DJI NAZA pokračování 2

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
metlis

Re: DJI NAZA pokračování

#106 Příspěvek od metlis »

Prosím Vás, nechápu to já - vyjadřujte se ke mně (ošklivě napsáno, ale neberte si to tak, děkuji).

Dobře, chápu to, ale jak mám funkčnost failsafe tedy otestovat, než vyletím? V jakémkoliv modu, to je jedno.
Pokud to v modu GPS delam spatne (coz uz ted chapu), tak pokud nastartovanou copteru drzim v ruce (a nebo je na podlaze) a v modi Atti vypnu vysilac, tak se motory toci porad dal. Neni to divne?
Torm

#107 Příspěvek od Torm »

Někde jsem zahlédnul, že pro aktivaci chytrých módů musí stroj (stejně jako pro nahození zámku kursu) odletět alespoň 10 metrů od uložené startovní pozice (druhá zelená sekvence).
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
DJIvison

#108 Příspěvek od DJIvison »

metlis píše:Prosím Vás, nechápu to já - vyjadřujte se ke mně (ošklivě napsáno, ale neberte si to tak, děkuji).

Dobře, chápu to, ale jak mám funkčnost failsafe tedy otestovat, než vyletím? V jakémkoliv modu, to je jedno.
Pokud to v modu GPS delam spatne (coz uz ted chapu), tak pokud nastartovanou copteru drzim v ruce (a nebo je na podlaze) a v modi Atti vypnu vysilac, tak se motory toci porad dal. Neni to divne?

Toto vše prostě vyzkoušíte, pouze když odletíte ze zapsaného HP v GPS. Potom teprve můžete "zkoušet" všechny nuance. Jinak to prostě nejde. Máte-li strach ze ztráty koptery, prostě si ji uvažte na špagát.
Já to tak dělal při pokusech s vrtulama :wink:
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
gardenroute

#109 Příspěvek od gardenroute »

metlis píše:...Dobře, chápu to, ale jak mám funkčnost failsafe tedy otestovat, než vyletím? V jakémkoliv modu, to je jedno. Pokud to v modu GPS delam spatne (coz uz ted chapu), tak pokud nastartovanou copteru drzim v ruce (a nebo je na podlaze) a v modi Atti vypnu vysilac, tak se motory toci porad dal. Neni to divne?
Acho jo, jak Ti vysvětlit některé pokročilé funkčnosti NAZA jednotky, když evidentně nemáš naučené ty hodně základní věci, důležité pro pilotáž ???

Měl jsi by jsi si prostudovat aspoň popis a princip jednotlivých stabilizačních režimů (příp. i pokročilých letových režimů IOC), také nastavení režimů motorů a jak vlastně FS funguje. Doporučuji manuál, nebo NAZA Wiki. V řadě předchozích příspěvků jsme ti popsali, jak FS a jeho režimy fungují, a ty se zeptáš opět "proč se ti nezastaví motory, když vypneš Tx"...

Co chceš na FailSafe testovat ? To není běžný letový mod, ale nouzové chování, když letadlo ztratí RC komunikaci. Poté nastávají 2 možné varianty dalšího chování (i někteří další si tady pletou FS s GoHome), již popsané výše (a mnohokrát v tomto vlákně). Ani při jedné se v ruce nevypnou motory (!). A ještě jednou - motory se vypnou POUZE po CSC nebo stažení plynu (zde v závislosti na nastavení režimu motorů).
Naposledy upravil(a) gardenroute dne čtv 02.04.2015 17:46, celkem upraveno 3 x.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
graup15

#110 Příspěvek od graup15 »

Petře nerozčiluj se...praskne ti žilka abudeš tahat nožičku :-)
Nemáš náhodou potuchy jestli šoumeni z DJI konečně budou mít GPS/mag puk na GPS/Glonas? (V Inspire ho už mají..mizerové :-)
gardenroute

#111 Příspěvek od gardenroute »

graup15 píše:Nemáš náhodou potuchy jestli šoumeni z DJI konečně budou mít GPS/mag puk na GPS/Glonas? (V Inspire ho už mají..mizerové :-)
Nevěříš GPS ? Já tedy nevěřím GLONASu ani za mák :? Ale netuším, kdy to DJI pustí i do toho comba... Inspire má zcela novou i celou řídící jednotku - autopilota (ta samostatně dostupná není, nebo dosud nebyla), nová GPS/Glonass jednotka bude toho asi nedílnou součástí...
graup15

#112 Příspěvek od graup15 »

Ale věřím..což o to,ale mít 9 někdy 6...nebo 20 satelitů je rozdíl.
hadrák

#113 Příspěvek od hadrák »

,,, :?: ...
Naposledy upravil(a) hadrák dne ned 12.07.2015 13:46, celkem upraveno 1 x.
DJI Ph1->do 450 H.A.L;FPV,h.made ekobrýle-5"monitor,GB Tarot T-2D
gardenroute

#114 Příspěvek od gardenroute »

GoHome procedura je jasně a exaktně popsána, a její znalost by měla být základem každého i začínajícího pilota, který ji má ve své NAZA jednotce aktivovanou pro FailSafe událost, tzn. pokud má na letadle GPS/kompas kombo.

Takže ještě jednou názorný obrázek, jak to funguje, snad to již bude jasné každému...
Naza-M Enhanced Failsafe - GoHome
Naza-M Enhanced Failsafe - GoHome
salamander

#115 Příspěvek od salamander »

metlis . Už si skúšal rýchlosť auta keď stálo na mieste ? Takto isto to robíš s Failsafe .
Ja už lietam viac ako 2 roky a ešte som nikdy nevypol vysielačku aby zdochli motory , toto sú asi dáke nové metódy .
P2 chytám do ruky za nožičku pri trupe ľavou rukou ,pravou stiahnem plyn a čakám pokiaľ sa nezastavia motory .
Fail Safe som skúšal takto, chytil som družice ,urobil kalibráciu kompasu a odletel cca 100m, prepol pravú páčku na tretiu pozíciu kde mám FS a sledoval čo stroj robí .
Ak chceš prebrať ovládanie stroja prepni do ATI a stroj posadíš manuálne , ja pristávam do ruky .
cucpo
Kontaktovat uživatele:

#116 Příspěvek od cucpo »

cucpo píše:Pani dotaz na Naza V2 a PMU. Zacal som mat podivne problemy s GPS uplna mi vypadla GPS ale magnetometer funguje aj ukazuje hodnoty. Co som si vsimol tak ledka na PMU blika na zeleno , myslim ze povodne svietila, prosim mozte niekto juknut na vase PMU ci svieti alebo blika ?

Pls pani nepozriete na vasu PMU ako blika ?
Trencin, DJI Phantom2, Zenmuse 2D, GoPro 3+, NightHawk 200 Emax
JosefSvejk

#117 Příspěvek od JosefSvejk »

salamander píše:metlis . Už si skúšal rýchlosť auta keď stálo na mieste ? Takto isto to robíš s Failsafe .
Ja už lietam viac ako 2 roky a ešte som nikdy nevypol vysielačku aby zdochli motory , toto sú asi dáke nové metódy .
P2 chytám do ruky za nožičku pri trupe ľavou rukou ,pravou stiahnem plyn a čakám pokiaľ sa nezastavia motory .
Fail Safe som skúšal takto, chytil som družice ,urobil kalibráciu kompasu a odletel cca 100m, prepol pravú páčku na tretiu pozíciu kde mám FS a sledoval čo stroj robí .
Ak chceš prebrať ovládanie stroja prepni do ATI a stroj posadíš manuálne , ja pristávam do ruky .

To červené nechápu, ale to je asi moje blbost :? .
Další věc nechápu, proč před testem FS provádět kalibraci kompasu.
A myslím si, že opravdový test FS, který se má aktivovat při ztrátě signálu, je možné provést právě jen vypnutím vysílače (ztrátou signálu). Fail safe "na páčce" není ve skutečnosti fail safe, ale spíš pomůcka k návratu domů při ztrátě orientace.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
gardenroute

#118 Příspěvek od gardenroute »

JosefSvejk píše:...Fail safe "na páčce" není ve skutečnosti fail safe, ale spíš pomůcka k návratu domů při ztrátě orientace.
Používat FS přiřazený na přepínači letových režimů jako "pomůcku pro návrat domů při ztrátě orientace" je totální nepochopení funkce, nesmysl a zbytečný hazard - k tomuto účelu slouží uživatelská IOC funkce HomeLock. Tisíckrát omíláno...přesto někteří stále nepochopí...
A ano, "FS na páčce" skutečně není žádným "fail safe", je to funkce pro vyvolání Fail Safe :mrgreen:
hadrák

#119 Příspěvek od hadrák »

... :?: ...
Naposledy upravil(a) hadrák dne ned 12.07.2015 13:46, celkem upraveno 1 x.
hadrák

#120 Příspěvek od hadrák »

... :?: ...
Naposledy upravil(a) hadrák dne ned 12.07.2015 13:47, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“