multikoptery, přivýdělek a legislativa

Všechno ostatní co nějakou souvislost s coptérami, ale nevejde se do jiného coptér tématu
Odpovědět
Zpráva
Autor
hadrák

Re: multikoptery, přivýdělek a legislativa

#226 Příspěvek od hadrák »

graup15 píše:
To jsem nevěděl,že jde reklamovat výrobek co dělá vše správně,jen nevyhovuje debilnímu dodatku X.

Otázka je co se myslí pod pojmem dělá vše správně?
Prvotní smysl RTH,podle mne,je nepřijít o miláčka(co jsem mu věnoval nějakou tu hodinu v dílně),popř. vyšperkovaného Phantoma za bratru 50 litrů nebo přímo Inspire za osmdesát.Někteří místní diskutéři RTH používají na zjištění směru letu(kde je předek?) na hranici možného očního kontaktu a pozdější převzetí pod kontrolu.Ale háček je v tom,když to zafunguje "správně" a to nemusím být jouda,co zaletí za stožár vysílače nebo ve vzdálenosti 4km ve výšce 20m za třicet metrů vysoký ostrov.Stačí,když mi vypadne vysílačka z rukou a vysypou se baterky/zlomí anténa,nebo mi zabyde špatně(v práci mám pro tento případ VZ nebo KBS)a před tím si poletuji v GPS ATTI,potom o požadovaném převzetí nemůže být řeč.Co asi způsobí 2-5kilový bezpilotní letoun,když nabuří do drahého anténního systému,nebo se proletí obývákem ve 4.patře.A to nevzpomínám,když si dron/koptéra poplete,kde je domů.
Pro obchodníky to je asi oříšek,aby se srovnala mentalita asiatů se(selským-mým)rozumem evropanů.
P.S.:osobně RTH používám jen,když se chci vyjímečně pochlubit co umí koptéra(sama),ale spíš mi to nevoní,když domyslím,co by to dokázalo natropit bez možnosti do tohoto stavu zasáhnout(závada Tx).Moje logika:lítám si,kde to považuji za vhodné/relativně bezpečné,porucha na TX=autom. přistání/bum a platím.To by tam ale nesměla být ta pohodlná funkce létajících stativů(=potenciálně letecká práce...Hezký) GPS ATTI.
DJI Ph1->do 450 H.A.L;FPV,h.made ekobrýle-5"monitor,GB Tarot T-2D
ivanivanivan

#227 Příspěvek od ivanivanivan »

Inspire 1 má natvrdo naprogramován akční rádius 500m v horizontální rovině a výšku lze nastavit na 300m . Dodatek X v bodě 8 zakazuje provádět let ve vyjmenovaných ochranných pásmech. Když se budu tímto předpisem řídit, tak v režimu RTH nemůže Inspire potkat ani věžák, ani vysílač ani letadlo s posádkou nic jiného co by mohl trefit, protože se to v jeho letovém prostoru zkrátka nemůže vyskytnout.
Sebelepší předpis však nemůže eliminovat následky nedisciplinovanosti pilota. Kvůli tomu pak budou legislativní aktivisté vymýšlet další omezení a budeme si za to moci sami.
Považuji rozumně nastavený FS v režimu RTH za lepší než když stroj přistane nenávratně někde v lese nebo hůře v rybníce, nad kterými se létat může.
gardenroute

#228 Příspěvek od gardenroute »

Je celkem zajímavé, ze si nyní UCL vykládá vlastní předchozí pojem automatického letu jen pro jeho horizontální část, a ne tu vertikální, to je posun :)

RTH a "...Někteří místní diskutéři..." - osobně neznám nikoho z místních diskutujících (a takový příspěvek za poslední 2 roky si nepamatuji a nenašel), který by funkci RTH používal pro nějaké "komfortní přitažení" koptéry na hranici viditelnosti, to si tady někdo RTH plete s funkci IOC-HL, která právě umožní velmi pohodlně koptéru s NAZA "přitáhnout" k sobě (na zapsaný HomePoint), a přitom ji mít ale stále pod kontrolou a plným řízením.
A koptéra si rozhodne HomePoint nepoplete, protože pokud ho nemá správně uložen, tak FailSafe potom RTH neudělá.
A co má společného letová funkce GPS ATTi s nouzovou funkcí RTH ? To jsou jistě velmi pozoruhodné a přínosné zkušenosti... 8O ??

Jinak jsem na tu reklamaci I1ky kvůli uvedenému důvodu dost zvědavý, myslím, že DJI v této věci firmware rychle upraví do podoby, jakou známe z Wookonga, NAZY či A2ky... Tzn. po FS i vedle RTH okamžité přistání. U nás Inspire míří nejvíce do profi sféry (teď 90kKč !), toto by byla celkem velká překážka pro jeho nasazení. I když je beznadějně vyprodaný s dlouhými čekacími lhůtami.

@ivanivanivan - to tam máš ten poslední FW s tím 500m omezením ? S již nefunkčními "vypínači" GeoFence funkce ? Vím, že to dříve šlo bez omezení, viz mraky videí s Inspire na trubce...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
ivanivanivan

#229 Příspěvek od ivanivanivan »

v I1 je verze od výrobce. Na obrazovce tabletu v režimu mapy je zobrazen zelený kruh o poloměru 500 kolem místa vzletu. Když tam doletím, tak se horizontální let zastaví ( hláška zvuková i optická o dosažení max. povolené vzdálenosti)a dál to neletí. Vypnout to zkrátka nejde. Od minulého týdne systém nabízí ke stažení novou aktualizaci SW. Před stažením chci nejprve vědět co upgrade nabízí.
jio

#230 Příspěvek od jio »

gardenroute píše:RTH a "...Někteří místní diskutéři..." - osobně neznám nikoho z místních diskutujících (a takový příspěvek za poslední 2 roky si nepamatuji a nenašel), který by funkci RTH používal pro nějaké "komfortní přitažení" koptéry na hranici viditelnosti ...

Nevím, jak to funguje u tvého Ptaaka, ale když mám u F450 Naza V2 RTH na přepínači a jednou ho cvaknu, tak už to nejde vrácením přepínače do výchozí polohy přerušit a vždy to končí přistáním. Takže přitažení na hranici viditelnosti by se hodilo, ale u mě to tak nefunguje. Je ale možné, že to mám blbě nastavené, to nevylučuji. V asistentovi ale přepnutí přepínače zpět vráti předchozí použitý režim.
hadrák

#231 Příspěvek od hadrák »

U mého občas bezpilotního drona to funguje takhle:pro prokazatelnost předváděčky nepřepínám,ale vypínám Tx,ve dvacáté sekundě videa zapínám,po naběhnutí, těsně nad zemí vypínám GPS ATTI a jdu na ATTI a klidně to zvednu.
A co má společného GPS ATTI s RTH?Tož já si doposavad myslel,že RTH,nebo jak se to zove(pro mne návrat domů)není možný bez GPS,když bych lítal v ATTI nabo manuálu tak snad GPS je mimo!Podle manuálu v Atti funguje jen základní Fail-Safe.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Iqe04sHxLLI[/youtube]
P.S. a co takhle přidat podpis,ať víme s čím lítáte(kdysi se to tu pranýřovalo).
DJI Ph1->do 450 H.A.L;FPV,h.made ekobrýle-5"monitor,GB Tarot T-2D
DJIvison

#232 Příspěvek od DJIvison »

hadrák píše:U mého občas bezpilotního drona to funguje takhle:pro prokazatelnost předváděčky nepřepínám,ale vypínám Tx,ve dvacáté sekundě videa zapínám,po naběhnutí, těsně nad zemí vypínám GPS ATTI a jdu na ATTI a klidně to zvednu.
A co má společného GPS ATTI s RTH?Tož já si doposavad myslel,že RTH,nebo jak se to zove(pro mne návrat domů)není možný bez GPS,když bych lítal v ATTI nabo manuálu tak snad GPS je mimo!Podle manuálu v Atti funguje jen základní Fail-Safe.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Iqe04sHxLLI[/youtube]
P.S. a co takhle přidat podpis,ať víme s čím lítáte(kdysi se to tu pranýřovalo).

Vy máte "bezpilotního drona" ? Kde je prodávají ?
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
Drondys

#233 Příspěvek od Drondys »

hadrák píše:Podle manuálu v Atti funguje jen základní Fail-Safe.

To ovšem neplatí pro DJI Inspire, který má v současném firmware fail-safe natvrdo bez možnosti změny nastaveno na RTH s využitím GPS bez ohledu na to v jakém režimu se létá.

Návod k DJI inspire píše:Failsafe RTH is activated automatically if remote controller signal (including video relay signal) is lost for more than 3 seconds provided that Home Point has been successfully recorded and compass is working normally. Return home process may be interrupted and the operator can regain control over the aircraft if a remote controller signal is resumed.
jio

#234 Příspěvek od jio »

hadrák píše:P.S. a co takhle přidat podpis,ať víme s čím lítáte(kdysi se to tu pranýřovalo).

Podpis má maximum 100 znaků a tak by se to tam všechno nevlezlo. :-)
Pokud tě přece jen zajímá víc, tak se stačí podívat do Profilu. I když na druhou stranu, když to nemá vyplněno moderátor, tak to až tak pranýře hodné nebude. :wink:
graup15

#235 Příspěvek od graup15 »

jio píše:Nevím, jak to funguje u tvého Ptaaka, ale když mám u F450 Naza V2 RTH na přepínači a jednou ho cvaknu, tak už to nejde vrácením přepínače do výchozí polohy přerušit a vždy to končí přistáním. Takže přitažení na hranici viditelnosti by se hodilo, ale u mě to tak nefunguje. Je ale možné, že to mám blbě nastavené, to nevylučuji. V asistentovi ale přepnutí přepínače zpět vráti předchozí použitý režim.

Máš to dobře..jen pro zrušení FailSafe režimu..musíš deaktivovat Failsafe(nebo zapnout rádio..) a pak přepnout z GPS na Atii a zpět. (Mělo by stačit jen GPs na Atti). Tím přepnutím režimů dáš Naze na vědomí,že přebíráš kontrolu ty.

Já RTH nepoužívám vůbec, ale zajímalo mne,jestli přehraná M-Lite dělá vše co má. Tzn včetně správného RTH.
Tak jsem si naprogramoval na přepínač FS podmíněný ještě logickým součtem s dalším vypínačem (abych si to náhodou necvaknul za letu) a pak samo i přechod do FS při vypnutí rádia (tzn FS i na přijímači Immersion).
A za dohledu dvou spotterů (kdy ani jeden by to nebyl schopen uřídit,jen by max řvali...jé letí do do hajzlu) to zkusil. Samo na bezpečném místě a s FPV on-line (kdyby byla nouze prostě to doletím na FPV).
Na videu si všimni,že jsem vypnul vysílač...(RSSI šlo na nulu) a při příletu nad sebe jsem zase přebral kontrolu. Funguje to moc pěkně..což o to.
Ale je to podmíněné naprosto pečlivou předletovou rutinou a plánováním letu. Kdyby šla nastavit hladina letu ..dejme tomu na 70m výšky,tak je to super. Takhle mi to přijde docela na pikaču...protože,v případě nouze nejvyšší to cestou potká každý druhý každý strom.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JKe9HnjE3Nk[/youtube]
gardenroute

#236 Příspěvek od gardenroute »

jio píše:Nevím, jak to funguje u tvého Ptaaka, ale když mám u F450 Naza V2 RTH na přepínači a jednou ho cvaknu, tak už to nejde vrácením přepínače do výchozí polohy přerušit a vždy to končí přistáním. Takže přitažení na hranici viditelnosti by se hodilo, ale u mě to tak nefunguje. Je ale možné, že to mám blbě nastavené, to nevylučuji. V asistentovi ale přepnutí přepínače zpět vráti předchozí použitý režim.
U mého Ptaaka to funguje, jako na každém jiném NAZA M stroji s GPS/kompas modulem.
Jak už psal Dalibor (@Graup15), je to jednoduchá funkce pro opětovné převzetí řízení při RTH vyvolaném FS. Ale aby byla terminologie správná, na Tvé Tx není žádná funkce RTH, máš tam volbu pro FS (FailSafe režim), který dle nastaveni NAZA může mj. spustit RTH (u DJI se tomu říká GoHome), to je automatický let domů, po ukončení příčiny FS (např. výpadek Tx) kdykoliv lze převzít zpět řízení přepnutím mezi GPS ATTi a ATTi a zpět. Podrobně na http://wiki.dji.com/en/index.php/Naza-M ... d_Failsafe

A ještě jednou (už jsem to psal výše), pro "přitažení" koptery bez ztráty přímého řízení se používá pokročilý IOC letový režim Home Lock, který spáchá, že když ztratíš vizuální kontrolu orientace koptéry, stačí přitáhnout knipl pro klopení (pohyb k sobě), a koptéra ať už je v jakékoliv poloze, vždy přiletí k Tobě na HomePoint. Samozřejmě na koptéře musí být GPS/kompas modul...
Používat pro toto funkci FS je nesmysl a zbytečný hazard 8O
Naposledy upravil(a) gardenroute dne stř 11.03.2015 16:22, celkem upraveno 1 x.
JosefSvejk

#237 Příspěvek od JosefSvejk »

gardenroute píše:... stačí přitáhnout knipl pro klonění (pohyb k sobě),..

Když už se upřesňují ty pojmy, tak je třeba zmínit, že pohyb páky k sobě není klonění, ale klopení. Obvykle.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
gardenroute

#238 Příspěvek od gardenroute »

Ano, je to tak, opraveno, upsal jsem se...
jio

#239 Příspěvek od jio »

graup15: Dík za stručné a jasné vysvětlení. Chtěl jsem ověřit jak to funguje a o nutnosti přepnutí na ATTIa zpět na GPS jsem nevěděl. Na vypnutí vysílačky jsem zatím nenašel odvahu. Ale časem to taky přijde.

gardenroute: Princip FS a RTH znám, s tím problém nemám. Problém byl v tom, že se to při zkoušce funkce nedalo přerušit. Teď už vím proč.

Co se týká "Používat pro toto funkci FS je nesmysl a zbytečný hazard" souhlasím. Já to zkoušel na Hanácky široko daleko rovném poli a cca 2 metry odmísta startu byl opět široko daleko jediný keř. No a 450 si to na první dobrou přihasila nad ten keř a teprve po chvíli se posunula a přistála cca 50 cm od místa startu.

Funkci HomeLock a Home Point mám už také ověřenou. Takže tam taky problém nemám. Zbytek časem ...
salamander

#240 Příspěvek od salamander »

Táto téma sa tu do roka opakuje niekoľko krát, ale rád si to prečítam aspoň na to nezabudnem .
Ten návrat FS som nastavil na 50 m, kvôli stromom, aby som nespôsobil eko katastrofu , nechcenom zoťatí vrcholcov smrekov .
Všetko súhlasí ako píše Peťo /garden../ mám to odskúšané .
Predletovú prípravu dodržujem na 1 000 %, keď to vykopnem hore dám to od seba cca 50m a otočím to predkom ku mne a kosoštvorec musí byť v strede , potom ho dám bokom a HL musí ísť priamo ku mne .
Ak toto splňuje tak sa ide na FPV, zatiaľ iba na 1,3 km, ale čakajú ma lety aj dlhšie tak uvidím .
Odpovědět

Zpět na „Coptery - jiné“