DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
hravec

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

#1261 Příspěvek od hravec »

POZOR na to, ta pasta proti povolování šroubů leptá ten bílý plast!!! a časem ho celý i třeba jen svými výpary sežere!

nepoužívat na Phantoma proto ty ulámané kousky co drží závitové matky v těle Phantoma - jediná pasta která to nerozežírá ten plast je tuším od Würth-u nebo BERNER-a ..... zkrátka ta pasta nesmí zůstat v polotekutém stavu, ale musí úplně zaschnout, mít jakoby tvrdou gumovou strukturu (modrou) tak jak je na orig šroubcích patrné (např. na náhradních ke gimbalu)

jinak popraskané konce ramen jsem vcelku běžné, je třeba je zalít nějakým epoxidem a dát do něj buď vlákna karbonová, sklolaminátová nebo bambusová (např z bambusového párátka)
Naposledy upravil(a) hravec dne úte 06.01.2015 18:20, celkem upraveno 1 x.
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
gardenroute

#1262 Příspěvek od gardenroute »

Jo, jo jak píše Hravec, opatrně s tím.
Vyztužení prasklých ramen jsme tady i v P2 již několikrát řešili, ještě předloni jsem to také řešili (mám také "Phantom The Original"), později jsem raději přezbrojil do nové skořepiny...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#1263 Příspěvek od Stapaka »

Navíc mi to připadá, podle toho jak je to všude modré (i v místech pro hlavy šroubů), že té pasty bylo dáno až příliš mnoho.
No a pak se mohla pod hlavami šroubů chovat jako v lisu - trhat (dělat si místo)? Nevím. Jen mne to tak napadlo.
A pokud se navíc chová ta pasta jak píše "Hravec", tak se to ještě mohlo vzájemně doplnit a problém byl na světě...
F 308 Phantom2;H3-3D;GoPro 4B; iOSD Mini; 7" LCD DVR/HD;
hravec

#1264 Příspěvek od hravec »

nemuselo být mnoho, tím že zůstává polotekutá tak vyvzlíná a krásně těmi vlásečnicovými prasklinami vyleze ven a ukáže se na povrchu - mám obdobnou špatnou zkušenost... ta pasta nějak nezvětšuje svůj objem, tedy nedělá si prostor, jen vzlíná a to i do mikropórů, to proto aby se dostala až do celého zajišťovaného závitu, kde může být mezi matkou a šroubem (podle velikosti) malinká tolerance!

výhoda těchto past je, že se nespotřebovávají a lze tedy opakovaně montovat a demontovat, ty zasychající je třeba znovu po druhé až třetí demontáži aplikovat...
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#1265 Příspěvek od Stapaka »

Takže to vypadá, že tělo nebylo zcela nové, ale již použité a praskliny se jen zvýraznily?
Předpokládám totiž, podle původního popisu, že se praskliny objevily v brzké době po dotažení...
gardenroute

#1266 Příspěvek od gardenroute »

Tady jsem o prasklinách psal vloni, předtím již v 7-8/2013 ještě ve starém P1 vlákně, byl to známý problém, vcelku řešitelný :D
Hlavní příčina - vibrující motory a nevyvážené vrtule, možná nějaký pád k tomu přispěl...
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#1267 Příspěvek od Stapaka »

Jo, Petře, ale "Hadrak" píše že nejdříve vyvyžoval na dobré vyvažovačce, že vyvážil motory, vrtule a pak teprve montoval do jiné skořepiny...
Takže tam mi to někde nějak nesedí :?
gardenroute

#1268 Příspěvek od gardenroute »

No, Láďo, my co jsem tu měli první P1ky zcela od začátku víme, že se jedná o známý a dost dokumentovaný problém, ani tak nezaviněný nějakými pády apod., ale hlavně vibracemi, ať už byl jejich zdroj jakýkoliv. Pád to mohl jen dorazit... A samozřejmě jak se správně dovtípil i @Hadrak, je potřeba dat také velký pozor na moment utáhnutí šroubků na motorovém loži...
Je to publikované, řešené, žádná záhada :D
hravec

#1269 Příspěvek od hravec »

tak tak, i vše vyvážené neznamená vibrace, kdy Phantom letí např. ve větru, kdy vrtule zabírají různými silami při vyrovnávání letu nebo při větší akceleraci, kdy na ramena působí několik sil a to poměrně dost velkých a ten téměř "papírový" plast dostává pěkně zabrat...

mě toto v podstatě u P1 vyřišel pád a utonutí Phantoma 1 v Bohinjském jezeře ve Slovinsku :roll:
hadrák

#1270 Příspěvek od hadrák »

gardenroute píše:Tady jsem o prasklinách psal vloni

Ahoj chlapi,dík,že se ozvali matadoři zdejšího fóra.
Gardenroute,koukám teď(dříve jsem to vevnitř neznal)že jsi posiloval vrchní skořepinu,popraskané mám oba spodky i ten nový objednaný před vánoci a vyzvednutý po novém roce u žiži.Musel bych taky vykutit nahrazení těch utržených "koleček". S uhlíkem nemám problém,nějaké zbytky by se našli(zpracoval jsem ho minulou zimu na jeden výrobek za 12litrů od Havla)Obrázek
Vyváženo bylo před novou montáží(trubička ze staré teleskopické antény)ObrázekMám tip:kdo chce vyvažovat rotor motoru na Dobro v kauflandu je hoby nožík za 25 a závit na madle je pravý(jen P1) a sedí.
Ještě jsem testnul leptavost patladla na starémP1:poprvé jsem setřel po 15min,podruhé po 40-ti.Obrázek
ObrázekOpravdu leptá,povrch narušen,ale když přejedu prstem,není to znatelné.
Montáž byla do čerstvě vybaleného P2 Replacement shellu.Než jsem dotáhl 4.motor,na druhém už byly vidět praskliny.
DJI Ph1->do 450 H.A.L;FPV,h.made ekobrýle-5"monitor,GB Tarot T-2D
texmur

#1271 Příspěvek od texmur »

to hadrák:
Praskliny v mnohem menším rozsahu se mi po 3/4 roce udělaly také a to mám vyvážené vrtule a nikdy jsem s tím neflákl (vlastně jednou ano ale to to spadlo do 1/2 metru prašanu jako do peřiny z cca 5metrů a nic se nestalo)
Ale k věci. Ramena je jak píší kolegové vhodné vyztužit - já to dělal laminovací pruskučicí smíchanou s tmelem se skelnými vlákny. Mám vyzkoušeno z autohifi že toto je zcela nerozbitná hmota :) Problém ale je aby se tato hmota dobře chytla k plastu a to se ten plast musí odmastit, zdrsnit, pak pokrýt tenkou vrstvou tekutého vteřinového lepidla. Po zaschnutí se nanese laminovací směs zvýše popsaná. Jen nanesení směsi na hmotu nebude dostatečně pevné a praskliny se budou šířit dále neboť se bude tvořit mikrospára mezi laminovací směsí a plastem vlivem vibrací
Navíc použití kvalitního průmyslového vteřinového lepidla (já používám sicomet tekutý) dojde k zalití spár a jejich zacelení. Po 3měs. to drží zcela perfektně.

Ve tvém případě šak lepit trup nelze - v prasklinách je navzlínané cosi modré a tím pádem výše uvedený způsob nebude fungovat

Jinak doporučuji používej funkci "hledat" než se zeptáš - o prasklinách je toho tady více než dost - např zde:http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=138&t=64638&p=1120205&hilit=praskliny#p1120205 nebo zde: http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=138&t=63535&p=1162673&hilit=praskl%2A#p1162673
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
hadrák

#1272 Příspěvek od hadrák »

texmur píše:Jinak doporučuji používej funkci "hledat" než se zeptáš

Dík texmur za tech. postup laminace,ale já se na nic neptal,jen jsem se touhle zvláštní formou představil.Hledat tady taky nic moc,zase je třeba to řádně prosít,aby mi to něco dalo.Hlavně dík za napojení lamina s plastem,ostatní věci kolem laminace a prasklin jsou mimo.Bavíte se tam o únavových prasklinách a nevyvážených motrech/vrtulích.Já bych to musel zpevňovat až pod regly.Navíc asi je vám cizí vákuování,odsávačky,strhávačky(možná i infuze).Epoxyd nic neudrží,drží vlákna,to by mých 75kg+ síly z kajta neudrželi ve vlnách v levitaci..Jen se mi to přihodilo na funglovce(chápal bych to na dronu za 2,5litrů i s HDkamerou)a už se nedivím,že to někomu spadlo do jezera,či na hřbitov.Jak to řachne,nebo se utopí,tak nepoznáš,že se třeba nahoře něco zlomilo(prudké náklony apod.)
Takže:únava to nebude,nevyvážení taky,žeby to rozleptalo do 40min taky asi ne.Myslím si že vývojáří konstrukce draka-palec dolu,sofistikovaná elektronika super.Lítat budu dál,stojí to za to(což teprve s kýblem na hlavě).Jen mne sere ta nevyváženost(ne těžištěm)koptera.
gardenroute

#1273 Příspěvek od gardenroute »

hadrák píše:...Hlavně dík za napojení lamina s plastem,ostatní věci kolem laminace a prasklin jsou mimo.Bavíte se tam o únavových prasklinách a nevyvážených motrech/vrtulích....znáš,že se třeba nahoře něco zlomilo(prudké náklony apod.)
Takže:únava to nebude,nevyvážení taky,žeby to rozleptalo do 40min taky asi ne.Myslím si že vývojáří konstrukce draka-palec dolu,sofistikovaná elektronika super.Lítat budu dál,stojí to za to(což teprve s kýblem na hlavě).Jen mne sere ta nevyváženost(ne těžištěm)koptéra..
.
Jak jsem již psal, tento problém je známý, DJI to nějak řešilo, pár poznámek :

- primárně to způsobují skutečně vibrace a prohýbání plastu při extrémních podmínkách letu

- já to tady dělal jako první, kterému se to projevilo, tehdy zevnitř 2složkový epoxid s vloženými uhlíkovými trubičkami, zvenčí jsem spáry vymazal sekundovým SuperGlue, pak to již drželo jako pohanská víra, a dál se to neprojevovalo, dá se to najít v prvním, dnes locknutém P1 vlákně (ale jinak přístupném)

- později při výměně boardu za upgrade jsem nechal vyměnit i celý trup, poté se mě to již nikdy neprojevilo, dodnes je Ptaak i po mnoha cestách bez problému, možná to byl použitý plast v nějaké serii, ale ja také měnil motory (opravdu bacha na to při utahování těch šroubů), a důsledně (!) vyvažuji vrtule, to bohužel spousta lidí zcela ignoruje a přitom naříkají na vibrace a jello :?

- video koptery ovesene haldou dalsi avioniky ze sve podstaty malokdy budou nejak dobře vyvazene, to proste jsou 2 věci, kterou jdou proti sobe....proto se s nimi nejak dobře neleta v manualu, a potrebuji to fly-by-wire rizeni se stabilizaci
hadrák

#1274 Příspěvek od hadrák »

gardenroute píše:Jak jsem již psal, tento problém je známý, DJI to nějak řešilo,

Je vidět,že něco udělali-na první pohled je tloušťka stěn větší(cca 1,6:1,9)jen váha mi to nebere(co můžou vážit dvířka se sucháčem?).
Kdyby nebylo modrého patladla,tak bych na mikropraskliny přišel,až by se to zaneslo sajrajtem.Pak by se snesla kritika,že jsem to neměl vyvážené apod.Tři ze čtyř motorů byly vyvažovány z výroby,motor,co jsem musel dovyvažovat neměl po modré vyvaž. hmotě ani náznak.Nechce se mi věřit,že byl v toleranci.
Lehký dotaz:"carbon" na vrchním díle je design(=folie),jestli ne,co vodivost uhlíku,UV degradace.Jinak se to musí pěkně rozpálit.
Přílohy
vyv02.JPG
p1p201.JPG
gardenroute

#1275 Příspěvek od gardenroute »

hadrák píše:...Lehký dotaz:"carbon" na vrchním díle je design(=folie),jestli ne,co vodivost uhlíku,UV degradace.Jinak se to musí pěkně rozpálit.
Je to design - folie, jinak by GPS asi moc nefungovala :D
UV degradace té folie žádná, k rozpalování mohu říci, že nic, a to Ptaak toho v extrémních teplotních podmínkách nalétal dost (JAR, Zimbabwe, Botswana, Namibie, Chorvatsko a nyní čerstvě i tropické Thajsko), a to i v teplotách kolem 37-40°C (!)... Asi to vrtule za letu rozfoukají :mrgreen: Kdybych ho nechal stát nějak dlouho na tropické slunci, asi by se to ohřálo...
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“