reprap 3D tiskarna v modelarske praxi
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Re: reprap 3D tiskarna v modelarske praxi
Bude vlastní, nejde jen o počet žeber ale můj chladič má větší průměr než ostatní chladiče takže nejde použít žádná standardní přechodka. Šlo mi o to aby se hotend uchladil při co nejmenším výkonu ventilátoru což se podařilo, stačí aby se ventilátor jen pozvolna otáčel a chladič je studený (co nejmenší víření vzduchu a ochlazování tisku) . Vlastní návrh držáku ventilátoru dodám, osobně jsem se s tím nijak netrápil a ventilátor je provizorně přichycen stahovačkou k chladiči (není to zrovna nejhezčí ale funkci to plní na 101%) ale pracuji na tom, určitě bude v nejbližší době.
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
kroxigor píše:Já nic nezajížděl "nasucho" rovnou tisknu. Je to celkem tiché, nejvíc hučí ventilátor na zdroji, Motory jen tak popískávají, na to jsem zvyklej z plotteru. Přesnost mě překvapila nečekal jsem to, že první výtisk bude tak přesnej.
Vojta
Kolik máš trysku a kolik nastavenou vrstvu?
Zjistil jsem, že složitější věci se pod XP opravdu nechtej slicovat. Třeba dekly na displej. Na W7 s herní Nvidíí jsem ještě nenašel nic, co by nešlo a nebo trvalo nějak dlouho a to jsem zkoušel i nastavení na trysku 0,3 s vrstvou 0,15 mm.
A propo, kalibrovals krokáč pro extrudér jak se má změřit milimetry skutečnýho posunu proti nastavenýmu?
Jirka
Trysku mám 0,4mm celokov hotend 3Draty.
Vrstvu jsem zkoušel 0,2-0,3mm první vrstva 0,1
Krokáč extruderu jsem nekalibroval jen jsem při úpravách FW nastavil na doporučených 246 steps (dle zubatice 123x2 jelikož mám drivery s dvojnásobkem kroků než máš ty) a zatím to vyhovuje bych řekl podle výtisků.
Já slicuju na starém Macu s i5 a integrovanou inteláckou grafikou a zatím v pohodě. Jak už jsem psal zkusil jsem i slicování na tabletu s Atomem a integrovanou grafikou a bylo to téměř stejně rychlý až mě to překvapilo.
Zatím jsem nezkusil tisk z SD na to se chystám.
Vrstvu jsem zkoušel 0,2-0,3mm první vrstva 0,1
Krokáč extruderu jsem nekalibroval jen jsem při úpravách FW nastavil na doporučených 246 steps (dle zubatice 123x2 jelikož mám drivery s dvojnásobkem kroků než máš ty) a zatím to vyhovuje bych řekl podle výtisků.
Já slicuju na starém Macu s i5 a integrovanou inteláckou grafikou a zatím v pohodě. Jak už jsem psal zkusil jsem i slicování na tabletu s Atomem a integrovanou grafikou a bylo to téměř stejně rychlý až mě to překvapilo.
Zatím jsem nezkusil tisk z SD na to se chystám.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Taky uvaziji o 3d tiskárně, ale zatím bych potřeboval pochopitelne za uplatu vytisknout dily ma tenhle gymbal. Pokud by to bylo možné prosím info do SZ. Dekuji.
https://www.youmagine.com/designs/pl-tbs-gimbal-v1
Domluveno , děkuji všem.
https://www.youmagine.com/designs/pl-tbs-gimbal-v1
Domluveno , děkuji všem.
Naposledy upravil(a) ST dne pát 20.03.2015 9:34, celkem upraveno 1 x.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Krokac extruderu doporucuju kalibrovat. Problem se projevuje treba jen obcas (napr. tam kde se tiskne s vyplni uzkej dil) ale je to pak hodne blby
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem zkoušel tisknout a ani prd. Zubatice prodrbává fiament a z trysky skoro nic neteče. Mám nastavíno 240 na ABS a příložným termočlánkem tam je jen 213 st. Dá se to něčím nakalibrovat?
Zkoušel jsem jít až na 270 st, při tom je dotykáčem na trysce 240. Stále stejný, vytiskne se jedna vrstva, pak se zase prodrbe filament a je konec. Proč se mi ta tryska stále zacpává?
Rebel 2, Hotend 3 dráty, tryska 0,5mm
Díky
Jirka
Zkoušel jsem jít až na 270 st, při tom je dotykáčem na trysce 240. Stále stejný, vytiskne se jedna vrstva, pak se zase prodrbe filament a je konec. Proč se mi ta tryska stále zacpává?
Rebel 2, Hotend 3 dráty, tryska 0,5mm
Díky
Jirka
Zkusil bych nazhavit a protlacit rukou. Jde to sice z tuha ale ne nejak moc.
veci co jdou bez rozebirani :
1. zkalibrovat extruder - to se dela bez tisku a pokud mas uplne blbe zkalibrovano tak tam pere moc matrose a muze to ucpat
2. vetrak na tele extruderu mas zapojen a jede non stop ? Pokud nejede tak se muze plast natavovat kde nema a blba to
3. overit odvijeni filamentu z bubnu, zda nahodou nemusi moc bejcit
a s rozebiranim
1. zkontroloval bych slozeni extruderu - zda nahodou nekde neni neco blbe dotazene. Pozor na to ze heatbreak je tenka, nelze moc zabrat takze to chce nechat odlezet v acetonu. Pri skladani zpet doporucuju maznout copaslipem.
2. co pouzivas za filament ?
3. zkontrolovat zda neneni v extruderu nejaky bordel
4. zkontrolovat dotazeni topneho teliska, izolaci termistoru (aby se nezkratovala obcas o blok topeni)
5. zkontrolovat pritlak a zubatici. Pokud malo tlaci nebo zubatice malo podava tak se to muze zaseknout
1. zkalibrovat extruder - to se dela bez tisku a pokud mas uplne blbe zkalibrovano tak tam pere moc matrose a muze to ucpat
2. vetrak na tele extruderu mas zapojen a jede non stop ? Pokud nejede tak se muze plast natavovat kde nema a blba to
a s rozebiranim
1. zkontroloval bych slozeni extruderu - zda nahodou nekde neni neco blbe dotazene. Pozor na to ze heatbreak je tenka, nelze moc zabrat takze to chce nechat odlezet v acetonu. Pri skladani zpet doporucuju maznout copaslipem.
4. zkontrolovat dotazeni topneho teliska, izolaci termistoru (aby se nezkratovala obcas o blok topeni)
5. zkontrolovat pritlak a zubatici. Pokud malo tlaci nebo zubatice malo podava tak se to muze zaseknout
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
jeste jedna vec - zkus nazhavit a vytahnout konec plastu. Tepelny podpis by mel byt pouze dole na malem useku v rozmeru bloku zhaveni. Pak uz by nemel byt material vubec teplem dotcen. Pokud je tak je neco spatne na urovni heatbreak/chlazeni tela extruderu.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Amper píše:Zkusil bych nazhavit a protlacit rukou. Jde to sice z tuha ale ne nejak moc.
a s rozebiranim
1- zkusil jsem posuv bez trysky, pokud dám v PC ven 100mm, tak popojede 96-97 mm a pokud dám zpět 100 mm, tak se zase vrátí na značku co začal.
2-pidivětrák jede stále a fouká na žebra
3-filament zcela volně
1/ u tohodle 3 drátu je vyndávací roura z chladiče. Zjistil jsem, že se ucpává asi tak v rámci závitu v topný kostce. Na dolní straně byl na konci malinký otřep. Tryska je proti rouře zatažená a mezi matkou trysky a kostkou těliska je cca 1/4 závitu. Už jsem to celý máčel 3x v acetonu.
2/ od Zahradníka, nevím, co prodává.
3/ bordel by snad vymyl aceton, mědenej smalták 0,4 prochází zcela volně
4/ Tělísko dotažený i napajcovaný teplovodivkou, termistor bez zkratu, taky napajcovaný.
5/ Přítlak jsem zkoušel regulační šroub na minimum i že již koukala tlačná podložka a stejný.
Fakt už nevím, jen ta kalibrace...
Jirka
Naposledy upravil(a) Celeron dne pát 20.03.2015 16:58, celkem upraveno 1 x.
Tak mám taky objednáno Rebel2, zatím do foroty pročítám literaturu. Vidím to na pár bezesných nocí ... 
Celkem pěkný popis stavby na http://ok1uga.nagano.cz/soubory/3d/dil1.pdf . Jsou toho 3 díly. Nevím jestli už to tu někdo dával do placu.
Celkem pěkný popis stavby na http://ok1uga.nagano.cz/soubory/3d/dil1.pdf . Jsou toho 3 díly. Nevím jestli už to tu někdo dával do placu.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Králíky, ty skoro na Moravě, nebo ty u nás, Bydžov? Přes ty první pojedu ve středu do Jeseníka.
Že bych se odpoledne stavil cestou zpět na náměstí U Lípy?
Jirka
Jirka
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Tak už tisknu! 2 závady, jedna výrobce, druhá moje. V 3 drátech byl v trubce co jde filament zcela dole otřep od obrábění a pokud se na něj filament natlačil, začal drhnout a kousl se. Už vím, na co jsou diamantový jehly průměr 1,5 mm z "Dremel" sady z Lidlu. No a moje závada byla, že jsem neudělal mezeru mezi sklem a tryskou na 80g papír, ale strojařsky na měrku 0,05mm.
Nechápu, mikrometrem je to stejný na 2 stovky ...
Jo a ta kostka je 20 x 20 x 20 +-0.1mm.
Jirka
Jo a ta kostka je 20 x 20 x 20 +-0.1mm.
Jirka
Pri Z0 mas mezeru mezi HB a tryskou na 80g papir.kolik mas 1. Vrstvu? Me to pri tomhle nastaveni a 1.vrstve 0.3 tiskne do vzduchu, takze mam trysku dotklou HB a pak to jde.Nebo bych mohl snizit 1. Vrstvu.na treba 0.1.
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Celeron píše:.... ale strojařsky na měrku 0,05mm ... Jirka
Tím to nebude, já takto tiskárnu standardně nastavuji, jinak mi to tiskne i když ryju tryskou sklo, linka je potom skoro průhledná.. Mohl za to ten otřep.
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Celeron: Gratuluju!
Asi jsme si oba vybrali všechny zmetkové díly co měl skladem
Asi jsme si oba vybrali všechny zmetkové díly co měl skladem
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám