Walkera MH 60

Coaxiální vrtulníky od hraček až po průzkumné prostředky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kmarty

#46 Příspěvek od kmarty »

U mne je to taky tak a taky nevim jestli to je dobre nebo ne.

Jsem v tom absolutni laik a Walkera HM60 je muj uplne prvni jednorotor ktery se ke mne navic dostal v ne uplne provozuschopnem stavu.

Takze bych takovou vec. Nenasla by se tu nejaka dobra duse, ktera by poradila nejake rady ohledne nastaveni padel, listu ... no proste obecne cela geometrie?

Zatim funguju na zaklade zdzd-ho stranek a linku co tam jsou, teda zatim porad v oblasti teorie. Ctu to porad dokola, protoze pokazde narazim na neco co jsem puvodne prehlid (nebo mi to nezustalo ve skebli).

Protoze mam zatim potize s nastavenim gyra WK-G011, tak u nej mam zatim vyple AVCS (kdyz je AVCS zaple, tak to ma furt snahu tocit se servem az do dorazu).

Dneska jsem si poprve dovolil pustit walkeru (zpatky plne zkompletovanou i s listy) a vysledek zkousky je:
  • musim nekde vyzjistit kolik maji byt listy utazene, protoze kdyz jsou malo tak se pri prvnim rozbehu umi cely otocit a kdyz jsou utahly, tak cely vrtulnik haze az do te doby nez to dostane nejaky slusny otacky (pak uz je to dobry, ale ten prvni rozbeh po namontovani listu je sileny).
  • ani na plny plyn se nechce zvednout. Snaha by byla, ale zustava to jen pri te snaze. (nejspis blbe nastavene uhly listu, jenze netusim jak by mely byt nastavene)
  • pokus o otaceni na zemi konci tak, ze na jednu stranu se toci celkem ochotne (sakra, ted si nevzpomenu na kterou - pri dalsim testu doplnim), ale na druhou se mu nijak extra nechce. Pritom servo je namontovano tak, ze pri sve stredove poloze drzi vrtulnik celkem rovne (zadny pokusy o samovolne otaceni se nekonaji).
Za kazdou napomocnou radu prevelice dekuji.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Mad_Box »

Odkud jsi? Nejlepší je k někomu zajet.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
zdzd

#48 Příspěvek od zdzd »

kmarty píše:musim nekde vyzjistit kolik maji byt listy utazene, protoze kdyz jsou malo tak se pri prvnim rozbehu umi cely otocit a kdyz jsou utahly, tak cely vrtulnik haze az do te doby nez to dostane nejaky slusny otacky (pak uz je to dobry, ale ten prvni rozbeh po namontovani listu je sileny).

Listu musí být dotáhnuté o něco více než aby se vlastní vahou při naklonění vrtulníku samy nesklopily. Při zatlačení musí povolit. Je to proto, aby se mohly samy vystředit působením odstředivé síly.
ALIEN

#49 Příspěvek od ALIEN »

zdzd píše:
kmarty píše:musim nekde vyzjistit kolik maji byt listy utazene, protoze kdyz jsou malo tak se pri prvnim rozbehu umi cely otocit a kdyz jsou utahly, tak cely vrtulnik haze az do te doby nez to dostane nejaky slusny otacky (pak uz je to dobry, ale ten prvni rozbeh po namontovani listu je sileny).

Listu musí být dotáhnuté o něco více než aby se vlastní vahou při naklonění vrtulníku samy nesklopily. Při zatlačení musí povolit. Je to proto, aby se mohly samy vystředit působením odstředivé síly.

Diky, rikal jsem si ze moje V6 ma ty listy hodne volne,takze tim odstranim pocatecni rozvibrovani.
kmarty

#50 Příspěvek od kmarty »

zdzd píše:Listu musí být dotáhnuté o něco více než aby se vlastní vahou při naklonění vrtulníku samy nesklopily. Při zatlačení musí povolit. Je to proto, aby se mohly samy vystředit působením odstředivé síly.
No tohle jsem prave cetl na "kazdem rohu" :-).
Jenze uz nikde nepisou jestli je pak normalni aby listy pri rozbehu udelaly tohle:
Obrázek
(listy jsou utazeny presne tak jak pises - pri nakloneni na bok drzi)

Po roztoceni (a kratkem zacloumani pri startu) se to srovna a pak je to v pohode. Ale pri kazdem rozbehu, pri prvnim rozcuknuti motorem se takhle hejbnou.
zdzd

#51 Příspěvek od zdzd »

To by neměly. Možnosti jsou dvě: Buď moc volné listy, nebo na pikaču regl, který nemá plynulý rozběh. Nebo taky obojí...

Máš někoho, kdo by ti to osahal?
kmarty

#52 Příspěvek od kmarty »

Regl je to Tower Pro (aspon myslim), napsano ma na sobe akorat MAG8 30A.

S tim osahanim mam trochu potiz. Puvodne jsem myslel ze ano (detaily v SZ), ale ve finale to vypada ze ani moc ne. Mozna Houska, ale vzhledem k tomu ze jsem to u nich nekoupil a ani to nemaji v sortimentu ... no proste sance jsou minimalni :-(.
zdzd

#53 Příspěvek od zdzd »

kmarty píše:Regl je to Tower Pro (aspon myslim), napsano ma na sobe akorat MAG8 30A.

S tim osahanim mam trochu potiz. Puvodne jsem myslel ze ano (detaily v SZ), ale ve finale to vypada ze ani moc ne. Mozna Houska, ale vzhledem k tomu ze jsem to u nich nekoupil a ani to nemaji v sortimentu ... no proste sance jsou minimalni :-(.

To, jak ti "pomohl" dodavatel nebudu nijak komentovat. Neznám ho. Nicméně musím konstatovat, že mezi dodavateli seriozních helin se nevyskytuje. Aspoň jsem se tam s ním nikdy nesetkal.

Nevím odkud jsi a tak jen obecná informace kde zkusit začat hledat pomoc:
http://www.helimania.cz/Default.aspx?ta ... uage=cs-CZ
helifish

#54 Příspěvek od helifish »

kmarty píše:Regl je to Tower Pro (aspon myslim), napsano ma na sobe akorat MAG8 30A.

Taky jsem lital HM60 a sanci sehnat nekoho kdo by ti pomohl specialne s touto potvurkou jsou opravdu mizive. Muzes trosicku vychazet ze zkusenosti s TREXE popsanych od ruznych lidicek na webu. Spoustu veci je hodne podobnych. Na ostatni typy heli neni problem sehnat zkusene piloty kteri ti velice ochotne pomohou "zdzd :) ,Krtek,Vito......." ale z walkerou nikdo nema zkusenosti tak se jim do toho moc nechce :) (mysleno v dobrem :)). Co se tyka regulatoru na walkere tak stim zrovna problem nebyl. Je pravda ze nyni muzu porovnat rozbeh motoru rizeny orig. regem TRexe450, a ac to rego neni zadna spicka, tak rozbeh proti regu v HM60 je krasne plynuly. Nejlepsi by bylo sehnat si na pujceni nekde rego z Minititana nebo prave z Trexe a vyzkouset.
kmarty

#55 Příspěvek od kmarty »

Mad_Box píše:Odkud jsi?
zdzd píše:Nevím odkud jsi ...
Omlouvam se, uplne jsem na to zapomnel. Uz je to opraveno v profilu.
helifish píše:... ale z walkerou nikdo nema zkusenosti tak se jim do toho moc nechce :) (mysleno v dobrem :))...
No takhle nejak to vyznelo od Housky uz na tema zaletani kdyz jsem patral po nekom jinem nez puvodnim "dodavateli". Popravde mne by se taky moc nechtelo zkouset neco co neznam, takze v tomhle se mu ani nedivim.

Jinak mne napadla takova teorie ohledne zakladniho nastaveni uhlu listu. Dyztak mi ji vyvratte, kdyby byla nejak mimo.

Totiz napadla mne takova vec a sice kdyz je vysilac v "3D" rezimu, pak je plyn symetricky, tedy uprostred je nula a maximalni vychylky jsou plny plyn + maximalni uhel listu.
A tak si rikam jestli by v tomto rezimu nemely mit listy pri nulovem plynu (paka uprostred) take nulovy uhel - aby byla zachovana symetricnost na obe strany.
(V tuhle chvili maji listy pri teto poloze celkem slusny negativni uhel)

No a presnejsi nastaveni ze by se pak udelalo pomoci "PIT adjustment" a "PIT limit adjustment" na vysilaci.
zdzd

#56 Příspěvek od zdzd »

Praha... Tam se vyzkoušej spojit s lidmi z www.mojehobby.cz s nicky třeba jaba, zapa, krtek. Když to nebude nic pro ně, aspoň tě nasměřují dál.

Jak je to s letovými režimy najdeš tu: http://zd.wwwcity.cz/zd/IDLErezimy.htm

Není to přesně o tvém případu, ale jako inspirace by se hodit mohlo.
kmarty

#57 Příspěvek od kmarty »

Diky, poptam se.

Ad letove rezimy - tuhle stranku si budu muset asi precist nekolikrat po sobe, protoze mi nejak uplne nejde do skeble.
Walkera ma letove rezimy pouze dva a sice:
  • "normal flight":
    na prepinaci rezimu je poloha oznacena jako "N"
    • Plyn - 0%-100%
    • Kolektiv - pravdepodobne to co mas na strankach oznaceno jako "IDL1-PIT", ale nastavitelny pres "PIT adj"/"PIT limit" az tak, ze od minima paky do stredove polohy stoji v nejake "neminimalni poloze" a az od stredu do maxima teprve leze nahoru.
  • "3D inverted flight" (tak to pisou v navodu):
    na prepinaci rezimu je poloha oznacena jako "1" (nebo je to napul setreny, tezko rict)
    • Plyn - 100%-0%-100% (paka uprostred je 0, krajni polohy jsou maximum)
    • Kolektiv - pravdepodobne "IDL2-PIT"
helifish

#58 Příspěvek od helifish »

kmarty ano ty letove rezimy jsou tak jak popisujes N je paka 0-50% PIT uhel cca -2 stupne a roztaceni motoru, 50-100% PIT cca 0 az +10stupnu (max uhel se da snizit pomoci DIP prepinace a potenciometrem mam tuseni ze je oznaceny V1 - je to v manualu) a akro je paka 0 stupnu PIT cca -10, paka 50% PIT cca0, paka 100% PIT cca +10. Jestli chces tak mam jeste nejake manualy jak primo na HM60 tak na podobny klon walkery kde je ten manual o 100% lepsi - tak napis jestli je chces poslat :wink:
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
kmarty

#59 Příspěvek od kmarty »

helifish píše:Jestli chces tak mam jeste nejake manualy jak primo na HM60 tak na podobny klon walkery kde je ten manual o 100% lepsi - tak napis jestli je chces poslat :wink:
Ano ano ano, uz pisu :-)
Poslal jsem ti mail.
Nebo slo by to nekde vystavit aby to bylo pristupny i pro ostatni majitele HM60?

Manual k Walkere je u nich na domovske strance. Neco tam je, ale ze by se nejak s informacemi predali, to se rict neda. Takze jestli mas navod k necemu podobnymu, ale je to rozepsany vic, tak to beru vsemi deseti.
helifish

#60 Příspěvek od helifish »

kmarty píše:
helifish píše:Jestli chces tak mam jeste nejake manualy jak primo na HM60 tak na podobny klon walkery kde je ten manual o 100% lepsi - tak napis jestli je chces poslat :wink:
Ano ano ano, uz pisu :-)
Poslal jsem ti mail.
Nebo slo by to nekde vystavit aby to bylo pristupny i pro ostatni majitele HM60?

Manual k Walkere je u nich na domovske strance. Neco tam je, ale ze by se nejak s informacemi predali, to se rict neda. Takze jestli mas navod k necemu podobnymu, ale je to rozepsany vic, tak to beru vsemi deseti.

Tak vecer ti poslu nejake odkazy a manualy jsem v praci :D :wink: no jinak pokud se ti to podari dat nekam na net tak jsem pro. Vim jake to bylo kdyz jsem na HM60 zacinal tak at to pomuze jeste nekomu :D :wink:
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
Odpovědět

Zpět na „Heli - dvourotory“