Antenni system na FPV
Re: Antenni system na FPV
Ja asi skusim tento drot http://www.amazon.de/Berlan-Schwei%C3%9Fdraht-f%C3%BCr-MIG-Schwei%C3%9Fger%C3%A4t/dp/B003H7EONW/ref=sr_1_2?s=diy&ie=UTF8&qid=1424695884&sr=1-2&keywords=0%2C8+Schwei%C3%9Fdraht je to 0.8 zvarovaci drot pomedeny, na nemeckom fore si ho pochvalovali. Clower-leaf a skew-planar budem ohybat samozrejme ako prve, ja len hladam nejaku antenku ktora by bola lepsia.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Mě tam nějak nedává smysl ta změna délek. Silnější drát by měl být kratší než tenký, v tabulce je to naopak, něco je špatně.
OK2WY
Mám pocit, že silnější vodič posouvá rezonanční kmitočet vejš, tak proto je kratší, ale ruku za to nedám.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
ST píše:Na spektráku jsem jí zatím neměl, zatím jsem řešil výrobu a způsob připojení ke koaxu. Ale řeknu to asi takhle. Klasický třílístek a čtyřlístek jsou výrobně naprosto jednoduchoučké a funkční. ( clower-leaf a skew-planar ). Do tohodle jsem se pustil jen z hecu. Zatím.
PS jinak já použil 0,7mm drát pro CO2 svařování s tím, že jsem si ho postříbřil.
Na kraviny na to tě užije:-)
Dalibore, neskončila mám připravenou novou verzi, zítra to vezmu na firmu na měřák a pokud to bude dobré tak jede k tobě domů. 
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Stando naprosto na pohodu a žádný stres
Jsem si dělal srandu,...
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
jamesgsf píše:Mám pocit, že silnější vodič posouvá rezonanční kmitočet vejš, tak proto je kratší, ale ruku za to nedám.
Nikoliv, představ si to tak, že silnější drát má vlastně větší kapacitu (větší plocha povrchu..). Aby anténa rezonovala na stejné frekvenci, musí mít menší indukčnost - být kratší. Mrkni do závěrečné části tohoto článku: http://www.cbdx.cz/clanek372-anteny-anteny-13.htm , je to tam docela dobře popsaný..
OK2WY
Přesně tak, dá se to dnes snadno dokázat počítačovou simulací. Navíc snížení L a zvýšení C zvětší šířku pásma, protože obvod bude více tlumen vlastním vyzařovacím odporem.
Děkuji za upřesnění.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
Pri snoreni na osh park som narazil na zaujimavy projekt antenneho analyzatora: https://sites.google.com/site/k6bezproj ... a-analyser
Celkom zaujimave je to porovnanie vysledkov s profesionalny analyzatorom za 40K. Mam take nutkanie si to postavit.
Co na to ctene osadenstvo fora? Oplati sa to za 50?
Celkom zaujimave je to porovnanie vysledkov s profesionalny analyzatorom za 40K. Mam take nutkanie si to postavit.
Za 50 se to oplatí, jenom nevím jak se dostanete na 2.4GHz natož na 5.8GHz.
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
feri.ect píše:Pri snoreni na osh park som narazil na zaujimavy projekt antenneho analyzatora: https://sites.google.com/site/k6bezproj ... a-analyser
Jak se celkem jasně píše ve specifikaci, tak je to na krátké vlny do 30MHz. Jinými slovy užitečné zařízení, ale s FPV to nemá nic společného.
Co vím, tak docela dostupná varianta je HackRF, viz http://wimo.de/hackrf-sdr_e.html , to je celkem univerzální SDR fungující až do 6GHz. To se dá použít i jako reálný přijímač s DSP, alternativně s jiným SW i pro měření signálu atd.
Další možnost jsou zařízení ve stylu RF Exploreru http://wimo.de/rf-explorer-spectrum-ana ... tor_e.html .
Za 50USD sice nic z toho není, ale do 400EUR se to vejde, takže k 40 tisíc USD hoooooooooodně daleko a už to je v relaci, o které může přemýšlet i jednotlivec.
Dakujem, presne to som hladal, 379 E, to uz by jeziko asi neprotestoval 
Som pozeral tie videa na tej stranke, cize staci namontovat meranu antenku a pri zapnutom vysielaci mi ukaze ktora frekvencia ma najlepsi zisk.
Asi to bude lepsia cesta ako len skusat ktora antenka na ktorom kanale ma lepsi signal, resp. vacsi dosah.
Vec sa ma tak - kupit nejake "profi" anteny za 40~70 euro a dufat ze budu aj dobre alebo poohybat doma nejake za +-5 euro plus s tym RF Explorerom si premerat, pripadne poupravovat na zelany kanal, alebo zistit na ktory kanal som sa pri ohybani trafil.
Co by ste mi poradili?
Som pozeral tie videa na tej stranke, cize staci namontovat meranu antenku a pri zapnutom vysielaci mi ukaze ktora frekvencia ma najlepsi zisk.
Asi to bude lepsia cesta ako len skusat ktora antenka na ktorom kanale ma lepsi signal, resp. vacsi dosah.
Vec sa ma tak - kupit nejake "profi" anteny za 40~70 euro a dufat ze budu aj dobre alebo poohybat doma nejake za +-5 euro plus s tym RF Explorerom si premerat, pripadne poupravovat na zelany kanal, alebo zistit na ktory kanal som sa pri ohybani trafil.
Co by ste mi poradili?
Za 40-50EUR se už sežene anténa s parametry, kterým se věřit dá. Jinými slovy pokud někdo potřebuje osadit 1-2 modely, tak se mu nemůže anténní analyzátor vyplatit. Na druhé straně pokud by se někdo chtěl této činnosti věnovat více a třeba i tu a tam něco vyrobit sám, tak pak nákup regulérní téma k úvaze je. Cena není zase tak extrémní...
Ok pani mozete mi poradit, ako odmeram antenku na tom spektraku napr. RF Explorer. Z videi som pochopil, ze namontujem antenku na spektrak, nastavim samozrejme dane parammetre - cize 5.8G a spustim meranie, ono mi to graficky zobrazi merane pasmo, kde mozem vycitat na akej frekvencii ma dana antenka najvacsi zisk. Ale co ma byt zdojom signalu, ma to byt moj video vysielac, v mojom pripade FT951. Ak ano tak potom by som mal ale merat na kazdej vysielacej frekvencii, to bude potom styri krat osem merani 
Prosim nesmejte sa mi som len amater, ale zapaleny pre vec.
Prosim nesmejte sa mi som len amater, ale zapaleny pre vec.