Mini H FPV quad 250

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
DidaJI
Kontaktovat uživatele:

Re: Mini H FPV quad 250

#691 Příspěvek od DidaJI »

Test vrtulí a motorů na 250ku

Dneska jsem si pro svoji potřebu doma změřil několik vrtulí a motorů abych měl nějaké porovnání. Třeba to někomu taky pomůže...
Celkem nemile mě překvapily motory SunnySky, které podávají více méně stejný výkon jako menší a levnější DYS a navíc jsem musel vždy alespoň dva ze čtyř dovažovat.
Motory DYS jsou nejlevnější, ale dobře použitelnou variantou, bohužel ale je ale taky nutno dovažovat.
Zatím nejlépe mi vychází motory Multistar Elite, nedovažoval jsem ani jeden a výkon je také nejvyšší.

Další co bych chtěl za stejných podmínek změřit budou motory T-motor MN1806/2300KV.

Když se mi dostane do ruky další vrtule nebo motor, tak tabulku doplním.

Tabulka.jpg
DidaJI
Kontaktovat uživatele:

#692 Příspěvek od DidaJI »

Červená varianta s motory DYS + na spodní plato (dopředu a dozadu) přidány konektory na LED:

DSC00904.JPG

DSC00903.JPG

DSC00905.JPG

DSC00906.JPG
ËWRYBADY
Kontaktovat uživatele:

#693 Příspěvek od ËWRYBADY »

Luxus! Moc hezký! :)
Chopso 7EW , MSH PROTOS 500 , Torsion SOLID Blades
Futaba 8FG
ËWRYBADY
Kontaktovat uživatele:

#694 Příspěvek od ËWRYBADY »

Jinak s motory DYS jsem taky spolojen. Vibrace trochu mají, ale výkonu dost. Chci je zkusit na 4S tak snad to daj.
Chopso 7EW , MSH PROTOS 500 , Torsion SOLID Blades
Futaba 8FG
caven

#695 Příspěvek od caven »

To máš celé vytisknuté na tiskárně ? Popřípadě jsou volně dostupné soubory ?

Děkuji
arachna

#696 Příspěvek od arachna »

DidaJI píše:Červená varianta s motory DYS + na spodní plato (dopředu a dozadu) přidány konektory na LED

...moc pekny jen me tak napada, nemely by ty konektory na LED byt FEMALE (zdirky)??? Nebo mas nekde zasitej vypinac ?
Takhle to "smrdi" zkratem ... 8) :idea:
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#697 Příspěvek od jamesgsf »

Co je to za hru to je dobrý.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
DidaJI
Kontaktovat uživatele:

#698 Příspěvek od DidaJI »

arachna píše:
...moc pekny jen me tak napada, nemely by ty konektory na LED byt FEMALE (zdirky)??? Nebo mas nekde zasitej vypinac ?
Takhle to "smrdi" zkratem ... 8) :idea:

Zatím to řeším tak, že pokud na konektorech nejsou připojené ledky, tak je tam záslepka (nakrimpovaný konektor bez drátů).
Troll

#699 Příspěvek od Troll »

DidaJI píše:Test vrtulí a motorů na 250ku

Dneska jsem si pro svoji potřebu doma změřil několik vrtulí a motorů abych měl nějaké porovnání. Třeba to někomu taky pomůže...
Celkem nemile mě překvapily motory SunnySky, které podávají více méně stejný výkon jako menší a levnější DYS a navíc jsem musel vždy alespoň dva ze čtyř dovažovat.
Motory DYS jsou nejlevnější, ale dobře použitelnou variantou, bohužel ale je ale taky nutno dovažovat.
Zatím nejlépe mi vychází motory Multistar Elite, nedovažoval jsem ani jeden a výkon je také nejvyšší.

Další co bych chtěl za stejných podmínek změřit budou motory T-motor MN1806/2300KV.

Když se mi dostane do ruky další vrtule nebo motor, tak tabulku doplním.

Tabulka.jpg

Super měření. To je fakt záslužný počin. Vypadá to, že ty Multistary mají zřejmě o chlup vyšší KV než ostatní motory, a taky mají o chlup nižší účinnost. Ale jenom o maličko. Škoda že neexistuje nějaká jednotná metodika měření, všichni máme doma nějaké motory i vrtule, výsledky by mohli být docela zajímavé. Já to obvykle neměřím jenom na plném výkonu , ale nastavím si nějaké typické tahy a měním vrtule a motory , zapisuju proudy. Když jsem měřil prcky, tak třeba 125g tahu na motor ( aby bylo celkem cca 500g na čtyři motory ) , pak 250g a nakonec co to dá. Tak se dá ledaccos odvodit a zjistit. Jenomže nakonec stejně použiju co mám doma , takže je to jenom taková zábava. Nemám na to čas chuť a ani zbytečné peníze , abych kupoval najednou deset typů motorů a použil nakonec jenom jeden vybraný. Jenomže kdyby bylo měření a motorů hodně, byla by to zcela jiná písnička.
krtek2k

#700 Příspěvek od krtek2k »

A co takhle si ty motory přemotat, z debilní delty udělat dvouhvězďáky YY, kV-čko jaký je třeba a nacpat tam víc mědi než to uměj čínský děti.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Troll

#701 Příspěvek od Troll »

Do toho nejdu i když to zní lákavě. Na účinnost motoru má obrovský vliv mechanická konstrukce a tu změnit nejde. Alespoň s použitím přiměřeného úsilí. Pár motorů jsem kdysi přemotal takže vím, že tohle problém není. Problém je, alespoň pro mne tohle: vím kolik má ten motor točit, vím i zapojení vinutí, ale nevím, kolik závitů natočit aby to bylo akorát. Třeba to někdo dokáže spočítat, já ne :( . A postup pokus- omyl na to nemám chuť. Kromě toho drátu by tam mělo být co nejvíc se vleze, a tak primitivní změna počtu závitů nebude to nejideálnější řešení.
arachna

#702 Příspěvek od arachna »

...moje rec :idea:
Ja takhle premotal origo DJI 2212/920KV kdyz mi dva udelaly papaaa a F550 sla asi z 150m kamsi do zasnezeneho lesa ... 8O

Samozrejme sem nechtel cekat nez prijdou novy, tak sem je rozmotal.
Na novy vinuti sem pouzil starej "dobrej smaltak" 0,28 (puvodni je 0,22) a snazil sem se to skladat zavit vedle zavitu. Lehce se rekne - hur rucne udela :roll: Naviji se to ze tri dratu najednou, takze fakt slusna pakarna pro prstiky :wink:
Ale vyplatilo se. Ted je tam gramove jednou tolik medi - mene vyrivych proudu diky lepsi skladbe zavitu a samozrejme sel nahoru rapidne i vykon. To si teda jen myslim, nemam to zmereny, ale premotal sem nejdriv ty dva a po letu na 3S byly ty dva uplne studeny - origo DJI sou teply.
Premotal sem tedy i dalsi ctyri a letovka se prodlouzila na stejnem stroji temer o dve minuty !
Litam s nima uz od 2011 a ze jim davam ceres a furt drzi. Jen menim loziska a osy sem udelal z jehel do lozisek a jeste sem zadnou neohnul. Ale je fakt, ze sem s ni od ty doby "flaknul" jen jednou, kdyz sem blbe utahl unasec vrtule a ona potvora za letu vyficela pryc ... :lol:
Nez sem stacil zareagovat a prepnout na IOC, tak to bylo na asfalte... 8O
Přílohy
premotane 0,28Cusmalt
premotane 0,28Cusmalt
premotane 0,28Cusmalt
premotane 0,28Cusmalt
origo DJI2212.jpg
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#703 Příspěvek od JirkaA »

arachna píše:Ted je tam gramove jednou tolik medi - mene vyrivych proudu diky lepsi skladbe zavitu a samozrejme sel nahoru rapidne i vykon.

Můžeš tam mít míň ztrát v mědi, na činném odporu vinutí. Těžko ale dosáhneš nižších ztrát vířivými proudy, to bys musel změnit buď materiál statoru (tenčí plechy, materiál s menšími ztrátami), nebo snížit otáčky. Změna vinutí nemá na vířivé proudy vliv ;)
OK2WY
arachna

#704 Příspěvek od arachna »

Vliv ma urcite na zahrivani jadra ...
... nas na skole ucili, ze i skladba zavitu prispiva k redukci vyrivych proudu prave tim, ze se maximalizuje prurez vodice okolo jadra ... nez kdyz je to hala-bala se vzduchovyma mezerama :?
No, ... kazdopadne ze stredni sem uz 25 let a spousta "veci" se dnes uci jinak ackoliv fyzika se dost dobre "ohybat" nenecha :lol:
Nicmene pro me je dulezitej ten vysledek : mensi odber - vetsi vykon = asi lepsi ucinnost ... :lol: a nizsi teplota je vzhledem k magnetum taky k dobru ...

Ale je pravda, ze bez presny metodiky mereni to sou furt jen spekulace :lol:
DidaJI
Kontaktovat uživatele:

#705 Příspěvek od DidaJI »

Troll píše:Super měření. To je fakt záslužný počin. Vypadá to, že ty Multistary mají zřejmě o chlup vyšší KV než ostatní motory, a taky mají o chlup nižší účinnost. Ale jenom o maličko. Škoda že neexistuje nějaká jednotná metodika měření, všichni máme doma nějaké motory i vrtule, výsledky by mohli být docela zajímavé. Já to obvykle neměřím jenom na plném výkonu , ale nastavím si nějaké typické tahy a měním vrtule a motory , zapisuju proudy. Když jsem měřil prcky, tak třeba 125g tahu na motor ( aby bylo celkem cca 500g na čtyři motory ) , pak 250g a nakonec co to dá. Tak se dá ledaccos odvodit a zjistit. Jenomže nakonec stejně použiju co mám doma , takže je to jenom taková zábava. Nemám na to čas chuť a ani zbytečné peníze , abych kupoval najednou deset typů motorů a použil nakonec jenom jeden vybraný. Jenomže kdyby bylo měření a motorů hodně, byla by to zcela jiná písnička.

Jo máš pravdu, bylo by to lepší změřit to ve více bodech, ale na to už nemám energii... :-)
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“