DJI Inspire 1

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Václav Procházka

Re: DJI Inspire 1

#91 Příspěvek od Václav Procházka »

Philip Bloom a je postřehy po týdnu létání.

http://philipbloom.net/2014/11/20/inpsireone/
Dag2B3

#92 Příspěvek od Dag2B3 »

I poměrně levný systém zvládá výpadek motoru atd., když je jich 6 nebo 8.

Nevím nevím, s Petrem K jsme lítali známejm na ofiko akci Audi (zadara) na letišti, a fakt velká hexa co to měla točit (zaprachy) se náhle sklopila a ze 30 metrů to zapíchla mezi přistávající letadla. Na dotaz - co se stalo boreček řekl, že neví a že si stejně chtěl postavit novou - takže o spolehlivosti kutilských profistrojů z garáže mám od té doby pochyby.
Navíc 6 motorů víc unese

nepotřebuje více unést, když unese to co potřebuji. Pokud točíš na GP, pak to dostačuje. Pokud Inspire (DJI) odmítá (jako většina číňanů a korejců) platit amíkům (i evropanům) za patenty (multikonektor GP) snaží se jít vlastní cestou - otázka je zda je vůbec jejich kamera použitelná alespoň v poloprofioblasti (možnost záznamu s větší dynamikou obrazu v ProTune, nebo RAW Wide Dynamic Range). Navíc nikde není soft na seřizování DJI gimbalů, takže vše musí být přesně dané do H3D3 taky nenacpeš Olympus. Bylo by fajn mít závěs na BM Pocket ale chtěl bys fláknout s kamerou za 20 a s objektivem taky za 20?
Dag2B3

#93 Příspěvek od Dag2B3 »

K cenám u P2 - právě jsem koukal na obdobu
23.990 P2 s gimbalem H3D3 (telink)
33.490 Lightbridge Rx, Tx (telink)
13.599 GP4 BE (alza)

71.089 Suma Sumárum a fungovat to nebude, protože potřebujete pro Lightbridge koupit ještě vysílačku s režimem Master-slave (moje Futaba 14SG stála 14.439 - telink)
takže bych tam byl za 85.528 - kolik že bude stát opravdu Inspire 2?
Vlasta2

#94 Příspěvek od Vlasta2 »

to Dag2B3 :
nějak jsem to nepochopil. To, že někomu spadne velká koptéra, tak neplatí to, co jsem psal ohledně více motorů .... Taky nějak nevím co to znamená garážová koptéra. Padá všechno, profi stroje, tovární (hotové) koptéry- koupené v krámu, postavené koptéry atd. . To, že něco spadlo je měřítkem ničeho.
To, že koptéra má výkonovou rezervu, je nebo by měl být standart. Když někomu stačí GP, nic proti tomu, ale když někdo chce používat skutečný foťák nebo kameru, tak to jaksi jinak nejde. Ale přít se o tom nebudu ......
texmur

#95 Příspěvek od texmur »

Dag2B3 píše:K cenám u P2 - právě jsem koukal na obdobu
23.990 P2 s gimbalem H3D3 (telink)
33.490 Lightbridge Rx, Tx (telink)
13.599 GP4 BE (alza)

71.089 Suma Sumárum a fungovat to nebude, protože potřebujete pro Lightbridge koupit ještě vysílačku s režimem Master-slave (moje Futaba 14SG stála 14.439 - telink)
takže bych tam byl za 85.528 - kolik že bude stát opravdu Inspire 2?

naprostý souhlas. Podle mne taky cena Inspire nemusí být ve finále vyšší. Kámen úrazu ale vidím v jeho kameře. Těžko věřit že by výsledná kvalita dosáhla GoPro4...
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
gardenroute

#96 Příspěvek od gardenroute »

Presne to samé jsem tu popisoval někdy 14.11., i1 navíc elektrický sklápění podvozek, 360 stupňove otáčení kamery, gimbal s ovládanými 2 osami. Na toto a na to, že v tom je i LB skarohlidi zapomínají, budiž jim omluvou, že většinou netuší o co jde, a vše by chtěli stavět v garazi. Kamera jistě nedosahuje na GP4, zejména v fps, ale očekávám nejake upgrady.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od jindraj »

malý off topic - zrovna jsem včera velmi intenzivně koukal, co se nabízí za kamery /foto na koptéry, protože něco takového mám na pořadu dne. Jako někdo, kdo nějaký nezanedbatelný čas focením celkem žil, jsem poměrně zmlsaný a popravdě GoPro nepovažuji kvalitativně za nic slavného - IMHO jsou rozdíly mezi GoPro ... jeho klony ... Mobiusem ... a co jsem viděl i výstupy z té inspire kamery apod. spíše v rovině funkcí než obrazové kvality. Jistě se rozdíly najdou, ale z mého pohledu jsou celkem minimální a tak trochu o drobečcích a obecně odpovídají kategorii dnešních slušných malých kompaktů - což je prostě dáno velikostí snímače a vším co s tím souvisí (světelnosti, clonění, ...). Prostě zkoumat jestli má fHD v 60fps nebo 120 fps je sice možné, ale ve výsledku tak trochu pinožení se v relativní malichernosti, kdy obecná kvalita záznamu se tím nemění. Kvalitativní skok se bohužel koná až u kamer s větším čipem minimálně 4/3, lépe APS-C. Jenže tam co vidím skáče nahoru podstatně i hmotnost a i u těch nejmenších rozměry... prakticky neexistuje nějaký APS-C - 4/3 foťák pod 1/4-1/3 kila a to znamená už úplně jiné gimbaly, jinou velikost stroje (má-li to být pohodlné a safe), ... tedy ve výsledku skokový nárůst investic ve všech směrech pokud by člověk chtěl něco použitelného. Inspire-1 mi proto přijde jako naprosto fajn a prakticky ve všech směrech all-in-one řešení, které je z hlediska obrazové kvality někde v té GoPro+- kategorii a rozdíly nejsou nijak zásadní (respektive takové, aby si člověk řekl že je to nějak jiné liga).
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od Ancistrus01 »

gardenroute píše:vše by chtěli stavět v garazi. Kamera jistě nedosahuje na GP4, zejména v fps, ale očekávám nejake upgrady.
Dag2B3 píše:Na dotaz - co se stalo boreček řekl, že neví a že si stejně chtěl postavit novou - takže o spolehlivosti kutilských profistrojů z garáže mám od té doby pochyby

Kluci,neodsuzujte všechno, co si člověk postavil na kolenou, například já jsem si postavil a navrhnul novou koptéru a jde si jistý, že je bezpečná minimálně stejně jako všechny kupované. Problém ale je, že jsem u toho stralvil fakt hooodně času a hodně peněz (řídící jednotka Pixhawk od 3DR motory T-Motory...) a ve finále by bylo rychlejší a když si člověk swčte čas tak i levnější koupit něco hotového. Ale já mám čas a stavět mě to baví takže jsem rád. Ale neodsuzujte hned něco co si člověk postavil sám :) Každopádně vyděl jsem i koptéry podomácku postavené, kterým bych zakázal lítat jak to je odfláklé!

Dag2B3 píše:nepotřebuje více unést, když unese to co potřebuji. Pokud točíš na GP, pak to dostačuje

Přesně tak! Na GoPro stačí quadra...
A na větší kamery se už instalují padákové systémy napojeny na řídící jednotku, takže v případě poruchy je nějakým velkým škodám zabráněno právě tímto :)
gardenroute

#99 Příspěvek od gardenroute »

Ancistrus01 píše:...Kluci,neodsuzujte všechno, co si člověk postavil na kolenou, například já jsem si postavil a navrhnul novou koptéru...
Ne, to urcite ne, to byla spíše reakce na ty, kteří evidentne nepochopili zákaznický fokus i1ky, a stále musejí prosazovat sve vlastni názory. To že právě někteří stále nechápou, že je řada pilotů - kameramanů nemodelářů, kteří potřebují hotové a spolehlivé řešení, je podstatou tohoto problému...
kraro

#100 Příspěvek od kraro »

Dag2B3 píše:.... jsme lítali známejm na ofiko akci Audi (zadara) na letišti .....

Jaké používáš na tyto akce pojištění?
Dag2B3

#101 Příspěvek od Dag2B3 »

Já se neživím natáčením, ani záběry neprodávám. Ofiko akce byla ta Audi teambuilding Baloons fly na kterou byl objednán kluk s velkou hexou. Protože hexa spadla - organizátor akce neměl žádné záběry. Své záběry jsem poskytl zdarma. Pojištěni pouze to klasický "na blbost" Doufám že to na občasné poletování hračky stačí a nebudu potřebovat nic speciálního. Pokud bych měl tu někde zmiňovanou pojistku od Allianz tak bych stejně nesplnil podmínku lítat dál než 200 M od lidí. (Furt lezli blíž) Sice jsem byl na letišti - v místě určeném pro létání - ale v reálu Allianz pojištění by mi bylo na nic.
Dag2B3

#102 Příspěvek od Dag2B3 »

Ještě k jindrovi. Samozřejmě záleží na velikosti čipu a foťáky jej mají větší, ale pokud lehkou kameru na letadlo, tak GP Black edice je to nejlepší z mého pohledu (Číňani kopírují jak mohou, ale originál je nenahraditelny) Rozdíl 120fps a 60fps není pinožení, ale fakt důležitý údaj který poznáš až postprodukci při pokusu o zpomalení záběrů. Takhle jsme ze záznamu identifikovali trefený drát nad vesnicí. Režim ProTune přináší stejný rozdíl jako RAW a JPEG. Na kameře si nastavíš šířku záběru (jako výměna objektivu) a o ostatní se stará automat. Zbytek je věcí postprodukce a s tou si u GP můžeš pohrát. Na 4K záběry z Inspire jsem se díval na 5K monitoru a obraz je (doufám že jen zatím) fakt bídný.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od jindraj »

Dag2B3 píše:Ještě k jindrovi. Samozřejmě záleží na velikosti čipu a foťáky jej mají větší, ale pokud lehkou kameru na letadlo, tak GP Black edice je to nejlepší z mého pohledu (Číňani kopírují jak mohou, ale originál je nenahraditelny) Rozdíl 120fps a 60fps není pinožení, ale fakt důležitý údaj který poznáš až postprodukci při pokusu o zpomalení záběrů. Takhle jsme ze záznamu identifikovali trefený drát nad vesnicí. Režim ProTune přináší stejný rozdíl jako RAW a JPEG. Na kameře si nastavíš šířku záběru (jako výměna objektivu) a o ostatní se stará automat. Zbytek je věcí postprodukce a s tou si u GP můžeš pohrát. Na 4K záběry z Inspire jsem se díval na 5K monitoru a obraz je (doufám že jen zatím) fakt bídný.

ono strašně záleží, na úhlu pohledu. Já právě hledal něco, čím bych se co nejvíc přiblížil kvalitě, se kterou jsem zvyklý pracovat a zjistil jsem, že mezi těmi outdoor kamerkami a těmi pro mě akceptovatelnými je celkem ohromná propast, vedle které pak ty rozdíly mezi jednotlivými outdoor kamerami mě už tak moc nespasí. U Inspire 1 jsem doufal, že tu novou kameru posunou trochu za hranice téhle kategorie, ale nestalo se - zázraky se nedějí.

Právě ty "jako" věci, co zmiňuješ z mého pohledu moc/vůbec nefungují. Protune není rozhodně RAW - prostě není, je to co jsem koukal jen menší komprese a méně vymyšlených barev (tedy méně zmrvený obrázek), ale nejde o bezztrátová data pokud možno ve větší bitové hloubce, změna úhlu záběru se děje jen za pomoci výřezu = přicházíš o část dat, která by šla použít k nějaké interpolaci, odšumění, apod. Zpomalený záběr je fajn věc, ale pokud dopředu nevíš, proč jej vlastně používáš (kde a proč chceš zpomalení a jak velké použít) je zbytečným plýtváním místem a strojovou kapacitou při postprodukci, vlastně jen zdvojnásobíš / zečtyřnásobíš velikost/čas zpracování a pokud bys to měl v 99% času nevyužít, tak je to celkem nesmysl. Kvalita objektivu u GP a všech v téhle kategorii .... no vůbec nic slavného. Dokonce i s tou vhodností GP na letadlo to není nic božího - na plošníky je to obzvlášt tristní podívaná, když to použiješ. Na té koptéře se to napříč vyprsené GP ještě snese, ale k optimu to má daleko. Tady celkem vede Mobius nebo to co udělali teď na tu kameru na Inspire - tam je troška aerodynamiky, nebo pak ta od Sony. Prakticky všechny tyhle kamery pak mají mohutné soudkovité zkreslení, se kterým v postprodukci už nic neudělám. 4k video ... u těch GP a outdoor kamer je to takové srandovní číslo - k čemu je mi 4k obrazové informace, když ten objektiv tak nějak rozumně, ale jen tak tak vykreslí něco na 2k ... noc nic to je jen povzdech někoho, kdo si lámal hlavu, jak udělat s nářadím co má nějaké slušné záběry v kvalitě, která by ho uspokojila .... a nepřišel na to :)

Podtrženo sečteno tyhle outdoor kamery se z mého pohledu někoho, kdo by rád hezký záběr (stiil i video) celkem bída - jenže kvůli velikosti a hmotnosti jsem nucen u nich pro fotografii ze vzduchu zatím skončit, protože nosič na na fulframe zrcadlovky a jiné použitelné věci co se mi i válí doma by byl neúnosně drahý na amatérské použití.

No a když už u nich chtě nechtě končím, tak pro mě tenhle výběr jednookého mezi slepými pak pinožením je ... mohu nanejvýš chvíli dumat, zda vzít GP4, které má zdá se méně šumu a celkem rozumnou práci s barvami (GP3 bylo v tomto dost podivné a i kamery za 1/4 ceny GP ty barvy zvládaly z mého pohledu lépe - ale to by bylo na dlouhé vysvětlování), nebo můžu použít Mobiuse, který je lehounký a celkem aerodynamický, ale zase neumožní zpomalení na fHD a pro still fotky má zbytečně agresivní kompresi, ale všechno bude nakonec v mnoha ohledech jen velkým kompromisem. A tomu odpovídá i moje promiskuita v téhle oblasti - zatímco u zrcadlovek vybrané nářadí opakovaně ke své plné spokojenosti používám mnoho-mnoho let, tak tyhle outdoorovky, jakkoliv jsou šikovné stále měním a žongluji s nimi, protože .... a tak mi rukama procházejí a zkouším různá GP, isaw, sony, mobiuse a i když si některé nakonec na chvíli pořídím tak hledání pokračuje :)

další projekt budu muset udělat tak, aby uvezl pohodlně alespoň něco na způsob NEXe nebo 4/3 :)
gardenroute

#104 Příspěvek od gardenroute »

jindraj píše:...ono strašně záleží, na úhlu pohledu. Já právě hledal něco, čím bych se co nejvíc přiblížil kvalitě, se kterou jsem zvyklý pracovat a zjistil jsem, že mezi těmi outdoor kamerkami a těmi pro mě akceptovatelnými je celkem ohromná propast, vedle které pak ty rozdíly mezi jednotlivými outdoor kamerami mě už tak moc nespasí. U Inspire 1 jsem doufal, že tu novou kameru posunou trochu za hranice téhle kategorie, ale nestalo se - zázraky se nedějí...
Ano, ten úhel pohledu je zcela zásadní, ačkoliv ne se vším v tomto bych se ztotožnil. A i1 bych zatím nijak nehodnotil, vše co jsme viděli, bylo natočeno v raných předprodukčních verzích, ačkoliv se domnívám, že to bohužel na kvality GP 3,4 v Black edici nedosáhne, zejména právě v chybějící podpoře vyšších FPS. Nicméně kamera je nejen upgradovatelná, tak i snadno vyměnitelná za zcela jinou, takže tady jistě budou možnosti např. pro nějaké aftermarket výrobce, určitě bych si počkal...
jindraj píše:...Právě ty "jako" věci, co zmiňuješ z mého pohledu moc/vůbec nefungují. Protune není rozhodně RAW - prostě není, je to co jsem koukal jen menší komprese a méně vymyšlených barev (tedy méně zmrvený obrázek), ale nejde o bezztrátová data pokud možno ve větší bitové hloubce, změna úhlu záběru se děje jen za pomoci výřezu = přicházíš o část dat, která by šla použít k nějaké interpolaci, odšumění, apod....
Ano Protune sice není technicky RAW, každému známý z focení (sám jinak ani nefotím), ale je to jistě velmi výhodnější formát pro další postprodukci. Není to zprzněné vlastním procesingem přímo v kameře v oblasti barev, ostření, kontrastu, a je spolu s nižší kompresí dána větší svoboda a kreativita střihači a jeho software. Jiné ambice to ani nemá, a přitom málokteré kamery nabízejí něco obdobného...
jindraj píše:...Zpomalený záběr je fajn věc, ale pokud dopředu nevíš, proč jej vlastně používáš (kde a proč chceš zpomalení a jak velké použít) je zbytečným plýtváním místem a strojovou kapacitou při postprodukci, vlastně jen zdvojnásobíš / zečtyřnásobíš velikost/čas zpracování a pokud bys to měl v 99% času nevyužít, tak je to celkem nesmysl.....
Tady bych nesouhlasil, pokud netočím ve vyloženě špatných světelných podmínkách, nic mě jinak zásadně nebrání natáčet s vyšším FPS (aspoň 2x), při dnešních kapacitách HDD a výkonech CPU není problém si připravit zpomalený záběr z takto s vysokým FPS natočeného masteru jen pro postprodukci, a archivovat potom jen původní master s vyšším FPS, který není zásadně větší, než ten s normálním FPS.

jindraj píše:...Dokonce i s tou vhodností GP na letadlo to není nic božího - na plošníky je to obzvlášt tristní podívaná, když to použiješ. Na té koptéře se to napříč vyprsené GP ještě snese, ale k optimu to má daleko. Tady celkem vede Mobius nebo to co udělali teď na tu kameru na Inspire - tam je troška aerodynamiky, nebo pak ta od Sony...
Opět bych zcela nesouhlasil, tady máme vlákno o multirotoru, takže nějaké polemiky o aerodynamice nejsou tak důležité jako u plošníků (aerodynů), pro natáčení z multikopter jsou mj. jisté zásady, jedna z nich je i o rychlosti letu, která nemá být zbytečně vysoká, nijak to kvalitě záběrů nepřispěje, a ačkoliv rozumím, že jde i o vítr a jeho nárazy (a GP na gimbalu se může chovat jako plachta), tak např. Mobius jistě aerodynamičtější je, ale kvalita obrazu u GP B.E. to jistě násobně překoná.
jindraj píše:...Prakticky všechny tyhle kamery pak mají mohutné soudkovité zkreslení, se kterým v postprodukci už nic neudělám. 4k video ......
Pro GP již druhý rok existuje možnost narovnání horizontu zdrojového videa při jeho konverzi do střihatelnějšího AVI formátu v SW "GoPro Studio", mnohokráte jsme o tom na různých vláknech na RCM již psali, asi Ti to uniklo :)
jindraj píše:...ale jen tak tak vykreslí něco na 2k ... noc nic to je jen povzdech někoho, kdo si lámal hlavu, jak udělat s nářadím co má nějaké slušné záběry v kvalitě, která by ho uspokojila .... a nepřišel na to :)......
Co se týká 4K celkem souhlas, to bych se již opakoval, ani to není možné pořádně na něčem přehrát, neřku-li o obtížné postprodukci, ale 2K7 jistě použitelné je, např. pro pozdější final recrop do již dnes běžného 1080p (FullHD) po předchozím využití 2K7 např. pro SW stabilizaci a další úpravy, při kterých dojde k degradaci původní rozlišení...
jindraj píše:...Podtrženo sečteno tyhle outdoor kamery se z mého pohledu někoho, kdo by rád hezký záběr (stiil i video) celkem bída - jenže kvůli velikosti a hmotnosti jsem nucen u nich pro fotografii ze vzduchu zatím skončit, protože nosič na na fulframe zrcadlovky a jiné použitelné věci co se mi i válí doma by byl neúnosně drahý na amatérské použití...
Jen bych dodal, že GP, o které je řeč, si nikdy zásadně nehrála na "foto" kameru, takže je celkem zbytečné ji z tohoto pohledu jakkoliv hodnotit, to že to umí, jsem já osobně vždy bral jako jen pomocnou, doprovodnou funkci, a historicky to použil asi 2x, sám fotím na DSLR, takže to chápu. Nicméně v oblasti malých multirotorů to asi jiné moc nikdy nebude (vždy nějaký kompromis), velké sklo je vždy těžké, a pokud nedojde nějaké zásadní technické revoluci v optice, vždy budou malé objektivy degradující, což vidíme např. u mobilů.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od jindraj »

hoj, asi nemá smysl to rozebírat v tomhle vláknu, ale to co jsem psal byly reakce na konkrétní zmínky o použitelnosti těhle kamer (včetně zmínky o použitelnosti na "letadlech" :) výše, které vyznívaly tak, jako že na všechno je nějaký workaround - a on z mého pohledu není - a nešlo mi o nic jiného než o vysvětlení, kde ty kamery jedna vedle druhé drhnou z hlediska mých záměrů a také toho, že to tak, že jsou outdoor kamery .... pak dlouho váhově nic .... a pak něco použitelného, ale pro naše běžně dostupné poletuchy těžkého.

To že samozřejmě tyhle kamery jdou na nenáročné kamarádské hoby točení a focení použít, o tom vůbec žádná, ale chybí mi stále ta možnost létat s něčím, co bývá označováno jako "prosumer" kategorie ... tedy něco, co by technicky výstupem už skoro sneslo i nějaké to skoropro použití, ale komfortem obsluhy a nějakými limity je to cenově a obvykle i váhově sraženo na minimum.

Nicméně k té zmínce o narovnání soudku v GoPro Studiu. O Studiu samozřejmě vím, dokonce i o tom, že má umět tuhle korekci, ale přiznávám že jsem si ho zatím nikdy nenainstaloval, tak se zeptám tady a když tak můžeme dořešit v SZ nebo někam přesunout (kdybych věděl kam) - dokáže to toho soudku zbavit nějak nedestruktivně videozáběr nebo jen still? A každopádně to ale asi zřejmě znamená, že to zprocesuji v jednom SW a pak abych to stříhal nebo posprocesing dělal v dalším, který používám .... takže dvojí práce a dvakrát zásah do master dat. Nebo se pletu? Pokud se nepletu, tak zase řečnicky ptám ... je to pro ty výrobce takový problém použít nějakou optiku, co to tak nezohýbá? Copak není hromada širokoúhlých objektivů s menším či zanedbatelným zkreslením? Mě přijde, že se v tom vyžívají. Dokonce i ta Sony, která má vlastní objektivy, má technologii optiky Minolty, má po ruce navíc Zeisse, dělá cokoliv od mobilů po objektivy za stovky tisíc a má po ruce ihned použitelné optiky tam nacpe objektiv, který je sice lépe konstruovaný než ten u GP, ale stejně zkreslující.:/

EDIT: tak jsem hledal a našel ... video to odsoudkuje, ale je to za cenu komplet procesingu - tedy dvojí práce a nabouraného workflow - pokud se člověk nesmíří s komplet editací v tom jejich softu. Další softy to většinou (co jsem zatím stačil najít) umí jen jako plugin, který bývá obvykle placený - třeba pro Final Cut Pro je plugin za 40USD co koukám. Nevím zda ostatní mají nějak levnější. Hmmm nic moc milého.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“