jednoduchý motorový větron

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
dusi
Kontaktovat uživatele:

Re: jednoduchý motorový větron

#16 Příspěvek od dusi »

Nelze než souhlasit. Taky začátečníkům doporučuji vybodnout se na model, který se jim líbí a začít jednoduchým účelovým cvičákem. Po získání pilotních zkušeností se postupně propracovat k typu letadla, co mají jako cíl. Jinak to bude dlouhý a drahý boj. http://rcmodely.nasehobby.sk/aky-model- ... iatocnika/
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
VTjr

#17 Příspěvek od VTjr »

Dobrý odkaz až na to, že od napsání toho článku už doba značně pokročila a stejnosměrné motory jsou pro pohon modelů letadel fakticky mrtvé. :roll: Zrovna tak NiMH akumulátory. A ty různé reduktory otáček bych taky nedoporučoval, protože motorů je tolik typů, že se téměř vždy dá vybrat takový, aby poháněl vrtuli přímo.

Takže pro začátečníka bych tam opravil údaje ohledně pohonu na motor 3-fázový, tzv. "oběžku" s výkonem 150 až 200W a baterie 2 nebo 3-článek Lipol o kapacitě 1200 až 2400mAh. Vrtuli bych doporučil sklopnou a tomu přizpůsobit čumák trupu (sklopka do značné míry ochrání motor i samotnou vrtuli při nárazech). :wink:

Jinak ale musím upozornit, že návrh elektropohonu nelze jen tak odbýt jednou-dvěma větami. 8O Je to mnohem složitější, protože je tu vzájemná souvislost mezi výkonem motoru, jeho KV, napětím akumulátoru (počet článků), předpokládanou rychlostí modelu a velikostí a stoupáním vrtule a z toho vyplývající kapacitou akumulátoru. Ale na to jsou dnes už kalkulační programy, pomocí kterých to lze snadno navrhnout a taky v RC manii bylo tomu věnováno nejedno vlákno.
Každopádně ten výpočet se musí udělat ještě předtím, než se začne kupovat motor, vrtule, regulátor a baterky a pod.
Není totiž výjimkou, že se na fóru objeví dotaz typu: "mám tenhle motor a tuhle vrtuli a chci za každou cenu je použít dohromady, aby ušetřil". :lol: Dost často to ale prostě dohromady nejde, nebo jen za cenu zbytečných a nemalých dodatečných nákladů.

Jinak ten vývoj jde opravdu tak překotně dopředu, že co platí dnes, tak za rok-dva možná taky platit nebude. :mrgreen:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
dusi
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od dusi »

Stačilo jen dočíst až do konce a na závěr je tam následující poznámka v diskusi:

V čase písania článku bol najpoužívanejší pohon jednosmerný motor a NiMH akumulátor. Doba však pokročila a preto som napísal aj doplnok k sérii článkov o modeloch z Depronu: Model z Depronu – diel VIII. – Striedavý pohon

a pak v celé sérii je návod pro začátečníky tak, aby nebylo potřeba pohon navrhovat, ale jen použít odzkoušené a ověřené řešení. Motor i model motoráka značně ochrání i gumičkový unašeč a za značně nižších nákladů, než sklopná vrtule.
Ďusi
DepronTeam
VTjr

#19 Příspěvek od VTjr »

No to se neboj, já jsem se tam dočetl, i klikl na ten odkaz, který je v diskusi a mne to hodilo na nějaký jiný díl, kde se pořád řešil stejnosměrný pohon. Zajímavé je, že teď ten odkaz ať už z Tvého příspěvku, nebo i z té diskuse funguje správně. Nerozumím tomu proč předtím ne, možná mezitím asi "někdo" adresu odkazu opravil, nebo co :? Každopádně na tom jeho webu ho už nemohu najít a při té příležitosti jsem opravdu zjistil, že v odkazech je mírný chaos, takže je trochu problém sledovat celý seriál článků po jednotlivých částech.

Nicméně to co se mi teď objevuje po kliknutí na správně fungující odkaz, mnohé z toho opravdu řeší. Takže se nehádám, teď je to OK ale ještě před hodinou nebylo.

Co se týče gumičkového unašeče - na to mám svůj názor. :roll: Uznávám, že je jistá kategorie modelů, kde se opravdu dá s výhodou použít, ale jakmile jsou ty modely už co i jen trochu větší a výkonnější, tak už to není ono. Sklopná vrtule je podle mne pak lepší. Ale je to na každém jak se rozhodne.
dusi
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od dusi »

Opravdu tam chyby byly, sedmý díl chyběl, osmé byly dva :lol: a proto ten původní špatný odkaz. Při psaní svého komentáře jsme vše kontroloval a když jsme chybu objevil, opravil jsem ji. Pokud si chceš přečíst původní článek z odkazu, je to sedmý díl seriálu o Juniorovi. Byly to alternativy k úplně první stavbě jednoduchého deproňáku.

Důležité je, úplný začátečník najde odpovědi na nejzákladnější otázky a snad mu to ušetří něco málo peněz a hodně zklamání. Bylo by škoda přijít o každého potenciálního modeláře.

Gumičkový unašeč je OK na plechovou čtyřstovku a převodovku (cca 40-50 W) nebo i pro slabší stříďák (do 100W), pak už nejsou dost silné gumičky :lol: Avšak pro kategorii začátečnických modelů této výkonové a cenové kategorie je to nejlevnější fail-safe motoru a vrtule. Vetroně, a to ani své EVO5, bych si ale nedovedl s gumičkáčem představit :roll: Tam jsme i na plechovku MIG 400 napřímo používal sklopku Robbe 6x3,5 (tuším).

Tak ať si začínající správně vyberou a ať jim to lítá.
Ďusi
DepronTeam
VTjr

#21 Příspěvek od VTjr »

V pohodě, já jsem nikterak nechtěl shazovat kvalitu Tvých stránek, naopak, trochu jsem je prošel a vypadají opravdu velmi užitečně. :wink: Až na to, že se trochu ztrácím v orientaci v nich. Ale sám jsem dělal stránky, tak vím, že je to opravdu docela makačka na bednu udělat to tak, aby všechny odkazy fungovaly správně. Chybička se často vloudí. :mrgreen:
Ale kdybych si dovolil přece jen trochu vyslovit svůj názor a poradit, tak by ke konci každého článku místo odkazů na nejčtenější články dal raději odkazy na všechny ostatní díly daného seriálu, nebo i to i ono. Tohle mi tam opravdu chybí. :(
VTjr

#22 Příspěvek od VTjr »

dusi píše:...Gumičkový unašeč je OK na plechovou čtyřstovku...

Můj názor je asi ovlivněn tím, že tuhle etapu jsem už hodně dávno přeskočil. :)
Navíc si stejně myslím, že větší význam to mělo v dobách stejnosměrných pohonů, kdy při zaryti čumákem a když ještě k tomu pilot zapomenul v tom šoku stáhnout plyn, tak hrozilo spálení motoru/regulátoru zabrzděným motorem. I když nevím, jestli zrovna tohle gumička vyřešila. Velká výhoda stříďáků je v tom, že tohle opravdu nehrozí.
dusi
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od dusi »

VTjr píše:V pohodě, já jsem nikterak nechtěl shazovat kvalitu Tvých stránek, naopak, trochu jsem je prošel a vypadají opravdu velmi užitečně. :wink:
Ke konci každého článku místo odkazů na nejčtenější články dal raději odkazy na všechny ostatní díly daného seriálu, nebo i to i ono. Tohle mi tam opravdu chybí. :(

Díky za pochvalu.

Články nedávno prošli přenosem na nový CMS a změnila se struktura kategorií. Jakmile dokončím přenos downloadů a galerií, vrátím se k některým seriálům a doplním ručně odkazy na ostatní díly, když už to neudělal ten plugin pořádné. Díky za inspiraci.
Ďusi
DepronTeam
VTjr

#24 Příspěvek od VTjr »

Jinak tady je odkaz na jeden z takových programů (je jich spousta) pro optimalizaci elektropohonu http://www.sechtech.wz.cz/programy.htm. Jen jsem tam nenašel nikde odkaz na stažení nějaké alespoň demo verze. :( Asi se musí napsat autorovi. :?
VTjr

#25 Příspěvek od VTjr »

A je to tam přece, v sekci Download http://www.sechtech.wz.cz/download.htm, konkrétní odkaz je pak http://www.motocalc.com/motodown.htm :wink:
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“