Lupenková pila - stavba

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
sergio

Re: Lupenková pila - stavba

#31 Příspěvek od sergio »

paráda tak to dává smysl, díky já že jsem koukal na fotky nějakých hobby lupínkovek a ty měly právě zoubky nahoru jakže řezaly při pohybu vzhůru. Jinak 5mm frézka už asi při silnějším materiálu aručním posouváním materiálu asi není nic užasného a hlavně jak se pak dělají ostré vnitřní rohy? asi se dají dopilovat pilníčkem ale i tak mi ta lupínkovka na dřevo příjde přirozenější. Je pravda že frezku znám jen z dálky na žádnou nevlastním ani jsem na žádné nepracoval.
jio

#32 Příspěvek od jio »

Nejen rohy. Fréza od frézovacího nádstavce u Dremlu má například občas snahu utéct podle let frézovaného dřeva. Dělalo mi to jak u tvrdé balzy, tak i u překližky.
VTjr

#33 Příspěvek od VTjr »

2952 píše:Jsi se špatně díval.. Pila má zuby dolu.. Řeže proti stolu...
Mohu potvrdit, na fotkách jsou skutečně dolu. N a obrázcích těch hobby pilek mohly jít nahoru i proto, že tam nějaky neuměl ten pilový list špatně založil, když to fotil do e-šopu - přesně takový, co viděl lupenkovou pilku prvně v životě :lol:
2952 píše:Dolů jde rychleji, nahoru pomaleji.. :)
Ale tady bych oponoval. :o
Pokud motor točí tím excentrem rovnoměrně tak rychlost pohybu pilového listu lze vyjádřit jako sinusoidu. Bez zátěže se pak bude rychlost pohybu nahoru a dolu měnit v závislosti od úhlu natočení excentru naprosto stejně. Dokonce si myslím, že při zátěži řezáním bude muset motor při pohybu dolu překonávat větší odpor a půjde trochu pomaleji, čili se nebude točit úplně rovnoměrně, ale jeho úhlová rychlost bude kolísat. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
jova
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od jova »

Aby to nebyla právě ta sinusoida, je osa otáčení mimo osu pohybu listu :wink:
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
VTjr

#35 Příspěvek od VTjr »

Nechci se přít, ale myslím, že to na věci moc nemění. Podle mne je to pořád, když ne úplně čistá sinusoida (nejspíš bude v důsledku vychylování ojnice do stran trochu zkreslená - zaostřená), nicméně při rovnoměrném otáčení (konstantní úhlové rychlosti) excentru, naprosto souměrná křivka. Čili časový průběh změn rychlosti pohybu nahoru bude stejný jako dolu jen s opačným znaménkem. :roll:
2952

#36 Příspěvek od 2952 »

..v návodu z r. 1941 píší, že osa klikovky je posunuta: V závislosti na směru otáčení lze docílit rychlého pohybu nahoru , nebo pomalého dolů. Já to mám naopak...mám už tak relativně malé otáčky...
Podobný princip se používal na "obrážečce-shaping"...prý...je to už moc let, kdy jsem na něm "obrážel" :-)))

H.
JardaRůžička

#37 Příspěvek od JardaRůžička »

VTjr píše:Čili časový průběh změn rychlosti pohybu nahoru bude stejný jako dolu jen s opačným znaménkem.
Každým dalším příspěvkem (viz ty v tomhle vlákně) mě přesvědčuješ, že jsi se mnou stejné krve.
Ale v tomhle případě má pravdu návod. Taky bych tomu nevěřil, kdybych se již s takovým mechanismem nesetkal (vysvětlil mi to kdysi jeden starý PAN konstruktér). Finta skutečně spočívá v zom, že osa pohonu ("klikové hřídele") není svisle pod horním ojničním čepem, ale poněkud stranou a ojnice nepohání (jako v motoru) píst, který ba se pohyboval lineárně ve válci, ale rameno pilky pohybující se po radiusu. Když si dáš tu práci a pohyb si rozfázuješ, přijdeš na to - ale můžeš tomu prostě věřit.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od jyrry »

jova píše:Aby to nebyla právě ta sinusoida, je osa otáčení mimo osu pohybu listu :wink:

Akorát se do toho promítne ta druhá sinusoida :-)
Ramena také kývou na kružnicích... Polární rovnice kružnic by to jistě pořešily... ;-)
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od jyrry »

sergio píše:... já že jsem koukal na fotky nějakých hobby lupínkovek a ty měly právě zoubky nahoru jakže řezaly při pohybu vzhůru.....

Ukaž odkaz. To mi přijde jako nesmysl.
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od jyrry »

sergio píše:... Jinak 5mm frézka už asi při silnějším materiálu aručním posouváním materiálu asi není nic užasného ....

Doporučuji najít si jak funguje třeba dlabačka na dřevo...
jyrry.webnode.cz
jova
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od jova »

Abych jen netlachal, v přiloze je pilka z Urob si sám. Stejný princil jen v kovu. Na konci je i o cínování vodičů :D
Přílohy
USS_12_57-61.pdf
(281.3 KiB) Staženo 220 x
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
sergio

#42 Příspěvek od sergio »

jyrry píše:Doporučuji najít si jak funguje třeba dlabačka na dřevo...

tady odkaz na první kterou jsem našel http://www.rucni-naradi.cz/ferm-ffz-400 ... n=Shopping

Jinak dlabčka na dřevo jede v trochu jiných velikostech ne ? Jakože čepy trámů střešní vazby, nebo nábytek, což podle mě s frezkou 5mm moc společného nemá a pokud ano rád se nechám poučit.

Jinak pokud vím ty sám frézku - myslím že cnc máš. A pokud si dobře pamatuji tak vypadala uplně skvěle a dokázala super věci, ale taky stála asi mnohem více, než zde zminovaná pilka a hlavně material ubíráš asi po vrstvách, nefrézuješ 5mm frezkou 4cm vysoký materiál na jednu hladinu ? Pokud se pletu a jsi někdo jiný, kdo nemá tu nádhernou doma dělanou cnc frezku tak se omlouvám.
JardaRůžička

#43 Příspěvek od JardaRůžička »

jova píše:v přiloze je pilka z Urob si sám
Trefa - to je ona :idea: , tu jsem kdysi stvořil (viz výše).
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Rosta2 »

dudaj píše:Myslím, že v dnešní době nemá v dílně takováto pilka význam.
Řeže se s ní poměrně nepřesně, tlusté materiály nelze.
http://www.cncshop.cz/frezy_c frézka 626 třeba průměr 1,6.
projížděl jsem s ní 5 mm překližku ručně. Čistý řez jak do másla.
Vše dělám na CNC , ale kdybych to neměl, tak bych si udělal spodní frézu pro upnutí této frézky a vyřezával bych na tom vše.
Kolikrát i když chci něco jednoduššího rychle, pustím frézu a jedu kolem ní ručně .
Pokud potřebuješ vnitřní výrez, tak nemusíš navrtávat a demontovat pilku. Jenom to na frézku nastrčíš.
Poloměry oblouků nemusíš řešit a v dílně to nezabere žádné místo.
Prostě si myslím, že lupenkovým pilkám už odzvonilo.

Víš já s Tebou souhlasím, i tráva na zahradě se dá posekat srpem, pokud nemám nějakou tu sekačku na trávu. Kámoš modelář, občas pro něho frézuji, bydlí cca 5km odemne. A klidně ke mě přijede, abych mu vyfrézoval třeba 2ks většího žebra z 3mm topolovky (které jsme posledně pozapoměli udělat ). Protože jak on říká, než ty žebra vytisknu na papír, než ten papír přilepím na překližku, než tam do toho vylehčení těch žeber vyvrtám otvory na provlečení toho pilového plátku a to i třeba 10x, a než ty žebra komplet vyříznu, a než doladím ty žebra smirkem do toho správného tvaru + zářezy pro lišty, tak už jsem u tebe a za pár minut, jsou žebra vyfrézované (vyříznuté)ve kvalitě, jakou lupénkovou pilečkou nikdy neuděláš. Samo, že nemohu počítat cenu cnc frézky atd. ale pokud jsem celkem aktivní stavitel modelů, a tak když zkusím odhadnout čas pár let zpátky, který jsem ztrávil vyřezáváním dílů lupenkovou pilečkou a věcmi s tím spojené, tak za pár let to musí jednoznačně vyznít do plusu pro cnc frézku.
VTjr

#45 Příspěvek od VTjr »

JardaRůžička píše:...v tomhle případě má pravdu návod. ... Finta ... spočívá ..., že osa pohonu ("klikové hřídele") není svisle pod horním ojničním čepem, ale poněkud stranou a ojnice nepohání (jako v motoru) píst, který ba se pohyboval lineárně ve válci, ale rameno pilky pohybující se po radiusu. Když si dáš tu práci a pohyb si rozfázuješ, přijdeš na to - ale můžeš tomu prostě věřit.

Asi jsem se opravdu zmýlil, souměrné to nebude (holt na takové úvahy byla už moc pokročilá doba). :oops:
Takže v tomhle případě, navíc teď před Štědrým dnem, asi budu tomu radši věřit.;-) Je to pohodlnější. :lol:
Na počítání, či rozkreslování pohybů teď není čas.
Nicméně i tak jsem o tom dnes dost přemýšlel a jednak jsem se ujistil, že např. pohyb pístu v motoru s krátkou ojnicí opravdu nebude sínusový (byl by pouze při nekonečně dlouhé ojnici) a taky, že stranový posun polohy osy klikovky vůči ose válce bude mít na průběh pohybu pístu vliv. Zatím nevím přesně popsat jaký a uvědomil jsem si, že spočítat to taky není tak docela triviální. Dalo by se analyticky přes vektorový počet (tam by to asi uvízlo v řešení složitých goniometrických rovnic), taky pomocí kruhového integrálu (taky nevím, jestli by bylo snadné řešení), nebo numericky (to je v dnešní době všudepřítomných PC asi nejsnadnější). A samozřejmě i graficky.
Pohyby pilky jsou ale skutečně ještě komplikovanější v tom, že ramena jsou v podstatě páky, jejichž konce taky opisují kružnicové oblouky. I když tohle, si myslím, by se dalo zanedbat, protože proti zdvihu jsou mnohem většího poloměru. Když budu mít čas tak nad tím podumám. :roll:

Přeji všem přijemné prožití Vánočních svátků. :D
Odpovědět

Zpět na „Dílna“