Doporučte kvadrokoptéru pro začátečníka

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
petrfm

Re: Doporučte kvadrokoptéru pro začátečníka

#286 Příspěvek od petrfm »

Diky za tipy, asi s tim vyhazovanim penez pockam a na litani po byte kolem hlavy poridim nejakeho hrackoida za 6 stovek :lol: On by mi v podstate nejaky ten hrackoid, co bude maly a stabilni stacil, ale vadi mi ty priserne vysilacky, co k tomu davaji a nemoznost pichnout tam treba micro spektrum prijimac.

Takze vlastne hledam neco bind and fly za par stovek s moznosti pripevnit na to micro kameru. Vim, ze kdybych si poridil vetsiho coptera, za tri dny by mne prestal bavit, protoze to proste neumi akrobatit a vydava to "divny zvuk"

Jeste mne laka varianta s GPS a moznost letani podle souradnic, ale pere se to ve mne, protoze jsem odpurce takovych nerizenych, letajicich cihel, co muzou cloveka dostat do problemu raz dva. Ale predstava, ze si clovek na mape vypichne body a posle tam coptera s kamerou je proste fascinujici :-) Maji ty DIY desky s GPS modulem ala Wii apod. nejake omezeni radiusu, jako treba Phantom? Tam pokud vim, se da nastavit jen urcity okruh (v podstate na dohled) - asi kvuli bezpecnosti?
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
Drondys

#287 Příspěvek od Drondys »

petrfm píše:...na litani po byte kolem hlavy poridim nejakeho hrackoida...

Pokud se smíříš s tím, že je k tomu i vysílačka tak mrkni v EU skladu na mini hexu viz tento odkaz. I s poštovným z EU skladu Hobbykingu vyjde na cca litr a jsou k ní k sehnání na Hobbykingu i náhradní díly viz tento odkaz. Za bezvětří nebo mírného větříku se s ní dá v pohodě poletovat i venku třeba na zahradě, ale je dostatečně malá a stabilní i na to, aby se s ní dalo poletovat i doma. Má to dva režimy letu. Stabilní pro začátečníka a akro, ve kterém se dají dělat i přemety.

S touto mini hexou mám osobní zkušenost a mohu potvrdit, že je skutečně solidní a pro začátečníka je v pohodě použitelná.

Obrázek

Pokud se pro ni rozhodneš pak doporučuji přikoupit cca dvě až tři další lipolky nejlépe zhruba stejné kapacity jako je původní dodaná k modelu tj. lipolka 1S 500 mAh, abys nemusel dlouho čekat na dobíjení po každém letu. Přesto doporučuji mezi jednotlivými lety udělat aspoň několikaminutovou přestávku, aby se moc nepřetěžovaly motory.

Lipolka, která je určena přímo jako náhradní díl viz tento odkaz bohužel není v EU skladu a z centrály Hobbykingu se díky restrikcím na dopravu lipolek nevyplatí ji kupovat jelikož je velmi vysoká cena za dopravu okolo cca 40 USD.

Na hranici použitelnosti v tomto modelu je třeba lipolka 1S 750 mAh, která je v nabídce EU skladu viz tento odkaz odkud vychází poštovné 9,73 USD, ale momentálně ji tam nemají skladem tj. buď vyčkat až ji naskladní nebo koupit nějakou jinou lipolku s vhodným konektorem někde jinde třeba 1S 600 mAh viz tento odkaz přičemž doporučuji držet se u lipolky hmotnostně pod 20g.

K modelu se dodává jen jednoduchý nabíječ napájený z USB. Jeho použití považuji spíš jen nouzově pokud není k dispozici jiná lepší nabíječka pro lipolky. Pokud už bude doma k dispozici lepší nabíječka třeba používaná k nabíjení lipolek i pro jiné modely a současně umožnující nabíjet i 1S pak doporučuji nabíjet raději s ní a ten jednoduchý USB nabíječ vůbec nepoužívat.

petrfm píše:Maji ty DIY desky s GPS modulem ala Wii apod. nejake omezeni radiusu, jako treba Phantom?

Ne nemají. To je spíš jen specialita DJI pro Phantomy.
gardenroute

#288 Příspěvek od gardenroute »

Drondys píše:"petrfm" - Maji ty DIY desky s GPS modulem ala Wii apod. nejake omezeni radiusu, jako treba Phantom?
Ne nemají. To je spíš jen specialita DJI pro Phantomy.
Myslim, ze to umi kazda NAZA s aktualnim fw, nejen Phantom, Phantom 1 to umi (umel samozrejme drive nez P2), a ma zcela standardni NAZA M v1, na rozdil od te modifikovane v P2...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
petrfm

#289 Příspěvek od petrfm »

Pockat, ja to nepovazuju za funkci, ale spise restrikci. Mozna jsem se spatne vyjadril. Jde o funkci (u phantoma vision II) kdy si na mobil/tabletu nastavim drahu letu podle gps a mapy, ze se daji nastavit body v radiusu JENOM cca odhadem 500m? Nemerili jsme to presne. Proste neda se nechat zaletet treba 2km daleko a zase se vratit.

Tak mne zajima, jestli je to omezeni dane treba legislativou a jestli jine jednotky tohle nemaji a da se litat "za roh" nebo zda se to vypnout treba i u toho phantoma II, jen jsme na to neprisli jak.

Drondys : ta odkazovana koptera vypada hezky, ale pripada mi to strasne hloupe, kupovat si do baraku nejaky kram, ktery hodim do popelnice (tu vysilacku) kdyz mam supr DSMX radio, ktere by stacilo jen nabindovat a nemusim se otravovat s kniplama, ktere kdyz zaberu, mi zustanou v ruce. Ja uz se tehle radii na jedno pouziti stitim. Kdyby se to aspon dalo hodit do popelnice a litat s vlastnim, ale ty jednotky mivaji nejake zkryplene prijimace primo na sobe a nic s tim nenadelam :-(

Proto se mi prave libi ten micro quad, protoze je to sympaticka sw otevrena deska navic se spektrum kompatibil prijimacem. Jenom to postovne je masakr, kdyz koptera vyjde na 1000Kc, davat za postu 800 je hloupost. Kvuli tem baterkam se neda zvolit levna doprava. A v EU to nemaji. Jeste mne napada zkusit ukecat HK at to poslou bez baterek? Mam tu takovych lipo plnou polici.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
gardenroute

#290 Příspěvek od gardenroute »

petrfm píše:Pockat, ja to nepovazuju za funkci, ale spise restrikci. Mozna jsem se spatne vyjadril. Jde o funkci (u phantoma vision II) kdy si na mobil/tabletu nastavim drahu letu podle gps a mapy, ze se daji nastavit body v radiusu JENOM cca odhadem 500m? Nemerili jsme to presne. Proste neda se nechat zaletet treba 2km daleko a zase se vratit.
...
Tak mne zajima, jestli je to omezeni dane treba legislativou a jestli jine jednotky tohle nemaji a da se litat "za roh" nebo zda se to vypnout treba i u toho phantoma II, jen jsme na to neprisli jak
...
To jsi asi to asi zcela nepochopil, kazda NAZA (tj. i P1 a P2) ma mj. tyto volitelne funkce :
- Max. Height (nastavitelna maxim. vyska z mista startu), pokud se nic nenastavi, neni funkcni
- Max. Radius (nastavitelna maxim. vzdalenost od mista startu), pokud se nic nenastavi, neni funkcni
VSECHNY Phantomy se PRIMARNE ovladaji pomoci RC Tx, a vyse uvedena funkce nemá zadny dopad na funkci FailsFafe, a neni nijak propojena s funkcnosti GroundStation.

Phantom 2 ma od loňska rozšířeni v podobě restrikce zakazanych zon, co jsou především mezinárodní letiste e jejich okoli, a podobne oblasti. Opet to je funkcni bez zadnych udelatek typu mobil/tablet, proste to je soucasti ridici jednotky NAZA, která je u P2 modifikovana. Podle urovne zony nejde i napr. odarmovat motory, prip. letet dále při priblizeni k zakazane obalce.
Drondys

#291 Příspěvek od Drondys »

petrfm píše:... kdy si na mobil/tabletu nastavim drahu letu podle gps a mapy, ze se daji nastavit body v radiusu JENOM cca odhadem 500m? Nemerili jsme to presne. Proste neda se nechat zaletet treba 2km daleko a zase se vratit. Tak mne zajima, jestli je to omezeni dane treba legislativou a jestli jine jednotky tohle nemaji a da se litat "za roh" nebo zda se to vypnout treba i u toho phantoma II, jen jsme na to neprisli jak.

Na konkrétní legislativu to přímo vázané nebude a pokud to vůbec u některé koptéry bude takto řešeno tak spíš jen jako nějaká nastavitelná funkcionalita zřejmě z pohledu bezpečnosti, aby od koptéry pilot nebyl moc daleko a mohl když tak při nějaké krizovce včas zasáhnout.

Podle naší legislativy je automatický let povolen ovšem pod přímým dohledem pilota, aby mohl při nějaké krizovce včas zasáhnout a převzít řízení na ruku. Takže pilot by měl koptéru přímo zrakem na dohled sledovat a musí mít kdykoli možnost převzít řízení tj. přepnout z automatického letu po trase na ruční řízení. Koptéra by tedy nikdy neměla být od pilota vzdálena víc než na vzdálenost, na kterou je pilot schopen ji na přímý dohled bezpečně ovládat pokud přepne na ruční řízení. Je-li koptéra vybavena zařízením, které toto umožňuje pak se bez ohledu na účel použití nejedná o model, ale pouze o UA a pro pilota i když létá jen rekreačně je závazné dodržování doplňku X, který je současně generálním povolením k létání, individuální povolení ani evidence pilota či UA se pro účely rekreačního létání neprovádí ledaže by šlo o nějakou větší koptéru/UA se vzletovou hmotností nad 20 kg. Nicméně i při rekreačním létání takto vybavených menších koptér do 20 kg platí povinnost vést záznamy o jednotlivých letech do deníku letadla nebo rovnocenného dokumentu.

petrfm píše:Drondys : ta odkazovana koptera vypada hezky, ale pripada mi to strasne hloupe, kupovat si do baraku nejaky kram, ktery hodim do popelnice (tu vysilacku) kdyz mam supr DSMX radio, ktere by stacilo jen nabindovat a nemusim se otravovat s kniplama, ktere kdyz zaberu, mi zustanou v ruce.

Já tu zmíněnou mini hexu mám a vysílačka co se s ní dodává je celkem v pohodě. Není moc velká, ale rozhodně není nějak chatrná. Řídí se mi s ní v pohodě. Taky mám klasickou větší vysílačku, ale neřeším to a beru to tak, že tohle je prostě jen hračka a tak mi to vůbec nevadí.

Psal jsi, že na něco lepšího si počkáš a zatím to má být jen jako hračka. Tak to zas neber tak, že to hned musí být dokonalé s přijímačem přímo pro tvoji RC soupravu. Jako dočasná hračka je to dle mého názoru přijatelné i s tou vysílačkou co k tomu je a něco lepšího s využitím tvé stávající RC soupravy si pořídíš až později.

Pokud to člověka časem přestane bavit a půjde do něčeho jiného tak to prostě i s tou vysílačkou podaruje klidně i někomu kdo žádnou vysílačku zatím nemá zatímco bez vysílačky se to jen tak někomu dát nedá.
opel8

Výběr správné coptery na začátek točení

#292 Příspěvek od opel8 »

Zdravím, doufám že jsem vybral dobré téma,
po teoretických pokusech se stavbou copteru jsem kvůli časovým a spolehlivostním důvodům přešel raději k možnosti koupi rtf copteru.
Bude to můj první copter a mám na něj jen 2 nároky. Naučit se létat, a celkově rozumět těmto strojům tak, abych si další už postavil sám. A ten druhý, mám projekt pro který potřebuju snímky natočené coptrem. Žádná věda, pár zpomalených, pár zrychlených snímků, ale musí být ve vzduchu(GoPro Hero 3 BE). Tak se chci zeptat, je toto ta správná volba ? http://www.banggood.com/Walkera-QR-X350-Pro-FPV-GPS-RC-Quadcopter-For-Gopro-3-FatShark-RTF-p-915735.html
Ještě by mě potěšilo, kdyby ta vysílačka šla připojit k pc, abych si mohl něco nalítat na simulátoru. Přece jen je pro mě 15k docela dost. Díky všem za rady.
Ivory89

#293 Příspěvek od Ivory89 »

Dobrý den,

jsem také začátečník a chci si pořídit první quadrokoptéru na natáčení krajinky atd.

HD kamerku mam,je to kopie GoPro,cca 110gramů.

Představoval bych si nějakou quadrokoptéru s větším dosahem (třeba 300m?). Doba letu ideálně alespoň 10 minut.

Cenově moc dobře nevím. Za kolik by se dalo něco takového sehnat? Představoval bych si třeba 7.000 Kč?

Děkuju za tipy!

Honza
prochel
Kontaktovat uživatele:

#294 Příspěvek od prochel »

Ivory89 píše:Dobrý den,

jsem také začátečník a chci si pořídit první quadrokoptéru na natáčení krajinky atd.

HD kamerku mam,je to kopie GoPro,cca 110gramů.

Představoval bych si nějakou quadrokoptéru s větším dosahem (třeba 300m?). Doba letu ideálně alespoň 10 minut.

Cenově moc dobře nevím. Za kolik by se dalo něco takového sehnat? Představoval bych si třeba 7.000 Kč?

Děkuju za tipy!

Honza
s věším dosaem 300m ? na tu dálku ji ani neuvidíš natož abys jí ovládal a věděl kam sní letíš
tak to potřebuješ aby měla GPS a uměla návrat domů a to za 7tis asi neseženeš musíš malinko přitlačit
Minno

#295 Příspěvek od Minno »

7 000 kc mozno akurat tak na velmi skromne FPV vybavenie= ten najlacnejsi monitor a TX+RX, aby si ju vedel na 300m ovladat.. to co chces si akurat stavam ja a som uz na 500e a to nemam ani kameru ani FPV vybavenie.. a vznikaju rozne komplikacie s cinskymi predajcami - posielaju pouzite alebo nefunkcne veci (rozbalene a nefunkne ESC, pouzite rachotajuce motorky) a to sa potom predrazuje
neviem presne kurz na czk ale pocitaj tak okolo 700 - 1000e = 23 - 27 000 KC

uvediem moj pripad:

ram - 23 eur
remote radio - 60 euro
baterka do radia - 10 euro
ochranne puzdro - 10 euro
frsky modul s prijimacom - 55 euro
motorky - 60 euro
regulatory - 50 euro
programator - 3 eura
power board - 3 eura
kable + konektory a veci okolo toho - 20 euro
set vrtul - tie najlacnejsie- 15 euro (8ks)
procesor + GPS - 100 euro
baterky 3x - 60 euro
nabijacka bateriek - 35 euro
drobnosti (kabliky,tlmaci material,piny) - 10 euro
voltmenter - pipac - 4 eura
nejaka ta dan za ochyteny balik - 20 euro
-------------------------------------
zatial 538 E = 14 840 KC

urcite som na nieco zabudol

a v tom nieje kopec veci ktore by si uz mal mat ako napr - pajkovacka, cin a veci okolo toho
Naposledy upravil(a) Minno dne pát 12.12.2014 16:45, celkem upraveno 1 x.
j.s

#296 Příspěvek od j.s »

Za 7 000 by se zkusil bych tady na fóru v sekci prodám podívat po nějaké bazarovce. Myslim, že bys mohl sehnat něco kolem 5 000kč. K tomu pořídit ovladač třeba Turnigy 9XR, nebo něco jinýho bazarovýho a až by ses naučil létat a chtěl bys řídit coptéru na větší vzdálenost, tak pak začít řešit fpv, to se dá pořídit bez kamerky na bázi eco googles kolem 3000.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
gardenroute

#297 Příspěvek od gardenroute »

Ivory89 píše:Dobrý den, jsem také začátečník a chci si pořídit první quadrokoptéru na natáčení krajinky atd... Představoval bych si nějakou quadrokoptéru s větším dosahem (třeba 300m?). Doba letu ideálně alespoň 10 minut...Představoval bych si třeba 7.000 Kč?...
No je vidět, že začátečník skutečně jsi, jen několik poznámek :

- "natáčení krajinky" je asi ta jedna z nejnáročnějších funkcí leteckého videa, pokud to chceš v nějaké aspoň trochu rozumné předváděcí kvalitě - ještě loni vybavení pro takovou činnost vyšlo na dobrých 50 a více tisíc (a to ceny klesly díky DJI invenci), ceny ale od té doby až tak brutálně neklesly, ačkoliv klesly dost

- 300 m dosah je celkem daleko na nějaké začátečnické létání (tento požadavek pramení ale spíše z Tvé neznalosti), protože na LOS (přímá viditelnost) se na takovou vzdálenost nechytáš, protože nic prostě neuvidíš (tím myslím letadlo), takže to je jednoznačně o FPV létání, a to už nějaká investice i požadované znalosti jsou nutné :(

- takže, pokud trváš na svém zadání, se 7 tis. Kč v žádném případě nevyjdeš, tolik stojí jen kvalitní gimbal pro 3D stabilizaci kamery (a to je již za polovic, co byl loni) :D

- a obávám se, že za tu cenu neseženeš ani bazar (a tím myslím celý systém), to bych oponoval tomu jinému nade mnou, který tvrdí opak, tzn. koptéra, gimbal + kompatibilní kamera, FPV (Tx, Rx, antény, monitor či videobrýle), celé RC ovládání, a spousta dalších věcí za 7 kKč :?: to je opravdu nesmysl, mnoho lidí zapomíná často na to, že se nikdy nejedná jen o vlastní letadlo, ale spoustu dalšího nutného vybavení

- prostuduj si zdejší vlákna o Phantomech (P1 - 2 vlákna, a jedno o P2), to jsou takové referenční stroje pro účely, jež jsi zmínil, určitě se o problematice dost dozvíš, vč. toho, co vše potřebuješ, pravděpodobně své cenové zadání budeš modifikovat

- koukni se např. i do mého zdejšího blogu, je tam i několik konkrétních rad (ale spíše již technických, i když z nich je vidět, jak náročné to je na mnoho věcí), a také nějaké ukázky letecké videa typu "...natáčení krajinky...", které jsi zmínil, příp. na mém Y.T. kanále, tam toho je více

- z toho všeho si možná uděláš reálnější náhled na technické požadavky na takovou činnost, a z toho i vyplývající nunté investice

- tím, že jsi si nejdříve koupil "nějakou" kameru si rozhodně ten správný krok neudělal, ve světě leteckého videa jsou použitelné kamery poměrně jasně definovány, a nejde to tak, že si k nějaké kameře dokoupíš ostatní :(

Ono to bohužel vypadá podobně (bez urážky, chápu to), jako když někdo řekne, že chce úplně ten nejobyčejnější počítač, že stačí "jen" nějaký obyčejný na "hry"... :D
Ivory89

#298 Příspěvek od Ivory89 »

Děkuju všem za odpovědi, ještě se kouknu do zdejšího bazaru.

Pokud bych tedy zvolil quadrokoptéru: http://rc-modely.heureka.cz/dji-f300-ph ... kace/#text

Jaký dosah má tento typ? možná by mi tedy stačilo 100m :) Model je kompletní nebo se musí ještě něco dokoupit/dodělat?

Děkuju.

H.
gardenroute

#299 Příspěvek od gardenroute »

Ivory89 píše:Děkuju všem za odpovědi, ještě se kouknu do zdejšího bazaru. Pokud bych tedy zvolil quadrokoptéru: http://rc-modely.heureka.cz/dji-f300-ph ... kace/#text
Jaký dosah má tento typ? možná by mi tedy stačilo 100m :) Model je kompletní nebo se musí ještě něco dokoupit/dodělat?
Děkuju. H.
To je Phantom 1, a to je "jen" set pro létání, pro filmování potřebuješ další vybavení.
RC systém P1 má dosah cca 1.000 m, za ideálních podmínek i více.
Kdyby jsi nebyl líný si přečíst specifikaci na Tvém odkazu, jistě by jsi se neptal :(
Discors

#300 Příspěvek od Discors »

Čau potřeboval bych pomoc z výběrem koptéry kolem 3000 Kč

Kód: Vybrat vše

http://rc-modely.heureka.cz/syma-rc-kvadrokoptera-x6-70cm/

http://rc-modely.heureka.cz/wl-toys-v262-modra-rc-kvadrokoptera-rtf-4ch-2_4-ghz-gyroskop/
ale slyšel jsem že odchází motory atd.

http://www.aeromodels.cz/kvadrokoptery/ufo-intruder-kvadrokoptera-s-kamerou-na-dalkove-ovladani/?gclid=Cj0KEQiAsueiBRCT8YOM4PDElsYBEiQAaiI4IKu1NwLPN1SDlZ_IT4hxubV1PqeemwdZnuQtf3lqE00aAsPx8P8HAQ

-zajímalo by mě kolik stojí model bez převodů (nebo s nějakýma kvalitnějšíma) protože mám strach s těch plastových zoubků
-chci to hlavně na akrobatické lítaní a zajímalo by mě jestli jdou otočit na záda levnějši koptery než Blade 200 QX
-který z modelu je výkonější ? protože třeba wl-toys-v262 unese i go pro 2 http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=130&t=65260
-nejlepe mi vychází asi ta první protože nejdéle vydrží ve vzduchu ale nevím jak je na tom s kvalitou atd. nejsem odborník jako vy
díky za každou pomoc
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“