taveni hlinikovych plechovek

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Golfista

Re: taveni hlinikovych plechovek

#16 Příspěvek od Golfista »

Sám jsem nic z hliníku netavil, ale kámoš jo a viděl jsem jeho odlitky pro další opracování. Perfektní. Nemluvě o tom že používal hliník z převodovek a ten nebude nekvalitní. Sám jsem pro něj něco několikrát soustružil z takto podomácku odlitého hliníkového bloku. Překvapivě slušné.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
LittleFalco

#17 Příspěvek od LittleFalco »

Taky fandím, i když coby jazykozpytec bych asi měl brečet. Ale to je pouze forma, důležitý je obsah. A jestli smrdí? Čtvrt století nazpátek pálil v kotli kromě uhlí každý z nás co se dalo, staré boty, plasty.. Bylo to přece normální. Pokud takhle nedýmí každý den, jako přes zimu jeden náš soused, děje se asi prd, ne??

Mám k tomu jeden dotaz na někoho znalého - že se hliník leje do formy pod tlakem, to vím. Jenom marně v paměti bádám, jestli by se neměl tavit v ochranné atnosféře, aby nedegradoval oxidačními procesy??
Zpátky doma, v kopcích :-)
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Nakadah »

Ja osobne kdyz uz bych si chtel doma neco odlevat z hliniku, tak bych si podle vzoru zkusenejsich, kteri to ukazuji na youtube, postavil "virivou" plynovou picku. Na propan-butan.

Jako surovinu bych urcite nepouzival plechovky, protoze to je skoro cisty hlubokotazny hlinik s minimalnimi primesmi pro pevnost (Horcik, Kremik). Pouzil bych zbytky z motoru co tady mam (hlavy, kartery, atd.).

A co sem forem tyce, tak jedine pisek k tomu urceny. A hlavne ty formy se clovek musi naucit delat.

Fandim ti pri tvem hrani. Kdo si hraje, nezlobi. Ale v soucasnem stavu z toho nic kvalitniho nevzejde. Nak
MichoCZ
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od MichoCZ »

O ten smrad nejde v globálním měřítku, ale v lokálním. Je to opravdu pěkné svinstvo a pokud u toho má sám makovici a pozoruje tavení, tak to je na to velice rychle si přivodit nějakou zdravotní komplikaci. Teď je někomu drahé koupit si za pár šušňů hliníkový blok nebo kulatinu a vyrobit si co potřebuje, ale až bude lítat na plicním a dalších odděleních, tak se nebude stačit divit kolik to bude stát.
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Arcicorsa »

TO LittleFalco: ne hliník se netaví v ochranné atmosféře, taví se v normálních pecích PB hořáky. Po té co je hliník roztaven nalije se do pánve a s tou se jede na "argonovací stanici" , tam se do něj spustí "keramické míchadlo" které se otáčí (vypadá to jako tyčový mixér) a jeho středem proudí Varigon který probublává hliníkem vzhůru. Tento proces trvá cca 10min a ještě se tam přidává hořčík, stroncium, titan a bór. Dále se stáhne všechen bordel co se vysráží hladině a pak už se to z pánve nalévá do udržovacích pecí pod licími stroji a probíhá lití při tlaku 1 BAR.

TO češtináři: fakt ubohost kopat do někoho za jeho pravopis :roll: .. Já osobně ani ty chyby nepozoruji, zajímá mě jen obsah daného textu a o tom to podle mě je.. Jestli s tím máte někdo problém tak to prostě nečtěte ale nemusíte ho urážet :? ..

TO rob003: nenech se jimi rozházet, asi mají nějakou tu chybu a proto vyzdvihují chyby ostatních aby si zvedli sebevědomí... Jinak co se týče tvého projektu tak držím palce ale použil bych lepší vstupní surovinu :wink: .
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
BUBI

#21 Příspěvek od BUBI »

Keby si bol chalanisko zvolil užívatelské meno "dysgrafik",mohlo byť všetko jasné a mohlo sa debatovať iba o smrade a hliníku. :)
Jano Bubeník
arda1
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od arda1 »

Řešit smrad to je fakt gól - se přijeď někdy kouknout do defakto jakékoli vesnice a myslím že ve městech je to někdy obdobný - jeden pálí zbytky lamina, druhej PET flašky a třetí kdovíco - a když je inverze tak to je opravdu labůžo - no ono ani ty zplodiny z uhlí nejsou asi o moc zdravější - takže se celkem směji -Radek
ICQ 638556901
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od HavelAircraft »

Bývali časy kdy se tu primárně řešili modelářské problémy a ne ekologie a životní prostředí :-(
Bydlím na vesnici a vím co tu normálně lidi dokáží spálit (mimo jiné jsou mezi nimi i chataři kteří sem z města jezdí pálit bordel). Takže tavení plechovek bych řešil jako minimum.
Jinak tavení hliníkových plechovek za účelem výroby odlitků je trošku zbytečné. Opravdu je to moc pracné a máš strašně málo nekvalitního materiálu z toho. Ratši bych sehnal nějaké zbytky ze šroťáku. Za pár korun máš materiálu že nebudeš vědět co s tím.
Odlévání do sádry je normální metoda kterou se odlévá hliník.
Jestli chceš kola tak za mě bych je odléval rotační technologií.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
DAF
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od DAF »

On ten pravopis ovšem také o něčem svědčí. Pokud bude machr a bude dělat fajnovky, určitě se dá nad spoustou věcí přimhouřit oko (a znám zde takové, kteří nemají zcela perfektní pravopis, ale modelařinu umí jak nikdo, jmenovat nebudu), ovšem v jedné jeho větě je toho tolik, že člověk má problém mnohdy pochopit i tu požadovanou podstatu myšlenky. Sory, ale i verbální projev mnoho řekne.

Jinak na lití bych si zašel na nějaký smeťák a vzal tam, jak už zde někdo nadhodil, staré písty, nebo třeba bloky z motorek. To bude velmi vhodný materiál na zpracování, je vlastně z podstaty k lití určen. Bude mít i slušné mechanické vlastnosti. Za sebe bych si možná odlil nějaký karter na amatérský motor, tam nebude vadit hrubší povrch. Lít ale jen tak do písku, či sádry, kola, to nemusí dopadnout dobře. Tam budou tenké průřezy a zabíhavost taveniny nemusí být dostatečná, tomu může odpovídat výsledek. Proč to asi velcí výrobci lijí tlakově do kokil? Nepůjde přitom jen o ekonomii výroby, ale hlavně o kvalitu výsledného odlitku a shodu výrobků.
Neber to osobně, ale myslím, že budeš patřit k dalším průkopníkům slepých uliček. To ovšem nebrání, abys své dílo zkusil dokončit, minimálně získáš nějaké znalosti a zkušenosti.
Hitec Aurora 9X
rob003

#25 Příspěvek od rob003 »

Dizgrafik sem , jo a jak to na tom smetaku a tak chodi?je mi 15a nic moc nevym
BUBI

#26 Příspěvek od BUBI »

rob003 píše:Dizgrafik sem , jo a jak to na tom smetaku a tak chodi?je mi 15a nic moc nevym

No vidíš, keby si takto začal svoj prvý príspevok, nemuselo prísť k tej debate o pravopise. S tým tavením hliníku ti tu aj tak dosť ľudí dobre poradilo.
Jano Bubeník
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Arcicorsa »

rob003 píše:Dizgrafik sem , jo a jak to na tom smetaku a tak chodi?je mi 15a nic moc nevym

Nic na tom není.. Zajdeš do výkupny šrotu, zeptáš se kde mají naskládaný hliník, tam si vezmeš co budeš potřebovat (hledej rozlámané bloky motorů a převodovek, obsluha ti řekne kde to hledat), pán ti to zváží a zaplatíš za Kg které jsi si nabral. No a pak upaluješ domu tavit a odlévat :D ..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
rob003

#28 Příspěvek od rob003 »

Super,diky , nekdy zajedu
Torm

#29 Příspěvek od Torm »

No ty koni :) Amatérskou slévárnu hliníku z kastrolu a horkovzdušky fakt vidím poprvé v životě :)
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
LittleFalco

#30 Příspěvek od LittleFalco »

Arcicorsa píše:TO LittleFalco: ne hliník se netaví v ochranné atmosféře, taví se v normálních pecích PB hořáky. Po té co je hliník roztaven nalije se do pánve a s tou se jede na "argonovací stanici" , tam se do něj spustí "keramické míchadlo" které se otáčí (vypadá to jako tyčový mixér) a jeho středem proudí Varigon který probublává hliníkem vzhůru. Tento proces trvá cca 10min a ještě se tam přidává hořčík, stroncium, titan a bór. Dále se stáhne všechen bordel co se vysráží hladině a pak už se to z pánve nalévá do udržovacích pecí pod licími stroji a probíhá lití při tlaku 1 BAR.

Díky za odpověď.
Takže jestli to dobře chápu, ochranná atmosféra není třeba. Nějak totiž mám z doby studií zafixováno v hlavě (možná špatně), že pro kvalitní zpracování hliníku je nutno použít autokláv a prostor nad taveninou vyplnit inertním plynem - buď je tam dusík, nebo argon. Nikdy jsem se s odléváním hliníku ve své strojařské praxi nesetkal, tak netuším co a jak je správně.
Zpátky doma, v kopcích :-)
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“