Pájení měkké -vše okolo (pájky, páječky, tavidla atd..)

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Pájení -vše okolo(pájky,páječky,tavidla atd..)

#646 Příspěvek od Drondys »

Jen na doplnění zmíním, že v tom mnou odkazovaném tématu se řešila i možnost náhradních hrotů. K té pájecí stanici PLS 48 A1 z Lídlu používám jako náhradní pájecí hroty, které mají závit M4 a v eshopech se obvykle uvádějí jako pájecí hroty pro ERS-50. Takže použít lze pro jemnější práci třeba hroty viz tento odkaz a pro hrubší práci třeba hroty viz tento odkaz, ale je tam v nabídce i několik dalších hrotů k ERS50, které lze také použít jako třeba viz tento odkaz, viz tento odkaz nebo viz tento odkaz.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#647 Příspěvek od arda1 »

To jsem psal i v tomhle threadu - o těch alternativních hrotech z ERS - tady jde o něco jinýho - že tohle nemá regulaci teploty - strašně dlouhá doba ohřevu (tedy výkon nic moc) - do pera jde přímo 220V (nebo kolik dnes v síti je) - to říkám pro úplnost - nikomu ji nerozmlouvám -Radek
ICQ 638556901
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#648 Příspěvek od jyrry »

Zaujalo mně to jak je poměrně dost uzavřená v tom odkládacím prostoru... Pokud nemá regulaci teploty ale jen příkonu, tak se v tom kaslíku ohřeje a po vyjmutí její teplota hned díky okolnímu vzduchu klesá, nevím jak se při tom chová, jak se to projeví.
jyrry.webnode.cz
arda1
Kontaktovat uživatele:

#649 Příspěvek od arda1 »

Co vzduchem - ale pokud ji přiložíš na pájený místo - okamžitý pokles teploty a nijak nedohřehe rychle protože ani nemůže- nemá jak. Ale to už se tady Jirko řešilo několikrát co vím - lidí zláká cena - bohužel .... Radek
ICQ 638556901
Drondys

#650 Příspěvek od Drondys »

arda1 píše:tady jde o něco jinýho - že tohle nemá regulaci teploty

Mě úplně stačí ta regulace příkonu bez zpětné vazby co tam je. Při pájení, na které to používám mi to bohatě stačí a cín mi pod pájkou "nemrzne". Když pájím třeba konektor XT60 s přiloženým vodičem AWG 10 je doba prohřátí cca 10-12 sekund. Pokud pájím jemnější záležitosti na plošňácích tak je to přihřáté mnohem dříve třeba i do sekundy. Prostě k tomu na co to používám mi to bohatě stačí a jsem s tím spokojen.

arda1 píše:strašně dlouhá doba ohřevu (tedy výkon nic moc)

Časy od zapnutí z chladného stavu zmíněné viz tento odkaz mi úplně stačí. Komu to nestačí ať si koupí něco jiného.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#651 Příspěvek od arda1 »

Počky AWG 10 je 5,2mm2 kabel - to chceš říct že to prohřeje za nějakých 10 sec? Radek
EDIT - ty časy nekomentuju - kdyby aspoň měla nějaký naakumulovaný teplo v masivním těle nebo hrotu - ale tohle nemá ani jedno ....
Naposledy upravil(a) arda1 dne ned 18.01.2015 18:39, celkem upraveno 1 x.
ICQ 638556901
JosefSvejk

#652 Příspěvek od JosefSvejk »

Já bych to moc neřešil. Důležité je, že lidi ví, co si kupují a tady mají informací dost. Je to zkrátka lepší než pero bez regulace a horší než pero se zpětnovazební regulací. Cenově to tak odpovídá. Spousta lidí má jen to neregulované pero a účel jim to taky splní.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Drondys

#653 Příspěvek od Drondys »

arda1 píše:Počky AWG 10 je 5,2mm2 kabel - to chceš říct že to prohřeje za nějakých 10 sec? Radek

Ano 10 až 12 sec a je tím myšleno to, že se dostatečně prohřeje ta část vodiče, která je v konektoru tak, aby se cín vhodně rozlil. Nicméně pokud jde průřez pak záleží na konstrukci vodiče tj. může to být třeba i cca 4,7mm2 viz tento odkaz na tabulku. Jinak jak už zmínil Švejk nemá smysl se o tom dohadovat. Prostě jsou lidi, kterým ta pájecí stanice může stačit a jiní, kterým nikoli a ti si jistě raději pořídí něco jiného. Mě to prostě stačí a nemám při pájení s tou pájecí stanicí žádné problémy, ale nikomu ji nenutím. Každý ať si zvolí co chce dle jeho priorit a potřeb.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#654 Příspěvek od arda1 »

I tak kolem 5mm2 - tomu času s tímhle se mi nechce nějak věřit -Radek
ICQ 638556901
Drondys

#655 Příspěvek od Drondys »

Obecně platí to co zde už napsal Švejk a s tím bych to uzavřel bez dalšího dohadování.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#656 Příspěvek od Nakadah »

Je vseobecne znamo, ze Drondys operuje z kosmu kde se pohybuje vysokou podsvetelnou rychlosti a uplatnuje se u nej dilatace casu. To co u nej trva vecnost, tedy prohrat vodic AWG10 hrotem 48W pajky, se nam na zemi jevi jako ze to probehlo za 10s. Bylo by dobre srovnat podminky, aby takova recenze za neco stala. Nak
Drondys

#657 Příspěvek od Drondys »

Kdo po tom touží ať se obrátí na certifikovanou laboratoř a začne se tím zabývat. Ostatním bude stačit obecné konstatování co zde již uvedl Švejk.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#658 Příspěvek od arda1 »

No tady jde o to že ty zde uvádíš že zapájíš za 10-12 sec AWG10 do XT60 a pokud se toho někdo chytí tak pak bude zklamaný že s tím zapájí prd - já tomu nevěřím - prošlo mi rukama už dost páječek a i daleko kvalitnější (s vyšším výkonem a daleko rychlejším náběhem teploty) s tím má už problém (tedy musí se použít co největší hrot a osolit teplota) -Radek
EDIT - natoč to a uvěřím jinak ne
ICQ 638556901
Drondys

#659 Příspěvek od Drondys »

arda1 píše:EDIT - natoč to a uvěřím jinak ne

Něco natočit nemá smysl jelikož to zas někdo zpochybní, že to je vlastně jen fake video. Takže to nemá smysl. Momentálně ani nemám kameru. Kdo chce ať si to ověří sám. Lidí co mají tu pájecí stanici z Lídlu je myslím celkem dost.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#660 Příspěvek od arda1 »

No dobře nechme to být - zde dávám jedno doslova odstrašující video http://majek.mamy.to/en/soldering-awg10 ... connector/ - tohle dělat a ještě to dát na web a na trubky je otřes prostě -Radek
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Dílna“