Marcos píše: Uvital bych beznejsi prodej tech ruznych cinskych motoru a regulatoru, ktere se daji v cizine poridit "za par korun" a v cechach si na ne davaji nehorazne marze.
tohle je trochu jinak. Kdyz sem byl naposled u Cemecha, tak sem s p Cechem debatoval skoro 2 hodiny a o dovozech sme mluvili taky. Uvedom si, ze obchodnik musi pri dovozu deklarovat skutecnou a ne fiktivni hodnotu dovezenych veci, faktura musi souhlasit s obsahem baliku jinak plati pokuty. Nekde to musi skladovat, musi pro to dojet a vyridit papiry, nekde prodavat, nekdo prodavat...proste do ty ceny u obchodnika se zapocitava spousta dalsich veci a samozrejme i zisk (bez toho podstupovat tu proceduru asi nema smysl, ze?). Kdyz mi p Cech ukazal na nazornym prikladu jak to funguje (konkretne na modulu ASSAN), tak mu musim dat za pravdu. Pokud by clovek tu vec privez legalne (zaplatil CLO, Dph), tak uz takovej rozdil neni. Kazdopadne obchodnik na tom zas az tak nevydela (a jeste mas navic zaruku), zisk je rozhodne o moc mensi nez 50%.
priklad: modul ASSAN na HC stoji 89 USD, pokud nezaplatis CLO a DPH, tak to bude s dopravou cca 1650 Kc. Jenze obchodnik kdyz ho koupi za 89 USD a zaplati vse co musi, tak za nej da minimalne 1900 bez dopravy a u nas stoji ASSAN 2100 Kc, tak si spocitej jakej zisk asi tak ma (a hlavne co vsechno pro to musi udelat a kolik casu a papirovani ho to stoji)... samozrejme ze dostane asi trochu jinou cenu nez na HC kdyz je velkoobchodnik, ale furt se to tem 50% ani neblizi.
nerikam ze je to tak se vsim a u vsech, ale rict ze obchodnici "kradou", protoze kdyz si to necham poslat z HC a osmelim poplatky ktery mi zakon uklada zaplatit, tak sem s cenou jinde, je uprimne receno dost ubohy a hloupy.
PS: nejsem obchodnik a taky kupuju z HC, ale aspon vim, ze kazda mince ma dve strany

Dříve nadšenec do EPP, teď hlavně větroně F5J.