hurykan píše:existuje i možnost tlumení hluku u té ASP 8,5 ccm ??? ptám se proto, že mám možnost létat přímo u domu (bydlím na konci vesnice za mnou už je Krakonošovo

) a nemusel bych tak často jezdit na letiště
Co se týče tlumení, tak nepočítej s tím, že by se Ti to podařilo ztlumit tak, aby to nikomu nevadilo.

Dost pomáhá, když se stejně jako u aut na výstup prvního tlumiče připojí přes silikonovou hadici tlumič další (kdysi jsme takto přidávali tlumič co se dodával k MVVS 2,5D7/G7). Jenže to pak dost snižuje výkon.

Aby byl vliv na výkon minimální, tak každý další stupeň (komora) tlumiče by měl mít cca 2-násobný objem proti předešlému.

Tak si představ co by to obnášelo? To bys mohl další komoru vyrobit např z nádobky nějakého spreje a pod.
Ale stejně si myslím, že pokud bys létal za domy, tak velmi brzo Tě okolí přestane mít rádo, proto bych to dělal opravdu jen výjimečně. Za domy jedině s elektrou. Snad i se spalovacím čtyřtaktem - jeho zvuk je mnohem příjemnější pro většinu lidí.
Uvědom si, že to, co Tobě zní jako rajská hudba většině lidí vadí. Já jsem si jen jednou dovolil na louce za vesnicí létat s motorákem poháněným 2,5kou a laďákem, která točila přes 20 tisíc ot/min. Mnoho lidí vyběhlo z baráků, že co se to děje.

Nikdo neřekl nic, ale už jsem to radši víckrát nezkoušel. Nejhorší je, že když si poštveš lidi proti sobě, tak jim začne vadit úplně všechno, i elektrolet. A to za to opravdu nestojí.