Pájení měkké -vše okolo (pájky, páječky, tavidla atd..)

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pecold
Kontaktovat uživatele:

Re: Pájení -vše okolo(pájky,páječky,tavidla atd..)

#676 Příspěvek od pecold »

Tak co koupili jste si někdo tu lídlovku? Radek
Já nakonec ne, je pravda, že tak nutně ji hned nepotřebuji, zvažuju ten odkaz od Jyrryho. Ale kolegy z práce ji koupil, tak doufám, že mi ji půjčí k "nahlédnutí", dám vědět. P.
mclei
Kontaktovat uživatele:

#677 Příspěvek od mclei »

Já taky ne ....
mclei
Kontaktovat uživatele:

#678 Příspěvek od mclei »

Drondys

#679 Příspěvek od Drondys »

mclei píše:A co tahle? http://www.elektroeden.cz/pajeci-stanic ... +dp180109/ asi malej výkon co?

Z hlediska příkonu a regulace je to v podstatě totéž jako u té pájecí stanice z Lídlu. Příkon 48W a regulace příkonu bez zpětné vazby tedy bez čidla v pájecím peru. Někomu to může stačit podobně jako může stačit i ta z Lídlu.
dagx
Kontaktovat uživatele:

#680 Příspěvek od dagx »

Nevím jestli budete stát o můj názor.Jsem jen občasný páječ nějaké drobotě,konektorů na baterkách,regulátorech... O pájení toho oproti vám nevím nic.Např. "cíny" zatím nerozlišuju.Stačí mi že snad poznám studeňák :wink: Poslední roky pájím s pistolkou 30-130W z fotky.Zatím stačila a lídlovku jsem koupil ze zvědavosti protože sleduju že nikde není a u nás byl plný regál.

Takže když srovnám s tou pistolkou v pájení xt60 a awg12,lídlovka to prohřeje dřív ale musí být roztopená naplno a použít placatý hrot.Snad s hroty co dával odkaz drondys by šlo dosáhnout lepších výsledků.
10-12awg je asi max co používám.Mě bude určitě nějakou dobu stačit.
Přílohy
Foto2964.jpg
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#681 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem se málem vzteknul při pájení ERS50-kou. Běží u mě každej den tak 4 hodiny a občas ji nechám i přes noc. :oops: V poslední době se s ní dělalo čím dal hůř, musel jsem ji dávat na doraz. Dnes už skoro neroztavila trubičkáč 60/40. Protože mám na škatuli konektor a můžu přehazovat celý pájecí pero, tak jsem zkusil jiný s masivním hrotem. Jel jak víno, tedy regulace ok a už jsem začal mít strach že bude něco s tělískem. Odporově za studena i za tepla měly stejnej odpor. Dokonce i teplota pera bez hrotu byla u obou tělísek stejná :roll: Tak jsem si pěkně zanadával, co to zase na mě ERS50ka zkouší.
Pak jsem to našel... Používám ERS50 někdy od roku 1985 a tohle jsem ještě neviděl. Pájecí hrot byl dutej!! 8O Prostě nějakou neviditelnou dírkou se vnitřek hrotu pájkou rozpustil a zůstala jen galvanizovaná skořápka hrotu. :o
Jirka
edit: A propo, jaká je současná situace s hrotama? Už jsem leta žádnej nekupoval. Potřebuju jich pár koupit a kámoš mě strašil, že se prodává strašnej brak. Co je zrovna použitelnýho? Nejradši mám ten přímej kužel z maximálního průměru do špičky bez šroubování.
Jirka
arda1
Kontaktovat uživatele:

#682 Příspěvek od arda1 »

To se stane i u kvalitnějších hrotů - někde mám fotku kde je to u Wellera podobný - koukni se na http://sagat.vyrobce.cz/doku.php?id=hro ... a2f008d3a2 - ty slovenský jsou lisovaný ale raději mu napiš co má zrovna skladem -Radek
ICQ 638556901
Torm

#683 Příspěvek od Torm »

Je to tak, dělají to i hroty, které rozhodně nejsou z třetí čínské řady :) Beru to tak, že hrot je spotřební materiál a občas prostě jde do koše a vyndá se ze šuplete nový. Na ebay se dají najít poměrně cenově výhodné vícepaky, doporučuju pohledat.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
JardaRůžička

#684 Příspěvek od JardaRůžička »

Ty hroty mají poměrně silnou povrchovou vrstvu nanesenou galvanicky. Účelem je chránit vnitřek (měď) před rozpuštěním v cínu - v tekutém cínu se měď totiž dost ochotně rozpouští. Nic ale netrvá v světě věčně a jakmile se někde v povrchové vrstvě objeví skulinka, meď se tudy vyplaví, tak vznikne ten "dutý hrot". Mnoho majitelů tomu jevu pilně napomáhá razantním čištěním hrotu, smirkový papír nevyjímaje - to je úplná vražda hrotu...
arda1
Kontaktovat uživatele:

#685 Příspěvek od arda1 »

TO Celeron - tak máš teda ty z JBC? Radek
ICQ 638556901
Drondys

#686 Příspěvek od Drondys »

Celeron píše:A propo, jaká je současná situace s hrotama?

Já mám tu lídlovku a používám k ní šoubovací hroty ERS50 pro jemnější práci viz tento odkaz a pro hrubší práci viz tento odkaz. Mě to stačí, ale je tam i několik dalších hrotů ERS50, jak šroubovacích třeba viz tento odkaz, viz tento odkaz nebo viz tento odkaz tak i bez šoubování třeba viz tento odkaz, viz tento odkaz nebo viz tento odkaz. Do lídlovky se dají použít jen ty šroubovací.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#687 Příspěvek od Celeron »

arda1 píše:TO Celeron - tak máš teda ty z JBC? Radek

Mám, slabej a silnej ale taky to není na věky a na SMD. A ERS50 mám dvě, jednu doma, druhou v kolbence. A u každý pero s tlustým a slabým. :) Proto budu muset ještě něco poshánět.
Jirka
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#688 Příspěvek od Celeron »

Drondys píše:Já mám tu lídlovku a používám k ní šoubovací hroty ERS50 pro jemnější práci viz tento odkaz a pro hrubší práci viz tento odkaz. Mě to stačí, ale je tam i několik dalších hrotů ERS50, jak šroubovacích třeba viz tento odkaz, viz tento odkaz nebo viz tento odkaz tak i bez šoubování třeba viz tento odkaz, viz tento odkaz nebo viz tento odkaz. Do lídlovky se dají použít jen ty šroubovací.

Hmm, musím se tam stavit. Ale Slovenský jsem tam zatím nikdy nechytl. Šroubovací nemám rád, připadá mě, že mají horší přestup tepla z trubky pouzdra přes závit na hrot. Pak to drbu na vyšší teplotu tělíska a výsledek je, že se začalo loupat pokovení z trubky.
Jirka
ivosh

#689 Příspěvek od ivosh »

Ahoj. Moc se omlouvám, že vám sviním fórum, ale nevím, kam s tím - kdyžtak mě vykažte. Nebyl by tu prosím někdo z Brna, kdo by mi napájel konektory na 2 LiPol baterky? Je to tam natěsno a je potřeba to provést čistě, jinak se to do konektoru nevejde. Ač je to jednoduchá operace, nemám na to vybavení a asi ani schopnosti - včera jsem tím ztratil 2 hodiny a nedal jsem to. Čas rád zaplatím. Díky moc a nenadávejte mi, prosím :)
JosefSvejk

#690 Příspěvek od JosefSvejk »

Proč by ti za to měl někdo nadávat? Možná bys to ale mohl ještě zkusit v inzerci jako poptávku.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“