ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
eddiex

Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

#2371 Příspěvek od eddiex »

Tak rano bylo smolne. S FW3.1.5 jsem chtel natocit chod tech motoru. Hned jak jsem se odlepil od zeme, tak koptera udelala temer premet a bum . ... jedna vrtule zlomena. Mam nahradni vrtule, ale vymenil jsem vsechny, protoze jsou trosku tvrdsi [mene pruzne].

Nahral jsem znova FW 3.2.1. Udelal jsem kalibrace vseho [accelerometry, kompas, radio. Nechal jsem vse bez jakekoliv upravy. Jen jsem zmenil ukladani logu na default+IMU.

Ted jsem vysel ven a mirne mrholilo. Po par minutach mrholeni temer ustalo, tak jsem zavolal dcerku, at mi to natoci.

Vzletnu STAB perfektni. [tak jako predtim] Prepinam na ALT HLD - svete div se - jen malinkaty zaskub a visi paradne. Kolisa v rozsahu tak max 20 - 30 cm, ale hlavne - MOTORY NEDIVOCI !!!! Vse je plynule a uhlazene jako maslo na chlebicku. Prepinam na LOITER - a ... vse perfekt. HURAAAAAAAA !!!!

Bohuzel nevim jak se to opravilo.

Cetl jsem nekde, ze muze dojit k jakemusi "nedokonalemu" nahrani FW.
Mozna to bylo neco takoveho... nevim.

Vim, ze jelikoz mam urcite plany, co chci s timto strojem delat, tak me ceka jeste spousta experimentovani a lazeni, ale jsem rad, ze jsem overil, ze je vubec schopne to pekne fungovat.

OPRAVDU MOC dekuji za VASI trpelivost a ochotu poradit a pomoct !!!
Odpustte mi me obcasne depresivni kecy....
Ale ten program [MP] je fakt k placi na to jak dlouho [roky] se uz vyviji. :D
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
sobi

#2372 Příspěvek od sobi »

eddiex píše:...Kolisa to i doma na stole, i venku na zemi, i venku ve vzduchu.
Ten graf doma na stole je vyjimecne malo kolisavy. Obvykle to skace v metrech a ne v centimetrech.

Ak to naozaj tak skáče, tak by som vyskúšal to druhé APM, pretože toto nemá šancu fungovať správne - hodnoty môžu skákať centimetre, určite však nie metre, pretože o tento údaj sa APM opriera pri rozhodovaní.
A ešte jedna vec - nemá zmysel skúšať ďaľšie módy, kým neodladíš najskôr STABILIZE (už máš) a následne ALTHOLD, pretože všetky ďaľšie sa o tieto dva základné opierajú
sobi

#2373 Příspěvek od sobi »

Práve mi napadlo, kde by mohol byť problém - mal som s APM mini rovnaký - je to v internom napájaní I2C, na ktoré je pripojený aj barometer.

Riešenie u mňa bolo dosť divné a nevravím, že jediné správne:
1) prepájkovať napájanie "silovej" (rozumej pre servá, resp. motory) časti s riadiacou na doske APM - je tam na to plôška
2) na výstupný port pre servá/motory priviesť +5V z toho istého miesta ako pre napájanie APM - zabezpečí fungovanie napájania I2C
3) servá/motory napájať externe, z APM mini vyviesť len riadiace dráty z PWM signálomi pre jednotlivé servá
eddiex

#2374 Příspěvek od eddiex »

Diky za radu a pomoc.
Ale cetl jsi muj predesly prispevek?? :D

No ale uvidim. Jeste neni vyhrano. Ted cely den prsi, tak nemuzu jit litat, abych to proveril trochu vice. Ten uspesny test byl jen par minutek.
eddiex

#2375 Příspěvek od eddiex »

Tady video z kratkeho, konecne uspesneho testu...

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Y0kd820pZnM[/youtube]
bukova

Zalétnutí koptéry s APM a první let

#2376 Příspěvek od bukova »

Přátelé, využil jsem nedělní podvečer a bezvětří abych šel prolétnout svou koptéru se kterou začínám. Vživotě jsem koptéru neřídil. Jen letadla. Tak se nedivte.

Startoval jsem ve STABILIZE módu a již při startu se mi koptéra nakláněla na jednu stranu. Mám ji vyváženou, čili na gravitaci bych to neviděl. Kalibraci regulátorů jsem také prováděl.

Logicky....jakmile jsem vzlétl, tak se koptéra vydala jasným směrem, tedy směrem náklonu a nebyl jsem schopen ji vrátit zpět.

Zkoušel jsem náklon vyřešit TRIMEM na vysílači, ale neřekl bych, že by se to vyřešilo. Možná zlepšilo, ale rozhodně ne vyřešilo.

Co mám zkusit dále ? Prosím o každou dobrou radu. Bude to blbost, ale jen na ni přijít. Dnes jsem kvůli tomu přišel o tři vrtule :-(

Děkuji. P.
Banana

Re: Zalétnutí koptéry s APM a první let

#2377 Příspěvek od Banana »

Mám stejny problém, mám QAV250 a jednotku apm mini 3.1, dron ulitá vždy někam do strany, není vůbec stabilní a nedá se moc řídit, podezřívám řídící jednotku, koupenou z číny, že nebude asi nejlepší kvality. Když vidím ty videa, jak se někomu QAV250 vznáší zcela stabilně např. v pokoji, tak mi to přijde jako science fiction :( :( :( :( :( :(
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#2378 Příspěvek od jamesgsf »

Hoši je třeba i něco přečíst, pak je to rukama a nastavením. viz.http://copter.ardupilot.com/wiki/autotrim/ ano apm je velice stabilní, jen je potřeba si s tím trochu pohrát. Jinak jestli si myslíte, že to máte vyvážené tak asi určitě ne, to by se dalo trimem dohnat, jinak to bude vždy někam utíkat.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
Banana

#2379 Příspěvek od Banana »

Auto trim bych rad vyzkousel, kdyby se podarilo ho udrzet 25 vterin ve vzduchu, dokazal bych pochopit, ze se muze nekam mirne vychylovat ale pokud funguje to gyro tak by se mel uklidnit - vyvazit bez ohledu na dalsi trimovani a ridici jednotka by ho mela uklidnit. Jeste me napadlo, jestli tam nejsou vibrace, protoze rid. jednotka je prilepena pouze na ramu oboustan. paskou.. :?: :?: :?: :?:
rrmichalbarna
Kontaktovat uživatele:

#2380 Příspěvek od rrmichalbarna »

Hoši pěkný zajímaví článek, ještě kdybych uměl anglicky! Tak stejně nevím nic.Není to někde česky? :)
bukova

#2381 Příspěvek od bukova »

Mám ten samý dotaz. Není to někde česky?? Prosím....
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#2382 Příspěvek od jamesgsf »

Jo apm je na vibrace citlivé chce to aspoň něco pod tu řídící jednotku. Kluci co použít aspň google translator nebo prohlížeč chrome. Překlad není sice ideální ale pro základní pochopení to bohatě stačí(sorry, ale na to stačí i ty videa). https://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&tl=cs&u=http%3A%2F%2Fcopter.ardupilot.com%2Fwiki%2Fautotrim%2F
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
Amper

#2383 Příspěvek od Amper »

viewtopic.php?f=132&t=57819&start=2370

Tady je 160 stran prispevku o APM. Nic lepsiho v cestine asi nenajdes.

K zaletu - postupoval jsi podle navodu na strankach apm tj. mas copter spravne nakalibrovany tj. radio, acc, mag, gyra ?

Pokud jde copter ke strane (myslim ted hodne, a ne ze se lehce sune) ve vejsce do 1m tak je to ok, prizemni efekt. Nad jeden metr je neco spatne. Bud mechanicky (napr. blbe ulozeni desky, moc velke vibrace atd...) nebo v nastaveni (kalibrace gyro, acc, mag, radio)

Jo a jedna vec - zkontroluj si nastaveni RC_TRIM parametru pro vsechny kanaly. Pokud ma clovek nestandardni poradi kanalu tak to obcas zblbne a da to trim na malo tj. kolem 1000 a musi bejt nekde kolem 1500.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
graup15

#2384 Příspěvek od graup15 »

Banana píše:Auto trim bych rad vyzkousel, kdyby se podarilo ho udrzet 25 vterin ve vzduchu, dokazal bych pochopit, ze se muze nekam mirne vychylovat ale pokud funguje to gyro tak by se mel uklidnit - vyvazit bez ohledu na dalsi trimovani a ridici jednotka by ho mela uklidnit. Jeste me napadlo, jestli tam nejsou vibrace, protoze rid. jednotka je prilepena pouze na ramu oboustan. paskou.. :?: :?: :?: :?:

Když jsem dělal pokusy s QAV 500 tak po vzletu a ustálení v metru a púl ,můžu na zadní část klidně dát 300g závaží a kopter nikam neutíká..jen ty zadnní motory o dost zvednou otáčky. :-) Dobrá jednotka zvládne i těžiště naprosto v háji.
Ale jak píšou níže..vibrace do určité malé hodnoty ..ok, ale pak se vše velmi rychle zhoršuje.
sobi

#2385 Příspěvek od sobi »

eddiex píše:Diky za radu a pomoc.
Ale cetl jsi muj predesly prispevek?? :D

až teraz ;). gratulujem.
keby sa problém vrátil, tak skús urobiť, čo som napísal - u mňa sa to APM mini chovalo dosť divne - pri napájaní z PC cez USB senzory fungovali, ako mali, ale pri normálnom napájaní som mal ten problém, čo si opísal - tie senzory, ktoré používali 3.3V z I2C blbli. APM mini som mal však z BG, nie HK...
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“