FrSky Taranis - první pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

Re: FrSky Taranis - pokračování

#1036 Příspěvek od RCStudio »

m.fuka píše:ve správci mám u disků dva kousky frsky taranis usb device

SZ
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#1037 Příspěvek od mirek100 »

petrfm píše:...Proto by mne zajimalo, zda mate vyzkousene mereni proudu treba pri odberu >10A. Da se na to spolehnout? Jaka tam je priblizne chyba, kdyz porovnate odebrany proud v mAh z akumulatoru na telemetrii a potom na nabijecce pri dobiti?

Tady jsou moje údaje z nabíjení pohonné baterie 4S/4Ah v elektrovětroni. Odběr kolem 54A, snímač FAS100:
Vysílač / nabíječ (v mAh):
1640 / 1576
1470 / 1423
1460 / 1303
1214 / 1191
955 / 912
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#1038 Příspěvek od lubo1 »

petrfm píše:Vcera jsem se konecne dokopal a neco si o taranisu precetl a je to LUXUS :-)
Jeste se zeptam, koukal jsem na videich, ze treba proudove cidlo ma nejaky drift okolo nuly a ze to neni uplne presne (merit proud na setiny amper mi prijde odvazne). Proto by mne zajimalo, zda mate vyzkousene mereni proudu treba pri odberu >10A. Da se na to spolehnout? Jaka tam je priblizne chyba, kdyz porovnate odebrany proud v mAh z akumulatoru na telemetrii a potom na nabijecce pri dobiti?

Presnosť ber tak, že je to telemetria a nieje to laboratórne meranie.....
Nemôžeš očakávať meranie s presnosťou 1 percento....
Nemá snímač prúdu.... mám vario, GPS, a merania pohonného Aku.
Vario HPrecision merá rýchlo, merá presne. Vario SP merá s miernym oneskorením a má rozlišenie 1m/s - to znamená, že ti pípa až klesanie NAD 1m/s.... .... ak to SP chceš ako výškomer - je to OK, ak ako vario do malého modelu - tam to bude problém.
GPS meria OK, ale má oneskorenie cca 1 sekunda. Čiže hlásenie výšky OK, záznam letu OK, ako vario nič moc....
Čo sta týka merania aku - mám u každého príjmača odporový delič a zapojené meranie pohonného Aku cez A1, alebo A2 vstup...
U posledného deliča mi došli odpory - tak som ho urobil menej presný - dosť ma to štvalo - kým som si neuvedomil, že je šumafuk, či ukazuje napetie 11,89V, alebo 12,01V na nabitom aku - hranica poklesu napetia je nastaviteľná a u vybitej baterke je to rozdiel, či začne revať pri 19.00% kapacity, alebo 19.01 % percentách kapacity.
Takže zhrniem - treba vadieť čo chceš merať a ako chceš merať
Přílohy
Tu je log z lietania z nedele. Meranie napetia cez A1 - alarm nastavený na 7V - bez ohľadu na odobranú kapacitu je vidieť, Ako pri zapnutom motore padá napetie - viem, že už na motor eee
Tu je log z lietania z nedele. Meranie napetia cez A1 - alarm nastavený na 7V - bez ohľadu na odobranú kapacitu je vidieť, Ako pri zapnutom motore padá napetie - viem, že už na motor eee
DSC_0688.JPG
DSC_0740.JPG
DSC_0737.JPG
Naposledy upravil(a) lubo1 dne úte 02.12.2014 14:21, celkem upraveno 2 x.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1039 Příspěvek od RCStudio »

A co nameri super presne hodnoty, ale pak je musi dostat dolu vedle vsech ostatnich dat. Tzn nakonec mu vujde ze bude prumerovat a prumerovat a prumerovat aby se vesel do casoveho ramce vysilani telemetrie a pak zjisti ze namerene hodnoty jsou podobne tem co dostane od FCS40A ted a bude :lol:
Jan Janekx Urbanek
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#1040 Příspěvek od lubo1 »

Standa Stuchlý píše:pánové, měl bych dotaz. Jak máte řešené zafixování antének přijímače v trupu?

používam vonkajšie trubičky z bowdenu....
V drevenom trupe to mám vnútri, v laminátových (sklo uhlík) vonku
Přílohy
Anténa ide v tom oranžovom bowdene priamo dozadu. Popri druhej bočnici ide druhá anténa v bowdene a v mieste odstránenia tienenia - aktívne česť antény - <br />Tam je bowden uhnutý o 90 stupňov v smere k druhej anéne <br />Takže sú voči sebe o 90 stupňov.....
Anténa ide v tom oranžovom bowdene priamo dozadu. Popri druhej bočnici ide druhá anténa v bowdene a v mieste odstránenia tienenia - aktívne česť antény -
Tam je bowden uhnutý o 90 stupňov v smere k druhej anéne
Takže sú voči sebe o 90 stupňov.....
DSC_0534.JPG
DSC_0764.JPG
DSC_0763.JPG
Naposledy upravil(a) lubo1 dne úte 02.12.2014 14:55, celkem upraveno 3 x.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
petrfm

#1041 Příspěvek od petrfm »

Pokud vis, cim je zpusobeny problem s vysilackou, kterou i ty prodavas, nebo jsi prodaval a nekteri clenove zdejsiho fora ten problem zaznamenali, pak bych netvrdil, ze je to zbytecnost. Unavujici jsou mozna dohady kolem toho, takze to nebudu pitvat. Slibuju :wink:

janekx píše:Ja uz asi vim cim to je ale nechci se k tomu vracet a unavovat zde forum zbytecnostmi.

S tim prenosem a zaokrouhlenim mas pravdu. Nevim, jaka je latence te telemetrie a jak rychle vlastne to cidlo vzorkuje, ale uz timhle se do toho zanasi nejaka chyba. Mozna mohli nechat ten vypocet odebrane kapacity na tom senzoru a prenaset dolu uz jenom hodnotu. Tak by se dalo vzorkovat opravdu rychle a merit presne a takove cidlo - klidne drazsi, by dokazalo nahradit presny logger s moznosti zobrazeni na vysilacce.

Nedalo by se to obejit nejakou jinou, volnou hodnotou te telemetrie? Ktera by zobrazovala staticky udaj, zasilany z toho cidla? Proste by vysilacka nic nepocitala, jen zobrazovala? To by se asi muselo emulovat nejake uplne jine cidlo, ze?
Naposledy upravil(a) petrfm dne úte 02.12.2014 14:15, celkem upraveno 1 x.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
Drondys

#1042 Příspěvek od Drondys »

mirek100 píše:...snímač FAS100...

Jen bych k tomu podotkl, že FAS100 neměří na bočníku. Má zabudovaný proudový hall senzor ASC758 (zde je datasheet). Takže tam bude lepší přesnost než u čidel FAS40 a FCS40 u nichž není hall senzor, ale jen bočník a měření s mizernou přesností při proudech pod 10A. Navíc se jedná jen o měření proudu. Výpočet odebraného náboje v mAh v čase se provádí až na straně Taranisu a jak už zde bylo naznačeno může docházet i k nepřesnostem díky průměrování.

Obrázek
Přílohy
fas100pcb.jpg
petrfm

#1043 Příspěvek od petrfm »

Drondys : super, diky, to jsem hledal, ale FCS-40 jsem nenasel. Jo, to je presne ta hallovka. Dela se i 50A a pak male varianty, 5,10,20A v pouzdre SO8. Ale jak uz tady zminil janekx, tak samotny presny snimac nebude stacit, protoze pro presne mereni odebrane kapacity je treba taky hodne vzorku. Takze posilat namerene udaje dolu a z nich potom ve vysilacce prepocitavat nebude nikdy uplne presne.
Lepsi by bylo, kdyby telemetrie mela nejaky volny slot pro libovolny udaj, kam by se dalo z cidla digitalne posilat uz vypocitany odebrany naboj. To by potom mohlo byt stejne presne, jako eagletree a pri spravne volbe HALu by to mohlo merit presne i proudy okolo 100mA.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1044 Příspěvek od RCStudio »

petrfm píše:
S tim prenosem a zaokrouhlenim mas pravdu. Nevim, jaka je latence te telemetrie a jak rychle vlastne to cidlo vzorkuje, ale uz timhle se do toho zanasi nejaka chyba. Mozna mohli nechat ten vypocet odebrane kapacity na tom senzoru a prenaset dolu uz jenom hodnotu. Tak by se dalo vzorkovat opravdu rychle a merit presne a takove cidlo - klidne drazsi, by dokazalo nahradit presny logger s moznosti zobrazeni na vysilacce.

Nedalo by se to obejit nejakou jinou, volnou hodnotou te telemetrie? Ktera by zobrazovala staticky udaj, zasilany z toho cidla? Proste by vysilacka nic nepocitala, jen zobrazovala? To by se asi muselo emulovat nejake uplne jine cidlo, ze?

Jde o to ze ta talemetrie je schvalne udrzovana na malem toku dat aby byla zajistena jeji funkce pri slabem signalu. Tzn dostavame se do stavu balancovani prani, navrhu, realizace, ceny a funkcnosti.

Telemetrie je preplnena daty, na protokol jsem koukal a je tam i misto pro cidla ktera zatim nejsou vydana, ale zadne volne misto toam neni.
Jan Janekx Urbanek
petrfm

#1045 Příspěvek od petrfm »

janekx : to je skoda, ze tam treba nani neco jako uzivatelske hodnoty. Mohli klidne prodavat nejaky prevodnik smartport - iic nebo uart a pak si tam clovek mohl pripojit arduino a prenaset svoje hodnoty, nebo udelat vlastni cidlo. Ten system OpenTX je v takovem duchu postaveny, takze by to bylo fajn.

Takhle by to slo asi naroubovat na nejake jine cidlo, treba jako hodnotu napeti, nebo vysku, nebo... Ale asi bude zlobit hlaseni jednotek, atd. Treba na tom vyrobce zamaka, asi je to pomerne novy vyrobek a chteli mit na trhu rychle kompletni skalu senzoru, takze ultrapresna cidla pro fajnsmekry (i za cenu vyssi ceny) prijdou na radu pozdeji :-)

Jinak z toho mi taky vyplyva, ze treba pouzivat takovy senzor s logovanim pres telemetrii pro mereni spicek u vrtulniku taky nebude zadna slava? Jestlize chci merit spicky odberu v obratech, nebo pri "zaseknuti", tak diky tomu pomalemu vzorkovani toho asi moc nezmerim a pouziti klasickeho loggeru se zaznamem, nebo regulatoru s loggerem se nevyhnu :-(
Ja treba vyskomer a vario na heli a houboletech nevyuziju, takze u telemetrie mi slo prave o ty grafy s napetim jednotlivych clanku a spickoveho odberu, abych tam kvuli tomu nemusel davat dalsi bazmek :-(
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1046 Příspěvek od RCStudio »

To tam je seriova linka dolu
Jan Janekx Urbanek
petrfm

#1047 Příspěvek od petrfm »

Zrovna na to koukam, smartport to uart prevodnik... A daji se ta data zobrazit na taranisu, nebo ma taranis nejaky port, kam pripojim svoje zarizeni a on mi na nem zpristupni ty pakety? Nedaji se treba ukladat na SD kartu? To by bylo reseni...
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1048 Příspěvek od RCStudio »

petrfm píše:
Takhle by to slo asi naroubovat na nejake jine cidlo, treba jako hodnotu napeti, nebo vysku, nebo...

A neni tohle ta programatorska prasarna? Promin musel jsem :mrgreen:
Jan Janekx Urbanek
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1049 Příspěvek od RCStudio »

petrfm píše:Zrovna na to koukam, smartport to uart prevodnik... A daji se ta data zobrazit na taranisu, nebo ma taranis nejaky port, kam pripojim svoje zarizeni a on mi na nem zpristupni ty pakety? Nedaji se treba ukladat na SD kartu? To by bylo reseni...

Jsou dva A a B a do jednoho to posles a z druheho to vyleze pres smartport, povckej kouknu znova na DS smartportu a telemetrie

Tak zbyva jen ten UART je to fakt plny
Jan Janekx Urbanek
petrfm

#1050 Příspěvek od petrfm »

Ne, neni, prasarna je obchazet neco, co NEFUNGUJE tak, aby to NEJAK fungovalo.
Tohle je jenom vyuziti jineho "slotu" v protokolu, ktery je volny, na funkci (bezpecnost cehokoliv) to nema zadny vliv, je to jen o tom, ze se udaj zobrazi pod jinym nazvem.
To bys pak za prasarnu musel povazovat i prepojeni serva do jineho kanalu :wink:
Ale kdyz ti to udela radost, spravne reseni to neni :lol:
janekx píše:Takhle by to slo asi naroubovat na nejake jine cidlo, treba jako hodnotu napeti, nebo vysku, nebo...
A neni tohle ta programatorska prasarna? Promin musel jsem :mrgreen:

Takze taranis ma dole taky smartport? Aha, takze to jenom prenasi pakety v ramci smartportu. To maji moc hezky udelane :-) To logovani tech dat do souboru na SD karte by byla ale extra vychytavka, protoze pak bych to mohl pouzit jako rozhrani pro jakoukoliv palubni elektroniku. V modelu by se logovalo a pohodlne se to vycitalo z SD karty ve vysilacce. Takze by slo udelat presny logger proudu.
Zadne silene, krkolomne pripojovani USB kabelu k modelu, atd., jako to maji nektere regulatory (treba muj uzasny Castle :lol: , ktery nema ani soft pro Linux :-( ), nebo treba eagletree.
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“