Výroba silikonového těsnění

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
srabsrab

Výroba silikonového těsnění

#1 Příspěvek od srabsrab »

Zdravím,

mám tu takový projektík - podvodní pouzdro na foťák. Řeším jak utěsnit zadní odnímatelné plexisklo silikonem. Předchozí uni silikon v kartuši kdovíjaké kvality (už došel) na PVC obalu se ani na plexi nechytl natož na PVC (byl by tedy ideální kandidát, ale už nemám ani obal). Vím že ani těch několik silikonů co jsem použil v koupelně a v kuchyni vůbec nelepilo ani po dokonalém odmaštění ...

Nyní co mám nový, nejlevnější co byl v krámě (Ceresit CS 8), bohužel všechno slepí ( je mi jasné že tu koupelnu ani kuchyň by to nelepilo :D ) . Nedá se ani po týdnu oddělit od skla, plastové folie .... a to ani když to předtím natřu olejem či sádlem :o ... potřeboval bych prostě udělat plochu silikonu cca 2-3mm silnou a rovnou, abych mezi hlinikem a plexisklem šrouby dosáhnul dokonalé těsnosti do nějaké rozumné hloubky + to šlo kdykoliv samozrějmě oddělit a fotoaparát vytáhnout ... a samo levně takže za použití zbytku té CS 8 ...

Vím že se silikonové ploché v deskách těsnění dá koupit, ale cena je naprosto mimo ....

Nevíte čím plochy natřít, aby byl silikon na 100% rovina a přitom oddělitelný? Nerad bych se pokoušel o výrobu ledových desek a lisoval to z nich :wink:
BOBIKA
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba silikonového těsnění

#2 Příspěvek od BOBIKA »

ahoj co těsnění na okroužek,to by nešlo?
no holt se učím,DX8,FASCINATION,Radian,
srabsrab

#3 Příspěvek od srabsrab »

BOBIKA píše:ahoj co těsnění na okroužek,to by nešlo?

Je to obdelnikove a tak nejak temer dokoncene .. tedy hlinikova cast jiz nejde upravovat (jiz nemam pristup k hlinik svarecce) ... jeden krouzek by byl malo .. toho bych se bal ... to plexi neni tak tluste abych to mohl stahnout brutalni silou (tu takovou sikovnou tlustou tabulku bohuzel nesezenu) .. proto sazim na velkou stycnou plochu ...
arda1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od arda1 »

Že by to neodseparoval ani silikonový olej? Radek
ICQ 638556901
jova
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jova »

U toho kroužku je výhoda, že se díky kulatému tvaru snáze zmáčkne kde je třeba. Když to bude ve velké ploše, tak bude třeba mnohem větší přítlak, aby se utěsknily všechny netěsnosti. :(
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
BOBIKA
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od BOBIKA »

no holt se učím,DX8,FASCINATION,Radian,
dagx
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od dagx »

Housenka sanitárního silikonu mi šla sloupnout z těchto obalů
http://www.eshop-obalove-materialy.cz/e ... Container1
Myslím i z potravinářské folie.Takže možná např:sklo-folie-silikon-folie-sklo a máš těsnění.Jen se mi nepovedlo vymáčknout housenku přesně požadovaného tvaru :) .Snad udělat ji silnější aby se rozmáčkla a pak vystřihnout,vyříznout tvar.S množstvím silikonu a nemožnosti přístupu vzduchu se ale rapidně prodlužuje doba vytvrzení.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ufon13 »

arda1 píše:Že by to neodseparoval ani silikonový olej? Radek

no to na 100% né....jak chceš složku která je v silikonu jakozáklad použít pro separaci fakt nechápu......
silikon na 100% odseparuje jen saponát .
Takže :
původní součásti ,které mají být oddělitelné je třeba naseparovat co možná nejméně zředěným saponátem na mytí( jestli rukou , vlasů , či nádobí je jedno , základ je naprosto stejný, liší se jen v barvě a vůni případně přidaných složkách pro lepší prodatelnost) , saponát je dobré na separované plochy stříkat a nechat zaschnout jinak bude silikon rychleji vulkanizovat( čím více vody tím rychlejší silikon).
POZOR : nutno mít opravdu souvislou vrstvu saponátu po vyschnutí, tak se zajistí i separace silikonu proti druhé vrstvě silikonu.
RadovanH
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od RadovanH »

A co to naseparovat tímhle: http://www.udos.cz/61-odlevaci-silikony/52-separatory-a-primery/lukopren-separator
Na dělenou formu z lukoprenu kterej je taky na bázi silikonu to fungovalo.
dagx
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od dagx »

Tak beru zpět.Vzpoměl jsem si že jsem tu housenku jen lehce položil.Po přimáčknutí už asi odlepit nepůjde.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
arda1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od arda1 »

To Ufon 13 - máš to odzkoušený? Byl to jen nápad ale to tvoje 100% - hmmm - Radek
EDIT - vím že Zdeněk psal kdysi na MH že se mu na silikonový papír dokonale přilepil - ovšem silikon olej je přece jen na trošku jiný bázi než ty tmely ...
ICQ 638556901
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ufon13 »

mám živím se tím už od roku94 profi.....
silikonový tmel nebo odlévací silikon vždy má jako tekutou složku silikonový olej.... tudíž olej se dá dost dobře použít spíše jako adhesol.
i ten origo separátor od lukoxxxxxx je průmyslovej saponát jen dost zředěnej, proto nefunguje jak má ....občas , zředěnej je tak , že když voda odeschne objeví se mikroplochy kde není naseparováno.
osobně používám ,,jar,, a bez ředění nanesený velkoprůměrovou tryskou pistole nebo válečkem či ponořením.
Na opravdu spolehlivé oddělení dvou vrstev silikonové formy ( a když spěchám , což je obvyklé ) separuji vrstvy tenkou vrstvou nitroemailu.......
arda1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od arda1 »

Vidíš informace že silikon tmely mají jako základ silikonový olej je pro mě překvapivá - doslova - Radek
ICQ 638556901
arda1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od arda1 »

Jinak jsem se dočetl že ten origoš separátor od Lukoprenu by měl být na bázi parafínu - aspoň to píšou v tech. listu . Ten druhý mísitelný s vodou čert ví co v tom je - Radek
ICQ 638556901
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ufon13 »

parafinový separátor prodávají ale separují se s ním silikonové formy či jiné formy, je to spíše na laminaci a podobně, dávám ho pokud chci navýšit vítěžnost lukoprenových forem z 10-15 odlitků polyuretanem na 20-30 odlití.
jinak když si pořídíš lukopren ve dvousložkové verzi ( např 1522 nebo 8100 či podobné, můžeš je oba ředit silikonovým olejem až do objemu 5%(10%) bez změny výdrže, ale se změnou pružnosti a zatékavosti.
klasický separátor pro silikony je opravdu vždy na bázi saponátu, NÉÉÉÉ oleje.
ono když to vezmu z gruntu..... když mi někdy o víkendu dojde olej silikonový a potřebuju naředit například takovej tekasil, nebo axonovský silikon ESSIL 110 ...klidně vezmu olej co mám na dolití do auta..... a forma bude fungovat, jen procento se nesmí přešvyhnout .....jinak bude místo formy silikon typu ,,monster jelly,, co drží na omítce a leze po oknech pokud ho tam někdo plácne.......
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“