FrSky Taranis - druhé pokračování
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
Re: FrSky Taranis - druhé pokračování
Chlapci, nema nema D8R-XP podobnu feature ako X4RSB? Ze ma sucasne vystup CPPM aj zopar PWM? Do APM2.8 by som poslal CPPM + na nejake dalsie veci by som potreboval zopar PWM.
Vdaka.
Vdaka.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Kluci jak se připojuje taranis k simulátoru? Nějakým spešl kabelem do slotu učitel žák nebo stačí USB kabelem. Simulátor bude nějaký free, asi od Multiplexu. Potřebuji to jen pro ženu aby potrénovala, dnes to vzala po dvou letech do ruk a s tím co předvedla se divím že jsme jeli domů bez ztrát.
Pres USB funguje T jako joystick, jinak pres 3,5mm jack je tam PPM vystup pro simulatory.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
ddano007 píše:Nema D8R-XP podobnu feature ako X4RSB? Ze ma sucasne vystup CPPM aj zopar PWM?
Jen pro upřesnění nový přijímač X4RSB nemá vůbec CPPM, ale má jeden výstup trvale využitý pouze jako výstup SBUS portu na němž je k dispozici všech 16 kanálů nikoli však v podobě CPPM nýbrž v jiné podobě datových paketů specifického protokolu SBUS. CPPM není totéž co SBUS. Kromě SBUS portu má přijímač X4RSB tři PWM výstupy pro kanály CH1 až CH1.
Starší přijímače D8R-XP a taktéž i D8R-II Plus do nichž je nahrán firmware pro D8R-XP umožňují spojit signálové piny CH3 a CH4 propojkou, která tam má být od okamžiku před zapnutím napájení přijímače a i po zapnutí napájení po celou dobu provozu přijímače v tomto režimu. Je-li použita zmíněná propojka pak po zapnutí napájení přijímač poskytuje na výstupu CH2 digitální signál RSSI v podobě PWM a na výstupu CH1 CPPM v němž je zahrnuto všech 8 kanálů v podobě kompozitního PPM signálu podobně jako je signál vstupující na straně vysílačky do VF modulu i když v tomto případě to není identická přenášená kopie PPM z VF modulu, ale PPM vytvořený až přijímačem z datových hodnot jednotlivých kanálů přijatých na straně přijímače. PWM výstupy CH3 a CH4 jsou v tomto režimu nepoužitelné jelikož jsou trvale blokovány propojkou. Zbylé PWM výstupy CH5 až CH8 na přijímači by měly být stále vyvedeny a funkční.
Starý firmware přijímačů D8R-XP měl ovšem chybičku zmíněnou třeba viz tento odkaz v tom smyslu, že pokud se v rámci CPPM měly využívat i kanály CH7 a CH8 tak byl problém s jejich výpadky/ztrátami hodnot v rámci CPPM jelikož byla příliš krátká délka rámce, do které se v rámci CPPM nevešlo všech 8 kanálů s příslušnými mezerami pokud měly aktuálně všechny kanály maximální hodnoty tak docházelo ke ztrátám na posledních dvou pozicích což jsou právě zmíněné kanály CH7 a CH8. Proto byla vydána aktualizace firmware pro D8R-XP použitelná i pro D8R-II Plus viz tento odkaz prodlužující rámec na 27 ms.
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
Drondys píše:Jen pro upřesnění nový přijímač X4RSB nemá vůbec CPPM, ale má jeden výstup trvale využitý pouze jako výstup SBUS portu
Hej, to viem, pouzil som to len na ilustraciu.
Drondys píše: ...přijímače D8R-XP... Zbylé PWM výstupy CH5 až CH8 na přijímači by měly být stále vyvedeny a funkční.
Super, ani nevies, ako si ma potesil!!! Velka vdaka.
Drondys píše:...Starý firmware přijímačů D8R-XP měl ovšem chybičku.. Proto byla vydána aktualizace firmware pro D8R-XP... prodlužující rámec na 27 ms.
Hej, o tom viem. Este raz velka vdaka.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Jak je na tom přijímač X4RSB s citlivostí na napětí?
Mám ho na miniquadce a napájel jsem ho přes řídící jednotku CC3D. Z X4RSB ovládám CC3D pomocí S.BUS.
No za letu jsem stále míval výpadky motorů. Zkoumal jsem všechny možné možnosti až dnes jsme přišel na to. Že se vždy při výpadku motorů rozsvítí červená failsafe dioda. Po chvilce se zase rozsvítí zelená a motory se zase roztočí...
Sledoval jsem tedy na Taranisu jak je na tom napětí na přijímači. Na začátku letu se napětí pohybovalo na 4,96V. Poté to kleslo na 4,81V na kterých se to drželo. Špičkově to ale občas spadlo až na 4,55V. Měl jsem výpadky když to kleslo na 4,60V (při tom i multikoptéra cukala, jako kdyby přijímač něco rušilo). Pak napětí stouplo zase na 4,81V a po chvíli na 4,55V a další rozsvícení červené diody a další výpadek.
Potom jsem zkusil napájet přijímač přímo z 5V stabilizátoru. Napětí se pohybovalo od 5,07V k 4,96V, ale žádné špičkové úbytky. Koptéra neměla za tu dobu ani jeden výpadek.
Ptám se tedy: Je možné, že nízké napětí okolo 4,6V na X4R-SB ovlivňuje příjimací modul, případně hází přijímač do FailSafe?
(Napětí mohlo opravdu špičkově klesnout ještě míň. Taranis mi ale zobrazil dva špičkové úbytky 4,6V a 4,55V. Tak nevím, kdyby byl opravdu rychlí úbytek, jestli by to senzor zachytil...
Mám ho na miniquadce a napájel jsem ho přes řídící jednotku CC3D. Z X4RSB ovládám CC3D pomocí S.BUS.
No za letu jsem stále míval výpadky motorů. Zkoumal jsem všechny možné možnosti až dnes jsme přišel na to. Že se vždy při výpadku motorů rozsvítí červená failsafe dioda. Po chvilce se zase rozsvítí zelená a motory se zase roztočí...
Sledoval jsem tedy na Taranisu jak je na tom napětí na přijímači. Na začátku letu se napětí pohybovalo na 4,96V. Poté to kleslo na 4,81V na kterých se to drželo. Špičkově to ale občas spadlo až na 4,55V. Měl jsem výpadky když to kleslo na 4,60V (při tom i multikoptéra cukala, jako kdyby přijímač něco rušilo). Pak napětí stouplo zase na 4,81V a po chvíli na 4,55V a další rozsvícení červené diody a další výpadek.
Potom jsem zkusil napájet přijímač přímo z 5V stabilizátoru. Napětí se pohybovalo od 5,07V k 4,96V, ale žádné špičkové úbytky. Koptéra neměla za tu dobu ani jeden výpadek.
Ptám se tedy: Je možné, že nízké napětí okolo 4,6V na X4R-SB ovlivňuje příjimací modul, případně hází přijímač do FailSafe?
Podľa manuálu:
Operating Voltage Range: 4.0~10V
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
macil píše:Podľa manuálu:
Jo, každopádně to napětí mohlo spadnout až pod 4V, přijímač to zachytil, hodil se to FailSafe, ale už to neodeslal do Taranisu, protože byl právě ve FailSafu.. Jen moje teorie, nic jiného mě nenapadá
To co popisuješ vypadá, že má problém BEC, ze kterého se přijímač napájí. To jak napětí cestuje naznačuje, že je ten BEC buď něčím přetěžován (pozn. v této souvislosti je otázkou co všechno z toho BECu ještě napájíš jako třeba FPV vysílač, kameru apod) a nebo má nějakou vadu a je na odchodu do věčných lovišť.
Můžeš zkusit k napájení přijímače doplnit kondenzátor elektrolyt tak okolo 2000uF, který by měl zachytit případné krátké poklesy pod 4V, které telemetrií nezměříš jelikož způsobí patrně spíš reset přijímače, ale pokud tam to napětí klesá na delší dobu třeba i několik sekund tak je to opravdu divné a spíš bych zvolil dále zmíněné řešení.
Zkus zapojit napájení přijímače samostatně přímo na BEC jednoho z réglů multikoptéry a BEC toho regulátoru nechat zapojený jen na napájení toho přijímače a nepřipojovat/nenapájet z něj nic jiného než pouze ten přijímač.
Můžeš zkusit k napájení přijímače doplnit kondenzátor elektrolyt tak okolo 2000uF, který by měl zachytit případné krátké poklesy pod 4V, které telemetrií nezměříš jelikož způsobí patrně spíš reset přijímače, ale pokud tam to napětí klesá na delší dobu třeba i několik sekund tak je to opravdu divné a spíš bych zvolil dále zmíněné řešení.
Zkus zapojit napájení přijímače samostatně přímo na BEC jednoho z réglů multikoptéry a BEC toho regulátoru nechat zapojený jen na napájení toho přijímače a nepřipojovat/nenapájet z něj nic jiného než pouze ten přijímač.
Ano maji 4-10V, ale prave, ze kratke poklesy mohou zapricinit podobne chovani. Vraz tam kondik treba 5000 uF na 16V nebo ja pouzivam 10000uF 16V ten ti vyhladi poklesy. Idealne verze s nizkym vnitrnim odporem nebo zmen napajeni tak aby se to nedelo.
Jan Janekx Urbanek
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Tak je mi to jasné! Popíšu situaci ještě jednou.
Na miniquadce mám svojí vlastní rozvodnou desku. Na které mám kondíky o celkové kapacitě cca. 300uF (málo, musím tam někam nacpat ještě jeden 470uF).
Na rozvodné desce mám stabilizátor napětí 7805R. Který stabilizuje 12V na 5V/1A.
Ze stabilizátoru jsem napájel řídící jednotku CC3D, která byla přes S.BUS kabel spojena s X4RSB. Přes SBUS jsem táhnul jak signál tak i napájení přijímače. A to byla právě příčina těch poklesů napětí. Jednak mi Taranis napsal nejnižší hodnotu 4,55V tak si myslím, že špičky byly mnohem níž. CC3D v sobě tedy musí mít nějaký stabilizátor, který nestíhal odběr X4RSB.
Při napájení přijímače přímo z rozvodné desky (tzn. ze stabilizátoru 7805R), se napětí na přijímači drželo mezi 5,07V - 4,96V. A žádný přechod do FailSafe se nekonal.
Z toho vyplívá, že pravděpodobně, jak už jsem zmiňoval je na vině na CC3D.
Na miniquadce mám svojí vlastní rozvodnou desku. Na které mám kondíky o celkové kapacitě cca. 300uF (málo, musím tam někam nacpat ještě jeden 470uF).
Na rozvodné desce mám stabilizátor napětí 7805R. Který stabilizuje 12V na 5V/1A.
Ze stabilizátoru jsem napájel řídící jednotku CC3D, která byla přes S.BUS kabel spojena s X4RSB. Přes SBUS jsem táhnul jak signál tak i napájení přijímače. A to byla právě příčina těch poklesů napětí. Jednak mi Taranis napsal nejnižší hodnotu 4,55V tak si myslím, že špičky byly mnohem níž. CC3D v sobě tedy musí mít nějaký stabilizátor, který nestíhal odběr X4RSB.
Při napájení přijímače přímo z rozvodné desky (tzn. ze stabilizátoru 7805R), se napětí na přijímači drželo mezi 5,07V - 4,96V. A žádný přechod do FailSafe se nekonal.
Ancistrus01 píše:Na miniquadce mám svojí vlastní rozvodnou desku. Na které mám kondíky o celkové kapacitě cca. 300uF (málo, musím tam někam nacpat ještě jeden 470uF). Na rozvodné desce mám stabilizátor napětí 7805R. Který stabilizuje 12V na 5V/1A.
Ze stabilizátoru jsem napájel řídící jednotku CC3D, která byla přes S.BUS kabel spojena s X4RSB. Přes SBUS jsem táhnul jak signál tak i napájení přijímače. A to byla právě příčina těch poklesů napětí....
Otázkou je jak jsi měl vůbec přesně zapojený ten SBUS kabel k desce CC3D ?
Podle popisu viz tento odkaz se SBUS přijímač připojuje k desce CC3D přes "Main port" což je čtyřpinový JST-SH konektor, ale na tom portu není žádný regulovaný výstup. Je tam pouze výstup označený v tom popisu jako PWR Out s doplňující zmínkou "VCC Unregulated", který by měl bez jakékoli regulace na desce pouze přenášet napájecí napětí ze zdroje což ve tvém případě je ta rozvodná deska se stabilizátorem 7805R.
Pokud jsi tedy měl napájení pro SBUS kabel připojeno na ten pin 2 (PWR Out) na "Main portu" pak je to velmi divné a je riziko, že na té desce CC3D je nějaký problém, protože v této cestě by žádná regulace být neměla a měl by to být pouze přímý spoj z výchozího zdroje napájení desky tedy ve tvém případě z toho místa kam je připojena k CC3D ta tvoje rozvodná deska se stabilizátorem 7805R.
Doporučoval bych to zkusit proměřit ohmetrem bez napájení desky CC3D. Mezi tím pinem 2 na "Main portu" na desce CC3D a místem kde máš přivedeno + napájení z tvé rozvodné desky na desku CC3D by měl být přímý spoj s minimálním odporem. Pokud nebude tak je něco špatně a mohlo by být riziko v tom smyslu, že ta deska CC3D může mít nějakou vadu, která by se třeba mohla později projevit i jinak.
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Jojo, měl jsem to napojen na MainPort a zdroj jsem měl na pinu dva... tedy na tom PWR out..
Tak jsem to proměřil a odpor tam je téměř nulový
Takže je to opravdu propojené jak píšeš... To mi nedává smysl!
Každopádně teď napájím CC3D a RX zvlášť a vypadá to že je po problému
(Snad
)
Tak jsem to proměřil a odpor tam je téměř nulový
Každopádně teď napájím CC3D a RX zvlášť a vypadá to že je po problému
Ancistrus01 píše:Jojo, měl jsem to napojen na MainPort a zdroj jsem měl na pinu dva... tedy na tom PWR out... Tak jsem to proměřil a odpor tam je téměř nulovýTakže je to opravdu propojené jak píšeš... To mi nedává smysl! Každopádně teď napájím CC3D a RX zvlášť a vypadá to že je po problému
(Snad
)
Otázkou je jestli občas nezablbnul ten stabilizátor na rozvodné desce případně jestli tam někde není nějaký vakl apod. a jen čirou shodou okolností se to zatím projevilo zrovna jen když jsi měl přijímač napájený přes ten MainPort. Rozhodně je to velmi podivné a přeji ať se to už nestane.
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Drondys píše:Otázkou je jestli občas nezablbnul ten stabilizátor na rozvodné desce případně jestli tam někde není nějaký vakl apod. a jen čirou shodou okolností se to zatím projevilo zrovna jen když jsi měl přijímač napájený přes ten MainPort. Rozhodně je to velmi podivné a přeji ať se to už nestane.
Stabilizátor je doufám fajn...
Každopádně spíš to bude nějaký ten vakl. ty konektůrky na mainportu jsou hodně citlivý, tak je možný, že tam nějak blbnul kontakt. No už je to vyřízeno, tak snad to bude fajn.
Ale jinak díky!