DJI - F305, F306, F308 Phantom 2 pokračování
Re: DJI - F305, F306, F308 Phantom 2
stačí si výše přečíst rozdíly v motorech a vrtulích a kolik lidí jde právě do té výměny motorů a ten rozdíl v ceně je ona cena těch motorů Antigravity příp. orig. nových DJI motorů...
těžko říct zda budeš litovat nebo ne, těžko posoudit jak Phantoma využiješ a jak ti záleží na tom jak to létá... ale jetli Ti jde jen o cenu zde je moje F306 na prodej..
nicméně na internetu by měly být všude stejné ceny, distributor si to dost tvrdě hlídá aby nikdo neprodával pod doporučenou cenou
těžko říct zda budeš litovat nebo ne, těžko posoudit jak Phantoma využiješ a jak ti záleží na tom jak to létá... ale jetli Ti jde jen o cenu zde je moje F306 na prodej..
nicméně na internetu by měly být všude stejné ceny, distributor si to dost tvrdě hlídá aby nikdo neprodával pod doporučenou cenou
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
-
salamander
miro5 , veď predsa hravec ti dal odpoveď čo kúpiť...
Tak mi dnes dorazila lipo baterie do ovladače
říkal jsem si že je to fajn záložní náhrada tužkových akumulátorů na cesty - neboť pak nemusím vozit další nabíječku na tužkové baterie. Bohužel kapacita je menší než 1900mah 4 tužky navíc číňan opě lže v udávané kapacitě
Na obalu uvedeno 800mah
po otevření je vidět 500mah baterie - čili celková kapacita 1/3 oproti 4x 1900mah 1,2v nimh
Dává to vyšší napětí tak mě napadlo že to bude mít lepší vliv na dosah vysílačky (nebo se pletu?)
říkal jsem si že je to fajn záložní náhrada tužkových akumulátorů na cesty - neboť pak nemusím vozit další nabíječku na tužkové baterie. Bohužel kapacita je menší než 1900mah 4 tužky navíc číňan opě lže v udávané kapacitě
Na obalu uvedeno 800mah
po otevření je vidět 500mah baterie - čili celková kapacita 1/3 oproti 4x 1900mah 1,2v nimh
Dává to vyšší napětí tak mě napadlo že to bude mít lepší vliv na dosah vysílačky (nebo se pletu?)
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
stejné zjištění, mě došla už minulý týden v úterý, hlavně číňan lhal, že to bude nabíjet přes micro USB v ovladači, což není pravda, musí se to dobíjet vyndané a není poznat kdy je to plně nybité, není žádná signalizace, mimo to nasazování je děs, nasazuji pomocí stěrky na těsto, neb je třeba současně stlačit dvě pružiny, které standardně tlačí na mínusové póly tužkovek
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
- Honza Kucera
Zdravím, dnes ráno jsem absolvoval již třetí let. Opět vše naprosto v pořádku. Pomale ale jistě, se ve mě začíná projevovat důvěra, vůči Phantomovi. Byl jsem rozhodnutý, že mimo klasického poletování a trénování, vyzkouším konečně i Failsafe a s tím spojené i převzetí kontroly ještě předtím, než coptera přistane. Provedení kalibrace kompasu před samotným vzletem, je u mě již samozřejmostí. Dělám to, i kyž létám prozatím na stejném místě. Vystoupal jsem nějakých 15-20 m vysoko, odletěl trochu dál od sebe a vypnul vysílačku. Klasická procedura, ramena začnou blikat žlutě a po pár vteřinách se coptera sama přesune nad místo vzletu a sama začne přistávat. Jelikož přistávám klasicky "do ruky", při Failsafe sestupu jsem tedy zapnul vysílačku, rychle přepl do modu atti a hned zpět do GPSatti (tedy jsem provedl proceduru, pro převzetí řízení ještě za letu). Vše funguje na jedničku a jsem spokojený. Tedy kromě jedné drobnosti. Jediné co mi trochu vrtá hlavou je, že Failsafe sice funguje, coptera se sama vrátí nad místo vzletu a započne přistávání, ale nejprve by sama měla ihned po započetí Failsafe (ztrátě signálu - vypnutí vysílačky), vystoupat do předem nastavené výšky, která se nastavuje v Assistantovi přes PC.
Je to výška, v které se pak při ztrátě signálu Phantom vrací nad místo vzletu (hlavně z důvodu překážek, které by se mohli copteře připlést "do cesty", třeba stromy, sloupy, les apod.). To je mi vše jasné a funkci zcela chápu. Měl jsem tam defaultně nastaveno 20m. Což je přímo z výroby, nastavím si tam pak větší výšku, asi 50m, ale nyní je tam prostě jenom těch 20. Zkusil jsem to tedy znovu, ale vystoupal pouze do výšky maximálně 10m, víc to rozhodně nebylo, vypnul vysílačku, a coptera si vesele letěla nad místo startu, ale bohužel už do těch 20m nevystoupala...
Tak to zkusím ještě projet přes assistenta a podívat se, kde by mohl být problém. Jinak, veškeré kalibrace mám úspěšně provedeny, vše nastavené jak má být. Coptera létá naprosto bez problémů a mimo tohoto, jsem nedetekoval žádný jiný problém. Pokud máte nějaké rady, zkušenosti, či tipy, budu velice rád.
Je to výška, v které se pak při ztrátě signálu Phantom vrací nad místo vzletu (hlavně z důvodu překážek, které by se mohli copteře připlést "do cesty", třeba stromy, sloupy, les apod.). To je mi vše jasné a funkci zcela chápu. Měl jsem tam defaultně nastaveno 20m. Což je přímo z výroby, nastavím si tam pak větší výšku, asi 50m, ale nyní je tam prostě jenom těch 20. Zkusil jsem to tedy znovu, ale vystoupal pouze do výšky maximálně 10m, víc to rozhodně nebylo, vypnul vysílačku, a coptera si vesele letěla nad místo startu, ale bohužel už do těch 20m nevystoupala...
Tak to zkusím ještě projet přes assistenta a podívat se, kde by mohl být problém. Jinak, veškeré kalibrace mám úspěšně provedeny, vše nastavené jak má být. Coptera létá naprosto bez problémů a mimo tohoto, jsem nedetekoval žádný jiný problém. Pokud máte nějaké rady, zkušenosti, či tipy, budu velice rád.
já si kvůli stromům nastavil failsafe na 50m a když jsem byl cca5m vysoko a 5m od sebe po vypnutí vysílačky vyletěla p2 50m vysoko pak se posunula o těch 5m nade mne a pak přistála. posledních 10 přistávací rychlost je nižší.
Zkus to znovu nastavit a otestovat
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
- Honza Kucera
Ahoj. Jasně, to chci udělat, přesně jak píšeš. Nastavit si těch 50m, kde ten výškový rozdíl je už docela velký (oproti 20m) a pak v malé výšce vyvolám Failsafe. Třeba to bude O.K. a coptera začne prvně stoupat do těch 50m. Dám pak vědět.texmur píše:já si kvůli stromům nastavil failsafe na 50m a když jsem byl cca5m vysoko a 5m od sebe po vypnutí vysílačky vyletěla p2 50m vysoko pak se posunula o těch 5m nade mne a pak přistála. posledních 10 přistávací rychlost je nižší.
Jinak, plánuji ještě vyzkoušet IOC funkce, tzn. Course lock + Home Lock. V assistantovi mám ještě zaškrtlé, konkrétně u funkce baterie, že Phantom sám přistane, pokud napětí na baterce klesne pod povolenou mez.
Edit: U toho nastavení baterie jsem se přepsal, nejde jen o automatické přistání, ale je to spolu s návratovou sekvencí. Tedy když budu někde dál od sebe a bude docházet baterie, Phantom se automaticky vrátí nad místo vzletu.
To je také dobrá věc. Chci projít všechny funkce bez výjímky, abych měl jistotu, že nenastane nějaký problém, způsobený lidským faktorem (špatné nastavení).
Plánuji nakonec už nyní koupi kamery a s tím i spojený nákup gimbalu. Jen se prozatím nemohu rozhodnout, jakou variantu zvolit.
Varianta 1: GoPro 3+ Black edition + Gimbal Zenmuse H3-3D
Varianta 2: GoPro 4 Black edition + Gimbal Zenmuse H3-3D (samozřejmě bych musel gimbal dovážit)
Osobně se přikláním spíše k druhé variantě (i za cenu toho dovážení). Na druhou stranu, možná se zanedlouho dočkáme od DJI nového gimbalu, určeného přímo pro GoPro 4. Ještě si to nechám projít hlavou.
Naposledy upravil(a) Honza Kucera dne stř 26.11.2014 10:14, celkem upraveno 2 x.
Honza Kucera píše:Zkusil jsem to tedy znovu, ale vystoupal pouze do výšky maximálně 10m, víc to rozhodně nebylo, vypnul vysílačku, a coptera si vesele letěla nad místo startu, ale bohužel už do těch 20m nevystoupala...
Mám pocit, že to samé se mi stalo včera, sice ne u P2, ale 20m to nebylo ani náhodou... Tedy čistě hypoteticky - nemůže NAZA vzít potaz korelaci mezi rychlostí vybíjení baterie a nastavenou výškou - tzn. že by si sama upravila dle reálného poklesu neb tak vysoko by nevystoupala? No, ale asi to spíš něco jiného, což?
Zdraví,
B.
- Honza Kucera
Ahoj, já měl ale baterii více jak na 50%, když jsem zkoušel ten Failsafe. Po vyzkoušení Failsafe (asi 3x) jsem minimálně dalších 5 minut létal (i vysoko) a přistával jsem když bylo na baterce 25% (nenechal jsem to vylítat do mrtě). Takže tímto to (alespoň u mě), zcela určitě nebylo.beam píše:Mám pocit, že to samé se mi stalo včera, sice ne u P2, ale 20m to nebylo ani náhodou... Tedy čistě hypoteticky - nemůže NAZA vzít potaz korelaci mezi rychlostí vybíjení baterie a nastavenou výškou - tzn. že by si sama upravila dle reálného poklesu neb tak vysoko by nevystoupala? No, ale asi to spíš něco jiného, což?
Zdraví,
B.
Honza Kucera píše:Ahoj. Jasně, to chci udělat, přesně jak píšeš. Nastavit si těch 50m, kde ten výškový rozdíl je už docela velký (oproti 20m) a pak v malé výšce vyvolám Failsafe. Třeba to bude O.K. a coptera začne prvně stoupat do těch 50m. Dám pak vědět.
Jinak, plánuji ještě vyzkoušet IOC funkce, tzn. Course lock + Home Lock. V assistantovi mám ještě zaškrtlé, konkrétně u funkce baterie, že Phantom sám přistane, pokud napětí na baterce klesne pod povolenou mez.
Edit: U toho nastavení baterie jsem se přepsal, nejde jen o automatické přistání, ale je to spolu s návratovou sekvencí. Tedy když budu někde dál od sebe a bude docházet baterie, Phantom se automaticky vrátí nad místo vzletu.
To je také dobrá věc. Chci projít všechny funkce bez výjímky, abych měl jistotu, že nenastane nějaký problém, způsobený lidským faktorem (špatné nastavení).
Plánuji nakonec už nyní koupi kamery a s tím i spojený nákup gimbalu. Jen se prozatím nemohu rozhodnout, jakou variantu zvolit.
Varianta 1: GoPro 3+ Black edition + Gimbal Zenmuse H3-3D
Varianta 2: GoPro 4 Black edition + Gimbal Zenmuse H3-3D (samozřejmě bych musel gimbal dovážit)
Osobně se přikláním spíše k druhé variantě (i za cenu toho dovážení). Na druhou stranu, možná se zanedlouho dočkáme od DJI nového gimbalu, určeného přímo pro GoPro 4. Ještě si to nechám projít hlavou.
viz výše v tomto vlákně se to rozebírá, nepovažuji se za mentora v této věci, ale GP4 je podle mne zbytečná investice, nehledě na vyšší hmotnost GP4 nejen nutnost dovyvážení vzhledem k jinému těžišti kamery, za druhé lze se opodstatněně domnívat, že další podpora GP spíše nebude a DJI půjde spíše cestou podpory vlastních kamer než jiného výrobce, jak jsem již psal, nejpíš tomu nasvědčuje i ono pp. licenčně nedořešené využívání/nevyužívání HeroBus konektoru u gimbalu H3-D3, s tím že interference je jen výmluva DJI k odvedení pozornosti
- Honza Kucera
Ano, vím o tom, četl jsem to. Popravdě, pokud je na tom něco pravdy, že by DJI v budoucnu raději podporovala jen své kamery, je to na pytel...hravec píše:viz výše v tomto vlákně se to rozebírá, nepovažuji se za mentora v této věci, ale GP4 je podle mne zbytečná investice, nehledě na vyšší hmotnost GP4 nejen nutnost dovyvážení vzhledem k jinému těžišti kamery, za druhé lze se opodstatněně domnívat, že další podpora GP spíše nebude a DJI půjde spíše cestou podpory vlastních kamer než jiného výrobce, jak jsem již psal, nejpíš tomu nasvědčuje i ono pp. licenčně nedořešené využívání/nevyužívání HeroBus konektoru u gimbalu H3-D3, s tím že interference je jen výmluva DJI k odvedení pozornosti
Viděl jsem hodně videí, třeba s Phantom Vision, ale ta kamera, ani zdaleka nedosahuje kvalit kamer GoPro, ani náhodou. Gopro je celkově velikostí, funkcemi i kvalitou výstupu, zatím na špičce. Takže by mě docela mrzelo, kdyby se za nějaký čas neobjevil H4-3D přímo na GoPro 4, případně co potom, až přijde na trh vyšší model, než je GoPro 4? To už pak na Phantoma nepůjde nic dát?...
- gardenroute
GP3+ nebo GP4 pro P2ku ???
GP3+ nebo GP4 pro P2ku ???
Honzo, přikláním se k názoru, že pokud z nějakých důvodů vyloženě nepotřebuješ GP4B (zejména např. pro vysoké snímkové rychlosti, ale stejně většinou využitelné bohužel pouze ve wide formátu), šel bych cestou GP3+B. GP4B je drahá, s H3-3D je třeba počítat s určitými problémy (nejen ta vyšší hmotnost), zde i jinde již mnohokrát popisovanými. Většina amatérských pilotů - kameramanů její lepší podání videa ve srovnání s GP3B či GP3+B stejně nevyužije, tomu nevěřím. Ušetřené peníze můžeš investovat např. do FPV či nouzové avioniky, kde se nevyplatí moc šetřit...
Navíc při případných problémech by jsi mohl mít potíže s uplatněním záruky, DJI oficiálně stále nepotvrdilo kompatibilitu GP4 a H3-3D...
GP4B navíc není kompatibilní s H3-2D (doslova nefunkční), příp. s upravenými H3-3D se systémovým dock. konektorem, příp. ani s těmi co ho měli ještě z výroby, pokud by se k té první sérii někdo dostal přes nějakou druhou ruku, v CZ se ale myslím neprodávali. Dock konektor je prostě jiný, sice mechanicky stejný, kameru lze osadit, ale video nejde z gimbalu ven
Pro použití s malým 2D Zenmuse je GP4 naopak nutné upravit pro použití "Zemanova" drátu (kuxva drátu), jako je nyní řešeno továrně u 3D Zenmuse. Na Y.T. jsou na to již tutoriály.
To co píše Petr (Hravec) o tom, že DJI možná GP kamery nebude podporovat dále je celkem dost možné, mezi oběma firmami panuje velký problém, neplacení licen. poplatků za používání GP cam dock konektoru ze strany DJI to jen odstartovalo. Je to mj. vidět i na nové i1, kde je použita opět proprietární kamera z dílny DJI (stejně jako u Vision), která zdaleka nedosahuje parametrů momentálního referenčního řešení v podobě GP4 B.E.
(už jsem doma
)
Honzo, přikláním se k názoru, že pokud z nějakých důvodů vyloženě nepotřebuješ GP4B (zejména např. pro vysoké snímkové rychlosti, ale stejně většinou využitelné bohužel pouze ve wide formátu), šel bych cestou GP3+B. GP4B je drahá, s H3-3D je třeba počítat s určitými problémy (nejen ta vyšší hmotnost), zde i jinde již mnohokrát popisovanými. Většina amatérských pilotů - kameramanů její lepší podání videa ve srovnání s GP3B či GP3+B stejně nevyužije, tomu nevěřím. Ušetřené peníze můžeš investovat např. do FPV či nouzové avioniky, kde se nevyplatí moc šetřit...
Navíc při případných problémech by jsi mohl mít potíže s uplatněním záruky, DJI oficiálně stále nepotvrdilo kompatibilitu GP4 a H3-3D...
GP4B navíc není kompatibilní s H3-2D (doslova nefunkční), příp. s upravenými H3-3D se systémovým dock. konektorem, příp. ani s těmi co ho měli ještě z výroby, pokud by se k té první sérii někdo dostal přes nějakou druhou ruku, v CZ se ale myslím neprodávali. Dock konektor je prostě jiný, sice mechanicky stejný, kameru lze osadit, ale video nejde z gimbalu ven
Pro použití s malým 2D Zenmuse je GP4 naopak nutné upravit pro použití "Zemanova" drátu (kuxva drátu), jako je nyní řešeno továrně u 3D Zenmuse. Na Y.T. jsou na to již tutoriály.
To co píše Petr (Hravec) o tom, že DJI možná GP kamery nebude podporovat dále je celkem dost možné, mezi oběma firmami panuje velký problém, neplacení licen. poplatků za používání GP cam dock konektoru ze strany DJI to jen odstartovalo. Je to mj. vidět i na nové i1, kde je použita opět proprietární kamera z dílny DJI (stejně jako u Vision), která zdaleka nedosahuje parametrů momentálního referenčního řešení v podobě GP4 B.E.
(už jsem doma
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
- Honza Kucera
Re: GP3+ nebo GP4 pro P2ku ???
Ahoj Petře, děkuji Ti za vyčerpávající info. Něco už jsem vyčetl ze starších příspěvků tohoto vlákna, ale netušil jsem, že jsou s tím až takové problémy, stejně tak rozpory mezi firmou DJI a GoPro. Přiznám se, že jsi mě trochu "zvyklal".gardenroute píše:GP3+ nebo GP4 pro P2ku ???
Honzo, přikláním se k názoru...
Takže podle tebe bude asi nejlepší varianta GoPro 3+ Black Edition + gimbal Zenmuse H3-3D?
Do nižších tříd trojkové řady GoPro kamer, určitě nepůjdu (Silver, White). Sám jsem GoPro 3+ BE nějaký čas vlastnil (musel jsem prodat), a tedy vím, jaká kvalita obrazu z toho jde.
Když už jsi se zmínil o tom, že zbylé peníze mohu investovat do FPV, ano, na to se časem také chystám, hodně mě to láká. Pořád mám doma schované ty antény (Tx/Rx), které jsem od tebe koupil. Mám dokonce i ten držák monitoru z 3D tiskárny (objednaný ze zahraničí), který jsi mi doporučil. Ale je toho víc, co je potřeba dokoupit (vysílač + přijímač, monitor, iOSDmini, u monitoru budu ještě řešit, zda nekoupit ten s diverzitním příjímačem atd.). Ale časem se k tomu dostanu. Je to další kupa peněz navíc. Jak jsem ale už napsal, hodně mě to láká a těším se na to. Člověk se pak dostane při natáčení do míst, kam by normálně neměl přístup (vizuální odhad vzdálenosti).
Jinak vítej zpět Petře, doufám že je vše v pořádku?gardenroute píše:(už jsem doma)
- gardenroute
Re: GP3+ nebo GP4 pro P2ku ???
Honzo, je to jen můj názor, myslím si ale opravdu, že pro většinu běžných amatérů GP3(+) dostačuje. Ty vysoké FPS a 2K7 či dokonce 4K rozlišení stejně vyžadují kvalitní postprodukci, a to jak SW, tak výkonný HW, kterým každý nedisponuje. I řada 3(+) skýtá pro každého další ještě nevyužitý potencionál v podobě "profi" režimu Protune a rozlišení 2K7, schválně se porozhlédni po foru, kolik lidí to pravidelně využívá. To totiž již vyžaduje určitou zručnost, je to sice pracné, ale výsledek někdy stojí za to...Honza Kucera píše:...netušil jsem, že jsou s tím až takové problémy, stejně tak rozpory mezi firmou DJI a GoPro. Přiznám se, že jsi mě trochu "zvyklal"....Takže podle tebe bude asi nejlepší varianta GoPro 3+ Black Edition + gimbal Zenmuse H3-3D?...Do nižších tříd trojkové řady GoPro kamer, určitě nepůjdu (Silver, White). Sám jsem GoPro 3+ BE nějaký čas vlastnil (musel jsem prodat), a tedy vím, jaká kvalita obrazu z toho jde....
Samozřejmě, že je GP4 opět v mnoha věcech lepší, ale jak jsem psal, není to žádná zásadní revoluce (naopak velké zklamání v podpoře vysokých FPS jen pro wide režim), ale běžná evoluce. Jak GP3 (+), tak GP4 v Black edicích jsou stále špičkou, a to i přes "papírově" lepší parametry některých konkurenčních kamer
A samozřejmě se zcela vyhni řadám S či dokonce W, pro naše účely jsou to vyhozené peníze, těm testům na Y.T. nevěř..
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nr-GdcQ_crg[/youtube][/quote]