Mini H FPV quad 250

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jindraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Mini H FPV quad 250

#1081 Příspěvek od jindraj »

plíííz dva dotazy k napájení té 250tky:

1) je k napájení CC3D a přijímače lepší sáhnout postabilizátoru na 6V nebo 5V. Přijímač (Futaba R7003) pracuje již od 3,7V, ale u CC3D udávají myslím jako minimum 4,8V a to už je dost blízko těm 5V. Pokud půjdu pro stabilizátor do krámu není pak lepší sáhnout po tom 6V?

2) Velikost těch kondíků na vstup a výstup - půjdu pro ně do krámu, takže můžu vzít co chci (a co bude) - tady koukám dává každý něco trochu jiného ... přiznám se, že nevím proč zvolit jakou hodnotu tj. jestli je víc=líp

neporadil by mi plííz někdo obratem - budu se v krámě stavovat teď po cestě, tak že bych vzal vše najednou.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#1082 Příspěvek od Ancistrus01 »

jindraj píše:plíííz dva dotazy k napájení té 250tky:

1) je k napájení CC3D a přijímače lepší sáhnout postabilizátoru na 6V nebo 5V. Přijímač (Futaba R7003) pracuje již od 3,7V, ale u CC3D udávají myslím jako minimum 4,8V a to už je dost blízko těm 5V. Pokud půjdu pro stabilizátor do krámu není pak lepší sáhnout po tom 6V?

2) Velikost těch kondíků na vstup a výstup - půjdu pro ně do krámu, takže můžu vzít co chci (a co bude) - tady koukám dává každý něco trochu jiného ... přiznám se, že nevím proč zvolit jakou hodnotu tj. jestli je víc=líp

neporadil by mi plííz někdo obratem - budu se v krámě stavovat teď po cestě, tak že bych vzal vše najednou.

Poradím ti k těm kondíkům, Tomashr mi poradil dát na vstup a výstup vždy takovýto kondík, mělo by to fungovat dobře :)
Jen pozor, tenhle kondík je na 16V, prý při použití 4S by to mohlo zlobit a je lepší vzít kondík 25V :)
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#1083 Příspěvek od jindraj »

Ancistrus01 píše:
Poradím ti k těm kondíkům, Tomashr mi poradil dát na vstup a výstup vždy takovýto kondík, mělo by to fungovat dobře :)
Jen pozor, tenhle kondík je na 16V, prý při použití 4S by to mohlo zlobit a je lepší vzít kondík 25V :)

no na tuhle výměnu právě reaguji :), ale jde mi o to, zda dát tento kondík jen na výstup a na vstup nic, nebo dát něco i na vstup .... (anžto prakticky všechna zapojení počítají i s nějakým na vstupu)

výrobce stabilizátoru doporučuje 0,33uF na vstup a 0,1uF na výstup
nějaká zapojení na netu dokonce kombinují keramiku a elyt vždy jeden elyt a jedna keramika na výstupu i na vstupu
kluci tady v tomhle vláknu tam zdá se dávají co jim přijde pod ruku, což je fajn a všem to zdá se funguje, protože na rozdíl ode mě asi tuší, co si mohou dovolit

já to samozřejmě mohu udělat jako někdo z nich a hodit si korunou, kdo to bude, ale když jdu do krámu tak jsem si říkal, zda mi někdo nepoví něco jako optimum, o které tu jde a až kam se dá odchýlit a co se stane a já bych pak vzal něco co bude na pultu a věděl bych (trochu) co činím :)
tomashr

#1084 Příspěvek od tomashr »

Ono to fakt není kritické, časy 7805 z Tesly, které bez blokovacích kondů kmitaly prakticky na 100% jsou minulostí, dnes obvykle funguje i samotný IO bez jediné součástky.
Na straně http://www.edaboard.com/thread221061.html je klasické zapojení jen s blokovacími keramickými kondy - zaručeně funguje.
Na http://www.quora.com/How-do-I-design-a- ... ng-7805-IC je varianta s elektrolyty, výhodou je, že víc filtruje pulsy třeba z motoru, moje rad ancistrusovi mířila sem.

No a http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Voeding_7805.png je "fajnové zapojení" s ochrannou diodou, elektrolyty i blokovací keramikou, keramické kondy by se měly dát co nejblíž vývodům, elektrolyty lze umístit podle potřeby.

Víc nemá cenu řešit, pro zde debatovanou situaci s napájením s LiPOL je opravdu relativně fuk, jestli se vezme elyt 10 nebo 100uF...
tomashr

#1085 Příspěvek od tomashr »

Pro zajímavost zase úplně jiné pojetí 250 copteru - právě jsem konečně dotiskl T4 mini.
IMG_0901.JPG

IMG_0903.JPG

Docela zajímavá potvůrka, ramena jsou neskutečně tuhá (dutý nosník se stojinou), koncepce umožní kompletně skrýt kabeláž motorů. Motory v tuto chvíli nemám, takže termín záletu neznámý. Upřímně řečeno z tohoto stroje až tak odvázaný nejsem (s tiskem hodně práce, přitom tam vidím několik kontroverzních bodů), ale opět to je něco (hodně) vybočující z řady. Nicméně otestuji, uvidíme...
Kamikaze591

#1086 Příspěvek od Kamikaze591 »

Tak peon vytisknut. Ramena jsou prodloužené na 6" vrtule(díky přítulce). Ještě jsem to neměl v ruce, tisknul kamarád, kterému patří také nemalý dík.
Přílohy
IMG_4102.JPG
ST
Kontaktovat uživatele:

#1087 Příspěvek od ST »

Kolik to váží, jak se to zdá pevné ? Že bych si nějak taky zdůvodnil pořízení 3d tiskárny ? :wink:
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
qeex

#1088 Příspěvek od qeex »

Pokud potrebujes nakopnout ke koupi tiskarny, tak doporucuju koptery od Skid_marka
http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=31025829&postcount=211

Cele vlakno, hlavne o trikoptere pod 200g
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2284609
ST
Kontaktovat uživatele:

#1089 Příspěvek od ST »

Mě to přijde takové hrozně hračkoidní, já pokud v tom nejsou kosmické materiály tak tomu nevěřím. :lol: No nechám tomu nějaký čas. Zatím spíš řeším problém s dosahem rx v brýlích a nějak si zdůvodňuji, že potřebuji base station. Opravdu jsem z těch dosahů dost zklamaný. Ale já prostě osadím po testech na Discovery vTx na 250tkách 600mW DALem a snad bude klid. Tam to funguje uspokojivě. :roll:
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
tomashr

#1090 Příspěvek od tomashr »

Rám pro quad v klasické velikosti 250 vychází v 3D tisku na 100-120g, tedy stejně či spíš méně než komerční frézované. Přitom třeba mnou naposled odkázaný T4 micro vychází na 120g ač je na pohled promakáním úplně jinde, než klasické "poletuchy".
Minimum pro FPV race bych viděl tak u 80g, méně už by přineslo moc kompromisů.
Prostě nevyrovná se to extrémně "vytuněnému" sendviči CKF/balsa, ale GFK rám to celkem jasně překoná a carbonu je to tak asi rovnocenné.

Ad kosmické materiály - ono jde ale o něco úplně jiného! A to konkrétně o to, že u 3D tisku jde snadno tisknout profil, pokud tedy autor trochu myslí. Nebo se dá rameno udělat na pohled tlusté, ale uvnitř je jako výplň je "voština", je to tedy víceméně duté atd.
Ve srovnání s tím u klasicky frézované 250 jsou vesměs díly "placaté", což ti vylučuje nějaké pevnostní hrátky přímo v materiálu. Chce si to právě vybírat, mohu říct, že na Thingiversu převládají konstrukce, kdy to evidentně kreslil někdo, kdo o mechanice nemá ponětí. Pár chytrých konstrukcí se ale najde a když si to postupně začneš sám vylepšovat, tak to začne být zajímavé.

Jen pro ilustraci screnshot - rameno může navenek vypadat jak hračka ale uvnitř vypadá takto:
Screen Shot 2015-03-12 at 21.37.07.png

V podstatě stejný princip jako nomexová voština uprostřed sendviče, když chceš ty kosmické technologie :lol:
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#1091 Příspěvek od jindraj »

tomashr píše:Ono to fakt není kritické... No a http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Voeding_7805.png je "fajnové zapojení" s ochrannou diodou, elektrolyty i blokovací keramikou, keramické kondy by se měly dát co nejblíž vývodům, elektrolyty lze umístit podle potřeby.....

Tomáši - tak jsem v rámci tréningu zvolil to fajnové zapojení - elyty jsou 47uF (ty byly) a keramiku jsem nacpal tak blízko, jak jsem si na první pokus s SMD troufl. ... no nic - to jen pro info, že ta debata nebyla zbytečná - jinak je to tu vlastně trochu OT
je to tam i s tou diodou, keramikou a elyty :)
je to tam i s tou diodou, keramikou a elyty :)

Jinak zítra jdu udělat inventuru toho co mám na 250 doma. A asi začnu s nějakou přípravou. Hodím nějaké postřehy s QAV250 Lumenier - tedy pokud bude něco, co stojí za zmínku. Myslel jsem, že už budu stavět, ale vypeklo mě DHL. Přivezli mi balík z BG a za balík v ceně 60 USD chtěli DPH 1200 a dalších 490 CZK jejich poplatek co zovou zárukou. Nepřevzal jsem a reklamoval. Nejsem na nějakou korunu nějak přecitlivělej, ale tohle je úlet. bohužel tam byla i CC3D deska, tak jsem zatím bez ní :( to toho moc nezapojím. Tak zatím asi jen nějaké chytstání a hrubá práce, když to dobře půjde tak zkusím videosystém ... ten by měl být víceméně komplet.
xxkarlosxx

#1092 Příspěvek od xxkarlosxx »

ST píše:Mě to přijde takové hrozně hračkoidní, já pokud v tom nejsou kosmické materiály tak tomu nevěřím. :lol: No nechám tomu nějaký čas. Zatím spíš řeším problém s dosahem rx v brýlích a nějak si zdůvodňuji, že potřebuji base station. Opravdu jsem z těch dosahů dost zklamaný. Ale já prostě osadím po testech na Discovery vTx na 250tkách 600mW DALem a snad bude klid. Tam to funguje uspokojivě. :roll:

A jaký máš dosah? Já běžně lítám přes dva kilometry....A za hranici signálu jsem se ještě nedostal.....A to mám obraz ještě dost slušný..Limituje mě kapacita baterky :-).. Žádnou pozemní stanici nemám ani na FPV...
Blade 130 x,Trex 150,Epic 280,VORTEX
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#1093 Příspěvek od Ancistrus01 »

jindraj píše:Tomáši - tak jsem v rámci tréningu zvolil to fajnové zapojení - elyty jsou 47uF (ty byly) a keramiku jsem nacpal tak blízko, jak jsem si na první pokus s SMD troufl. ... no nic - to jen pro info, že ta debata nebyla zbytečná - jinak je to tu vlastně trochu OT
IMG_4494.JPG

Krásná práce! Desku leptáš foto metodou že?
OT to asi není, všechno se to používá u 250 tek :)
graup15

#1094 Příspěvek od graup15 »

re JindraJ
Škoda,že jsi to neřekl včera..mohl jsem ti vzít do Praglu už nahranou CC3D.
Jinak krásná práce..asi od tebe budu opisovat.:-)
PS...Mně se taky víc líbí taková ty (jak píše ST) vesmírné materiály.
Až ty 3D tiskárny to budou tisknout hladké..tak ano,:-)
j.s

#1095 Příspěvek od j.s »

graup15 píše:Až ty 3D tiskárny to budou tisknout hladké..tak ano,:-)

Ono to jde, jen to, co běžně vidíš v modelářské praxi, je tisk na hodně levných strojích. Kdo to chce mít "vesmírné" musí si holt počkat, až kvalitka bude ještě trochu dostupnější, nebo se vetřít třeba někam do školy na fakultu. Dneska už má tiskárnu pomalu každá technická škola.
Když už jsme u toho tak tady je třeba něco z dnešního využití tiskáren.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“