Video brýle na FPV

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Video brýle na FPV

#616 Příspěvek od graup15 »

No tohle musím domakat...to není o kompromisech. Se mi to tak mrdlalo na hlavě,že jsem málem trefil sloup VN když jsem okolo něj drandil.
Jinak díky ta ten typ na nastavení....příjemná věc ve wizzardu.
Přílohy
ScreenHunter_01 Mar. 15 20.02.gif
graup15

#617 Příspěvek od graup15 »

Tak další krok v pokusech s NexWave 2,4Ghz přijímačem.
2km jak nic..jen obraz už není výtečný, ale jen výborný.
Co mne , ale zarazilo jsou ..(blbě se to popisuje)..blikance v obraze.
(pokusím se to co nejlíp popsat)
Letím a obraz pořád skvostný..najednou tak na pár desetin eskundy..bílý blikanec přez celý obraz...a okamžitě zase výtečný obraz. Nad 1,5km...lehké zazrnění...a blik zase výtečný obraz...polehounku se vzdáleností se měnící na výborný obraz.
(Kvalita proti zemi není žádná změna...lehké změny poznám proti modré obloze v saturaci barvy)
A ty bílé blikance..se během letu opakovali cca 4x. Nezávisle od vzdálenosti.
Tak nevím,čím to je.
PS.
(Už teď jsem nadmíru spokojený,neb NexWave modul jsem pořizoval na QAV250,kde se o kilometrech vzádlenosti nedá vůbec uvažovat)
graup15

#618 Příspěvek od graup15 »

Ahojky Stando.
Už se testí tvoje anténečka :-)
PS..ty blikance byli ještě dvakrát horší. Nemáš potuchy co to je?
Pokud bude Jindra souhlasit,strčíme modul do DomsHD a pak ti poustnu záznam.
S Dominátory to nemám jak nahrát.
Přílohy
DSCN0789.JPG
DSCN0786.JPG
skaramu

#619 Příspěvek od skaramu »

(pokusím se to co nejlíp popsat)
Letím a obraz pořád skvostný.
ahoj..když máš dobrý příjem obrazu,co rozeznáš detailně..myslím,věrné barvy,kontury,kůru stromů atd...dík
ST
Kontaktovat uživatele:

#620 Příspěvek od ST »

Ahoj, podle mě je to rušení ze zobrazovací jednotky brýlí, mě se to taky občas objeví, ale měl jsem to za blbě vyfiltrované napětí pro vTx , ale tím to není. Řeknu to asi takhle, je to daň za pohodlnost. Prostě to není dokonalé jako z externího Rx . Tohle jsem bohužel musel skousnout taky, a to jsem měl externí Rx přilepený na brýlích suchým zipem a tam to bylo v pohodě taky. To, že jsem se dostal se stejnými anténami s vestavěným Rx v brýlích na 1/3 dosahu jsem prostě obětoval pohodlnosti. Svádět to na chudáky anténky rozhodně nebudu, protože stačí vzít ten externí rx a připojit stejnou anténku a jsem místo 300m na 1000m se 100mW na Vtx. Rozhodně to nebudu řešit tím, že si objednám předražené antény ( pro naši kapsu ) od Helmutů a budu na stejném dosahu.

1. Pro moje lítání s formulí 250 mi to pohodově stačí, prostě si přitopím na Tx a je to.
2. Stejně postupně dálkoletci a ostatní skončí, pokud nebudou akceptovat výpalné, vyštípáni z letových prostorů a budou rádi za lítáni někde na mítině u lesa.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
graup15

#621 Příspěvek od graup15 »

Možná to včera bylo tím solárním blázincem.
Testy pokračují o víkend,tak se uvidí.
graup15

#622 Příspěvek od graup15 »

Tak to bylo tím solárním blbincem tak na 30%.
Dnes jsem to zkusil znova...a je to lepší, ale průběh podobný.
Ještě o víkend zkusím přehodit modul do Doms HD a hlavně budu mít záznam pro jednání s výrobcem.
Pochopil bych kdyby se signál zhoršoval se zvětšující vzdáleností. Ale i na dost velkou vzdálenost je výtečný. Jen ty blikance jsou naprosto náhodné a to jsem to zkoušel mimo civilizace,kde wifi není.
Ještě to pro sichr porovnám s výstupem z groun station, ale tam nikdy tohle chování nebylo.

PS..otázka pro znalce VF techniky...nemůže to být i tím,že to má člověk blízko těla ? (8cm od lebky)
Takže zatím z toho mám pocity trošlu rozporuplné. Funguje, ale nepřináší stejnou kvalitu jako příjem z pozemní stanice. Na druhou stranu létat se s tím dá dost dobře a nemusím vláčet tu bednu se stativem.
ST
Kontaktovat uživatele:

#623 Příspěvek od ST »

Dalibore, zkus ještě změnit kanál. Já používám kanály mimo rozsah wifin. Kde ale neřeknu, abych nebyl za piráta. :lol: Ale je pravda, že asi na 2.4GHz moc kanálů na výběr nemáš. Tim by se eliminovalo rušeni od wifin. Ale nejspíš to bude to o čem jseme už mluvili. Tedy nějaký bordel z brýlí.
graup15

#624 Příspěvek od graup15 »

Ahojky Stando.
Včera jsme s Jindrou u nás celé odpoledne testili, zkoušeli....
Teda z Doms HD mám hodně rozporuplné pocity. A to je ještě mírný výraz.
Za ty prachy to má plusy, ale i mínusy. Vlajkovou loď si teda představuji trošku jinak.
Za prvé..bez korekčních vložek jsou skoro nepoužitelné. Obraz je sice obrovský, ale je to jako by jsi se díval na dvoumetrové LCD z 50 cm. Púlka obrazu rozmazaná,že nejsou vidět údaje z telemetrie po obvodu obrazu.
Barevné podání je taky takové ..no mírně rečeno divné. A to jsem se snažil to vyladit...bez úspěchu.
Implementovaný DVR nahrává lepší obraz než je vidět v brýlích, u mojich Dominátorů to mám přesně opačně...:-)
Jediné co vyšlo dobře,byl test NexWave modulu..v DomsHD je to vcelku v pohodě.
Pořád je to horší než se separátním Lawmate Vrx, ale dá se.
To,že modul v brýlích trpí interferencemi ..je již jistota a beru to holt jako vlastnost a nedotaženost designu elektroniky brýlí. (Jak DomsHD,tak klasika Dominátorů)

Nejsrandovnější testík byl,když mi Jindra ověsil QAV 500 Vtx Immersion 600mW-5,8Ghz,baterkou a další kamerou. Takže já viděl obraz na 2,4 ..Jindra na 5,8 a letěl se test kvality obraze ze vzdáleností. (na 5,8 to bylo modul Fatshark v brýlích plus Immersion anténka a ta samá i na VTx)...viz obrázek:-)
Než upravím video z tohoto pokusu..typni si jak daleko to bylo použitelné. (tzn příjem na 5,8 pouze na ten hříbeček od Immersion.žádná Helical a pod anténa)?
Přílohy
Těch čtvrt kila navíc QAV uvezla ani o tom nevěděla...dobrá testovací platforma :-) :-)
Těch čtvrt kila navíc QAV uvezla ani o tom nevěděla...dobrá testovací platforma :-) :-)
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#625 Příspěvek od Ancistrus01 »

Tak jestli si můžu tipnout, tak 1,5 - 2 km? :D
ST
Kontaktovat uživatele:

#626 Příspěvek od ST »

Já bych to s brýlemi a svými pocity shrnul asi takhle.
Setkání první:
- RCV922 koupené jako použité. Koupil jsem je loni po tom co jsem přečetl poznatky od krtka2k, když zkoušel různé brýle ( Dominator , RCV922 a Teleporter ). Pro mě bylo rozhodující to FOV a tak jak se naskytla možnost jsem skočil po těch RCV922. Když jsem je poprvé nasadil na oči, tak jsem byl totálně rozhozený z toho jak blbě mi brýle sedí a s toho že vidím prd. Takže jsem strhal domácky udělané polstrování a osadil svoje , taky podomácku ale tak aby brýle dokonale sedly a já viděl to co potřebuju. S tím jsem lítal celý loňský rok a nestěžoval jsem si. Pochopitelně podle zkušeností jiných, že okraje jsou lehce máznuté a je problém dokonale přečíst údaje z OSD. Jelikož jsem ale většinou lítal s QAV250, nebo s Discovery bez OSD, tak jsem si zvyknul. Jakmile jsem ale letos koupil DomHD a k nim korekční čočky, tak jsem je zkusil použít i na ty RCV922 ( -2D ) a hele, obraz i na krajích jako z praku a OSD je krásně čitelné.
Shrnuto, s těmito brýlemi a jejich užitnou hodnotou tedy cena/výkon , naprosto bezkonkurenční záležitost. FOV 46st a 640x480 display. Těchto brýlí se nikdy nevzdám i když nyní používám DomsHD.

Setkání druhé :
- Dominator HD než jsem je kupoval, tak jsem prolézal všechny možné fóra na netu a výsledky byly docela rozpoluplné. Nakonec jsem po zhlédnutí recenze od RCShim brýle objednal u electronicarc.com ve Španělsku. S tímhle odchodem jsem měl dobré zkušenosti a tak to i proběhlo.
První nasazení brýlí bylo docela šok a hned jsem objednával korekční čočky. Začal jsem na -2D a nakonec skončil u -4D, které používám. Zkoušel jsem to na kolegovi z práce, který má oči v pořádku a i on s těmi -2d korekcemi byl spokojen a viděl naprosto dobře obraz po celé ploše. Já jsem bohužel krátkozraký a nosím -1,5D . Takže já musel přitvrdit.
Obraz v brýlích a barevné podání je takové docela ostré ale tak nějak jsem si to vyladil. Spíš mám docela stažený jas tak abych viděl dobře a neničilo mi to oči.
- o problémech s kompatibilitou vRx versus DVR už tady psal VSCharlie, takže se k tomu nebudu vracet.
- další nedostatek jsou očnice, které mi dobře nepřiléhají a zespodu mi prosvítá světlo na display. To je bohužel nejspíš dané mým vychrtlým obličejem, což jsou bohužel pozůstatky sportovní minulosti a s tím už asi díky metabolizmu nic neudělám.
- pro mě je rozhodující, to že brýle mají stejné FOV jako moje předchozí, tedy 45st. a lepší rozlišení display, tedy 800x600.
- brýle mají i možnost zobrazení 3D jak na AV, tak na HDMI vstupu, takže plus do budoucna, kdybych si pořídil stereo kameru.
- čočky brýlí se docela dost mlží, ale dá se to.
- tohle se objevilo na FB Fatshark , bude si možno koupit jiné očnice s větráčkem :
: https://www.facebook.com/pages/Fat-Shark/169817899811978

Prostě to mají neuzavřené a budou se objevovat nejspíš další vychytávky díky betatestesterům co si brýle koupili. Já osobně ale koupě nelituji a zatím s nimi lítám.
Naposledy upravil(a) ST dne ned 22.03.2015 11:11, celkem upraveno 1 x.
graup15

#627 Příspěvek od graup15 »

Já Doms HD neodsuzuju...,jen asi jako všichni,jsem čekal wow efekt. A ten se nedostavil.
No Jindra zrobil srovnávací videa. Je tam pěkně vidět ten fatální rozdíl mezi Sony kamerou a Pixim seawolf. (mimo jiné:-)
No a hlavně testy modulů do brýlí (5,8/2,4).
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=B-IpiMSd4qI[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3gYx646h5YY[/youtube]
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#628 Příspěvek od jindraj »

Jen doplním trochu jiný úhel pohledu někoho, kdo zatím brýle neměl a není tedy tolik zatížen předchozími zkušenostmi a srovnává staré a nové nyní zcela bez jakéhokoliv očekávání a zátěže ... ono se totiž ukazuje, že hodně lidí od DomsHD čeká tak nějak více ... nejde o žádnou revoluci, jde o normální vývoj a další krůček. Pokud někdo nějaké brýle má a čeká na to, že ho DomsHD omráčí, tak bude zklamán ... nicméně pro mě plní, co jsem od nich čekal, zatím tak na 90% ... což nepovažuji za špatné skóre i když 100% by bylo lepší na první dobrou :)

Jde o to, že já brýlí zatím nemaje jsem chtěl něco s co největší perspektivou a univerzalitou použití. DomsHD mají a pro mě tedy plní :

- do budoucna trochu výhodu ve větším rozlišení a jemnějším obraze (to je OK a splněno) - obraz je opravdu jemný ;
- all in one řešení, aby pro mě byla 250 jednoduchá na převoz a použití a přitom jsem měl po ruce všechny hračky - to je fakt super s tou možností záznamu (OK a splněno) - a příjem na výměné interní moduly - pro mě bomba - nevěřil bych, že na "setové" Fatshark houbičky (nevím jistě ale nejspíš je uvnitř nějaký cloverleaf?) to bude v pohodě sledovatlné a řiditelné na 2,3 km (a šlo by soudě podle extrapolace progrese šumu i dál ... zabalili jsme to po těch cca 2,3km spíš jen, že jsme usoudili, že zkoušet větší vzdálenost pro 5G8 a 250 použití je nonsense :) (tedy také OK a splněno)
- variabilita (IPD, možnost korekcí a možnost výměny modulů - nyní sice kromě IPD akutně nepotřebuji, ale jak se říká ... co kdyby);
- velké FOV kvůli vtažení do děje (to je splněno, ale má to i svá negativa ... viz dále).

Co by mohlo být lepší:

- jak tu padlo, je to u nich podobné jako koukat se na televizi z moc blízka - nepojmete okem ostře celou plochu. Aby bylo jasno, letět se s tím v klidu dá (bez debat) jedná se jen o okraj - je to stejné jako při normálním vidění - také vnímáte ostře prostředek sledované scény ale už ne periferní části. Nicméně v realitě vám stačí prakticky podvědomé pohnutí halvou či okem a máte jasno. V brýlích, které se vám otáčí s hlavou tohle moc nejde. Takže tohle zkusím vyřešit tou dioptrickou korekcí jak psal Standa ... pokud se to trochu zlepší nebo zcela odstraní, budu osobně spokojen zcela. Pokud bych to už takhle měl nechat, tak bez OSD to nejspíš přestanu za chvíli vnímat, s OSD údaji by to asi člověk vnímal, že nejsou zcela ostré a pak bych zůstal na nynějších 90% :)

ad podání barev - tady bych se Doms HD zastal. Mě v nich barvy a podání obrazu přijdou celkem přijatelně reálné a s příjemným zdůrazněním kontrastu na hranách (což je možná i záměr kvůli FPV zaměření - zlepšuje to přehlednost a také je to něco co s nižším rozlišením moc nejde) - jinak je kvalita obrazu (jak je vidět ze střiženého videa) spíše o zdroji než o těch brýlích samých. Každopádně i po vyzkoušení téže scény a téže kamery na Doms I a Doms HD je sice vidět, že podání není identické, ale osobně nedokážu říct, které je lepší. Daliborovi přišly Doms HD nezvykle "saturovanější", mě naopak přišly víc "divné" barvy na starých Doms I ... ani ne tak, že by byly přesaturované, jako to na mě dělalo dojem, že barevně nějak ujíždějí a obraz není tak "šťavnatý" jak by se mi pro rchlou přehlednost a FPV líbil. Je nutno zdůraznit, že u Doms HD se bavíme o nastavení "out of the box", se kterým by jistě šlo trochu něco dělat (což jsme ale pořádně nezkusili) a také je známé, že podání barev, saturace a pod je hodně subjektivní a těžko říct co je správné a co je jen věc zvyku. Tohle bych asi tolik neřešil.

Uzavřel bych to tak, že bych od Doms HD nečekal zázraky, ale posun vpřed to jistě je a jako bonus mají ten rekordér. Pro někoho, kdo si na ně utrhne od huby a nemá brýle žádné věřím, že dobrá a perspektivní volba. Pro někoho kdo brýle má bych byl na vážkách stejně jako u někoho, kdo by k tomu přistupoval stylem, že za ty prachy čeká nejmíň IMAX :)

P.S. v některých shopech se Doms HD prodávají již s vloženým modulem Headtrackeru Trinity (třeba to GetFpv, nebo tam co to kupoval Standa), ale třeba na Hobbykingu to mají každé extra, tak bacha pokud by někdo kupoval - pokud by to někdo do budoucna chtěl, je to rozdíl 100EUR. Já ho tam objevil tak trochu náhodou, ale bylo to příjemné překvapení :)

P.S.2 - ten rozdíl v kamerách je fakt psina ... bez slušné kamery nemá smysl nějakou kvalitu brýlí vůbec řešit

P.S.3 - díky moc Daliborovi a jeho věrné QAV500, kterou jsme zneužili jako testovací "mulu" :) - díky tomuto zázemí šlo v klidu zjistit možnosti a rezervy toho 5G8 setu bohatě za hranice toho, co je potřeba od 5G8 v praxi, a to aniž by při tom člověk měl o vybavení strach (jen se vezlo a nespoléhalo se na něj tak při testování a letu ... ideál)
Naposledy upravil(a) jindraj dne ned 22.03.2015 17:58, celkem upraveno 1 x.
ST
Kontaktovat uživatele:

#629 Příspěvek od ST »

Jindro, uvidíš, že to s těmi dioptrickými vložkami bude dobré. V setu dostaneš -2, -4 a -6D. Na 100% ti bude stačit těch -2D. To je odzkoušeno na nezávislém pozorovateli s očima bez vad. Prostě ta pomoc s vložkou funguje. Ad dosah. Já už si taky nestěžuji, s 600mW vTx už dosah neřeším. Já byl nejdál cca 550m a bylo to bez vady. Já mám spíš na Discovery blbě anténu ( nízko ) a tam mi to zastiňuje rám. Dalibor je holt zvyklý na kino efekt s Dominátory , kde je FOV 30st. Já lítám od začátku a FOV 45st. a nepříjde mi to nijak divné spíš naopak. Já spíš půjdu ještě cestou těch nových očnic, až s tím Fatshark vyleze, viz FB stránky co jsem dával odkaz.
Pochopitelně v těch hříbcích od Immersion jsou 3 a 4 lístky. Je to zakrytované a je to cool. Až nebudu vědět co s penězi tak si je z hecu taky koupím, ale zatím mě fungují moje anténky uspokojivě.
Mám teď v testech novou anténku " TURBINE " s osmi zářiči. Takže já si prostě hraju jak to jde. :lol:
Přílohy
turbine002.jpg
graup15

#630 Příspěvek od graup15 »

Ještě by to chtělo testnout Dominatory V2.
No Jindra to napsal tak výstižně,že není co dodat. Jen..přivezl s sebou ježíška :-)
Chtělo by to uspořádat takové setkání nadšenců. Plac bych mohl připravit...dle výběru. Buď pole s nafukovacíma pilonama, nebo v lese.
Jo Jindro...rozhodl jsem se a nebudu měkej a do 250ky pújde TBS 69. (dokud se ještě vůbec dá koupit)
Přílohy
DSCN0819.JPG
DSCN0818.JPG
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“