Pájení měkké -vše okolo (pájky, páječky, tavidla atd..)
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pájení -vše okolo(pájky,páječky,tavidla atd..)
Lidi, co nejlíp použit za tavidlo na pájení SC a AA článků? Před časem jsem koupil toto:http://www.ges.cz/cz/pajeci-kapalina-pk-ntr-30-GES07700028.html ale moc to není "neutrální"
Pokud se dokonale neomyje, tak žere a žere a ještě dělá svod. Řekl bych, že obyčejná klempířská kyselina se zinkem je nemlich to samý. Co je na tom neutrálního, nevím.
Jirka
Jirka
Jirko - tohle je žrout - tak na "okapy" jak já říkám. Proč je tam neutrální to nevím
Pokud máš cín s tavidlem třeba MTL 408/468( nebo Crystal 505 a pod) tavidlo přidávat nemusíš - stačí pájecí plochy očistit třeba brusným rounem - pak to líznu hajzlpapírem namočeným v IPA a jde to samo. Radek
EDIT - budu se opakovat ale jediný na elektroniku (účinný a zaručeně bezoplach) je tohle http://www.ges.cz/cz/tavidlo-mtl-468-GES07713099.html - ale je to marný ...
EDIT - budu se opakovat ale jediný na elektroniku (účinný a zaručeně bezoplach) je tohle http://www.ges.cz/cz/tavidlo-mtl-468-GES07713099.html - ale je to marný ...
ICQ 638556901
Zrovna včera jsem pájel LiFe 18650, omylem jsem popadnul "kovohutě Příbram" MTL401 a divím se že to moc nejde.
Pak jsem nasadil Crystal 505 a nádhera převeliká i bez ošmrdlání a odmašťování. Můžu taky jen doporučit.
Pak jsem nasadil Crystal 505 a nádhera převeliká i bez ošmrdlání a odmašťování. Můžu taky jen doporučit.
jyrry.webnode.cz
-
JardaRůžička
Často se snažím upřednostňovat tuzemské produkty, ale v případě pájek od Kovohutí Příbram to není na místě. 
arda1> Díky za tip 
JardaRůžička píše:Často se snažím upřednostňovat tuzemské produkty, ale v případě pájek od Kovohutí Příbram to není na místě.
Proč? Radek
ICQ 638556901
-
JardaRůžička
Protože elektroniku (především, ale ne jen) pájím celý život (je mi 60) a v oboru trubičkových pájek jsem vyzkoušel kde co. S těmi příbramskými samozřejmě pájet lze, ale kdybych trval na tom, že jiné nechci, byly bych sám proti sobě.
TO Jyrry -ale nemůžeš srovnávat MTL 401 a Crystal 505 - ty tavidla jsou vůči sobě o třídu jinde (nikoli kvalitou) ale účinností a tedy i normou - Radek
ICQ 638556901
jyrry píše:... omylem jsem popadnul "kovohutě Příbram" MTL401 ....
to snad není srovnávání...
jyrry.webnode.cz
Kdybys popadl s MTL 408 tak to půjde stejně dobře jako s tím Crystalem - to jsem chtěl jen říct -Radek
ICQ 638556901
Nepopadnu, prostě nemám.
MTL 401 mám na silové konektory a jinou klempířinu, 505 na ostatní.
MTL 401 mám na silové konektory a jinou klempířinu, 505 na ostatní.
jyrry.webnode.cz
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Hergot, vy z toho děláte vědu! Celej život pájím NĚJAKEJMA trubičkovejma pájkama a nikdá jsem moc neřešil, krom poměru Pb/Sn, co to zrovna mám. Nevím, jestli jsem měl kliku, že jsem vždy šáhnul po dobrý... Začínal jsem bakelitovým trafovajíčkem a na trubičce za 2 kačky namotaný na papírovým motýlku a kalafůně, pak asi 10 let mikropájky ERZA a od 1984 ERS50. A u tý už asi zůstanu... Kilovou špulku trubičky většinou někde občas nějakou dostanu, a jedinný, co mě zajímá je, jak a kolik to smrdí.
Jirka
edit: Tužky Saft jsem dnes zapájel, stačila ta šmirgl cupanina na vyšůrování kontaktů, ERS50 s pořádným polenem a trubička, co s ní pájim všecko.
Ale jedna věc by mě stejně zajímala. Dají se někde koupit takový ty plechový "čínky" na spojování článků? Měl jsem 3 ks z odešlý baterky a dělalo se s nima úplně suprově. Jo, mají takový prolisy s otvory na lepší pájení na čepičky a dýnka.
Jirka
edit: Tužky Saft jsem dnes zapájel, stačila ta šmirgl cupanina na vyšůrování kontaktů, ERS50 s pořádným polenem a trubička, co s ní pájim všecko.
Ale jedna věc by mě stejně zajímala. Dají se někde koupit takový ty plechový "čínky" na spojování článků? Měl jsem 3 ks z odešlý baterky a dělalo se s nima úplně suprově. Jo, mají takový prolisy s otvory na lepší pájení na čepičky a dýnka.
Jirko vždyť to byl tvůj dotaz - pokud bys měl trubičku s hodně aktivním bezoplachem tak nepotřebuješ žádný další tavidlo - o to tady jde -Radek
EDIT - jinak ty MTL krásně voní pryskyřicí -crystal smrdí jak bolavá noha ale pájí perfektně

EDIT - jinak ty MTL krásně voní pryskyřicí -crystal smrdí jak bolavá noha ale pájí perfektně
ICQ 638556901
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
????? Tak teď nevím, na co odpovídáš...
j
j