ArduPilot - obecné informace
Re: ArduPilot - obecné informace
Pokud máte někdo jako vysílač Taranis, tak si pořiďte toto udělátko. Nastavíte si pak hlasový výstup na nějaký přepínač a ono to řekne počet satelitů a jestli máte 3Dfix. Má to samozřejmě i další funkce .....
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
Woita píše:"It's still set both on 3d gps lock and when you arm. So if you take-off without waiting for a GPS lock, the arducopter home will be where it first got lock."
Diky moc, nejak sa v APMku len rozkukavam...
kraro píše:"Pokud máte někdo jako vysílač Taranis, tak si pořiďte toto udělátko. .."
Super vecicka, pohladam, ci nieco take nie je aj pre D-ckove prijimace...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Trochu drahý když to arduino se da koupit za 3 dolary
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
High GPS HDOP a APM odarmování
Dobrý den přátelé,
překousal jsem se přes první nastavení APM a nyní bych rád zkusil jestli se mi správně točí motory. Nicméně mi nejde odarmovat a motory roztočit. Píše to stále dokola "High GPS HDOP", přitom vidím někdy 7, někdy 8 satelitů, mám 3D fix, ale HDOP mám od 2,5 - 3,3. Jak je to možné, že když je satelitů tolik, tak že přesnost je tak malá ? Myslíte, že modul GPS je vadný ? Nebo je to rušením od telemetrie ? Umístění GPS modulu na jiné místo jsem zkoušel....kvůli rušení, ale HDOP se nezměnilo nijak zásadně. Co dál ? Máte prosím nějakou radu z praxe ?
Děkuji za každou radu. Případně odkazy na ověřené GPS moduly s kompasem a vysokou přesností na koptéru sem...
překousal jsem se přes první nastavení APM a nyní bych rád zkusil jestli se mi správně točí motory. Nicméně mi nejde odarmovat a motory roztočit. Píše to stále dokola "High GPS HDOP", přitom vidím někdy 7, někdy 8 satelitů, mám 3D fix, ale HDOP mám od 2,5 - 3,3. Jak je to možné, že když je satelitů tolik, tak že přesnost je tak malá ? Myslíte, že modul GPS je vadný ? Nebo je to rušením od telemetrie ? Umístění GPS modulu na jiné místo jsem zkoušel....kvůli rušení, ale HDOP se nezměnilo nijak zásadně. Co dál ? Máte prosím nějakou radu z praxe ?
Děkuji za každou radu. Případně odkazy na ověřené GPS moduly s kompasem a vysokou přesností na koptéru sem...
-
janko.hrasko
Re: High GPS HDOP a APM odarmování
kde to skusas a hlavne v akom rezime letovom?
malo by dovolit odarmovat a lietat v stabilize pripadne althold v pohode aj so zlym gps signalom.
medzi budovami/pod stromami ale gps signal nechyti dobry a preto nedovoli armovat v loiter a podobnych gps zavislych rezimoch - mohlo by sa stat, ze by hned po starte mala tendenciu do niecoho vrazit
chod na luku, prepni do stabilize a testuj
malo by dovolit odarmovat a lietat v stabilize pripadne althold v pohode aj so zlym gps signalom.
medzi budovami/pod stromami ale gps signal nechyti dobry a preto nedovoli armovat v loiter a podobnych gps zavislych rezimoch - mohlo by sa stat, ze by hned po starte mala tendenciu do niecoho vrazit
chod na luku, prepni do stabilize a testuj
Právě že vidím 7-8 satelitů a mám to ve "Stabilize" módu. Proto to nechápu 
To mi také jednou udělalo, když jsem neměl zapojenou baterii a byl jsem připojen přes USB s Mission Planner. Když jsem zapnul baterii, tak se vše umoudřilo /Pixhawk/.
APM pozaduje dobre HDOP i pro stabilize protoze muzes prepnout. Pokud ti to vadi tak muzes vypnout prearm check pro GPS a nebo jen zvednout povolenou hodnotu HDOP
http://copter.ardupilot.com/wiki/config ... _hdop_good
http://copter.ardupilot.com/wiki/config ... _hdop_good
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Ano, vím že to jde prenastavit a nebo vypnout. Mě se ale spíše jedná o to jestli nemám vadný GPS modul. Jaké máte hodnoty vy, když vidíte 7-8 satelitů?
Záleží na tom, jaký gps modul máš. Vadný nebude, funguje. Nepřesnosti jsou běžné, osobně jsem se touto hláškou nesetkal, ale nevím jestli to neni něco až z novějších fw.. mě to přijde v pohodě, vadný určitě nebude. Momentálně je tu debata o ublox osmičkové řady, která vypadá velmi přesně a chytá opravdu hodně satelitů.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
APM soft co ma tudle hlasku mam na copteru s pixhawkem a tam mam Neo8 takze GPS+Glonass a tam je vyber satelitu vyrazne vetsi. Overit modul muzes jednoduse, vyndej ho z copteru, pripoj k ublox center a dej nekam na volne prostranstvi. A uvidis hned zda a co chyta.
Pocet satelitu nemusi znamenat nizke hdop, pokud budou nasackovane vsechny v jedne lajne (typicky treba mezi barakama) tak ta pozice bude proste horsi (aspon me se to tak zatim jevilo )
Pocet satelitu nemusi znamenat nizke hdop, pokud budou nasackovane vsechny v jedne lajne (typicky treba mezi barakama) tak ta pozice bude proste horsi (aspon me se to tak zatim jevilo )
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
-
janko.hrasko
vsetky moje arducopter kompatibilne dosky (crius s megapirate, apm 2.6 aj pixhawk) umoznuju v pohode armovanie pri zlom hdop v niegps rezimoch a pritom mam samozrejme zapnuty arming check..
este k hdop - to nemusi byt spolahlivy ukazovatel v prostredi, kde je vela odrazov signalov (vo vnutri, pri velkych budovach ci skalnych bralach)
este k hdop - to nemusi byt spolahlivy ukazovatel v prostredi, kde je vela odrazov signalov (vo vnutri, pri velkych budovach ci skalnych bralach)
A co je ublox center? Jak připojím gps modul jinam než do APM? Vím, blbá otázka, ale nechápu co tím je myšleno a jak to provést.
Je to program pro nastavení gps, předpokladem pravděpodobně bude, mít gps od firmy UBLOX.. připojit lze přes ftdi převodník. Je tam ale spousta parametrů, ve kterých se podle mě nemáš šanci vyznat a s apm ti to komunikuje, takže asi nic co bys akutně potřeboval... Jakou máš GPS, co jsi kupoval? To jen tak pro info, ať víme, o čem se vlastně bavíme...
Ale tím asi ten problém nijak nevyřešíme.. Takže teď trochu prakticky, ať se někam hneš, tohle je celkem detail, který se pravděpodobně vyřeší, jak už psali kolegové tím, že půjdeš armovat někam na pole...
Ještě jednou zkontroluj, v jakém letovém módu se snažíš odarmovat, zkoušej to ve stabilize, protože tuhle hlášku by to mělo házet pouze při armování v letových módech závislých na GPS.
Pokud to opravdu nejde, zkus vypnout v mission planneru geofence, nebo zvyš ten HDOP, případně pak v prearm checku přeskoč gps.
Ale tím asi ten problém nijak nevyřešíme.. Takže teď trochu prakticky, ať se někam hneš, tohle je celkem detail, který se pravděpodobně vyřeší, jak už psali kolegové tím, že půjdeš armovat někam na pole...
Ještě jednou zkontroluj, v jakém letovém módu se snažíš odarmovat, zkoušej to ve stabilize, protože tuhle hlášku by to mělo házet pouze při armování v letových módech závislých na GPS.
Pokud to opravdu nejde, zkus vypnout v mission planneru geofence, nebo zvyš ten HDOP, případně pak v prearm checku přeskoč gps.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
Dobrá tedy, zkusím to pole a dle výsledků napíši. Prozatím tedy moc děkuji za odpověďi a snahu pomoci. Přeji krásné dny.