Rozdil mezi analogovým a digitálním servem

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
Janek-cz

Začínáme-dotazy.

#16 Příspěvek od Janek-cz »

Ahoj.
Jsem začátečník a nemám ještě ve všem jasno.
Mohu někoho poprosit o pár rad?
Jaký je rozdíl mezi digitálním a analogovým servem?
Jak mám zvolit ten správný regulátor a elektromotor,na čem záleží?
Motor střídavý-stejnosměrný,jaký je v tom rozdíl?
Díky všem za info!
sabre

Re: Začínáme-dotazy.

#17 Příspěvek od sabre »

Mirek
Janek-cz

Re: Začínáme-dotazy.

#18 Příspěvek od Janek-cz »

Díky,pročtu si to.
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdil mezi analogovým a digitálním servem

#19 Příspěvek od jozefbb »

Vybrane z kolmani

Digitální serva mají přesnější nastavení polohy než serva analogová. Mají také větší odběr.

Digitální serva umožňují:

nastavení polohy fail safe
nastavení rychlosti (zpomalení chodu serva)
nastavení velikosti výchylek
nastavení neutrálu
nastavení necitlivosti
reverzace
Serva se programují programátorem. Každý výrobce dodává programátor svůj. Programátory a serva různých výrobců nejsou mezi sebou kompatibilní

Otazka do plena ? Kto vlastnite nejaky programator?
coro

#20 Příspěvek od coro »

Programátor k servám nemám, žiadny digitál čo mám doma, takú možnosť vôbec nemá. Aspoň o nej neviem, napríklad Savox.? USBASP nerátam :)

Navyše tu mám servá GWS Park HPX/BB http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Plug_.html ktoré sú ako analogy u mňa až nepoužiteľne rýchle, 0,05s na 60 stupňov je fakt taký prejav že prvý krát som vytrhol káble a meral merákom či nemám prerazený BEC a nejde tam 12V namiesto 5.. podľa mňa sú aj dosť silné a potom samozrejme aj patrične k tomu žerú cez 2,1A (pulzne), iné 19g servo čo by toľko žralo nepoznám (našťastie).

Takže to že by digitál musel byť rýchlejší či silnejší a viac žral, mi pripadá ako úplne nezmyselné tvrdenie..
K tomu že digitál je presnejší, si myslím taktiež že to nie je šťastné vyjadrenie, hlavne preto že spätná väzba polohy páky v analogoch je spojitá veličina (čas) a teda nemá z princípu "krok" po ktorom by sa servo pohybovalo ako u digitálov, takže akýkoľvek počet krokov u digi sa nemôže blížiť nekonečnu u analogu.. a jednak je určité pásmo necitlivosti žiadúce aby servá nevrčali (u digitálu nepískali ale to je to isté), a je len na prevedení či nastavení konkrétneho výrobku že aké je to pásmo veľké.
K tomu že digitál viac žerie, ešte napíšem že perpétum mobile akosi neexistuje a keď analog bude rovnakými fetmi zapínať obvod cez rovnaký motor 50x za sekundu a digitál 2000x za sekundu, tak ten digitál bude prekvapivo žrať nepodstane ale menej kvoli indukčnosti obvodu. A naopak, keď tam nebude rovnaký motor ale ak bude servo mať určitú rýchlosť a určitý moment (hodnoty z cenníkov a budú skutočné), tak na to potrebuje určitý príkon, a je v podstate úplne jedno akým spôsobom ho bude riadiť (či analogom alebo digitálne)..
zdzd

#21 Příspěvek od zdzd »

Nemáš pravdu. Digitály se v první řadě používají v náročnějších aplikacích. Tedy nejen že poberou více řídících pulsů, ale také provedou více řídících zásahů. A klidně i opačných. Navíc, na rozdíl od analogu, odchylku kompenzují vždy plnou silou, takže s větším odběrem.

To tvoje prohlášení by částečně mohlo platit pro nezatížená serva. Ale serva s pracovním zatížením se chovají úplně jinak.

Digitály zkrátka více makají a tedy i více žerou. Právě proto, že perpetuum mobile neexistuje.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jyrry »

coro píše:... akýkoľvek počet krokov u digi sa nemôže blížiť nekonečnu u analogu.. ...

No ale on ten PWM servosignál lezoucí z přijímače a nakonec i ze servotesteru (pokud v něm není 555...) taky není spojitá veličina ale leze po krocích (1024 - 2048 apod.)...
Bývávalo že kodér byl tranzistorový a PPM lezlo spojitě, dekodér to přeložil taky "spojitě"...

Nevím proč by se digitály měly používat hlavně v "náročných" aplikacích... Znám (mám) řadu digitálů které (jiné) řadě kvalitních analogů nesahají po kotníky...

Nedával bych žádné ultimativní rozhřešení co je a co není lepší nebo horší, nakonec otázka "Rozdil mezi analogovým a digitálním servem" by mohla být vysvětlena nejdříve z principu funkce, nejen z pohledu výkonů a chování.

edit: když digitál "nakrmím" PWM s rámcem 20ms, on bude cca 18ms jen držet polohu a její změny bude provádět stejně jen 50x za vteřinu, stejně jako ten analog... Aby se (jisté) jeho výhody využily, je nutné mu také cosi specifického poskytnout.
Také v tomhle je vhodné popsat rozdíl A. vs D. ...
jyrry.webnode.cz
coro

#23 Příspěvek od coro »

Snažil som sa obsiahlo vysvetliť že existujú špičkové servá a obyčajné servá a ešte aj šmejdové servá, a každý taký "druh" sa vyrába hojne aj v digitálnom aj analogovom prevedení.
Rozdiel v rýchlosti, sile, spotrebe či presnosti, je len v kvalite(designe) serv, nie v tom či tam je procesor alebo 555.

Podstatný rozdiel je v tom čo ide alebo čo sa smie nastaviť.
T.j. hlavne HS režim s kratšou periódou signálu.
A U NIEKTORÝCH digitálov aj veľa iných vlastností, ako koncové body, reverz, dokonca maximálny prúd alebo obmedzená rýchlosť či širšie pásmo necitlivosti..
Tieto dodatočné nastavenia však vždy môžu len obmedziť (rozumej zhoršiť) vlastnosti ktoré má servo "pri plnom výkone" takže do porovnania ako bolo napísané, nezasahuje.
zdzd

#24 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše:Nevím proč by se digitály měly používat hlavně v "náročných" aplikacích... Znám (mám) řadu digitálů které (jiné) řadě kvalitních analogů nesahají po kotníky...

Napsal jsem, že se "v první řadě používají v náročnějších aplikacích". A tak to také je. V první řadě se začaly používat tam, kde bylo potřeba velmi rychlé, přesné a silné reakce. Tedy hlavně ve vrtulnících.

S následným nárůstem výroby se digitální servozesilovače zlevnily a výrobci je ve jménu "super mega" výrobků začali rvát i k mizerné mechanice. Tam jsou samozřejmě dobré jen k tomu nápisu DIGI na krabičce.
coro

#25 Příspěvek od coro »

Dnes nápis "Digitál" z tohto pohľadu už nič neznamená, už vôbec nie že by sa to nejakému výrobcovi neoplatilo dať aj do šmejdovej mechaniky..
Viď digital servá z hobbykingu za 3 doláre, niekto "valí" čipy ktoré stačí pricapnúť na poťák a motor a zjavne v cene ktorá je dostatočne nízka. Takže či to hovorí o náročnejších aplikáciách ani nie je na rozmýšlanie...

Ono to je podľa mňa len o tom, že urobiť dobrú elektroniku v analogovej forme je teoreticky (a z praxe s domrvenými sériami najrôznejších výrobcov ala hitec ak aj nerátam corony a hxt a podobné noname), zjavne zložitejšie, než prásknuť tam holý procesor už vyrábaný masovo aj s výstupným mostíkom v jednom puzdre = takmer nulová potreba ďalších súčiastok, =nižšie náklady..
Skorej si myslím že ešte sa dopredajú nejaké zásoby prípadne dobehne nejaká výroba, a analogy ako sme ich poznali, už zmiznú úplne. Možno to ešte potrvá, ale nevidím reálne že by niekto staval novú linku na výrobu analogovej elektroniky.

Napadá ma ešte jedna vec, "emulácia analogového serva" tým procesorom v lacnom digitále. Pripadá mi to nezmyselne (že to nikto nebude vyrábať), ale..
Ono to je s prechodom na digitály aj o tom že BEC mnohých malých reglov býva poddimenzovaný na 4 servá dnes už bežne rýchle a z toho dôvodu aj "žravé".
Ak analogy zaťažovali BEC len postupne ako im prichádzal pulz z príjmača, a teda nejak to stačilo, môžu sa digitály stretnúť napríklad pri nejakom spoločnom zaťažení (looping) či zavibrovaní - pamätajú si polohy a na vynútenú výchylku zareagujú aj všetky naraz, čo by nemusel BEC udržať a v tej súvislosti aj digitálny príjmač má procesor čo potrebuje napätie..
Servá jednoducho žerú čoraz viac (lebo sú rýchlejšie a silnejšie, nie že by boli horšie) a je dobre si na to spomenúť.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od juraj.jurej »

coro Súhlas. Aj preto sa už dnes nové typy ESC vyrábajú podstatne so silnejším SBEC.
FrSky Tandem X20
honzi

Co to je digitalni servo

#27 Příspěvek od honzi »

Dobrý den,muže mi někdo vysvětlit jaký je rozdíl mezi normál servem a digitalním?na křidelka mám Turnigy TSS-11-MGB-g a jedno mi odešlo,na Hobbyking už jsem takové nenašel ale maji tam Turnigy XGD-11-HMB-digi servo,obě maji stejny tah,rychlost i napětí,mužu ho použít,Děkuji za radu Honza
f4u

Re: Co to je digitalni servo

#28 Příspěvek od f4u »

U digitálního serva se v obvodu zpětného hlášení (od potenciometru) používá AD převodník který převádí hodnotu od potenciometru do digitální podoby. Je to přesnější než pouhý poťák (analogové servo), jemnější krok serva (tedy pokud není převodník nějaká jebka) ale taky větší spotřeba serva a větší přídržná síla.
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51
Lark

#29 Příspěvek od Lark »

Hlavně pokud to máš na křidélka, dej obě serva stejná. Ne že by to nefungovalo, ale analogové a digitální servo budou mít i odlišné charakteristiky a chování.
sky59

#30 Příspěvek od sky59 »

honzi píše:Dobrý den,muže mi někdo vysvětlit jaký je rozdíl mezi normál servem a digitalním?na křidelka mám Turnigy TSS-11-MGB-g a jedno mi odešlo,na Hobbyking už jsem takové nenašel ale maji tam Turnigy XGD-11-HMB-digi servo,obě maji stejny tah,rychlost i napětí,mužu ho použít,Děkuji za radu Honza

Analogove servo ma opakovaciu frekvenciu pulzov 1.5ms +-0.5 50Hz
Digitalne ma rovnake pulzy ale s frekvenciou 330Hz

Ostatne, co je vnutri serva ta nemusi zaujimat

Digitalne bude fungovat na 50Hz, ale naopak asi nie, analog si neporadi s 330Hz

Naviac, aky signal ti dava prijimac? Na 99% to bude 50Hz, potom to hrat bude

Cize musis zistit co ti lezie z prijimaca, ak mas sluchatko pripoj a pocuvaj, pre porovnanie mozes vypocur 50hz zo siete, ale komorne a je podstatne vyssie
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“