Modelářské letiště - co je potřeba pro zřízení
Zdravím nemáte někdo zkušenosti se zřízením modelářského letiště?
Zajímá mě co vše je potřeba, zdali je potřeba na toto nějaké speciální povolení, či jaké podmínky je třeba pro provoz modelářského letiště splňovat.
Předpokládám že je potřeba mít vlastní pozemek, popřípadě souhlas majitele pozemku, vzdálenost od klasického letiště větší než 5,5km a dál?
Neřešme prosím že v mé blízkosti je Trnávka, je několik důvodů proč chci udělat vlastní letiště určené jen pro vrtulníky, na Trnávce to prostě z mnoha důvodů které nechci zbytečně rozebírat není vhodné. Představa mého pojmu modelářské letiště je lítání s RC heli ve volném čase na tomto místě + uspořádání 1-2 ročně nějaké menší setkání pilotů čítající cca 50 lidí.
předem děkuji za odpovědí lidí znalých problematiky
Zajímá mě co vše je potřeba, zdali je potřeba na toto nějaké speciální povolení, či jaké podmínky je třeba pro provoz modelářského letiště splňovat.
Předpokládám že je potřeba mít vlastní pozemek, popřípadě souhlas majitele pozemku, vzdálenost od klasického letiště větší než 5,5km a dál?
Neřešme prosím že v mé blízkosti je Trnávka, je několik důvodů proč chci udělat vlastní letiště určené jen pro vrtulníky, na Trnávce to prostě z mnoha důvodů které nechci zbytečně rozebírat není vhodné. Představa mého pojmu modelářské letiště je lítání s RC heli ve volném čase na tomto místě + uspořádání 1-2 ročně nějaké menší setkání pilotů čítající cca 50 lidí.
předem děkuji za odpovědí lidí znalých problematiky
Naposledy upravil(a) seltino dne pon 19.01.2015 19:46, celkem upraveno 2 x.
MiniP, Protos,Goblin500,Agile 5.5,Sky Hero Spy,KDS Chase 360,Logo480XX,Devil420,HD502,OMP M2,OXY5meg
Re: Modelářské letiště - co je potřeba pro zřízení
Myslím že prve potřebuješ nějaký pozemek, buď koupit a nebo pronajmout. Pokud možno mimo 5km perimetr letiště a pokud možno mimo dohled (dosluch) obyvatel. Prostě někde v poli, kde nebudeš nikoho srát. Dále bych se informoval na obci pod jejíž katastr pozemek patří a pak na UCL. Ostatní by vyplynulo z toho, co bys zjistil.
Vzpomínám s láskou na mod.letiště v Hrabové u konína. Škoda, už není. SpaloHelináři tam chodili srát lidi - o víkendu a ještě ráno. Nerespektovali dohody. A tak majitel pozemku nájem neprodloužil, neměl zájem o spory s místními.
Vzpomínám s láskou na mod.letiště v Hrabové u konína. Škoda, už není. SpaloHelináři tam chodili srát lidi - o víkendu a ještě ráno. Nerespektovali dohody. A tak majitel pozemku nájem neprodloužil, neměl zájem o spory s místními.
ale k věci, už od půl šesté hledám a nemůžu najít, co je(pokud musí být) ke stanovení "modelářského letiště" nutné. Možná, že hledat neumím.
Mě z toho vyplývá, pokud mám svůj pozemek a v bezpečné vzdálenosti, můžu si to prohlásit za "modelářské letiště" ?
ale k věci, už od půl šesté hledám a nemůžu najít, co je(pokud musí být) ke stanovení "modelářského letiště" nutné. Možná, že hledat neumím.
Mě z toho vyplývá, pokud mám svůj pozemek a v bezpečné vzdálenosti, můžu si to prohlásit za "modelářské letiště" ?
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
Povolení jako takové není potřeba, jen je potřeba mít pozemek (v nájmu, nebo ve vlastnictví) dále by bylo asi docela dobré dodržovat nějaké vzdálenosti od inženýrských sítí, zastavěných oblastí, vodních zdrojů, případně si dát pozor na podmínky upravující oblasti jako je CHKO, NP, ... všechno je popsáno na webu ÚCL (ve smyslu těch vzdáleností)
edit: ještě pozor na prostory (TMA, CTR, jejich military odnože MTMA, MCTR, + aeroklubové letiště (teď si nevzpomenu na zkratku) zakázané a omezené prostory - P,D a R prostory (ty Dčka nejsou asi moc podstatné), letecké koridory vojáků TRA a TSA) a dodržovat jejich výškové limity
viz:
http://www.laacr.cz/SiteCollectionDocum ... i%20VP.gif
edit: už jsem si vzpomněl na ty aeroklubové
ATZ 
edit: ještě pozor na prostory (TMA, CTR, jejich military odnože MTMA, MCTR, + aeroklubové letiště (teď si nevzpomenu na zkratku) zakázané a omezené prostory - P,D a R prostory (ty Dčka nejsou asi moc podstatné), letecké koridory vojáků TRA a TSA) a dodržovat jejich výškové limity
viz:
http://www.laacr.cz/SiteCollectionDocum ... i%20VP.gif
edit: už jsem si vzpomněl na ty aeroklubové
Naposledy upravil(a) blesk dne pon 19.01.2015 20:24, celkem upraveno 2 x.
blesk píše:Povolení jako takové není potřeba, jen je potřeba mít pozemek (v nájmu, nebo ve vlastnictví) dále by bylo asi docela dobré dodržovat nějaké vzdálenosti od inženýrských sítí, zastavěných oblastí, vodních zdrojů, případně si dát pozor na podmínky upravující oblasti jako je CHKO, NP, ... všechno je popsáno na webu ÚCL (ve smyslu těch vzdáleností)
Konečně fundovaná odpověď, DÍKY
ono prokousat se všemi weby je náročné, i na ÚCL jsem byl, ale možná tto přehlédl nebo neuměl najít
sypu si popel na hlavu
Kam se ztratilo těch několik příspěvků ohledně letiště Trnávka a Doplňku X ????
Chápu, že to tady mohlo aktivnímu moderátorovi vadit, ale snad by se to mohlo objevit aspoň na Smetišti...
Chápu, že to tady mohlo aktivnímu moderátorovi vadit, ale snad by se to mohlo objevit aspoň na Smetišti...
PetrD píše:Kam se ztratilo těch několik příspěvků ohledně letiště Trnávka a Doplňku X ????
Kam ? zmizely do nenávratna
Ale ta Trnávka je skutečně blízko Mošnova.
bylo to promazáno na mou žádost, vlákno bylo založeno s výše uvedeným dotazem na podmínky založení nového modelářského letiště, nechtěl jsem tady řešit dodatek X a problémy Trnávky kam tohle vlákno neustále směřovalo...
každopádně mám hloupý dotaz na té mapě je u mošnova uvedeno:
5000/1500AMSL
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
mapa a výklad zkratek http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=96&t=31923
Za mě je důležitá součinnost celého klubu/party. Letiště není projekt na 1rok.
Jsou důležité DOBRÉ vztahy s pronajimatelem a zemědělci na okolních plochách. Taková kukuřice nasetá do kraje opravdu zmenší plochu.
Ohledně "co je třeba" záleží na stupni vybavenosti letiště. Pokud stačí plocha, tak dle mě kromě zaplaceného zájmu NIC.
Ale počítej s tím, že to bude něco stát, udělat z pole letiště.
Za mě je důležitá součinnost celého klubu/party. Letiště není projekt na 1rok.
Jsou důležité DOBRÉ vztahy s pronajimatelem a zemědělci na okolních plochách. Taková kukuřice nasetá do kraje opravdu zmenší plochu.
Ohledně "co je třeba" záleží na stupni vybavenosti letiště. Pokud stačí plocha, tak dle mě kromě zaplaceného zájmu NIC.
Ale počítej s tím, že to bude něco stát, udělat z pole letiště.
seltino píše:bylo to promazáno na mou žádost, vlákno bylo založeno s výše uvedeným dotazem na podmínky založení nového modelářského letiště, nechtěl jsem tady řešit dodatek X a problémy Trnávky kam tohle vlákno neustále směřovalo...
každopádně mám hloupý dotaz na té mapě je u mošnova uvedeno:
5000/1500AMSL
- Kontaktovat uživatele:
Náš klub má pronajatou plochu od r. 1998. Je to asi 5 ha, majitelé po restitucích neměli k zemědělství vztah a byli rádi, že se postaráme io to, aby tam nerostla lebeda. Provoz letiště nezůstal bez povšimnutí a na podkladu opakované stížnosti jedné obyvatelky blízké městské čaásti Prahy (až k ombudsmanovi) jsme prodělali nejdříve "řízení o změně využití území", konkrétně z orné půdy na "trvalý travní porost" , s tím že v dokumentaci je popsán způsob využití území (létání s modely), bylo nutno projednat s asi 11 institucemi (hlavně hygiena, územní plán, životní prostředí, Povodí Vltavy), získat souhlas vlastníků, projednat "dočasné vyjmutí ze zem. půdního fondu" pro vybudované přístřešky, vše zakreslit a podat. Velmi důležité bylo vypracování akustické studie (tedy posouzení hluku) autorizovaným pracovištěm. Získat schválení příjezdové cesty, která vznikla asi před 40 lety a nebyla v katastru zakreslena. Získat výklad, že pokud je cesta již dlouhodobě využívána, nepotřebuje souhlas vlastníků pozemků, přes které vede.Vypracování Povodňového plánu a ten schválit Povodím Vltavy. Asi po roce jsme dostali "změnu využití území v územním plánu". Další etapa byla sehnat dodatečné stavební povlolení na ty stříšky a plot, co se tam vybudovaly (v domněnce, že si toho úředně nevšimnou). Přitom nám byly úřední orgány (konkrétně příslušný Stavební úřad) nakloněny, ale úřední mašnérie proběhnout musela. Ještě nám zbývá kolaudace, závislá na provedení nebo ukecání požadavku hasičů. To trvalo další rok. Závěrem - pokud se nanarazí na požadavky ÚCL a na stížnosti obyvatel, nemusíte nejspíš dělat nic, pokud narazíte, tak máte na starosti, co jsem popsal výše. Jo, a ještě k tomu CTR - naše letiště je mimo, ale třeba v Praze Sobínka zřejmě je, po jednání s ÚCL je tam omezena výška létání na asi 80 metrů.
Naposledy upravil(a) kocour dne úte 20.01.2015 19:49, celkem upraveno 1 x.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
ohledně lítání v perimetru letiště:
"Obecně existuje ochranných pásem letišť celá řada (podrobněji viz Hlava 11, Předpisu L 14), ale jejich aplikace na provoz bezpilotních letadel a/nebo modelů letadel se jeví jako neúčelná. Ochranná pásma (OP) jako taková jsou obecně upravena dle § 37 leteckého zákona.
Pojem „ochranná pásma letišť“ se výhradně dotýká provozovatelů bezpilotních letadel a/nebo modelů letadel s maximální vzletovou hmotností do 0,91 kg, kdy je prostřednictvím tohoto předpisového rámce umožněno provozovat letadla předmětné kategorie i ve vzdálenosti menší než 5,5 km od letiště (myšleno od vztažného bodu letiště) bez nutnosti koordinace provozu. Ochranná pásma letišť tvoří vertikálně-horizontální hranici vzdálenosti od letiště a výšky nad zemí, v ostatních případech je výška letu omezena na 100 m nad zemským povrchem (viz znění souvisejících ustanovení Doplňku X)."
viz UCL :
http://www.caa.cz/letadla-bez-pilota-na ... tWords=uav
chce to strávit jedno odpoledne na webu caa a člověk se toho hodně odzví
"Obecně existuje ochranných pásem letišť celá řada (podrobněji viz Hlava 11, Předpisu L 14), ale jejich aplikace na provoz bezpilotních letadel a/nebo modelů letadel se jeví jako neúčelná. Ochranná pásma (OP) jako taková jsou obecně upravena dle § 37 leteckého zákona.
Pojem „ochranná pásma letišť“ se výhradně dotýká provozovatelů bezpilotních letadel a/nebo modelů letadel s maximální vzletovou hmotností do 0,91 kg, kdy je prostřednictvím tohoto předpisového rámce umožněno provozovat letadla předmětné kategorie i ve vzdálenosti menší než 5,5 km od letiště (myšleno od vztažného bodu letiště) bez nutnosti koordinace provozu. Ochranná pásma letišť tvoří vertikálně-horizontální hranici vzdálenosti od letiště a výšky nad zemí, v ostatních případech je výška letu omezena na 100 m nad zemským povrchem (viz znění souvisejících ustanovení Doplňku X)."
viz UCL :
Koukam jeste http://www.caa.cz/letadla-bez-pilota-na-palube kde je uvedeno ze vse je doporuceni ale Prostory jsou povine. To by bylo asi na pravnika - na zacatku je v rozsahu napsano ze je to doporuceni ale v prostorech je uvedeno jako kdyby to bylo povine i pro modely letadla.
No, v kazdem pripade je proste jistejsi se drzet od letiste dal nez 5.5km a nebo koordinovat letani s vezi na letisti
No, v kazdem pripade je proste jistejsi se drzet od letiste dal nez 5.5km a nebo koordinovat letani s vezi na letisti
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Doporučuji prostudovat obrázky (a legendu k nim) na předposlední straně Doplňku X (upravené znění 4.12.2014), je to názornější než dlouhé povídání.
-
Václav Procházka
blesk píše:ohledně lítání v perimetru letiště:
viz UCL :
Pokud předpokládám správně, tak se to týká velkých letišt, které mají označené pásmo CTR. Malé plochy, respektive aerokluby, těch by se to týkat - tyto vzdálenosti a omezení neměly.
Nicméně rozumný člověk nebude létat v blízkosti jakéhokoli letiště.
I od malého letiště, se bude držet dál - více 1km.