jak co nejlevněji na frézování hliníku
Re: jak co nejlevněji na frézování hliníku
Bohužel je to tak. Když to bude dělat někdo ze známosti, doplatí to jiný zákazník, ale když to bude běžná kusová zakázka, tak k tomu naskočí režije a to je dneska darda.
Ale víš co? CO já vím, tak někteří známí našeho učitele z dílen po něm občas něco chcou. Učitel neví co by snama v dílnách dělal, tak mu to přijde jen vhod. Známý mu donece výkres, a my máme na praxích co dělat. Všichni jsou spokojení, možná kromě žáků, pokud se jedná o nějakou hloupost, která ani zajimavě nevypadá
. Jsme jedna levná pracovní síla. Ta nejlevnější a to zdarma
. Bohužel se musí předem počítat s nějakými zmetkami co se týče přesnosti. Před dvěma týdny jsme zrovna v dílnách soustružili takové kuželovité 4 stupně čudlíky o průměru 8, které byly provtané 3mm. vrtákem. Nikdo nevěděl k čemu to je, ale to nevíme nikdy. Učitel bych pouze spokojen, když každý udělal na praxích z 10 čudlů. Pravda s tím učitelem se toho moc nenaučíme. Stále jen pro někoho něco vyrábíme. Ty čudle sme dělali z PVCčka. Na soustruu to smrdělo jak tráva, která se právě suší. Pokud máš nějaké takové známé, možná toho využít. Já občas řeknu učitelovi, že bych si něco potřeboval vyrobit, řeknu na jak to mám dlouho, ukážu výkres a on většinou svolí. Toš tak.
co si sám neuděláš, nedostaneš.
:-)
tak to mi pripomnelo moje dilny na prumce... Nejvic casu jsem stravil na soustruhu SV18R; obvykle jsem si prinesl material a vykres a jel jsem "pro sebe"; nejlepsi ovsem bylo kdyz jsem jednou od frezky byl nalehave povolan na soustruh, abych vykrouhal remenici na pracku pro pana reditele :-D
tak to mi pripomnelo moje dilny na prumce... Nejvic casu jsem stravil na soustruhu SV18R; obvykle jsem si prinesl material a vykres a jel jsem "pro sebe"; nejlepsi ovsem bylo kdyz jsem jednou od frezky byl nalehave povolan na soustruh, abych vykrouhal remenici na pracku pro pana reditele :-D
jyrry.webnode.cz
Nějaký rok jsem majitelem malého soustruhu- no malého lože má půl metru 
Je to: Soustruh na kov CQ9318
Nebyla to špatná volba, kovové zuby převodů, rychloupínák koníka, spolehlivý chod, přijatelná přesnost, atd. Tyto samozřejmosti často u jiných soustruhů v této cenové kategorii budete těžko hledat
Po nějakém čase mi začala hlavou vrtat myšlenka rozšířit ho o vertikální suport, aby se na něm daly dělat drobné frézovací práce...
Frézovat na soustruhu mi připadalo cenově a prostorově schůdnější, než pořizovat frézku...
To jsem ještě netušil, že na trhu prodejci požadují za frézovací suport 4-8 tisíc
Byl jsem odhodlán svůj soustruh o tuto možnost rozšířit, ale zaplatit za tu legraci polovinu ceny soustruhu se mi nechtělo...
Nakonec jsem našel řešení, sice nevyniká dokonalou tuhostí a velkým zdvihem- 35mm, ale za 1.300Kč lze udělat nějaký ten kompromis a funguje to nad očekávání dobře
Použil jsem k tomu na L-profilu připevněný příčný suport s upínacíma T-drážkama, určený původně pro Unimat 1 -> Metalllinie
Příčné saně Ganzmetall
Ti co vlastní stroje vážící nad 100kg a s cenou nad 100tis.Kč by určitě ohrnovali nos, ale na domácí bastlení při ubírání po desetinkách je to použitelná cesta k cíli
Je to: Soustruh na kov CQ9318
Nebyla to špatná volba, kovové zuby převodů, rychloupínák koníka, spolehlivý chod, přijatelná přesnost, atd. Tyto samozřejmosti často u jiných soustruhů v této cenové kategorii budete těžko hledat
Po nějakém čase mi začala hlavou vrtat myšlenka rozšířit ho o vertikální suport, aby se na něm daly dělat drobné frézovací práce...
Frézovat na soustruhu mi připadalo cenově a prostorově schůdnější, než pořizovat frézku...
To jsem ještě netušil, že na trhu prodejci požadují za frézovací suport 4-8 tisíc
Byl jsem odhodlán svůj soustruh o tuto možnost rozšířit, ale zaplatit za tu legraci polovinu ceny soustruhu se mi nechtělo...
Nakonec jsem našel řešení, sice nevyniká dokonalou tuhostí a velkým zdvihem- 35mm, ale za 1.300Kč lze udělat nějaký ten kompromis a funguje to nad očekávání dobře
Použil jsem k tomu na L-profilu připevněný příčný suport s upínacíma T-drážkama, určený původně pro Unimat 1 -> Metalllinie
Příčné saně Ganzmetall
Ti co vlastní stroje vážící nad 100kg a s cenou nad 100tis.Kč by určitě ohrnovali nos, ale na domácí bastlení při ubírání po desetinkách je to použitelná cesta k cíli
dej nějakou fotku....
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX