reprap 3D tiskarna v modelarske praxi

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Amper

Re: reprap 3D tiskarna v modelarske praxi

#421 Příspěvek od Amper »

Jaky konkretne to lepidlo pouzivas ? Ze bych tomu dal sanci :-)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#422 Příspěvek od RCStudio »

Easy stick to je tusim UHU
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Amper

#423 Příspěvek od Amper »

Par mejch GCodes :

Start (zajisteni ze nehitne drzaky skla behem presunu na pozici)

G28 ; home all axes
G1 Z15 F5000 ; lift nozzle
G1 X30 Y30 ; move away from boundaries

End (zajisteni ze se zvedne hlava nad tisk nez neco bude delat, vypnou se topeni, odsune se deska do zadu (od dveri kvuli stabilnejsimu snizovani teploty) a vypnou motory

G91 ;relative
G1 Z10 ; lift nozzle
G90 ;back to absolute
M104 S0 ; turn off temperature
M140 S0 ; make sure the bed is turned off.
G28 X0 Y0; home X axis
M84 ; disable motors

ohledne snizovani teploty by to znamenalo pouzit neco takoveho :

M140 S80;
G4 S20; //pockej 20 sekund
M140 S60;
M140 S40;
M140 S0;
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
dt

#424 Příspěvek od dt »

Amper píše:Jaky konkretne to lepidlo pouzivas ? Ze bych tomu dal sanci :-)

Tesa Easy Stick zadej do googlu a máš.
Jsou hranaté - trojúhelníkové. Zelený vršek. Rozpustné ve vodě.

Díky tvaru se perfektně nanáší. Vezmu sklo, umyju (stačí mýdlem ve vlažné vodě, žádné drsné odmašťovadla), usuším, dám jednu vrstvu jedním směrem, druhou vrstvu do kříže, šup na heatbed a hned tisknu.
Po tisku počkám, jakmile heatbed ochladne zhruba na 50 stupňů, udělá to "lup" a předmět odskočí sám. Spodek je čistý, hladký, mírně matný. Lepidlo zůstane na skle. Nanesenou vrstvu můžeš použít opakovaně, mě to vydrží i týden. Pak hodím pod vlažnou vodu a houbičkou na nádobí bez námahy smyju a zpět k bodu 1.
Žádný aceton, žádný smrad, žádný bordel. Při tisku drží jako skála. Fakt to neurveš, dřív zlomíš to sklo.

Bacha při tisku PLA - to neodskočí samo a jde to z toho fakt blbě dolů. Ale ABS je s tím úplně radost tisknout.

Že je vrstva lepidla už stará a musí se obnovit, to se pozná hned v začátku tisku prvni vrstvy. Uděláš pár pokusů a uvidíš sám. Každopádně jakmile to na začátku chytne, tak už se není čeho bát.

Koupil jsem celý karton, balené jsou po 12. :wink: Dvě mi hned zabavila dcera (furt něco lepí z papíru) a automaticky mě zbavuje nepoužitelných zbytků.
Naposledy upravil(a) dt dne stř 25.02.2015 18:34, celkem upraveno 1 x.
dt

#425 Příspěvek od dt »

Amper píše:G4 S20; //pockej 20 sekund

G4!!!!
Bože můj jak jsem mohl být tak slepý, vždyť je to hned na začátku seznamu G-kódů. 8O
Každopádně dík, to mi ušetří práci.
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#426 Příspěvek od Arcicorsa »

Tak já nelenil a spíchl jsem ty duralové řemeničky :wink: . Jinak nedělám to protože bych se bál o životnost plastových ale jde o to že ty plastové solidně hází, řemen se napíná a povoluje což nemá pozitivní přínos na přesnost tisku (někde se to řešilo na reprap fóru).. Co se týče lepidla tak používám tyčinku Kores. Drží to jak pra.. a nedá se to pomalu sundat, musím to vždy nechat vychladnout a počkat dokud to neodskočí samo.
Přílohy
IMG_5321.JPG
IMG_5319.JPG
IMG_5316.JPG
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#427 Příspěvek od RCStudio »

Delal jsi to podle mych rozmeru nebo jaem se nekde spletl?
Jan Janekx Urbanek
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#428 Příspěvek od Arcicorsa »

Máš to naprosto přesně :wink: . Já nakonec stáhl .stl soubor řemeničky Rebela a v SolidWorksu si to oměřil.

Pro ostatní:

průměr v drážce pro řemen: 13mm
šíře drážky pro řemen: 6mm
celková šíře: 12mm
celkový průměr řemeničky: 16mm
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#429 Příspěvek od RCStudio »

A lozisko je 10 vn prumer, 3 tl. A 3 vnitrni ze?
Jan Janekx Urbanek
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#430 Příspěvek od Arcicorsa »

Ložisko do kladky je 623 2Z, rozměry:

šířka: 4mm
vnější průměr: 10mm
vnitřní průměr: 3mm
Naposledy upravil(a) Arcicorsa dne pát 27.02.2015 20:29, celkem upraveno 1 x.
tomashr

#431 Příspěvek od tomashr »

janekx píše:Prikladam fotky aby jste vedeli o cem mluvim
Na te druhe to neni moc videt ale je tam taky trhlinka skoro uprostred

Já se vrátím k této věci - to tvoje praskání mi skutečně nepřijde normální a možná je to na reklamaci. Mám Rebela také z JRC a s podobným problémem jsem se nesetkal ani vzdáleně. Tohle by se mi také nelíbilo a na kritiku to je.

Naopak si myslím, že se moc hrotí ta diskuse kolem konstrukce (plastové řemenice či třeba ty držáky tyčí nahoře). V praxi tohle problém nedělá žádný, zrovna tak absolutně nevadí, že extruder je na třech ložiscích a ne na čtyřech.

Obecně vzato - ono jde výrazně vylepšit skoro cokoli, jenže se nutně postupně posuneme od "Reprap" filozofie ke klasické strojařině. Proč ne, ale otázka je, kde by pak skončila cena (zejména při komerční výrobě, když má někdo možnost si to či ono udělat sám, tak ho to tolik trápit nemusí). Je to asi o hledání nějakého balancu mezi díly tištěnými a "klasickými", přijde mi, že Rebel II tohle má dobře, ale co jsem zaregistroval, tak u vyvíjeného Rebela III se s tím autor docela pere a možná se v pár bodech dostal už za hranici, kde tištěné díly obstojí.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#432 Příspěvek od Celeron »

[quote="Arcicorsa"]Máš to naprosto přesně :wink: . Já nakonec stáhl .stl soubor řemeničky Rebela a v SolidWorksu si to oměřil.
/quote]
Kterej Solid umí import .STL ? Bylo mě tvrdíno, že umí jen export. Nebo je k tomu potřeba dokoupit nějakej importovej přífušek?
Jirka
tomashr

#433 Příspěvek od tomashr »

Amper píše:Jaky konkretne to lepidlo pouzivas ? Ze bych tomu dal sanci :-)

Moje pocity z použití tyčinkového lepidla jsou trochu smíšené. Tisk na tom obvykle drží, to ano. Sundává se to naopak dost blbě, ale obvykle seto dá. Jenže se trochu opomíjí druhá stránka věci a tou je kvalita povrchu té strany na skle (s jejíž hladkostí se u mnoha návrhů počítá). U laku na vlasy je slušná. Při ABS Juice jsem se dostal i na vyloženě "zrcadlový lesk", ono se to rozpuštěné ABS "přitaví" do tisku a odloupne se od skla, povrch fakt zajímavý. U lepidla je toto už slabší. V řadě motivů to nevadí, pak proč ne, ale mít to jako jedinou alternativu podle mě není nejlepší nápad...
tomashr

#434 Příspěvek od tomashr »

CyCo píše:Ja mam tedy radeji PLA.Z ABS mi to vzdycky nekde praskne.

Neumím si moc představit, že bych tiskl jen na ABS nebo PLA, ty materiály se liší a každý má něco do sebe.
ABS je pružnější a houževnatější, navíc o něco lehčí v měrné hmotnosti (tím i levnější, prodává se ne kila, ne na metry).
Ale má i vady - zmíněné praskání, tisk se protáhne o čas k zahřátí bedu (a pak k jeho chladnutí), povrch je takový matnější, což někdy vadí, atd.

PLA je v podstatě opak - křehčí, ale pěkně lesklé. Vzhled někdy na závadu, vypadá to "víc plastově", ale někdy naopak takto preferován. Tisknout lze z menšími prodlevami - zahřátí podložky stačí na 50-60st, což je hned, sundat lze také dříve atd.

Mě se celkem daří tisky z obou materiálů a jsem rád, vybírám si podle konkrétní potřeby...
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#435 Příspěvek od CyCo »

Jasně taky mám ABS i PLA.A čím budu tisknout vybírám podle tvaru a účelu použití modelu co se má tisknout.Výhody každého materiálu už byly vyřčeny mnohokrát.Jen jsem tím chtěl říci ,že PLA mi je sympatičtější ;-)
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“