DJI NAZA pokračování
Re: DJI NAZA pokračování
Ahoj, nasel by se nekdo z okoli ostravy, fm ci nj, kdo by mi pomohl s nastavenim DJI Naza lite? Dnes se mi poprve podarilo nejak vzletnou, ale po s letu mi copter spadl. Uz pri vzletani bylo videt, ze se copter nezveda primo nahoru. Jeden motor jako by byl pomalejsi.
Diky
Diky
Ahojte chalani, chcel by som sa poradit ohladom NAZA Lite. Kupil som ju svagrovi na vianoce, zmontovali sme to zalietol som mu to, vsetko slo velmi hladko, lietalo to v pohode bez GPS len na ATTI mod. Dnes mi vsak volal ze pri nahodeni motorov (CSC) NAZA bez akehokolvek varovania dala plny kotol a za 3-4 sekundy bola cca 50m vysoko. Dal plyn na minimum a ona stale stupala... Kedze nevidel ako bola otocena, vypol motory, zacala padat a vo vyske cca 10-15m ich zase zapol. Naza vsetko perfektne ustabilizovala a podarilo sa mu pristat (!) sice nie velmi elegantne ale bez najmensieho poskodenia. Skusal hned vzlietnut a NAZA fungovala na 100% bez problemov pri dvoch dalsich startoch.. No... nerozumiem tomu... Este dodam ze svagor nieje v RC zaciatocnik (Sky Climber, Fun Cub, Wing wing Z-84,... ) Dakujem velmi pekne za kazdu odpoved!
Teplota bola cca -3 Stupne, slaby vanok, slnecno. GPS/Kompas nebol namontovany lietal na ATTI.
NAZA Lite, Frame:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... 360mm.html
Regle:
Turnigy Multistar
Teplota bola cca -3 Stupne, slaby vanok, slnecno. GPS/Kompas nebol namontovany lietal na ATTI.
NAZA Lite, Frame:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... 360mm.html
Regle:
Turnigy Multistar
Modelár, ktorý lieta bez nehody, lieta pod svoje možnosti... :-D
- vlknew1
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj kolegové,
omluvám se možná za problematiku, která je někde zanořená v tomto vlákně, ale nemám sil listovat v 87 stránkách....
Ježíšek mi přinesl set DJI F450 a NAZA lite. Vše jsem dal dohromady dle návodu, nastavil v DJI SW, ale nejsem schopen přepnou copteru do kalibrace, přepínám mezi režimy dle návodu a nic.....
Díky za radu
Vlnew1
omluvám se možná za problematiku, která je někde zanořená v tomto vlákně, ale nemám sil listovat v 87 stránkách....
Ježíšek mi přinesl set DJI F450 a NAZA lite. Vše jsem dal dohromady dle návodu, nastavil v DJI SW, ale nejsem schopen přepnou copteru do kalibrace, přepínám mezi režimy dle návodu a nic.....
Díky za radu
Vlnew1
- JosefSvejk
Myslíš kalibraci kompasu? To musíš hodně rychle přepínat tam a zpět a můžeš i víckrát (10x) a skončíš v MANUAL. Rozsvítí se ledka žlutě nepřerušovaně a můžeš "tancovat". Napřed si ale v PC zkontroluj, jestli se ti správně přepínají letové režimy.
- vlknew1
- Kontaktovat uživatele:
JosefSvejk píše:Myslíš kalibraci kompasu? To musíš hodně rychle přepínat tam a zpět a můžeš i víckrát (10x) a skončíš v MANUAL. Rozsvítí se ledka žlutě nepřerušovaně a můžeš "tancovat". Napřed si ale v PC zkontroluj, jestli se ti správně přepínají letové režimy.
No prave, nejsem schopen se prokliknout do rezimu kalibrace, zkousel jsem to asi 30x a nic....
- JosefSvejk
A díval ses, jestli ti správně přepínač přepíná mezi MANUAL a ATTI? Nemáš ve vysílačce nastavené zpoždění na tom přepínači (pozvolný přechod nebo jak to nazvat)?
Zdravím, chtěl bych také poprosit o radu.
Mám dji f450 s naza V2. Vše je zapojeno a v naza assistant nastaveno.
Před vzletem jsem nakalibroval kompas, počkal na fix gps. Podle módu att/gps dioda bliká 2x žlutě nebo zeleně - doposud docela ok.
Pak jsem nastartoval motory a ihned po tom co jsem vzletěl, tak začala dioda blikat nepřetržitě červeně. Baterie byla čerstvě nabitá, myslel jsem, že je to varování na nízké napětí, tak jsem jeho limit ještě snížil, ale při dalším letu se tak po 20 vteřinách visu f450 sama šla na přištání.
V návodu se píše, že červené blikání může být jiná chyba a že se zjistí v assistentu, ale jak, když po přistání červené světlo zhasne a po vzletu se zase rožne? Snad nemám držet f450 v ruce na půl plynu a ještě to mít napojené na noťas?
Díky za jakoukoliv radu, jinak se zdá že všechno funguje jak má.
Mám dji f450 s naza V2. Vše je zapojeno a v naza assistant nastaveno.
Před vzletem jsem nakalibroval kompas, počkal na fix gps. Podle módu att/gps dioda bliká 2x žlutě nebo zeleně - doposud docela ok.
Pak jsem nastartoval motory a ihned po tom co jsem vzletěl, tak začala dioda blikat nepřetržitě červeně. Baterie byla čerstvě nabitá, myslel jsem, že je to varování na nízké napětí, tak jsem jeho limit ještě snížil, ale při dalším letu se tak po 20 vteřinách visu f450 sama šla na přištání.
V návodu se píše, že červené blikání může být jiná chyba a že se zjistí v assistentu, ale jak, když po přistání červené světlo zhasne a po vzletu se zase rožne? Snad nemám držet f450 v ruce na půl plynu a ještě to mít napojené na noťas?
Díky za jakoukoliv radu, jinak se zdá že všechno funguje jak má.
Možná moc měkká baterie (kolik je vaha copteru, kolik článků baterie, kapacita kolik "C") nebo špatne nakalibrovana v assistantovi.. nabij, zmeř napětí a to napeti zapis v assistantovi 
Jinak zkus prvni stranu tohodle vlakna..
Jinak zkus prvni stranu tohodle vlakna..
To mě taky napadá, ale že by byla baterie 4S 2200mah 35C (jsou tam 15A esc) tak slabá, že by napětí metr nad zemí kleslo pod 12,8V když měla na zemi okolo 16 mi přijde jako blbost. Na warning jsem měl napětí 15,0V
Po nabiti baterie ukazoval asistent napěti správně, tak jsem šel ven abych změtil ten Loss, ale k tomu sem se ani nedostal.
Asi zkusím vypnout to hlídání úplně a vzlítnout, co to udělá.
Btw. jak je to s tím čtením chyb skrze asistenta? To opravdu čte jen chyby které nastanou při aktivním spojení s PC?
Edit:
teď jsem zkoušel zvýšit limit na 1. warning nízkého napětí tak, aby byl větší než současné napětí aku. Odpojím od pc - dioda bliká a správně hlásí nízké napětí. Připojím k pc, zapnu asistenta a nic, žádné hlášení o chybě. Takže to chápu špatně a asistent nemá nic hlásit?
Edit2:
hlídání napětí v naza vypnuto, problém vyřešen. Zapojil sem napěťové čidlo telemetrie a při vzletu napětí klesne o cca 1V na cca 14 a při letu do 13,8V (baterie nebyla úplně nabitá). Elektronika se tedy chovala správně dle nastavení. Otázka je, jestli je to ještě v toleranci a nebo je potřeba více céčková baterka?
Po nabiti baterie ukazoval asistent napěti správně, tak jsem šel ven abych změtil ten Loss, ale k tomu sem se ani nedostal.
Asi zkusím vypnout to hlídání úplně a vzlítnout, co to udělá.
Btw. jak je to s tím čtením chyb skrze asistenta? To opravdu čte jen chyby které nastanou při aktivním spojení s PC?
Edit:
teď jsem zkoušel zvýšit limit na 1. warning nízkého napětí tak, aby byl větší než současné napětí aku. Odpojím od pc - dioda bliká a správně hlásí nízké napětí. Připojím k pc, zapnu asistenta a nic, žádné hlášení o chybě. Takže to chápu špatně a asistent nemá nic hlásit?
Edit2:
hlídání napětí v naza vypnuto, problém vyřešen. Zapojil sem napěťové čidlo telemetrie a při vzletu napětí klesne o cca 1V na cca 14 a při letu do 13,8V (baterie nebyla úplně nabitá). Elektronika se tedy chovala správně dle nastavení. Otázka je, jestli je to ještě v toleranci a nebo je potřeba více céčková baterka?
Zdravím ve spolek.
Mohl by mi někdo poradit se zapojením? Na F550ku s NAZA M V2 chci pověsit Zenmus H3-3D, Mini iOSD a AVL58. Ale jak čtu manuál(ne že bych tomu moc rozuměl), tak pořád mi příjde, že mi chybí zdířky
AVlko má 8i pinový konektor, který je rozbočení na jack a napájení(napájení je jasný)
mini iOSD má zapojení do expandéru(to je jasný), USB vstup a 4 žílový kabel z jedné strany ustřižený a ještě jeden CAN-Bus port(nevím k čemu)
H3-3D má výstup na expandér(jasný), napájení(jasný) a jack vstup a 8i žílový konektor G8(jasný, ten je k propojení ŘJ gimbalu a gimbalu).
Zapojení AVL a gimbalu mi je jasný, ale nevím jak mezi to vpravit iOSD
Díky moc za rady
Mohl by mi někdo poradit se zapojením? Na F550ku s NAZA M V2 chci pověsit Zenmus H3-3D, Mini iOSD a AVL58. Ale jak čtu manuál(ne že bych tomu moc rozuměl), tak pořád mi příjde, že mi chybí zdířky
AVlko má 8i pinový konektor, který je rozbočení na jack a napájení(napájení je jasný)
mini iOSD má zapojení do expandéru(to je jasný), USB vstup a 4 žílový kabel z jedné strany ustřižený a ještě jeden CAN-Bus port(nevím k čemu)
H3-3D má výstup na expandér(jasný), napájení(jasný) a jack vstup a 8i žílový konektor G8(jasný, ten je k propojení ŘJ gimbalu a gimbalu).
Zapojení AVL a gimbalu mi je jasný, ale nevím jak mezi to vpravit iOSD
Díky moc za rady
- gardenroute
Pokud se Ti jedná o to, jak iOSD (a další jednotky, vč. GCU) datově připojit k NAZA, tak samozřejmě přes ten CAN-bus port (o kterém nevíš k čemu je), ale samozřejmě potřebuješ ještě napájecí jednotku PMU v2, která Ti mj. CAN-bus port pro iOSD (a další zařízení) vytvoří. Tak se Ti budou letová data z NAZA do iOSD dostávat. GCU od gimbalu připojíš na iOSD, na jeho další CAN-bus port.x.line píše:...Na F550ku s NAZA M V2 chci pověsit Zenmus H3-3D, Mini iOSD a AVL58. Ale jak čtu manuál(ne že bych tomu moc rozuměl), tak pořád mi příjde, že mi chybí zdířky...a ještě jeden CAN-Bus port(nevím k čemu), ale nevím jak mezi to vpravit iOSD...
Co se týká FPV video cesty, pak iOSD vřadíš mezi video z gimbalu a FPV Tx, tj. v tvém případě AVL58. Pokud to nechceš komplikovat (letovat), a chceš jednoduše propojit videu cestu, existuje miniaturní rozvodná destička při zapojení videa mezi tyto 3 komponenty, DJI FPV HUB, který toto řeší bez nutnosti letování...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
jojo, jeden kabel z iOSD mini vede do PMU, ale je tam i druhý a ten jsem nevěděl k čemu by měl být dobrý.
Tak zapojeno a funguje
Nešlo mi do hlavy, když maj vše plug and play, že to AVLko se musí takhle bastlit
Každopádně důležité je, že už vše fachčí 
Ale měl bych ještě jeden dotaz. Nějak se mi nedaří přesvědčit vysílačku, aby ovládala manuálně náklon gimbalu
Tak zapojeno a funguje
Ale měl bych ještě jeden dotaz. Nějak se mi nedaří přesvědčit vysílačku, aby ovládala manuálně náklon gimbalu
- gardenroute
No s tim FPV hubem nic právě bastlit nemusíšx.line píše:...Nešlo mi do hlavy, když maj vše plug and play, že to AVLko se musí takhle bastlit...
Tam musíš zkontrolovat několik věcí, ale je to celkem plug&play :x.line píše:...Ale měl bych ještě jeden dotaz. Nějak se mi nedaří přesvědčit vysílačku, aby ovládala manuálně náklon gimbalu...
- připojení GCU do PMU v1 přes CAN-bus máš v pořádku ? Takto gimbal a jeho řídící jednotka dostává data od NAZA a Rx
- ovládání náklonu gimbalu u NAZA je přes X1, musíš si to přes NAZA Assistenta nastavit a kalibrovat
GCU mám zapojený do expandéru a ten do PMU V2
Přes X1? Já myslel F2? A když si tedy přiřadím X1, tak musím v Assistentovi v sekc Gimbal povolit Gimbal switch a je to to pak ta kolonka Manual Control Speed a číslem si nastavuji rozsah ovládání?
P.S.
Tak už Gimbal frčí i přes poťák. A asi omezení výkyvu je nastavením limitu na vysílači že?
Přes X1? Já myslel F2? A když si tedy přiřadím X1, tak musím v Assistentovi v sekc Gimbal povolit Gimbal switch a je to to pak ta kolonka Manual Control Speed a číslem si nastavuji rozsah ovládání?
P.S.
Tak už Gimbal frčí i přes poťák. A asi omezení výkyvu je nastavením limitu na vysílači že?
- gardenroute
x.line píše:GCU mám zapojený do expandéru a ten do PMU V2...Přes X1? Já myslel F2? A když si tedy přiřadím X1, tak musím v Assistentovi v sekc Gimbal povolit Gimbal switch a je to to pak ta kolonka Manual Control Speed a číslem si nastavuji rozsah ovládání?
...Tak už Gimbal frčí i přes poťák. A asi omezení výkyvu je nastavením limitu na vysílači že?
- nastaveni gimbalu v NAZA Asisst. se tyka pouze servo gimbalu (neplati tedy pro BL gimbaly, pro ty se nenastavuje nic, mají svou vlastní GCU)
- rozsah ovladani naklonu kalibrujes ma zalozce (Basic/RC/Sticks Monitor), kde se kalibruji i o ostatní kanaly, je to myslim ta položka vpravo X1, uvidíš, jak se Ti to hybe, musíš aktivovat "X1 Ćalibration"