Coptér - posouzení dílů - pouze zde
Re: Stavba Quadrokoptery, regulátor
Až budeš potřebovat poradit jak zapnout vysílačku, tak nezapomeň založit nové vlákno... 
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
Stavba vlastní coptery - pomoc se vším
Zdravím.
Vzhledem k tomu, že mým "přehnaným" požadavkům nic nevyhovuje, začínám si pohrávat s myšlenkou, že bych si zkusil něco postavit. Tak mi tady někteří z vás radí. Předtím mám ale pochopitelně spoustu otázek.
Co se týče mě, tak na ručičky levej úplně nejsem, něco zašroubovat taky dokážu, s letováním a "pájením" mě případně někdo pomůže. A ce týče výdrže a odhodlání tak to mám taky. Asi 3/4 roku mi trvalo, než jsem postavil součástku po součástce kolo. A na "hejty" od lidí z fór jsem taky zvyknutej
Takže do mě:
Moje představa je postavit něco, co je velký, ani né tak rychlý, nebo dravý, ale spíš stabilní s komfortním ovládáním. Nepotřebuju aby to byla F16, ale spíš takovej H-4 Hercules (kdo nezná tak třeba Boeing 747)
používaná na přidělání kamery a oblety okolí. Pochopitelně s co největší výdrží baterie.
Pročetl jsem si téma "Návod jak postavit vlastní copter" viewtopic.php?f=130&t=70871
i tak mám ale spoustu otázek. Začneme postupně.
1) Rám a ramena
To bude asi první věc co budu řešit. Rozhodně pro mě nehrozí něco jako samotvorba, takže spíš nakoupení. Nedělá mi problém koupit na ebay, nebo dx.com zatím nemám zkušenosti s amazonem, nebo třeba tady hodně zmiňovaným hobbyking.com (tam vůbec netuším, jak to funguje)
Dá se tedy na některé z této stránek (případně někde v čr) koupit nějaká základní platforma, rám a ramena, které by se dali následně použít dle mých představ?
Má velikost nějaké jiné značení než rozteč v mm?
To bude asi na začátek stačit
Vím že toho bude potřeba hodně, ale všechno hezky pomalinku.
Dá se na nějaký takovýto stroj nasadit i platový kryt (kokpit), aby stroj nevypadal jak nahatý?
Až seženu rám, čím pokračovat dál?
Vzhledem k tomu, že mým "přehnaným" požadavkům nic nevyhovuje, začínám si pohrávat s myšlenkou, že bych si zkusil něco postavit. Tak mi tady někteří z vás radí. Předtím mám ale pochopitelně spoustu otázek.
Co se týče mě, tak na ručičky levej úplně nejsem, něco zašroubovat taky dokážu, s letováním a "pájením" mě případně někdo pomůže. A ce týče výdrže a odhodlání tak to mám taky. Asi 3/4 roku mi trvalo, než jsem postavil součástku po součástce kolo. A na "hejty" od lidí z fór jsem taky zvyknutej
Takže do mě:
Moje představa je postavit něco, co je velký, ani né tak rychlý, nebo dravý, ale spíš stabilní s komfortním ovládáním. Nepotřebuju aby to byla F16, ale spíš takovej H-4 Hercules (kdo nezná tak třeba Boeing 747)
používaná na přidělání kamery a oblety okolí. Pochopitelně s co největší výdrží baterie.
Pročetl jsem si téma "Návod jak postavit vlastní copter" viewtopic.php?f=130&t=70871
i tak mám ale spoustu otázek. Začneme postupně.
1) Rám a ramena
To bude asi první věc co budu řešit. Rozhodně pro mě nehrozí něco jako samotvorba, takže spíš nakoupení. Nedělá mi problém koupit na ebay, nebo dx.com zatím nemám zkušenosti s amazonem, nebo třeba tady hodně zmiňovaným hobbyking.com (tam vůbec netuším, jak to funguje)
Dá se tedy na některé z této stránek (případně někde v čr) koupit nějaká základní platforma, rám a ramena, které by se dali následně použít dle mých představ?
Má velikost nějaké jiné značení než rozteč v mm?
To bude asi na začátek stačit
Vím že toho bude potřeba hodně, ale všechno hezky pomalinku.
Dá se na nějaký takovýto stroj nasadit i platový kryt (kokpit), aby stroj nevypadal jak nahatý?
Až seženu rám, čím pokračovat dál?
Parrot Bebop 2, Sky Controller 2, FPV
Re: Stavba vlastní coptery - pomoc se vším
RooSooL píše:Zdravím.
Vzhledem k tomu, že mým "přehnaným" požadavkům nic nevyhovuje, začínám si pohrávat s myšlenkou, že bych si zkusil něco postavit.
Uplne stejne se to stalo i mi. Ve ctyrech strojich bylo vse co jsem chtel mit v jednom.
Takze jsem si rekl, ze se do toho pustim sam.
Vybral jsem ram F450 s motory a regulatory. Prohlidnout si to muzes treba tady. Myslim, ze je to i dobre misto pro pripadny nakup.
http://www.modelarina.cz/rc-quadrocopte ... -9082.html
No a s radosti budu toto vlakno sledovat.
Jinak nebral jsem si set s jednotkou, protoze ja urcite pujdu do systemu APM. Nejprve to ale sestavim s jednotkou KK 2.0, kterou mam doma nevyuzitou.
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
Co třeba něco takového http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/He ... ro/623357/
učo nečekej nic za hubičku, taky se zabývám podobnou myšlenkou.
učo nečekej nic za hubičku, taky se zabývám podobnou myšlenkou.
DJI - F309 Phantom 2 H4-3D, GP4 Black
No to je do zacatku docela morda.
Mam proto otazku. Proč ne neco takoveho?
www.hobbyking.com/hobbyking/store/__406 ... _Red_.html
Nebo
www.hobbyking.com/hobbyking/store/__223 ... Frame.html
Mam proto otazku. Proč ne neco takoveho?
www.hobbyking.com/hobbyking/store/__406 ... _Red_.html
Nebo
www.hobbyking.com/hobbyking/store/__223 ... Frame.html
miro5 píše:A toto ? http://bazar.coptershop.cz/cz/bazarVypi ... nice-10800
1) asi jsi necetl, ze jsem psal, ze to co jste poslali, je docela drahe a ty posles cca to same
2) co je spatne na tom co jsem poslel ja JEN na ramu. Nechci hned kupu veci najednou.
POSTPNE!
- Blacksite
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem to stavel podle tohoto navodu, jestli ti to pomuze 
http://www.quadcopter.8u.cz/ akorat ridici desku jsem vybral kk2.1.5 z HK, a motory CF2822 z aliexpressu a baterku tam mam 3000mah a hlinikovy profil 10x10x1. Je pravda ze to neni kdovijak zive (vaha cca. 900g ) ale staci to (vrtule 8045) , ted budu stavet tricopteru s FPV. Leta to, ale jeste s tim moc neumim
http://www.quadcopter.8u.cz/ akorat ridici desku jsem vybral kk2.1.5 z HK, a motory CF2822 z aliexpressu a baterku tam mam 3000mah a hlinikovy profil 10x10x1. Je pravda ze to neni kdovijak zive (vaha cca. 900g ) ale staci to (vrtule 8045) , ted budu stavet tricopteru s FPV. Leta to, ale jeste s tim moc neumim
Taranis X9D+
- JosefSvejk
Ty odkazy od miro5 mi přijdou naprosto v pohodě, nemysli si, že podobný stroj postavíš levněji.
Ale jestli chceš stavět sám, tak doporučuji dobře se rozmyslet, udělat si rozpočet, dát peníze na hromadu, nakoupit všechno naráz a celé to postavit. Takové kouskování je o ničem. Časem budeš měnit názor, budou se objevovat nové věci a zbyde ti doma hromada nepotřebných dílů. A taky se to prodraží.
Nekonečné seriály nechej televizi Noha
.
Ale jestli chceš stavět sám, tak doporučuji dobře se rozmyslet, udělat si rozpočet, dát peníze na hromadu, nakoupit všechno naráz a celé to postavit. Takové kouskování je o ničem. Časem budeš měnit názor, budou se objevovat nové věci a zbyde ti doma hromada nepotřebných dílů. A taky se to prodraží.
Nekonečné seriály nechej televizi Noha
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
RooSooL píše:1) asi jsi necetl, ze jsem psal, ze to co jste poslali, je docela drahe a ty posles cca to same
2) co je spatne na tom co jsem poslel ja JEN na ramu. Nechci hned kupu veci najednou.
POSTPNE!
Špatně je na tom to, že rám na copter je ve své podstatě vedlejší problém a finančně je už úplně zanedbatelný. I stará dobrá F450 za 12 USD - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... rsion.html - ti poskytne dobrou službu, v tom prostě problém není.
Na cenu má vliv až výbava - on třeba motor a regl na první pohled drahý není, i mírně nadprůměrnou kombinaci pro rám velikosti 450 máš za 35-40USD, ale když se to znásobí čtyřmi, tak tu máme 160USD, což při dnešním kursu dá 4000 korun. A takto se to bude nabalovat všechno...
Pořád ti ještě ten inzerát za defakto komplet za 5500 zdá drahý? Pokud ano, tak ti opravdu vážně doporučuji najít si jinou zábavu, budeš se jen trápit
S jakým rozpočtem vlastně počítáš ? koukám že je pro tebe i 5tK moc
to postupně znamená co? koupíš rám a měsíc na něj budeš čučet a dumat, pak motory a za týden regly atd? pak to sečteš a budeš né na 5,5 a možná ani 15tKč - jen rozložené na čtvrt roku místo na dva týdny. Jsou tady rozjeté nějaké slušné projekty, tak si je projdi a skus posčítat co finančně obnáší, rám jde sfouknout i z hliníkových profilů koupených v Baumaxu za pár kaček, ale ten zbytek aby spolu fungoval je jiné kafe.
Začínal jsem s coptérami v roce 2013 na podzim. Za 2500 kachen jsem si koupil Blade mQX, spadlo mi to z 50 metrů, obrousil jsem s tím doma zábradlí, očesalo kytky a pořád lítalo. Samozřejmě první věc byla jestli na to můžu dát kameru, tak jsem to zkusil... plyn na 100% a ono se to kupodivu zvedalo (kamera měla asi 70 g). Šťastnej jako blecha jsem letěl k PC a začal videa stahovat - vibrace, bez rozlišení, takže o ničem. Nicméně lítání mě chytlo, tak jsem se v lednu 2014 rozhodl pro první nákup z HK, jelikož jsem študák, finance nebyly. Takže to šlo postupně. Prvně jsem pořídil rám (H550), motory, regly, desku, rádio (T9X), nevyšlo to vůbec draze a já byl šťastnej. Týden jsem si doma hrál, pájel a skládal. Jenže jako začátečník (a to ty jsi asi taky) musíš pořídit baterky, nabíječku, k ní zdroj, nějakej kabel, vyvažovačku a už to zase leze do tisíců. Takže můj prvotní rozpočet se jenom zvedal a zvedal, přestože nápad s natáčením a kamerou jsem opustil. Chtěl jsme jen lítat... Všechno nakoupený, koptéra šla do vzduchu. A v ten moment se ti v hlavě začnou honit myšlenky (a řekl bych všem kdo tenhle koníček provozují) jaký by to asi bylo kdybych tam dal GPS, tak koupíš GPS. Jakmile namontuješ GPS zjistíš, že tě nebaví všechny hodnoty nastavovat v PC/ntb a tak koupíš bluetooth, pak telemetrii, nakonec FPV (k tomu kameru, gimbal, RX, TX, OSD, podvozek). Pak zjistíš, že původně zamýšlená hmotnost copteru 1,2 kg je dávno ta tam a vlastně lítáš na 2,5 kg. No a taková hmotnost chce nový baterky - místo 3S začneš nakupovat 4S, jenže s tím souvisí i regly a motory a pořád dokolečka. A jak už jsem psal, jsem student a "velkou" coptéru mám něco málo přes rok a narval jsem do ní přes 35 000 (přestože mě ani ve snu nenapadlo, že tyto peníze budu mít a původní rozpočet byl 12 000 Kč). Takže jestli se budeš pouštět do vlastní coptéry doporučuju opravdu poctivě pročíst aktivní vlákna tady na fóru. Uděláš si obrázek o tom jestli jít do Nazy, Multiwii, KK2.0, a nebo už něčeho dražšího s 32bit (ale je to investice do buoucnosti...). Většina věcí už tady na fóru byla řešená aspoň 3x a opravdu se dá poskládat copter s informací odsud aniž by ses musel ptát na každou součástku
. A zároveň ještě počítej s tím, že tvůj současný rozpočet se zdvojnásobí 
Omlouvám se za román
, nějak mě to chytlo...
Omlouvám se za román
zima.s. - článek
Řekl bych, že ten článek je přesně tak, jak to doopravdy chodí. Mluví z něj zkušenost. Jenom bych nakonec ten dvojnásobek upravil na několikanásobek, zejména pokud není při ruce nějaká vhodná RC souprava. A pokud začínáš od nuly, tak počítej takových 10 - 15 tisíc.
Řekl bych, že ten článek je přesně tak, jak to doopravdy chodí. Mluví z něj zkušenost. Jenom bych nakonec ten dvojnásobek upravil na několikanásobek, zejména pokud není při ruce nějaká vhodná RC souprava. A pokud začínáš od nuly, tak počítej takových 10 - 15 tisíc.
Jasný. Je to velmi zajimave. Když jsem hledal nějakou hračku cca do 6 000,- tak každej psal, to radši něco za 10 postav a ve chvili kdy zacnu přemýšlet o tom, tak je to najednou 30? Tak nevim teda. Všechno co píšete, dava samozřejmě smysl, ale sakra. Z 6 na 10 a pak rovnou na 30? Trochu zvracene ne?
Do 10t se da postavi nadherne letajici copter uplne v klidu. Vzhledem k tomu ze tomu moc nerozumis ti nebudu doporucovat open source veci. Akorat se budes trapit.
Na tvem miste bych volil neco jako http://www.drona.cz/item/f450-naza-m-li ... ozek-77523 , k tomu nejakou palcovku za 2,5 a zbude ti tisicovka na baterku.
Sestavis to za par hodin, nastavis doporucene zisky a letis.
Na tvem miste bych volil neco jako http://www.drona.cz/item/f450-naza-m-li ... ozek-77523 , k tomu nejakou palcovku za 2,5 a zbude ti tisicovka na baterku.
Sestavis to za par hodin, nastavis doporucene zisky a letis.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16