOhm. Imax tedy 72A. Auto mi bere nejvic 50A a jezdi to s tim vazne moc pekne. Clanek hmoti 378g vc. kabelu a konektoru. Srovnatelna LiPo vazi ~320g. Myslim si ale, ze tyhle Li-ion clanky vydrzi mnohem dele nez LiPo. Nak

Na takovouhle odpoveď jsem čekal, díky :wink:
S tou vahou to vychází zajímavě až od kapacit >2Ah
Nejvíc mě láká že by ty články mohli opravdu nalítat 300cyklů a ne 20 jako levný lipo.
Ještě se zeptám jak jsi je spojoval?
---
jaroslav.falcon

#14 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Ty panasonic by měly být super. Osobně je nemám odzkoušené a používají je na coptéry na dlouhé časy a v zahraničních fórech je chválí. Jinak na články tohoto typu se můžeš na ebay sakra spálit. Já bych bral jen renovované značky Panasonic a Sanyo. Sanyo používám ne v modelu a byla zakoupena v roce 2008 a stále je OK.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Nakadah »

Normalne letovacka - 100W pajka a kladivko hrot. Ale vykonejsi pajka je jeste lepsi.

Fotos baterkos pajkos

Zkuseny pajec baterek mi vytknul, ze tam mam zbytecne moc cinu. Takze priste se zlepsim. Ty baterky jsou z packu Hitachi pro akuvrtacku, ale skoro nove. Nak
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“