DJI NAZA pokračování
Re: DJI NAZA pokračování
No pokud kalibraci neudelam, tak se celkem nic nestane, lita to aniz bych si neceho divneho vsiml. Hodnoty mimo 0 muzou byt taky zpusobene tim, ze mam jiny podvozek a ze to cele asi neni stejne vodorovne.
Fascination, Rytmus mini, Fokker DVII, Wing-E, T-Rex450SE V2, Spitfire, NAZA M-LITE F550, MAVIC Pro
- RomanSadilek
OK2BUH píše:Mne by to opravdu zajímalo proč to musíte pořád kalibrovat. Zemská gravitace je už tisíce let stejná, rotace Země taky. Magnetické pole se trochu mění ale to musí být sakra citlivé přístroje aby to vůbec zaregistrovali. Naza kontrolér je sestaven z běžných součástek jako všechno ostatní. Software se sám taky nezmění. Musí tam být kurvítko.
No to že se motory nerozjely se mi stalo až skoro po roce poprvé a to po připojení FPV vysílače 5,8GHz.
možná je tam souvislost.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
RomanSadilek píše:
No to že se motory nerozjely se mi stalo až skoro po roce poprvé a to po připojení FPV vysílače 5,8GHz.
možná je tam souvislost.
To je docela dobře možné, VF pole je nevyzpytatelné, může to zarušit.. Zkus změnit umístění antény videoTX někam dál od elektroniky, další možnost je dodatečné stínění NAZA. Jaký výkon používáš?
OK2WY
OK2BUH píše:Magnetické pole se trochu mění ale to musí být sakra citlivé přístroje aby to vůbec zaregistrovali. Naza kontrolér je sestaven z běžných součástek jako všechno ostatní. Software se sám taky nezmění. Musí tam být kurvítko.
Nevim zda je to kurvitko ale na vlastni oci jsem sledoval Wookonga jak hodil velkou octo na zada. Podle majitele obcas pri startu pise do pocitace (kdyz je pripojen) ze copter stoji krive i kdyz stoji rovne. Po resetu se to da do kupy takze si zvykl zapnout napajeni a resetnout jednotku. Prislo me to dost zvlastni protoze bych cekal ze Wookong bude mit brownout detekci nebo ochranu proti blbemu nacteni parametru resenou lepe (a nebo na nem bylo neco spatne a zatim se to jinak neprojevilo).
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Mě to opravdu zajímá čistě z profesního hlediska, protože jsem se v životě dost nakalibroval. Kalibrace je nutná ze dvou důvodů: buďto se mění vnější vlivy nebo je to stárnutím součástek. Vnější vlivy se u IMU jednotky evidentně nemění a stárnutí součástek mělo vliv u analogových obvodů. Digitální obvody se stárnutím nemění. Opodstatněná potřeba kalibrace by mohla být třeba při změně softwaru. Proto je mi ta nutnost neustálých opakovaných kalibrací u Nazy záhadou. Jestli to nebude třeba snaha výrobce vzbudit u zákazníka dojem jaké má složité zařízení. 
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
OK2BUH píše: Digitální obvody se stárnutím nemění.
Ovšem primární senzor je tak jako tak analogová záležitost, na tom následné digitální zpracování moc nezmění. MEMS struktura akcelerometru může být náchylná na náraz, teplotní závislosti jsou obvykle více nebo méně kompenzovány ale i to může hrát vliv.. Já bych občasnou rekalibraci zas tak nezatracoval.
OK2WY
JirkaA píše:Ovšem primární senzor je tak jako tak analogová záležitost, na tom následné digitální zpracování moc nezmění. MEMS struktura akcelerometru může být náchylná na náraz, teplotní závislosti jsou obvykle více nebo méně kompenzovány ale i to může hrát vliv.. Já bych občasnou rekalibraci zas tak nezatracoval.
Na náraz určitě ano. Ale byl jsem docela překvapen co to vydrží. Spadla mi koptéra na záda (je tady někde video). Byla to taková pecka, že se posunul rotor motoru na hřídeli. Rotor váží 30 g a abych ho nalisoval zpátky jsem musel vyvinout sílu 30 kg. Z toho vyplývá, že přetížení bylo možná 1000 G. Samozřejmě jsem hned zkoušel akcelerometry a kalibrace nebyla nutná. Hleděl jsem jak jojo.
- RomanSadilek
Já lítám skoro rok a teprve teď se mi to stalo, vlastně zdá se že po připojeni FPV TX.
a to že se motory nerozjedou řeší skutečne IMU kalibrace???[/quote]
Dneska 6 startů po IMU kalibraci, motory se rozjely vždy
Manuál měl pravdu.
a to že se motory nerozjedou řeší skutečne IMU kalibrace???[/quote]
Dneska 6 startů po IMU kalibraci, motory se rozjely vždy
Manuál měl pravdu.
Když tady byla zmíněna IMU kalibrace.
Musí být při tom jednotka přesně vodorovně? Tj.tím myslím zda mám třeba použít vodováhu a usadit koptéru na stole, než spustím kalibraci?
Musí být při tom jednotka přesně vodorovně? Tj.tím myslím zda mám třeba použít vodováhu a usadit koptéru na stole, než spustím kalibraci?
Fascination, Rytmus mini, Fokker DVII, Wing-E, T-Rex450SE V2, Spitfire, NAZA M-LITE F550, MAVIC Pro
- gardenroute
Ano, tak by to mělo být, vždyť Ti to tam i NAZA Assistant píše, že jednotka (letadlo) musí být v dokonale vodorovné poloze, protože kalibrace bude IMU mj. přesvědčovat o tom, co je to vodorovná poloha. Já to tak obvykle přesně tak dělám...celestyn píše:Když tady byla zmíněna IMU kalibrace. Musí být při tom jednotka přesně vodorovně? Tj.tím myslím zda mám třeba použít vodováhu a usadit koptéru na stole, než spustím kalibraci?
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
moje naza hodila bezdůvodné záda po přejezdu (5 min hrbolatou cestou). Předtím vše v pořádku - kalibraci jsem dělal jen, když jsem létal jinde, než obvykle. Takže napřed létání jedna baterka v poho. Pak hrbolatý přejezd. Druhá baterka a hned záda po startu. Zlomená vrtule, jinak vše OK. Vyměnil jsem vrtuli, udělal taneček a vše létalo jak má.
Od té doby, co start, to kalibrace (nepočítám víc baterek z jednoho místa).
- JosefSvejk
Taneček ale není kalibrace IMU. A převrácení na záda asi nebylo způsobeno nezkalibrovaným kompasem.
To převrácení na záda mi dělal jeden koptér, a celkem jsem se zapotil, než jsem to našel. Diagnóza byla výpadek napájení řídící jednotky a přijímače. Zkoukni jestli nemáš někde problém v napájení. Dělalo to taky jen občas. 
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Duska píše:moje naza hodila bezdůvodné záda po přejezdu (5 min hrbolatou cestou). Předtím vše v pořádku - kalibraci jsem dělal jen, když jsem létal jinde, než obvykle. Takže napřed létání jedna baterka v poho. Pak hrbolatý přejezd. Druhá baterka a hned záda po startu. Zlomená vrtule, jinak vše OK. Vyměnil jsem vrtuli, udělal taneček a vše létalo jak má.
V tom případě bych nic nekalibroval ale okamžitě bych vyměnil čidla nebo hledal studeňáky. MEMS senzory stačí zkalibrovat jednou za život. Pro klid duše občas zkontrolovat.
Hrbolatá cesta nemůže MEMS gyroskopům ani akcelerometrům nic udělat. To musí vydržet i výstřel z děla. Mám tady výsledky testů kde to trápili na stovky tisíc G, mlátili do toho pneumatickým kladivem.
...prispevek upraven, protoze nebyl ani pres zadost smazan a nechci aby to tu "nekoho" zbytecne iritovalo ...
Dekuji vsem za pochopeni
Dekuji vsem za pochopeni
Naposledy upravil(a) arachna dne úte 09.12.2014 10:41, celkem upraveno 1 x.