DJI - F305, F306, F308 Phantom 2 pokračování
Re: DJI - F305, F306, F308 Phantom 2 pokračování
Toho pána neznám, jen jsme si vyměnili pár mailů, navíc je to spíš do vlákna o Visionu+, ale je opravdu možné, že v tomto případě jeden strom mezi letadlem a pilotem zapříčiní ztrátu řídícího i obrazového signálu, aktivaci Fail Safe a úlet bez obnovení možnosti řízení ve chvíli, kdy letadlo vyleti zpoza stromu? I když kdovíjak to bylo, píše jak o "vzrostlém stromu" (rozumím jednomu) ale i že "zaletěl za vzrostlé smrky". V uvedeném odkazu píše, že na 3.místě startu nezapsal homepoint, tak bych pochopil, že éro se vydalo k poslednímu známému homepointu. A píše, že letoun po výpadku signálu nereagoval na přivolání "obvyklým způsobem". Co je obvyklý způsob? Přivolání na homepoint? OK, pokud už nebyl řídící signál, asi na to éro nereagovalo, resp. reagovalo automaticky režimem Fail Safe a letem k poslednímu homepointu. Proč ale píše, že "...to vypadá na selhání autopilota, který špatně vyhodnotil data z letu."? Mám pocit, že chování letadla v té situaci rozumím, ale jsem laik a autor problematice rozumí mnohem lépe, pak mi ale njsou jasná jeho prohlášení. Umíte tu situaci nějak vysvětlit? Děkuji.
- gardenroute
Myslím, ž ten jeho "flyaway" je jen důsledkem řady pilotních chyb, a ne jak on tvrdí, "že selhal autopilot", to potvrzuje i to, že dobře věděl, že na nějakou reklamaci není šance. V jeho vyjadřování o incidentu je bohužel spousta záhad a protimluvů, otázkou je, zda-li to je úmysl, nevědomost či jen slovní neobratnost...IvanGS píše:...Mám pocit, že chování letadla v té situaci rozumím, ale jsem laik a autor problematice rozumí mnohem lépe, pak mi ale njsou jasná jeho prohlášení. Umíte tu situaci nějak vysvětlit? Děkuji.
Prohlédni si ale i jeho další videa, a pochopíš, že když nerozumíš, tak je jen správně
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Ahojky Petře
Zaplať pámbu za toho komika...jsem to dneska pouštěl v práci kolegům...a řehtali se jako koně:-)
Ač nejsou uživatelé kopterek .
................................................................................................................
Pěkné je to konečné zhodnocení..
Jaké z této nehody plyne ponaučení pro potenciální provozovatele multikoptér?
Létat mimo zástavbu ve volném terénu. Nemít blízko stožáry VN apod.
Vždy počkat na zápis HOME POINT bodu a v případě přesunu raději nespoléhat na přepsání tohoto bodu bez restartu modelu samotného.
Létat vždy na kratší vzdálenost a nedovolit překážku mezi modelem a vysílačem. I jediný strom na krátkou vzdálenost může udělat problém v řízení, model nevidíte a pak se to stane…
Mít na modelu GPS lokátor, který vám zvýší možnost nálezu a to okamžitě. Ovšem raději zkontrolovat před letem jeho funkčnost. Minimálně tam mít na sebe kontakt, i když já osobně na dobré skutky v dnešní době nevěřím.
Nespoléhat se na automatiku, že to nemůže nic udělat, že to letí samo. Je to jen stroj ve vzduchu.
Tak jen dodám...
Ano létat ve volném terénu...
Stožáry vůbec nevadí..létám kolem nich naprosto běžně..nad nimi,pod nimi,okolo nich
Když už s tím drandím daleko..musí být vždy viditelnost mezi modelem a pilotem. No a když náhodou není..tak UHF prošlo lesem na 3km vzdálenost..(taky zkušenost při které jsem málem ustříhnul 5ku drát púlkama):-)
Mít na sebe kontakt...no radši ne,...bůh ví kam to zahučí.
Na automatiku se opravdu nespoléhám.
Zaplať pámbu za toho komika...jsem to dneska pouštěl v práci kolegům...a řehtali se jako koně:-)
................................................................................................................
Pěkné je to konečné zhodnocení..
Jaké z této nehody plyne ponaučení pro potenciální provozovatele multikoptér?
Létat mimo zástavbu ve volném terénu. Nemít blízko stožáry VN apod.
Vždy počkat na zápis HOME POINT bodu a v případě přesunu raději nespoléhat na přepsání tohoto bodu bez restartu modelu samotného.
Létat vždy na kratší vzdálenost a nedovolit překážku mezi modelem a vysílačem. I jediný strom na krátkou vzdálenost může udělat problém v řízení, model nevidíte a pak se to stane…
Mít na modelu GPS lokátor, který vám zvýší možnost nálezu a to okamžitě. Ovšem raději zkontrolovat před letem jeho funkčnost. Minimálně tam mít na sebe kontakt, i když já osobně na dobré skutky v dnešní době nevěřím.
Nespoléhat se na automatiku, že to nemůže nic udělat, že to letí samo. Je to jen stroj ve vzduchu.
Tak jen dodám...
Ano létat ve volném terénu...
Stožáry vůbec nevadí..létám kolem nich naprosto běžně..nad nimi,pod nimi,okolo nich
Když už s tím drandím daleko..musí být vždy viditelnost mezi modelem a pilotem. No a když náhodou není..tak UHF prošlo lesem na 3km vzdálenost..(taky zkušenost při které jsem málem ustříhnul 5ku drát púlkama):-)
Mít na sebe kontakt...no radši ne,...bůh ví kam to zahučí.
Na automatiku se opravdu nespoléhám.
gardenroute píše:Myslím, ž ten jeho "flyaway" je jen důsledkem řady pilotních chyb, a ne jak on tvrdí, "že selhal autopilot", to potvrzuje i to, že dobře věděl, že na nějakou reklamaci není šance. V jeho vyjadřování o incidentu je bohužel spousta záhad a protimluvů, otázkou je, zda-li to je úmysl, nevědomost či jen slovní neobratnost...
Spuhlasím se záhadami a protimluvy. Dnes jsem s ním mluvil a nemyslím, že jde o úmysl, spíš jistou zbrklost a jak píšeš, slovní neobratnost, resp. druhá strana si to, co on považuje za srozumitelné, musí trochu rozklíčovat. Pak to začíná dávat logiku, samozřejmě je otázka, zda je ten názor pravdivý. Na druhou stranu, jak říká, má nalétáno poměrně dost, s více typy Phantomů a často se dvěma současně, mohl je porovnávat v jednu chvíli a stejných podmínkách a to už může mít jistou vypovídací hodnotu. Hovoří např. o verzích firmwaru, rozdílu v jakémsi módu (CE...) či přesnosti umístění Naza uvnitř koptéry, s těmihle věcmi prý laboroval a porovnával. Nicméně přesná příčina incidentu mu známá není a o vadě autopilota mluví mj. proto, že po aktivaci Failsafe éro vyrazilo jinam než byl i předchozí, prokazatelně uložený homepoint, byť nevylučuje, že by tam třeba po chvíli zamířilo, už ho ale neviděl a mezitím havarovalo. Prodávám jak jsem nakoupil, snad se zorientujete.
- JosefSvejk
graup15 píše:Mít na sebe kontakt...no radši ne,...bůh ví kam to zahučí.
Tak to hovoří za vše. Všechny kecy o zodpovědnosti či pečlivosti jsou potom zbytečné
IvanGS: Proč nazýváš koptéru érem či letounem? To raději nechej "klasickým" letadlům.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Neboj normálně tam vozím adresu plus v zavařeném igelitu 100kč na kredit pro volajícího nálezce:-):-) V případě,že to projde skleníkem..se první adresa automaticky zničí a vyskočí druhá. (Babiše)
- gardenroute
Jak by také nevyraziloIvanGS píše:...že po aktivaci Failsafe éro vyrazilo jinam než byl i předchozí, prokazatelně uložený homepoint, byť nevylučuje, že by tam třeba po chvíli zamířilo, už ho ale neviděl a mezitím havarovalo. Prodávám jak jsem nakoupil, snad se zorientujete.
A opakuji, lítat s 5.8 GHz ovládáním v blízkosti stromů, mezi velmi blízkými kopci, bez kvalitního a ověřeného záchranného systému, no doufám, to skutečně důkladně otestoval
A Ivane, samozřejmě používej dále pro koptéru i označení "éro", kam se podívám, tak se to používá, stejně jako letadlo. Letoun, to je něco jiného, to ale Ty samozřejmě jako pilot velkého letadla dobře víš, ačkoliv to některým uniká
- gardenroute
A ponechal bych raději toto vlákno bez moralistického flameware, co je a není dovoleno, těmto věcem se věnuje dostatek nemoderovaných "diskuzí" na smetišti. Tam se jistě najde dostatek příznivců pro tyto diskuze.
gardenroute píše:A Ivane, samozřejmě používej dále pro koptéru i označení "éro", kam se podívám, tak se to používá, stejně jako letadlo. Letoun, to je něco jiného, to ale Ty samozřejmě jako pilot velkého letadla dobře víš, ačkoliv to některým uniká
Josef Švejk - gardenroute odpověděl za mne, děkuji. A kromě toho jsem měl první modelářské období v 70.letech (volné modely), druhé v 80.letech (RC moto/větroně) a třetí v 90.letech (vrtulníky) a vždycky jsme tomu říkali éra a letadla.
Gardenroute - "velká" letadla je silný pojem, začínal jsem na bezmotorových rogallech, pak motorových, kniplových UL a také trochu plachtařil na Blaníku. Pár letadel jsem i vyrobil vlastníma rukama a éra, která jsem konstruoval, létají v mnoha zemích. Ale měl jsem tu čest se svézt a "řídit" i dost ještě dospělejších letadel (včetně části výcviku na vrtulníky) a letectví mne 9 let živilo. Ale to je OT, v té souvislosti mne ale napadá, že koptéra je sice malý model, ale v mnohém sofistikovanější a složitější éro než kdejaký ultralajt...
- gardenroute
Velkými letadly mám na mysli, cokoliv se dá pilotovat osobněIvanGS píše:Gardenroute - "velká" letadla je silný pojem, začínal jsem na bezmotorových rogallech, pak motorových, kniplových UL a také trochu plachtařil na Blaníku. Pár letadel jsem i vyrobil vlastníma rukama a éra, která jsem konstruoval, létají v mnoha zemích. Ale měl jsem tu čest se svézt a "řídit" i dost ještě dospělejších letadel (včetně části výcviku na vrtulníky) a letectví mne 9 let živilo. Ale to je OT, v té souvislosti mne ale napadá, že koptéra je sice malý model, ale v mnohém sofistikovanější a složitější éro než kdejaký ultralajt.... Je to jen povrchní dojem, ale už za pár dnů si to začnu ujasňovat, faktura za Phantoma je v mailu a příští týden pro něj jedu.
Ahoj Petře
Teď vážně...ten komik je opravdu tester DJI (tzn Pelikána?) Nebo si na to jen hraje?
Teď vážně...ten komik je opravdu tester DJI (tzn Pelikána?) Nebo si na to jen hraje?
- gardenroute
To opravdu netuším, nějakou přízeň u Pelikana asi má (byť testeři DJI u nás žádní nejsou), jako otevírač krabic je celkem zdatný (viz jeho trubka kanál), a je celkem mediálně vydatný, onehdy (asi před rokem ?) jsem ho zahlédl v nějakém tom krajánkovském příspěvku v nějaké naší TV, jak cosi předvádí s Visionem v Macoše.
jj, lítal v Macoše, myslím, že něco pro botaniky nebo tak nějak, natáčel a fotil myslím rostlinky ve stěně
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
hravec píše:nová aktualizace
Je bez problémov? 3.12 .. Aktualizoval ju niekto z 3.08?
-
salamander
Už zase ? Veď som pred pár dňami aktualizoval a lieta to normálne .
Pozeral som to, veď t.j. staré .
Pozeral som to, veď t.j. staré .