Výpadky signálu/životnost přijímače

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

Výpadky signálu/životnost přijímače

#1 Příspěvek od StanleyT28 »

Ahoj, už se mi nedávno stal podobný problém a dnes hned dvakrát. Při létání s Migem 3, s 15 ccm 4T, Spektrum DX6i a přijímač AR 6200 se satelitem. Model z ničeho nic přejde do fail safe. Stáhne plyn a kormidla zůstanou v poslední poloze, takže letí několik sekund neřízený. Přisuzoval jsem to nejdříve nějakému náhodnému "zarušení", ale dnes se mi to během letu stalo hned dvakrát. Sotva se přijímač nahodil, za pár sekund se to stalo ještě jednou. Naštěstí jsem včas přistál, sbalil fidlátka a jel domů.
Protože se mi to stalo zatím jen s tímto přijímačem, napadá mě, jak je to s životností v letadlech, kde jsou vibrace? Přece jen má už sedm roků a v elektrice nikdy nelétal, navíc je to můj první přijímač a těch karambolů taky nezažil málo.
Na zemi pochopitelně žádné výpadky nejsou.
Radu, že mám vyměnit rádio jsem už dostal hned na letišti :?
Nezaznamenal někdo podobný problém?
MarthiR

Re: Výpadky signálu/životnost přijímače

#2 Příspěvek od MarthiR »

Přesně tohle dělala kolegovy DX7s a to měl ten nejdražší prijimač a 3 satelity. Poslechni kolegy a zbav se toho
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
misamltr

#3 Příspěvek od misamltr »

Ahoj,
pustit do oběhu špatný vysílač :?: :?: :?:

Michal
MarthiR

#4 Příspěvek od MarthiR »

Napsal sem zbavit ně prodat o dům dál !
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Jardátor

#5 Příspěvek od Jardátor »

Měl jsem stejný vysílač,stejný přijímač-originál nový!!!,a výpadky signálu mě provázely neustále,odneslo to i jedno éro.já už se bál lítat,že zase něco rozsekám.Tak jsem se zdravě nas...,Dx6i i se všema přijímačema prodal a koupil Taranise a mám klid,žádná ztráta signálu,kvalita příjmu je plně pod kontrolou,prostě absolutní pohoda.Tu Dx6 jsem řešil i u dovozce,tam mi bylo řečeno,že to určitě dělá poddimenzovaný bec,že mám určitě nekvalitní serva atd. ale Taranisek to zvládá absolutně v pohodě.... :D
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od StanleyT28 »

Bez obav, nepatrim k tem, co problem predaji nekomu jinemu. Zajima me spis, jak je to s zivotnosti prijimace, jinak nas nic moc, co by to zpusobilo nenapadlo. Ale diky za reakce, Standa
Jardátor

#7 Příspěvek od Jardátor »

Mě Spektrum už opravdu dost zklamalo,na nové Dx5,i na Dx6i jsem měl dost závad,vše zdarma opraveno v rámci záruky,ale rozsekané éro mi nezaplatil nikdo.Asi jsem měl štěstí na nepodařené kusy,ale bohužel,je to tak.Stejně tak kolega má trápení s DX7.Na Taranise jsem vlastně přešel jen kvůli spolehlivost,tak věřím,že mě nezklame.Tímto nechci tvrdit,že je Spektrum špatný,prostě jsem měl asi smůlu... :(
Dulen

#8 Příspěvek od Dulen »

Já už jsem to tady taky řešil kdysi DX-7 AR-7000 ty samý kraviny dvakrát za sebou výpadek signálu.Ale po čase jsem zjistil že příčina byla zřejmě přijímačová baterka.od tý doby co jsem koupil pořádnou nabíječku Rajtronik C-16 tak vím kolik do ní nacpu a od tý doby už se mi to nikdy nestalo a to lítám pořád tu stejnou baterku ale teda spalováka ne elektriku.
Katana50 rozpětí1350mm délka1270mm váha3.0kg motor PH 8.5ccm,Swallow-90 rozpětí1680mm
coro

#9 Příspěvek od coro »

StanleyT28 píše:Bez obav, nepatrim k tem, co problem predaji nekomu jinemu. Zajima me spis, jak je to s zivotnosti prijimace, jinak nas nic moc, co by to zpusobilo nenapadlo. Ale diky za reakce, Standa

No, a na životnosť vysielača sa nejak nemyslí, čo tak hľadať opotrebovanie aj tam?
A možno úplne nevinne, že anténa. Ale možno aj výstup vf..
Lebo ak tam je satelit a nie je tam len na okrasu, tak by samotný výpadok príjmu hociktorého z dvoch, nemal byť nijak viditeľný, a servám by sa poslalo to čo prijal satelit.

Leda že sa fakt hlavný príjmač resetuje a nejde vôbec o signál - čo tak uklepaný kondík na stabilizácii napätia? To bola aj jedna zo známych závad nejakého veľkého Spektrum príjmača.
Treba to pochopiť tak že pripojenie vybitého kondíku do obvodu je v prvom momente tvrdý skrat ktorý zrazí napätie vnútri v príjmači, aj keď z príjmačovkami a odberom serv je všetko čisté.
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od StanleyT28 »

No, vysilac me nenapadl, protoze to zlobi (zatim) jen v tomto letadle. Jine modely bez problemu, zatim. No a to napajeni, nez jsem sel litat, dobil jsem aku, 4čl. Nicd, 1800. Pri zkousce vybijeni 1A, bylo napeti 4,53V. Aku bych nepodeziral, navic je muj nazor, mozna chybný, že kdyby spadlo napětí, už nebude energie na uvedení serv do fail safe módu.
coro

#11 Příspěvek od coro »

StanleyT28 píše:... Spektrum DX6i a přijímač AR 6200 se satelitem. Model z ničeho nic přejde do fail safe. Stáhne plyn a kormidla zůstanou v poslední poloze, takže letí několik sekund neřízený. ..?

Počkaj, vrátil som sa k prvému príspevku lebo som si nejaký prechod do FailSafe nepamätal, a ešte stále ho tam nevidím, pripadalo mi to rovnaké ako keď vytiahneš z toho príjmača príjmačovky..
Teraz si až uvedomujem že to je spalovák a stiahnutie plynu je tá operácia čo dokazuje že príjmač a servá (plyn) je napájaný, živý a zdravý, len je bez signálu.

Pri páre príjmač + satelit kde mali nezávisle príjmať oba samostatné príjmače , niekoľko sekúnd bez riadenia znamená buď výpadok vysielača, alebo dôvod vymeniť výrobcu, viac k tomu nemám čo dodať.

Keby to bolo pol sekundy, ešte by sa dalo uvažovať že je vadný satelit (akoby tam nebol) a hlavný príjmač občas nedokáže prijať signál. Ale nie niekoľko celých sekúnd, to je mimo rozumných hraníc.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“