Coptery v hledáčku ÚCL

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Coptery v hledáčku ÚCL

#436 Příspěvek od graup15 »

Dá se někde dohledat co za mozeček je uvnitř té profi hexy? (Robodrone)
Docela by mi to zajímalo.
Jinak ano..o prachy jde vždy až na prvním místě :-) A na jejich facebooku je pěkný odstaveček...

Legislativa ve většině zemí, ČR nevyjímaje, velí ovšem používat drony pouze pod kontrolou pilota, a to ke všemu vizuální. Záchranné a bezpečnostní složky státu nebo licencované firmy by rozhodně měly mít výjimku.

Ono vůbec tenhle portál..(vypíchnutý jeden článek)
http://www.ozbrojeneslozky.cz/clanek/vy ... le-zly-pan

Jasně směřuje na podvědomí lidí...co si zo toho naprostý laik vezme je vcelku očekávatelné.
Kamikaze591

#437 Příspěvek od Kamikaze591 »

graup15

#438 Příspěvek od graup15 »

Mám se smát..nebo brečet ? :-) :-):-)
Čekal jsem něco blížícího se Sci-fi---a ona tam je Naza určená pro mainstream:-) :mrgreen:
Kamikaze591

#439 Příspěvek od Kamikaze591 »

Měl jsem úplně stejné pocity. Čekal jsem alespoň nějak upraveného pixhawka na to jak to prezentují.
graup15

#440 Příspěvek od graup15 »

Tvary to má opravdu zajímavé..jak ze StarTreku :-)
Ale je jasné,že jde hlavně o prachy...vykutit to co nejlevněji a pak to prodat CZ sranda army za co největší balík.
Neználkové ze státní zprávy musí nabít dojmu,že se jedná o výrobek minimálně Azgardů..pak to za ty prachy stojí. :mrgreen:
Mimochodem na dalším českém webu jde najít podobný kurz jako tu byl za 50 litrů zmiňován,jen tento stojí do 6 litrů. :-)
Kamikaze591

#441 Příspěvek od Kamikaze591 »

Já když jsem viděl že vznikla ta firma, tak jsem si říkal, supr, češi budou mít něco nového atd. No časem se to vyvýjí tak podivně. Nově co vzniknul ten server ozbrojeneslozky, tak jsem si říkal bude co číst, ale teď mi to připadá jako propagace robodrone. Takže ten vývoj je takový podivný, ale asi se to dalo čekat.
Mirek J.

#442 Příspěvek od Mirek J. »

"Ale ale pánové, jak vás tady tak poslouchám...." (J.Cimrman) :-)

Vy vůbec netušíte, která bije...bohužel.
ÚCL a jeho doplňky X. XX., XXX. a kdovíjaké další pouze upoceně a s lapáním po dechu dobíhají realitu na malém českém dvorečku, chtíce postihnouti mentalitu a uvažování vyčůrané české povahy i v této oblasti.
Do doplňků X a jejich aktualizací a přídavků má co mluvit i MV ČR, AČR a tajné služby s ohledem na vyvíjející se mezinárodní situaci, aktuální teroristické aktivity a protiteroristickou kampaň. Tohle je nám všem snad jasné, ne?
Ale - zásadní "inovace" z hlediska provozu dronů (létajících, jezdících i plovoucích) se rýsuje v Kongresu USA, resp. v jednom z jeho podvýborů a postupně se to asi stane světově přejatou a uznávanou normou i v EU a jejich jednotlivých členských státech.
Jde o to, že vyspělé komerční společnosti v USA (klasickým příkladem budiž Amazon, ale i další) chtějí masivně nasadit doručování zásilek pomocí (zatím) létajících dronů. Postupně se budou zvyšovat nároky na velikost a objem dopravovaných zásilek, s tím poroste i velikost, výkon a dolet takovýchto robotů a nepůjde jen o potenciální nebezpečí pádu takového stroje do obydlené oblasti, pokud tento technicky selže. Právníci, jak víte, jsou v USA 8.velmocí hned po médiích a vzhledem k Ústavě Spojených států a jejich dodatcích se rozjíždí masivní debata v duchu např.:
- má dron právo "vstoupit" na cizí pozemek
- má dron právo přelétat nad cizím soukromým pozemkem(majetkem), který není jeho cílovou doručovací destinací
- má dron právo (v rámci jeho pomocných navigačních funkcí) nést na palubě kameru s vysokou rozlišovací schopností a snímat i cizí pozemky(majetek), než se dostane do konečné destinace se zásilkou
- má občan právo, pokud nad jeho pozemkem přelétá takovýto (civilní) dron ve výšce menší než je nezbytná ke splnění jeho komerčního letu, zabránit tomuto prostředku v přeletu třeba i jeho zničením, protože tento občan se může oprávněně obávat o svůj život (potenciální teroristický útok)
- budou definována nová pravidla (technická, organizační, navigační i právní) pro provoz civilních dronů a robotů - letové hladiny, identifikační údaje(optické,radiofrekvenční), aby tyto byly jednoznačně identifikovatelné státními složkami i na dálku ve vzduchu(provozovatel dronu, typ dronu, jeho mise, trasa atd.)
- a další, a další
Toto vše přejde plynule i do EU v poměrně krátké době a už to nebude jen ÚCL, kdo to zastřeší zákonem....
Takže hrajme si, dokud je čas a dokud je to zde ještě relativně mírné i když remcáme a nadáváme! Posune se to vše na jiný level a ta doba není daleko (roky).

Zakončím opět Cimrmanem: "Po mně přijde další, nový a to bude chlapák. Ten už se nezakecá...! Nashledanou!"
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#443 Příspěvek od jyrry »

Mirek J. píše:... Po mně přijde další, nový a to bude chlapák. Ten už se nezakecá...! ...

Máš to špatně. "mladý" a "sekáč" tam je.
:mrgreen:
jyrry.webnode.cz
graup15

#444 Příspěvek od graup15 »

:mrgreen: V rámci inovace bez legrace , by i česká pošta mohla zřídit donášku droníkama... :mrgreen:
Už to vidím, ve stylu OpenCard..se v tom utopí 3 miliardy, pak se zjistí,že ta mrcha na tu baterku doletí 300m. :-) :-)
No já bych zase takový optimista,jak Amazon bude drandit po nebi s kopterama nebyl. Ono aby to taky někam doletělo,to potřebuje zdroj energie...a buď to uveze velký balík,nebo velkou baterku. A i tak to bude v řádu deset max dvacet kilometrů. Jedině,že by to za sebou táhlo prodlužovačku, nebo to u zákazníka přistálo..slušně poprosilo o dobití.
A taky by to muselo lítat mimo honební dobu, aby jim to naši myslivci omylem nesestřelili:-) Kluky jak vypustíš na podzim si zastřílet,berou to hlava nehlava...:-)
Prostě napadá mi hromada důvodů,proč to nebude tak divoké (asi stejně jako s děsivým nástupem elektromobilů)...a ještě dlouho zůstane u projektů ala (robodrone) , pak hraček (Phantom,i když se culím nad tím,že Robodrone má stejná střeva jako hantom)...no a pak vyloženě vojenských (Predator ,za miliardy)
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#445 Příspěvek od RCStudio »

CP neni schopna dorucit balik beznou dodavkou a to uz tu auta sou asi 100let a ty ted na ne s dronama...
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
graup15

#446 Příspěvek od graup15 »

To máš tak...hezky po obědě se natáhneš, zavřeš oči a zasníš se ,nad představami jak tu pošta (nebo Amazon) kopterama přepravuje balíky....
Další hodinu se pak válíš smíchy...
Ještě to nedorosto (a dlouho nedoroste..díky nedostupnosti kvalitního zdroje pohonu) Dokud nebude k dispozici baterka (něco jako má ve filmu Terminátor),tak budou koptery jen s omezeným doletem.
U plošníku je to trošku jinak, ale ten na dvoře JZD nepřistane :-)
Drondys

#447 Příspěvek od Drondys »

DHL v Německu již nějakou dobu provozuje prostřednictvím multikoptér zásobování lékárny přes moře na ostrově vzdáleném cca 12 km od pobřeží viz tento odkaz a viz tento odkaz na informace k tomu. Psalo se o tom na tomto serveru v tématu viz tento odkaz. Amazon uvažuje také o doručování jen malých zásilek cca do 2,5 Kg, a to na krátké vzdálenosti okolo cca 10 km a tvrdí, že jim tento lokální dosah postačuje na to, aby tím pokryli určitou část zásilek. Obecně se s dopravou těžších zásilek případně na výrazně větší vzdálenosti prostřednictvím multikoptér zatím v dohledné moc nepočítá. Dle mého názoru bude výrazným posunem už to pokud se vůbec v dohledné době cca do deseti let ve větší míře prosadí podobné projekty na tyto krátké vzdálenosti s dosahem okolo cca 10 km i v hustěji osídlených oblastech.
Troll

#448 Příspěvek od Troll »

Velice by mne zajímalo, kolik hodlají takové společnosti investovat do této technologie a také jak dlouhou návratnost ( a posléze zisk) předpokládají že budou mít tyhle coptery. Protože copter co uveze 2,5 kg a vydrží ve vzduchu přinejmenším půl hodiny není úplně triviální záležitost. A ani bezobslužná , někdo to bude muset nabíjet ( spíš měnit baterky) a upevňovat balíčky. A protože tohle už není koníček ale letecké práce, bude muset býti poměrně sofistikovaný aby bylo zaručeno, že se nesrazí s jiným copterem, letadlem nebo stožárem a také že to nespadne někomu na hlavu. Protože co může spadnout, spadne. A když jich bude létat hodně,( zařadit do flotily dva kousky by nebylo moc efektivní) bude jich hodně padat. . Zkouším si představit takových sto copterů jak létají do 10 km od základny. To není řízení a vývoj jednoho copteru, ale kompletní obsluha celého systému. Něco jako včelí hnízdo v létě. :lol: U mne teda zatím vítězí na celé čáře pošťák.
Drondys

#449 Příspěvek od Drondys »

Troll píše:Velice by mne zajímalo, kolik hodlají takové společnosti investovat do této technologie a také jak dlouhou návratnost ( a posléze zisk) předpokládají že budou mít tyhle coptery.

Investice/návratnost atd. budou zřejmě považovat za interní ekonomické informace, které v úvodu asi zveřejňovat nebudou. K takovým informacím budou mít nyní přístup asi spíš jen významnější akcionáři příslušné společnosti/firmy. Nějaké informace ohledně případného ekonomického zhodnocení a případně i o tom jaké množství z hlediska počtu kusů těch strojů aspoň orientačně v rovině desítky, stovky, tisíce a případně orientačně ohledně zabezpečení letových operací, letového střediska apod. se možná časem objeví, ale očekával bych to spíš až po nějaké době co to už budou provozovat v běžném provozu.

Ohledně některých informací k provozování toho systému u Deutsche Post DHL v Německu se psalo v tématu viz tento odkaz. Mají i něco jako vlastní letové středisko, které monitoruje vlastní letové operace a je v kontaktu i s nejbližším střediskem pro pilotovaná letadla. Jejich letové středisko by podle těch informací co tam zmiňují mělo mít přehled o okamžité poloze jejich strojů, ale jestli mají navíc na palubě i odpovídače pro letecké radary to nevím.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#450 Příspěvek od TomasC »

Prostě jsem si na to vzpoměl...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ycvf9E2cjRs[/youtube]
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“