flyingwood ...

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: flyingwood ...

#16 Příspěvek od jyrry »

ok-glider píše:... Modelářina v útlumu.

Naopak, díky tomu si mohu do modelařiny "nasypat"; takhle to řeším už asi 15 roků, z platu bych dělal tak akorát ty pidibubliňáky :-D

ale souhlasím, záplava bubliRTF přitáhne spoustu lidí co nemají dost času nebo vůle věnovat se "klasické" stavbě, na druhou stranu přitáhne spoustu lidí kvůli nimž se firmám vyplatí vyvíjet/aplikovat nové technologie v modelářskohračkářském průmyslu - těch pár "pravověrných" by vývoj třeba nových Futab, GR/SJ, JR, Taranisů .... atd. rozhodně nezaplatilo; to samé serva, BLDC motory, regly, baterky, ............

Ona každá mince má 2 strany, teda kromě mušliček :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od petrcorrado »

Náš trh je na tohle malý. Chce to do světa. Nešlo to nechat si to jako vedlejšák?
therccustomjets.cz
customwings.cz
Hiesbok
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Hiesbok »

Dobrý den přeji ve spolek,
Jsem stále „malé pívo“ v podstatě jsem ještě nic nedokázal. To co zde dnes napíšu berte jen pro informaci či pro teoretické porovnání, jak se může život malé modelářské firmy v ČR vyvíjet a co všechno musí pro přežití podstoupit .
Napíšu to ve zkratce protože by se to nedalo celé přečíst.

Začali jsme v roce cca 1997.

Rok 99 nákup frézy od Comagravu 240 000 - sračka největší , - stále přeskakovala osa x neuznané reklamace dohoda žádná zkrátka vyhozené peníze (fréza byla amatérsky dělaná na koleně ještě mám někde fotky, prodaná však byla jako „profi“)

Nějak jme to přežili (stále jsem měl v podstatě dvě zaměstnání)

Našetřili jsme nějaké peníze a v roce 2004 koupili první laser (600 000)
V „dotačním“ programu EU (Posléze jsem zjistil, že by dobrý leasing byl levnější než „dotační“ program EU)

Po roce a 1 měsíci (tedy měsíc po záruce) odešla první trubice cca 120 000 Kč.

Humor

Nějak jsme to přežili (trubice odešla ještě 2x) (stále v podstatě dvě zaměstnání respektive práce na dvě směny)
Vyplatilo se , dokonce jsme posléze začali uvazovat o rozšíření výroby.

Dařilo se.

2007 jsme se rozhodli že v rámci dotací EU vybudujeme dílny (tedy těsně před „krizí“)

Dobrotivý soused , dnes již odsouzeny podvodník, nám bratrsky vytvořil dluh ve výši (k současnosti celkově) cca 5 mil . Kč (v posledním možném termínu si rozmyslel již udělený souhlas ze stavbou (potřeboval peníze jak jsem potom zjistil ) s tím, že krajskému úřadu trvalo rozhodnutí téměř půl roku. Měsíc po konečném termínu EU jsem dostal vyrozumění, ve stylu – že veškeré argumenty souseda jsou nesmyslné a stavbu mohu realizovat.)

Nedodrželi jsme časové termíny předepsané EU , díky tomu jsme přišli o dotace (6,4 mil Kč)
O veškeré doposud investované prostředky (cca 2,4 mil Kč) a čas cca 2,5 roku projektu + do současnosti (splácení vzniklého dluhu). K překlenovacímu úvěru, který jsme na stavbu také použili nám byl vyměřen v té době 15 % úrok na kterém jsem doposud zaplatil cca 3,6 mil Kč. (doposud se mi to nepodařilo pře úvěrovat ) zbývá mi doplatit cca 1,2 mil Kč.
Toto nás vrátilo o 10 let zpět.

Humor

Pro větší srandu
Soused , odsouzený podvodník, si podpálil firmu (tvrdí to hasiči , pojišťováci , soudní znalci a policie) , pro nedostatek důkazů byl zproštěn viny pouze „vyinkasoval“ 14 mil. Kč na pojistce. Už má zase auto za milion a v chráněné krajinné oblasti beztrestně staví na černo obrovskou haciendu. (už vím proč to tenkrát na krajském stavebním úřadě trvalo tak dlouho)
Cca 2008
Nákup čínského laseru (z nouze) – 120 000 - vyhozené peníze
Po roce jsem na opravách laseru strávil více času než on odpracoval. Strašnej šmejd.
+ „krize“ na krku prodeje padly až o cca ½

Cca 2008 nás vykradli (škoda cca 240 000)

Cca 2010 nám odešla část starého laseru a bylo nutné koupit nový (640 000)
Letos ho doplatím a budu muset koupit další.

V roce 2013 jsme se pokusili opravit starý laser, bohužel najatá firma ho opravovala natolik „profesionálně“ , že odešla základní deska stroje. Stále to řešíme oprava bude celkově stát tak 120 000 (místo cca 60 000).

Pokračoval bych, ale zkrátím to.

Neustálé zdražování vstupů výroby (balsa, elektřina , plyn, benzín atd.)
Neustálý pokles cen výrobků , pokud chcete prodávat obchodům a obchodníkům zejména do ciziny, prodáváte i za pakatel. I za 30 % z MOC ( pro jistotu to - co prodáváte normálně za 1000 Kč můžete prodávat do ciziny i jen za 300 Kč).
+ neustálé změny kurzu cizích měn (počítám od roku 2004) to nás stálo tak odhadem min. 100 000 + ztrátu trhů (dolar byl v jednu chvíli i za 13 Kč a EUR kolem 20 Kč to neustojíte)
dále pak výzkum vývoj nových modelů a technologií – to se ani nedá spočítat. (Saper už stál 1000 hodin práce a stále pokračuji)
Dostupnost kvalitního materiálu v potřebném množství je v ČR je nulová.
Úřady a úředníci, neustále se měnící legislativa, daně atd..
Jakákoliv podpora státu – nulová . (Všechno jsou to jenom plané sliby)
Jste v tom sám a nikdo Vám nepomůže.
Můžete škemrat, prosit v bankách, na úřadech , ministerstev , milionáři , miliardáři (ti co mají plnou hubu keců a „skutek utek“), politici, zkusil jsem snad úplně všechno.
Ministerstvo školství minulý rok v létě byl snad nejhorší zážitek. Mít sebou sukovici řezal bych to hlava nehlava od vrchu až po vrátného.

Vymahatelnost práva v našem státě je nulová a úředníci mohou vše ( kdykoliv si vzpomenou tak Vás mohou zlikvidovat – na čemkoliv – stačí když se špatné vyspí )

Ve finále jste to vy kdo to všechno musí „oddřít“ a nakonec zaplatit. Nikdo Vám to neodpáře je to na „doživotí“ Vyskočit z tohoto „rozjetého vlaku“ nejde neb bych přišel i o střechu nad hlavou.

A je toho mnohem víc co se nám za ty roky „poštěstilo“. I v dobrém.

12 – 16 hodin denně 7 dní v týdnu , dovolenou jsem od roku 2000 neměl (když nepočítám zhruba 3 dny v roce na vánoce)

Kdybych to v tom 97 tušil, vyprdnul bych se na jakékoliv podnikání. Našel bych si „teplé“ místečko v nějakém úřadě a bylo by nám (rodině) dobře.

Takže Vám Vaše rozhodnutí v podstatě závidím.

Přeji do dalšího života (nejenom modelářského ) vše nej .
Rudolf Hiesbök
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od HavelAircraft »

Asi tak. prostě to musí ven.
Já mám cca 80% produkce do ciziny.
Navíc spousta modelářů si ještě neuvědomila rozdíl mezi pořádným letadlem a houbou z EPP z číny(neříkám že všechny,ale velká část je vážně hrůza).
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
ok-glider

#20 Příspěvek od ok-glider »

to Hiesbok
8O
to je síla.
Já už bych asi seděl za mnohonásobnou vraždu!!
jio

#21 Příspěvek od jio »

HavelAircraft píše:Navíc spousta modelářů si ještě neuvědomila rozdíl mezi pořádným letadlem a houbou z EPP z číny(neříkám že všechny,ale velká část je vážně hrůza).

To je celkem logické. I ta houba lítá (a nerozbije se tak rychle) a lidí, kteří dovedou rozlišit a zejména docenit a zaplatit i to pořádné letadlo nikdy moc nebude.
Hiesbok
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Hiesbok »

Ps
Jenom jsem chtěl doplnit, že si nestěžuji, jenom jsem shrnul čím jsme si museli projít.
A nejen my.
Mám skvělou rodinu.
Spoustu lidí jsem osobně poznal třeba i na veletrzích.
Prodáváme do celého světa.
Poznal jsem spoustu osobností J. Kroufka, O Šaffka , Ivo Prokop a Jan Prokop mají moji úctu.
Poznal jsem i Guy Revela (nevím jestli to píšu správně)

Je to zkrátka něco za něco.
rh
Mc quack

#23 Příspěvek od Mc quack »

No trošku jako sebelítost to vyznělo . Já to měl zřejmě jednodušší . 11 roků jsem pracoval v Astramodel jako vývojář . Když Astra skončila jako výrobní firma a začala prodávat čínské hračky , koupil jsem od českého výrobce (Freeair) frézku a osm roků jsem kreslil , stavěl prototypy , zalétával , frézoval rozsypy , balil do krabiček , vozil na poštu . Krom výměny kluzných ložisek a cca po pěti letech výměna krokových motorů vše fungovalo dokonale . Ale práci každý den na vykresech , programech a prototypech znám moc dobře . Teď jsem zaměstnaný pracuju čtyři dvanáctky za týden a tři dny mám volno na svou modelařinu což je po osmi letech pro mě naprostá bomba . Toť asi vše
Hiesbok
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Hiesbok »

To Mc quack
na vojně jsem byl
tam mi sebelítost vyhnali z hlavy už v přijímači
Kdybych se "sebelitoval" zabalil bych to už v tom roce 2008.
Ten byl drsnej.
přeji hezký den
rh
Mc quack

#25 Příspěvek od Mc quack »

Nechtěl by to admin promazat? Ja jsem se ráno jen vyjádřil k tématu proč jsem ukončil činnost a historie jiných firem tu myslím není na místě
ok-glider

#26 Příspěvek od ok-glider »

to Mcquack.
Myslím,že tohle vlákno je velice poučné.Hlavně pro ty,kteří chtějí znát.
Tyhle skutečné životní osudy v Blesku nenajdeš.Přimlouval bych se za zachování.
A že na někoho snad působí depresivně?
I to je život.
Přeji v novém roce hodně štěstí,spokojenosti,zdraví a pevné nervy.
:)
jipav

#27 Příspěvek od jipav »

Rovněž bych se přimlouval za zachování. Zejména čtení od kolegy "Hiesbok" je poučné pro toho, kdo si myslí něco o zlatokopech. V jeho příběhu a problémech jsem se dokonale poznal, podnikám od roku 1994 a rok 2008 - 2009 byl opravdu katastrofický.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od DAF »

Také nejsem pro mazání. Až se zase objeví nějaký chytrák, který bude řvát jak jsou ty stavebnice drahé a když si koupí prkénko, že si to udělá levněji, bude si zde moct přečíst peripetie, které provází vznik stavebnice od prvotní myšlenky až po převzetí té krabice zákazníkem od prodavače po jejím zaplacení. Že to jsou stovky, ba tisíce hodin, které výrobce, a je jedno, jestli to je Flyinwood, JK Models, Hiesbök, Jyrry, Modelservis a mnozí další, musí "investovat" do výroby stavebnic. Je něco jiného, když přijdu do prodejny, řeknu, že si vyberu balsu sám, proberu balík a koupím tři prkénka a nebo, když budu chtít těch prkének třeba tisíc za kvartál a všechny ve stejné kvalitě. O další práci kolem ani nehovoře - účetnictví, běhání po úřadech, smlouvání cen na vstupu i výstupu, zajišťování obalů na stavebnice, případně zajištění určitých subdodávek (ne všechno si musí finální výrobce dělat sám). Té práce, co není vidět, je tam dost a dost a mnohý by se divil. Žlutý muž vyrábí modely ve velkém, tím levně, prakticky hotové a jak už zde bylo řečeno, spousta z nás z nedostatku času si raději koupí hotový model, že aby si ho postavil sám. Kdo z nás staví skutečně od papíru, tedy plánu, kdo aspoň z rozsypu a kolik je tu takových, kteří koupí něco hotového a maximálně to osadí vlastní elektronikou a pohonem. Možná by takový malý průzkum přinesl výsledky zajímavé zrovna pro výrobce, a třeba nejen pro ně.
Hitec Aurora 9X
kocour
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od kocour »

DAF: Ještě jsi zapomněl na nultou kategorii - někteří nemají ani plán (výkres) a tvoří za pochodu. Tedy mám jen obrysy a řezy a ještě šablony žeber pro rašplovou interpolaci. Nebylo by marné založit anketu, jak kdo staví: 1. skupina - z hlavy 2. skupina - podle - vlastního předběžného návrhu 3. skupina - podle nějakého stavebního výkresu 4. skupina - stavba ze stavebnice - rozsypu 5. skupina - ARF - skoro připravený model k letu + zástavba motoru, RC soupravy atd 6. skupina - sakumprásk hotový model - RTF. Já se hlásím převážně ke skupinám č. 1 a 2, ale už jsem koupil z výprodeje nebo z bazaru ARF nebo ojetý hotový model. Ještě taky znám modeláře, kteří si pro sebe nebo pár kamarádů nakreslí frézované součásti a nechají si to vyfrézovat (vypálit).
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
DAF
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od DAF »

Samozřejmě jsem nepostihl, a ani nechtěl, všechny možnosti. Byl to jen nástin. Určitě to bude ale jedna z možných kategorií modelaření, pokud by se někdo rozhodl takovou anketu udělat.
Kategorie stavby:
1) podle obrysů, řezů a šablon žeber
2) vlastní návrh od první čáry
3) podle cizího plánu
4) rozsyp
5) ARC
6) ARF
7) RTF
Modely, byť postavené od základu, ale koupené z druhé ruky, by podle tohoto dělení spadaly do kategorií 5 - 7. Ještě by šly pro kategorie 1 - 4 udělat podkategorie - výroba z (jakékoli) pěny a výroba s klasických materiálů, tj. dřevo, lamináty potah papír/fólie/laminát/jiný. Do klasiky by se mohly počítat i konstrukce, kde je třeba křídlo s PS jádrem a balsovým či laminátovým potahem.
Tyhle úvahy a debaty jsou ovšem už zcela mimo původní téma.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“