Doporučte kvadrokoptéru pro začátečníka
Blade 180 QX HD s kamerou.
Blade 180 QX HD s kamerou.
Přemýšlím,že bych pořídil tuhle kopterku.
Může říct někdo nějaké zkušenosti?
Přemýšlím,že bych pořídil tuhle kopterku.
Může říct někdo nějaké zkušenosti?
Re: Doporučte kvadrokoptéru pro začátečníka
Lehká klidná koptérka do bezvětří, pro začátek se s ní dá blbnout i doma. Tři módy nevím už jak je přesně nazývají budu tomu říkat safe, stabilize a acro.
Safe je dobrej tak na doma, případně venku když veletíš trošku vejš a chceš to uklidnit a natáčet, na létání venku bych ho ale moc nepoužíval, protože míra stabilizace je hodně vysoká a když trochu fouká tak už nemá sílu doletět zpátky.
Stabilize je už mód, kterej bys využíval nejvíce až si to trochu osaháš dá se v něm létat za mírného větříku, coptéra je krásně stabilní, agilní, celkem přesná. Kamerka není za tu cenu špatná, vymýšlet na tento model nějakou jinou nemá cenu. Je ale škoda, že nemá ledky, což je u quadu výborná věc pro orientaci ve vzduchu.
Vysílač má integrovanou spoušť kamerky, takže můžeš nahrávání zapnout až ve vzduchu, případně dělat fotky.
Je to lehounká coptéra a i při pádech se jí nic nikdy nestalo..
Acro mód je pak bez stabilizace, dělá krásné přemety a dokáže být poměrně dost rychlá.
Letový čas ve stabilize módu (při létání ne ve visu) je 17-19minut bez kamerky a asi 15 minut s kamerkou, což je hodně slušný. Létáno s 500 a 600 mAh baterií. S velice podobnými výsledky rozdíl třeba půl minutky.
edit: kamerka byla E-flite EFC 721, vím že se prodává i se 720, s tou zkušenosti nemám.
Safe je dobrej tak na doma, případně venku když veletíš trošku vejš a chceš to uklidnit a natáčet, na létání venku bych ho ale moc nepoužíval, protože míra stabilizace je hodně vysoká a když trochu fouká tak už nemá sílu doletět zpátky.
Stabilize je už mód, kterej bys využíval nejvíce až si to trochu osaháš dá se v něm létat za mírného větříku, coptéra je krásně stabilní, agilní, celkem přesná. Kamerka není za tu cenu špatná, vymýšlet na tento model nějakou jinou nemá cenu. Je ale škoda, že nemá ledky, což je u quadu výborná věc pro orientaci ve vzduchu.
Vysílač má integrovanou spoušť kamerky, takže můžeš nahrávání zapnout až ve vzduchu, případně dělat fotky.
Je to lehounká coptéra a i při pádech se jí nic nikdy nestalo..
Acro mód je pak bez stabilizace, dělá krásné přemety a dokáže být poměrně dost rychlá.
Letový čas ve stabilize módu (při létání ne ve visu) je 17-19minut bez kamerky a asi 15 minut s kamerkou, což je hodně slušný. Létáno s 500 a 600 mAh baterií. S velice podobnými výsledky rozdíl třeba půl minutky.
edit: kamerka byla E-flite EFC 721, vím že se prodává i se 720, s tou zkušenosti nemám.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
Blade nebo Phantom?
Zdravim!
Poprosil bych o nazory, ci rady pri vyberu. Jsem pred objednanim quadrocoptery.
Zamysleny ucel je:
- osazeni kamerou
jakysi zachranny stroj pro prohledavani louky pri hledani havarovaneho letadla.
- jen takove pohodove poletani, mozna nejake fotografovani a nataceni videa [onboard]
Po nekolika dnech patrani a cteni jsem zuzil vyber na:
1- Blade 350 QX3 bind and fly
http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... 3-bind-fly
2- DJI Phantom nejaky
3- Quanum Nova
Chtel bych byt bez problemu.
Nova me laka kvuli APM, ale problemu je na netu videt vic nez dost.
Chci mit urcite GPS a RTH.
U Blade se mi libi ta moznost relativniho ovladani bez ohledu na polohu.
Prosim o nazory a rady. Treba i na jine moznosti nez jsem vyjmenoval.
Budu vdecny za nazory bez hadek.
Radio mam Taranis. Mohu koupit jeste treba Spectrum 6ti kanal [asi 190Euro]. Celkovy rozpocet ma strop 800 Euro! Muze to byt ale i mene.
Dekuji predem.
Poprosil bych o nazory, ci rady pri vyberu. Jsem pred objednanim quadrocoptery.
Zamysleny ucel je:
- osazeni kamerou
jakysi zachranny stroj pro prohledavani louky pri hledani havarovaneho letadla.
- jen takove pohodove poletani, mozna nejake fotografovani a nataceni videa [onboard]
Po nekolika dnech patrani a cteni jsem zuzil vyber na:
1- Blade 350 QX3 bind and fly
http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... 3-bind-fly
2- DJI Phantom nejaky
3- Quanum Nova
Chtel bych byt bez problemu.
Nova me laka kvuli APM, ale problemu je na netu videt vic nez dost.
Chci mit urcite GPS a RTH.
U Blade se mi libi ta moznost relativniho ovladani bez ohledu na polohu.
Prosim o nazory a rady. Treba i na jine moznosti nez jsem vyjmenoval.
Budu vdecny za nazory bez hadek.
Radio mam Taranis. Mohu koupit jeste treba Spectrum 6ti kanal [asi 190Euro]. Celkovy rozpocet ma strop 800 Euro! Muze to byt ale i mene.
Dekuji predem.
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
Re: Blade nebo Phantom?
To bude zase flame... Většina lidí tady má Phantoma, takže se ti dostane rady že jedině Phantoma nebo si rovnou něco postavit...
Za sebe ti říkám že je to celkem jedno, jsou to srovnatelné stroje - prošlo mi jich rukama už dost a mám i zkušenosti od lidí co s nimi létají. Blade mi přijde trošku víc "modelářský" a živější, Phantom si zase rád buduje pověs že je "něco jako Apple".
Osobně bych v téhle situaci volil Blade QX3 (i když bych ho pořídil v jiném krámě než jaký uvádíš ty
). Důvodem je to že mám rádio Spektrum, navíc se mi zdá Blade o kousek lepší a osobně se mi daleko víc líbí i jeho originální kapotáž než designově nudných u Phantomů. Ale ani s DJI neuděláš chybu.
Za sebe ti říkám že je to celkem jedno, jsou to srovnatelné stroje - prošlo mi jich rukama už dost a mám i zkušenosti od lidí co s nimi létají. Blade mi přijde trošku víc "modelářský" a živější, Phantom si zase rád buduje pověs že je "něco jako Apple".
Osobně bych v téhle situaci volil Blade QX3 (i když bych ho pořídil v jiném krámě než jaký uvádíš ty
Phantoma 2 vision jsem testoval, v práci máme Phantoma 2 s 3D gimbalem (od DJI), na stole je 3DR Iris+ a Blade je na cestě z Astry do redakce. Dej mi měsíc a poradím 
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Ach jo, tohle spojování témat je nesmysl
Z jasného a velmi častého dotazu "Phantom nebo Blade" se stane neviditelná otázka na 32 stránce tématu s úplně jiným názvem... Takže až se bude další člověk řešit podobnou otázku a žádnou takovou zde nenalezne, tak se znova zeptá a pojede to opět od začátku.
Z jasného a velmi častého dotazu "Phantom nebo Blade" se stane neviditelná otázka na 32 stránce tématu s úplně jiným názvem... Takže až se bude další člověk řešit podobnou otázku a žádnou takovou zde nenalezne, tak se znova zeptá a pojede to opět od začátku.
Dekuji. Kovboji, jaky shop bys volil ty prosim?
- gardenroute
Ahoj, jsem jeden z Phantomistu, které tak zbytecne jiz dopředu Kovboj dehonestoval ("...Většina lidí tady má Phantoma, takže se ti dostane rady že jedině Phantoma..."), mam s nim uz delší zkusenosti, tak mohu jiste doporučit. Je to skutečně asi nejvychytanejsi RTF reseni pro letani s videem, jakby také ne, když s takovym kompaktnim a uspesnym resenim v teto cenove kategorii tu byli jako první, od te doby jsou vicemene a (spise méně úspěšně) kopirovani.eddiex píše:...Zamysleny ucel je:
- osazeni kamerou jakysi zachranny stroj pro prohledavani louky pri hledani havarovaneho letadla.
- jen takove pohodove poletani, mozna nejake fotografovani a nataceni videa [onboard]...
2- DJI Phantom nejaky
....Chci mit urcite GPS a RTH....
...
Rozhodne nesouhlasim i s jeho dalším "...Blade mi přijde trošku víc "modelářský" a živější, Phantom si zase rád buduje pověs že je "něco jako Apple...", nijak to nedoklada, a jen to vypada jako takovy klasicky odpal do druhého tabora
A ze "...Blade mi přijde trošku víc "modelářský" a živější...", ach jo, asi Kovboj nevidel ty mraky modelari modovaných, přestavěných a upravených Phantomu, leckdy k nepoznani, a často velmi zivych, i u nej se daji vymenit motory, i NAZA jede v ATTi či dokonce Manual mode, ale to Te preci nezajima. To jsou tedy argumenty...
A proc Phantom ? Cena, RTF reseni, spolehlivost, NAZA, GPS, RTH, IOC, rozsiritelnost, spousta dobreho prislusenstvi (iOSD, BT atd.), kvalitni výsledky s videem atd., nemusíš nic ladit, laborovat atd. Mraky info a rad se Ti dostane v mistnich P vláknech, i na RCG ci PP.
Mimochodem se jich dá za dobré ceny sehnat již jako starší, ačkoliv mohou být stále v záruce, to je možná pro začínajícího to nejlepší řešení.
Trochu rozpor vidim v pozadavku jak na video, tak na foto. Pro video je to velmi vhodna platforma, fotku s tim jiste z GP taky udelas, ale fotka z GP pro me není moc "fotka" (spise takova "mrtvolka"), takze ja s tim z P. nefotim (fotim radeji s DSLR). Pokud by to mel byt Phantom pro foceni, tak spise ve verzi Vision, kde je proprietarni DJI kamera, ktera na video nic moc, ale umi fotit do RAW, a s tim se da jako s fotkou jiz trochu pracovat...
Nepoustim se do hodnoceni Blade 350 QX3 ci Quanum Nova, nemam zkušenost, ale nic Ti nebrani si procist prislusna vlakna napr. na RCG, tam jiste najdes objektivnejsi odpověď nez zde.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
gardenroute píše:Ahoj, jsem jeden z Phantomistu, které tak zbytecne jiz dopředu Kovboj dehonestoval ("...Většina lidí tady má Phantoma, takže se ti dostane rady že jedině Phantoma...")
Ach jo. Já fakt nevím co máš se mnou za problém, ale tohle je prostě holé konstatování faktu. To že je tu víc lidí co má Phantoma je prostě fakt - už jenom proto že tu byl oproti Bladu o hodně dřív dřív a dlouho neměl žádnou konkurenci na podobné úrovni. Neznamená to žádné hodnocení samotného stroje ani jeho majitelů.
Když si znova přečteš co jsem psal tak tam neuvídíš ani slovo, kde bych psal že Phantom je nějak horší, ale naopak že s jeho volbou neudělá žádnou chybu. Jen že bych OSOBNĚ vybral Blade a napsal jsem i proč.
Reakci že Phantom může být živější když se vytuní nebo přestaví nechápu - to se dá přece udělat s čímkoliv. Když bych chtěl něco přestavovat, tak je ale lepší rovnou si koupit třeba F450 a osadit si ten stroj podle svého než se to nějak narvat pod kapotáž menšího stroje (a jedno jestli Phantoma nebo Blade 350). Na druhou stranu je fakt že díky tomu že se Phantom dělá déle tak se k němu dá sehnat větší množství "tuningu". Bavit se o věcech typu GPS nebo RTH nemá cenu, to má v téhle kategorii každý stroj.
A DJI se skutečně chce trošku dostat do pozice jako má Apple. Ať už designem, tak třeba i přístupem k prodeji kde si diktuje podmínky jinde běžně nevídané. Nebo myslíš že je náhoda že všechny obchody co si běžně cenově ve všem konkurují prodávají produkty DJI za zcela shodné ceny?
Jinak pokud bychom se bavili o "top" verzi s gimbalem a kamerou, tak tam momentálně trošku Blade se svým QX3 AP Combo proti Visionu vede, ta kamera má o něco lepší parametry a navíc i logičtější kulatý tvar. Pokud by šlo osazení GoPro4 tak tam má zase výhodu Phantom s novým gimbalem. Nicméně na to se tazatel neptal.
Ano, kluciii, rozhodne nechci vyvolat flame, prosim. Kazdy prispevek si peclive ctu a snazim se ziskat pozitivni hodnotu.
Puvodne jsem preferoval NOVU, protoze se zabyvam systemem APM. Ale na netu jsem zatim nasel vetsinou problemy s Novou, proto jsem zapremyslel . Ma-li to byt vlastne "zachranarsky stroj", pak by mel byt spolehlivy, bez nutnosti bastleni a koumani atd. Tak jsem prisel na Blade a Phantoma.
to gardenroute:
Taky diky. Prosim, co je IOC, iOSD, PP, DSLR ?
Predpokladam, ze P = Phantom, a ze GP = GoPro.
Jinak, kdyz Phantoma, tak ktereho tedy? Jo a RTF prave nepreferuji. Ale ani nevylucuji. No nejradej bych pouzil svou T9, nebo Taranis, ktere mam doma. Kvuli BNF u Blade bych koupil Spectrum, protoze ho muzu pouzit i pro jine ucely. Proste se mi moc nezamlouva mit doma vic radii, nez modelu.
K tomu foceni a nataceni asi tolik, ze mi jde o rekreacni level bez velkych naroku na kvalitu apod. Nejdulezitejsi pro mne je moznost klidneho, stabilniho "procesavani" nejakeho pole, ci louky a skrze FPV realtime hledani cile treba v trave.
Mam na mysli treba to, ze mi onehda uletel maly vrtulnicek a spadl do travy. Hledal jsem ho 5 hodin na plose asi 150 x 100 metru ! Nakonec jsem nasel, ale s copterou by to bylo lepsi, asi i rychlejsi, a taky by to byla vlastne i zabava svym zpusobem.
Puvodne jsem preferoval NOVU, protoze se zabyvam systemem APM. Ale na netu jsem zatim nasel vetsinou problemy s Novou, proto jsem zapremyslel . Ma-li to byt vlastne "zachranarsky stroj", pak by mel byt spolehlivy, bez nutnosti bastleni a koumani atd. Tak jsem prisel na Blade a Phantoma.
to gardenroute:
Taky diky. Prosim, co je IOC, iOSD, PP, DSLR ?
Predpokladam, ze P = Phantom, a ze GP = GoPro.
Jinak, kdyz Phantoma, tak ktereho tedy? Jo a RTF prave nepreferuji. Ale ani nevylucuji. No nejradej bych pouzil svou T9, nebo Taranis, ktere mam doma. Kvuli BNF u Blade bych koupil Spectrum, protoze ho muzu pouzit i pro jine ucely. Proste se mi moc nezamlouva mit doma vic radii, nez modelu.
K tomu foceni a nataceni asi tolik, ze mi jde o rekreacni level bez velkych naroku na kvalitu apod. Nejdulezitejsi pro mne je moznost klidneho, stabilniho "procesavani" nejakeho pole, ci louky a skrze FPV realtime hledani cile treba v trave.
Mam na mysli treba to, ze mi onehda uletel maly vrtulnicek a spadl do travy. Hledal jsem ho 5 hodin na plose asi 150 x 100 metru ! Nakonec jsem nasel, ale s copterou by to bylo lepsi, asi i rychlejsi, a taky by to byla vlastne i zabava svym zpusobem.
Doporučit kopteru pro začátečníka ?
Dost velký problém a v podstatě asi neřešitelný. Jeden doporučí červené, jiný zelené, další černé auto a poslední řekne kupte si tank. Nakonec to rozhrábne manžela rezolutním "já chci bílé". Ale vážně, v tom se těžko radí, je to otázka peněz a schopností, které my tu neodhadneme. Někdo zvládne kopteru bez GPS a podobných bazmeků okamžitě, zatímco jiní nezvládne ani přetechnizovanou která kromě vaření kafe dělá všechno sama.
Kupte si stroj, který se vám podle popisu bude zdát vhodný, prodat máte možnost vždy, a rady "kup si DJI, Blade, Walkeru" berte s rezervou. Každý chválí to svoje nebo nadává na to svoje. Ony ty stroje jsou plus mínus podobné.
Dost velký problém a v podstatě asi neřešitelný. Jeden doporučí červené, jiný zelené, další černé auto a poslední řekne kupte si tank. Nakonec to rozhrábne manžela rezolutním "já chci bílé". Ale vážně, v tom se těžko radí, je to otázka peněz a schopností, které my tu neodhadneme. Někdo zvládne kopteru bez GPS a podobných bazmeků okamžitě, zatímco jiní nezvládne ani přetechnizovanou která kromě vaření kafe dělá všechno sama.
Kupte si stroj, který se vám podle popisu bude zdát vhodný, prodat máte možnost vždy, a rady "kup si DJI, Blade, Walkeru" berte s rezervou. Každý chválí to svoje nebo nadává na to svoje. Ony ty stroje jsou plus mínus podobné.
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
DJIvison píše:Doporučit kopteru pro začátečníka ?
Dost velký problém a v podstatě asi neřešitelný. Jeden doporučí červené, jiný zelené, další černé auto a poslední řekne kupte si tank. Nakonec to rozhrábne manžela rezolutním "já chci bílé". Ale vážně, v tom se těžko radí, je to otázka peněz a schopností, které my tu neodhadneme. Někdo zvládne kopteru bez GPS a podobných bazmeků okamžitě, zatímco jiní nezvládne ani přetechnizovanou která kromě vaření kafe dělá všechno sama...
Tak otázka nezněla, dotaz byl Phantom x Blade. Tak to jen vypadá díky přesunutí otázky do tohoto vlákna...
" rady "kup si DJI, Blade, Walkeru" berte s rezervou
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
eddiex píše:No nejradej bych pouzil svou T9, nebo Taranis, ktere mam doma. Kvuli BNF u Blade bych koupil Spectrum, protoze ho muzu pouzit i pro jine ucely.
Taranis by ti měl stačit na všechno a dokonce i kdybys šel do BNF Blade akorát by stačilo dokoupit do Taranise modul Orange a pak můžeš Taranis používat i na další hračky s DSM2/DSMX.
gardenroute píše:Ahoj, jsem jeden z Phantomistu, které tak zbytecne jiz dopředu Kovboj dehonestoval ("...Většina lidí tady má Phantoma, takže se ti dostane rady že jedině Phantoma..."), mam s nim uz delší zkusenosti, tak mohu jiste doporučit. Je to skutečně asi nejvychytanejsi RTF reseni pro letani s videem, jakby také ne, když s takovym kompaktnim a uspesnym resenim v teto cenove kategorii tu byli jako první, od te doby jsou vicemene a (spise méně úspěšně) kopirovani.
Rozhodne nesouhlasim i s jeho dalším "...Blade mi přijde trošku víc "modelářský" a živější, Phantom si zase rád buduje pověs že je "něco jako Apple...", nijak to nedoklada, a jen to vypada jako takovy klasicky odpal do druhého taboraMimochodem jsem odpurce čehokoliv iNeco, Phantomy nejsou nijak vazany ani spojeny s Apple, to je nesmysl
Nikdy jsem neslysel nic takového, ze by si Phantom budoval něco jako Apple pověst, takovou blbost jsem již dlouho neslyšel
![]()
A ze "...Blade mi přijde trošku víc "modelářský" a živější...", ach jo, asi Kovboj nevidel ty mraky modelari modovaných, přestavěných a upravených Phantomu, leckdy k nepoznani, a často velmi zivych, i u nej se daji vymenit motory, i NAZA jede v ATTi či dokonce Manual mode, ale to Te preci nezajima. To jsou tedy argumenty...Ptal jsi se na mj. Phantoma, takže chápu, ze Te zajímá řešeni z této oblasti a ne nějaké "250" řešeni pro závody či akrobacii...
A proc Phantom ? Cena, RTF reseni, spolehlivost, NAZA, GPS, RTH, IOC, rozsiritelnost, spousta dobreho prislusenstvi (iOSD, BT atd.), kvalitni výsledky s videem atd., nemusíš nic ladit, laborovat atd. Mraky info a rad se Ti dostane v mistnich P vláknech, i na RCG ci PP.
Mimochodem se jich dá za dobré ceny sehnat již jako starší, ačkoliv mohou být stále v záruce, to je možná pro začínajícího to nejlepší řešení.
Trochu rozpor vidim v pozadavku jak na video, tak na foto. Pro video je to velmi vhodna platforma, fotku s tim jiste z GP taky udelas, ale fotka z GP pro me není moc "fotka" (spise takova "mrtvolka"), takze ja s tim z P. nefotim (fotim radeji s DSLR). Pokud by to mel byt Phantom pro foceni, tak spise ve verzi Vision, kde je proprietarni DJI kamera, ktera na video nic moc, ale umi fotit do RAW, a s tim se da jako s fotkou jiz trochu pracovat...
Nepoustim se do hodnoceni Blade 350 QX3 ci Quanum Nova, nemam zkušenost, ale nic Ti nebrani si procist prislusna vlakna napr. na RCG, tam jiste najdes objektivnejsi odpověď nez zde.
mě taky phantom přišel jak kdybych řídil vesmírnou loď. Svůj účel to plní naprosto skvěle, ale nějak to nebyla zábava řídit. Proto se těším na blade. Inspire mimochodem? To je proti phantomu skvělý, chová se to víc jako že to řídíš, to je radost proletět i rekreačně bez natáčení videa.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16