Viking 2E, zalet

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Robinsson

Re: Viking 2E, zalet

#16 Příspěvek od Robinsson »

kubadera píše:Diky za odpověď. Nemám to přímo do Vikinga, ale do EVO XL, směřuju to spíš na termiku, jakože F5J. Prostoru na oboje je asi dost, spíš mě zajímá kapacita, jestli 850ka je dostačující.

Já jsem ted pořídil taky EVO XL. Zajímalo by mě jak jsi na tom s hmotností a jaký máš serva na výškovku a směrovku. Já mám tu full carbon verzi a je to celkem těžký, mám tám axi 2826/10 pohonou aku 3s2200 a jsem skoro na 2400g.
Sorry za OT
limepro77
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od limepro77 »

Tak ako pise mazak, ja mam vo Vikingovi 1450 life 2s.
Na tuto baterka kludne nalietam cca 2 hodiny.
No pre istotu pouzivam sky asistenta a ten mi hlasi napetie na prijimacovke.
Pohonna baterka sa da posunut do predu kvloi tazisku. No myslim,ze je to individualne komu cu vyhovuje viac.

OTAZKA NA MAZAKA, moze sa opytat ake pohonne baterky pouzivas? Motor mas aky a tiez vrtulu ako to nieje tajomstvo.
limepro77
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od limepro77 »

Skor by som volil vedsiu kapacitu.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jindraj »

limepro77 píše:Tak ako pise mazak, ja mam vo Vikingovi 1450 life 2s.
Na tuto baterka kludne nalietam cca 2 hodiny.
No pre istotu pouzivam sky asistenta a ten mi hlasi napetie na prijimacovke.
Pohonna baterka sa da posunut do predu kvloi tazisku. No myslim,ze je to individualne komu cu vyhovuje viac.

OTAZKA NA MAZAKA, moze sa opytat ake pohonne baterky pouzivas? Motor mas aky a tiez vrtulu ako to nieje tajomstvo.

eee tak teď nevím, na koho ta otázka byla. Mazák je tu jen jakýsi indikátor toho, jak moc nebo jak dlouho se tu člověk vykecává :) - nikoho s nickem Mazák tu nevidím :) ... ale pokud to bylo na mě ... což z kontextu chápu, tak tam mám Leomotion L4023-1.5D-4500kV - s převodovkou 6,7:1. Vrule RFM 17x13. Pohonné baterky TGY A-Spec 4s 2600.
PetrD

#20 Příspěvek od PetrD »

kubadera píše:...směřuju to spíš na termiku, jakože F5J. Prostoru na oboje je asi dost, spíš mě zajímá kapacita, jestli 850ka je dostačující.

Pokud nehoníš kW pohonu ale termiku, tak k čemu přijímačovky? Chápu je tam kde jede regulátor na 150%, ale u éra jakože F5J je to zbytečná zátěž.
limepro77
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od limepro77 »

Ahoj,jaj jasne pochopil som. Moturek lemotion, ten vyzera dost dobre. Aky tam mas prikon?
A co stupavost ak to mas zmerane?? Na ten 4 clanok s 17x13 to slape fajn?
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jindraj »

PetrD píše:Pokud nehoníš kW pohonu ale termiku, tak k čemu přijímačovky? Chápu je tam kde jede regulátor na 150%, ale u éra jakože F5J je to zbytečná zátěž.

no znám několik lidí, co létají přijímačovku i v f5j - třeba Stork 4 apod ... nevím zda s tím létají závodně, to jsem nikdy neřešil, ale zkrátka to asi považují za bezpečnější i v těhle strojcích a těch třeba 40gramů obětují na oltář klidu a pohody. Jednak tohle už není Daidalos, aby člověk honil každý gram a jednak to jde řešit třeba i za cenu o chlup menší pohonné baterky pokud je to o hmotnosti (ono když pominu těch pár kabelů k duhé baterce, tak je konečně mi nic nebrání vézt cca stejnou celkovou kapacitu, jen ve dvou baterkách). Ostatně já dal do Vikinga původně schválně regulátor slovutné německé značky, který nelétal ani na 100% svého nominálu (regulátor 150 a já létal ve špičkách tak 140) a stejně shořel a vzal s sebou i baterku, která také vybouchla ... nebýt přijímačovky, je letadlo dead - díky přijímačovce stále létá, jen teď bude nějakou dobu smrdět po těch kouřových efektech :) počítám, že závady i extrémně nepřetížené elektroniky se nevyhýbají ani f5j ;)

limepro77 píše:Ahoj,jaj jasne pochopil som. Moturek lemotion, ten vyzera dost dobre. Aky tam mas prikon?
A co stupavost ak to mas zmerane?? Na ten 4 clanok s 17x13 to slape fajn?

příkon kolem 140-145A ve špičkách, stopavost kolem 40 m/s, a jo ... zvládá to ... zatím. Asi by si představoval lehčí život, ale po cca 40 cyklech není nafouklý, byť řekl bych už lehce měkne. Tedy ten jeden co létá od začátku. druhý co byl do páru shořel nedávno za letu ... ale podle všeho to byla chyba regu. ... víc najdeš ve vláknu "high performance - ..." a "ray, stork, aspire, ..." nebo tak nějak :)
limepro77
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od limepro77 »

OK, dik za info.Pozriem sa na to. No ja som zatial zacal tak z lachka na 6 clanok.
Uvidim co dalej premyslam nad 7 clankom alebo 8 clanok.Len ten 8 clanok neviem aky a ci sa mi tam vlezie dnu.Kedze mam v prednej casti trupu nalepenu uhlikovu dozticku pod ktorou su nabijacie kable a kabel od reglu. Zatial to ide slusne hore aj so 6 clankom.No motor ma este rezervo tam budem laborovat s vedsou vrtulou. Uvidime. Dik
limepro77
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od limepro77 »

Pani vie niekto nieco o tychto modeloch??
Vezera to celkom slusne,aj videa som nejake nasiel.

http://www.leskycomposite.at/
PetrD

#25 Příspěvek od PetrD »

jindraj píše:...zkrátka to asi považují za bezpečnější i v těhle strojcích a těch třeba 40gramů obětují na oltář klidu a pohody.... počítám, že závady i extrémně nepřetížené elektroniky se nevyhýbají ani f5j ;)

Mám obavu, že statisticky mnohem víc takových letadel skončí na vybité přijímačovky, než na hořící regl. Ale toto je trochu mimo téma záletu Vikinga...
graup15

#26 Příspěvek od graup15 »

Statistika neexistuje, ale co exituje ..je jedna jistota. Za vybité přijímačovky může pilot, za vybuchlý regl..číňan,vyšumělé kondíky..atd. Prostě je vždy lepší když si rozbiješ éro na svoji blbost, než na blbost někoho jiného.
limepro77
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od limepro77 »

Naposledy upravil(a) limepro77 dne ned 16.11.2014 18:30, celkem upraveno 4 x.
kubadera
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od kubadera »

Ano, to je ten důvod. Za a/ chci mít oddělený pohon od serv a za b/ chci serva honit na HV (LiFe 2S napřímo). A regl který mám připravený má BEC jen na 5,2V.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od jindraj »

PetrD píše:Mám obavu, že statisticky mnohem víc takových letadel skončí na vybité přijímačovky, než na hořící regl. Ale toto je trochu mimo téma záletu Vikinga...

fakt rád bych tu statistiku viděl :) ... tedy kdyby nějaká existovala ... každopádně narozdíl od pohonné baterky jde Rx baterka létat velmi dobře a přesně na čas - a to je jen záložní řešení - primárně to beru tak, že u 3m+ letadel za 40+ kKč najdeš stále méně a méně případů, kdy nemá pilot telemetrii, která by ti to uhlídala úplně přesně. A hlavně pokud to někomu zbuchne na přetažení Rx baterky, tak nevím zda by bylo v čemkoliv lepší řešení to s tou jednou pohonnou, kde to je jen ještě méně předvídatelné a tedy uhlídatelné pokud nemáš telemetrii ... a pokud ji máš tak o čem je řeč, že. Takže stále platí napsané. Vyhrazená kapacita Rx je objektivně bezpečnější řešení ... a k původnímu dotazu - není zapopvězeno ani v f5j
pepin

#30 Příspěvek od pepin »

kubadera píše:Diky za odpověď. Nemám to přímo do Vikinga, ale do EVO XL, směřuju to spíš na termiku, jakože F5J. Prostoru na oboje je asi dost, spíš mě zajímá kapacita, jestli 850ka je dostačující.

jako přijímačová určitě :wink:

To s tím napájením becem z pohonných baterek není moc dobrý nápad, nesmíš zapomenout na to, že když ti při posledním vystoupání vypne regl, musíš zapomenout na nějaké lovení termiky, páč v jiném případě pokud budeš pokračovat v bezmotorovém letu, stejně ti vycucává již vybitou pohonnou baterku palubovka a lehce ty baterky pohřbíš, spíš si ale myslím, že v případě pohonných 850 tek ve spojení s napájením palubovky to na tuto kombinaci dřív, nebo později rozštípáš na vycuclou baterku.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“