Mini H FPV quad 250

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jindraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Mini H FPV quad 250

#1771 Příspěvek od jindraj »

Blacksite píše:Zdravim, tak jsem vcera spichnul prcka, ale mam problem s cc3d (BG). Zacnu pridavat plyn az se to dostane do meze, kdy by melo vzletnout tak se to na zemi zacne trepotat a pak se to uplne nesmyslne prevrati. A plyn je strasne citlivej, na plne otacky motoru dosahnu zhrubana 40% plynu, pritom kalibraci v GCS jsem udelal a vse ok. Jeste zkusim zmenit krivky plynu pro motory, ale nwm. Dneska ji privazu mezi zidle a zkusim laborovat

CC3D,MC2204 z FPV a spider opto 12a, 4S baterky a er9x ve vysilacce

takhle (že to hodí krovky hned po nadzvednutí se) se to chová když máš desku otočenou o 90 nebo 180 st. nebo jí máš rovně, ale v CGS máš naopak otočení udané nebo pokud máš prohozené kabely od reglů, takže si plete vrtule. předpokládám alespoň že PID jsi nechal na výchozích hodnotách a není to tedy tím, žes třeba posunul o nějaké to desetinné místo hodnotu D apod :)
Blacksite
Kontaktovat uživatele:

#1772 Příspěvek od Blacksite »

Desku mam pootocenou o -90° s tim, ze usb mam na leve strane, nemelo by to byt tedy 270°? Treba a jinak hodnoty jsem nechal puvodni. Akorat kdyz to vlastne nastavuji ve wizardu, tak samozrejme tim jak mam pootocenou desku, se mi roztaci spatne motory, protoze pootocit to jde az po donastaveni v GCS...

ale kdyz tak na to koukam, usb je presne naproti sipce, takze to mam mit pootoceny vlastne o +90°?
Taranis X9D+
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#1773 Příspěvek od jindraj »

Blacksite píše:Desku mam pootocenou o -90° s tim, ze usb mam na leve strane, nemelo by to byt tedy 270°? Treba a jinak hodnoty jsem nechal puvodni. Akorat kdyz to vlastne nastavuji ve wizardu, tak samozrejme tim jak mam pootocenou desku, se mi roztaci spatne motory, protoze pootocit to jde az po donastaveni v GCS.

no tak to jsi doma a problém solved ... motory se ti MUSÍ roztáčet přesně ty, co máš na obrázku bez ohledu na to zda se potom rozhodneš desku pootočit. to natočení desky je v CGS právě poznámka pro desku, aby věděla, že má regulovat motory v jiném pořadí, než je má při defaultní poloze číslované. Tím, žes je navíc i přepíchal do jiného pořadí je deska teď úplně zmatená. Takže zpět na začátek a :

1) napíchat do desky přesně v pořadí dle CGS ... tedy na konektor 1 dát kabel od regu levého předního motoru, na 2 dát pravý přední, na 3 pravý zadní a 4 levý zadní .... tak už to zůstane ať z deskou otočíš později jakkoliv.
2) uděláš si hezky tu kalibraci v CGS a ujistíš se, že se točí ty motory, které ti ukazuje v danou chvíli CGS
3) otočíš si desku jak chceš a v záložce ATTITUDE - Yaw (myslím) nastavíš těch 90st nebo -90st a ULOŹÍŠ.
4) to že jsi to zadal správně (+90 nebo -90) se ujistíš tím, že ti bude v takovém tom okně s pohledem na koptéru koptéra kopírovat správně pohyby, jak s tím budeš rukou cvičit. tedy že když nakloníš dopředu, tak se jí na obrazovce potopí čumák a ne naopak a i do stran a z pohledu rotace bude dělat přesně co s ní děláš. Bude-li to prohozené, tak tam dáš opačnou hodnotu a už by to mělo chodit. máš jen 2 možnosti.
5) šťastný let - teď už se vznese.
Blacksite
Kontaktovat uživatele:

#1774 Příspěvek od Blacksite »

No tak to jsem moc nepochodil...regulatory mam zapichane spravne a i v gui mi to ukazuje spravne naklony koptery.....bez ohledu na to, co jsem psal prvnim prispevku takze to vypada ze to bude neco jineho.Tu desku musim mit teda nejdriv rovne, vse nastavit a pak az otocit a zmenit otoceni v atti?
Taranis X9D+
vbalko

#1775 Příspěvek od vbalko »

Blacksite píše:No tak to jsem moc nepochodil...regulatory mam zapichane spravne a i v gui mi to ukazuje spravne naklony koptery.....bez ohledu na to, co jsem psal prvnim prispevku takze to vypada ze to bude neco jineho.Tu desku musim mit teda nejdriv rovne, vse nastavit a pak az otocit a zmenit otoceni v atti?

Ne nemusis ji mit nejdriv rovne. Dulezite je, abys mel zapichane spravne motory jak psal nekdo predemnou a aby bylo spravne nastaveno otoceni desky.

To jak je otocena kdyz ji nastavujes vubec nehra roli.

Jeste me napada, jestli mas spravne vrtule (vsechny maj foukat dolu) a spravne rotaci motoru CW/CCW podle toho obrazku v GCS
Blacksite
Kontaktovat uživatele:

#1776 Příspěvek od Blacksite »

Jojo vrtule mam dobre i motory CW a CCW podle toho jakej maj zavit na unaseci, ono jde spis o to, ze jakoby by se chtela zvedat, pomaloucku polehoucku a najednou jakoby dostane signal vpravo na plny kule a nazdar.

...jeste mi napada a to by nejspis mohla by ta chyba, nebo spis moje hloupost, jelikoz jsem tam dal desku uz obracene, tak jako prvni se mi zacal roztacet pravy predni motor a ja si myslel, ze je to tim otocenim a nedoslo mi, ze vlastne vuci desce je to uplne jedno pac porad to musi byt prvni pozice na desce levy horni motor :D zkusim az dojdu domu

...jeste malickost, mam to na 4S nevim kolik leze z plne nabite lipolky, ale pro FVP Tx je maximum 15V asi tam radsi nejakej stabilizator napeti hodim ze
Naposledy upravil(a) Blacksite dne úte 19.05.2015 13:11, celkem upraveno 1 x.
Taranis X9D+
ST
Kontaktovat uživatele:

#1777 Příspěvek od ST »

Hledej taky možný problém v připojení a nastavení rádia. Máš to přes SBUS nebo PWM ? Nemáš pomýchaný kanály ?
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Blacksite
Kontaktovat uživatele:

#1778 Příspěvek od Blacksite »

Co je sbus a pwm :D ?Asi pwm, jelikoz mam co dratek, to kanal
Taranis X9D+
vbalko

#1779 Příspěvek od vbalko »

Blacksite píše:Jojo vrtule mam dobre i motory CW a CCW podle toho jakej maj zavit na unaseci, ono jde spis o to, ze jakoby by se chtela zvedat, pomaloucku polehoucku a najednou jakoby dostane signal vpravo na plny kule a nazdar.

...jeste mi napada a to by nejspis mohla by ta chyba, nebo spis moje hloupost, jelikoz jsem tam dal desku uz obracene, tak jako prvni se mi zacal roztacet pravy predni motor a ja si myslel, ze je to tim otocenim a nedoslo mi, ze vlastne vuci desce je to uplne jedno pac porad to musi byt prvni pozice na desce levy horni motor :D zkusim az dojdu domu

...jeste malickost, mam to na 4S nevim kolik leze z plne nabite lipolky, ale pro FVP Tx je maximum 15V asi tam radsi nejakej stabilizator napeti hodim ze

No pokud se ti v GCS jako jednicka otaci pravy predni motor tak to mas spatne. Jednicka je levy predni z pohledu toho kam chces letat - tedy z pohledu draka, ne desky. Takze bez ohledu na to jak je otocena deska, tak si urci kde je predni strana koptery, stoupni si za ni a levy motor je jednicka, pravy dvojka atd. Stejne z teto perspektivy zkontroluj smer otaceni motoru - jednicka doprava, dvojka doleva atd.

Co se tyce toho napeti, tak pokud mas rad svoje FPV vybaveni tak tam regulator urcite dej. Nejlepe DC-DC buck convertor
vbalko

#1780 Příspěvek od vbalko »

Blacksite píše:Co je sbus a pwm :D ?Asi pwm, jelikoz mam co dratek, to kanal

Ano - pwm je co dratek to kanal.

S-BUS, PPM, CPPM atd je jeden dratek na vsechny kanaly.

Tohle si predpokladam udelal a vsechny packy se vo wizardovi hybali presne tak jak si hybal packami na vysilaci?
Blacksite
Kontaktovat uživatele:

#1781 Příspěvek od Blacksite »

Jojo wizarda jsem prosel komplet a packy reagovaly dle toho jak jsem ja hybal. Tady neni zadne trimovani prostredku jako na multiwii? Treba mi to chce nekam utikat :)
Taranis X9D+
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#1782 Příspěvek od jindraj »

Blacksite píše:...jeste mi napada a to by nejspis mohla by ta chyba, nebo spis moje hloupost, jelikoz jsem tam dal desku uz obracene, tak jako prvni se mi zacal roztacet pravy predni motor a ja si myslel, ze je to tim otocenim a nedoslo mi, ze vlastne vuci desce je to uplne jedno pac porad to musi byt prvni pozice na desce levy horni motor :D zkusim az dojdu domu

no to to je právě to o čem jsem ti psal !!! ... to je ta chyba ... když tohle odstraníš tak, aby se ti roztáčel jako první levý přední (tedy č.1 podle CGS) tak máš vyřešeno. viz můj postup.

to co popisuješ (nic nic - nervozita na zemi a najednou kotrmelec) je dáno tím, že si díky přehozeným (nejspíš o pozici posunutým) kabelům od regů si plete motory. dokud sedí na zemi, tak se nic neděje, jakmile se zvedne třeba jen půl cenťáku je to už nezadržitelná řetězová reakce, kdy nepomůže ani, že stáhneš plyn. Deska chce stabilizovat a hrábne na nějaký motor - řekněme třeba pravý přední protože má pravou přední stranu o chlup níž. Jenže kvůli přehozenému motoru sáhne ve skutečnosti na pravý zadní. Namísto aby se pravá přední strana zvedla jak deska chtšěla je to najednou ještě horší. Deska si řekne, že dala asi málo plynu když se to nezlepšilo a přidá do pravého předního, jenže zase roztáčí jen víc a víc ten pravý zadní a zase to nakloní ještě víc .... no skončí to kotrmelcem, protože si přidává jiným motorem, než si myslí a chce. musí se ti zkrátka točit přesně ty motory (dle rozložení na koptéře nikoliv vůči desce), které ti svítí v CGS. v záložce Output si pak můžeš ověřit, že ti motory běží jak mají ... při potýhnutí za táhlo 1 se pohne LP motor, na 2 se pohne PP, na 3 PZ, na 4 LZ - vše z pohledu koptéry a ne desky.
Allesak

#1783 Příspěvek od Allesak »

Jak radí kluci, máš nejspíš špatně zapojený motory. Já měl zapojení motorů v hlavě a tak jsem to i zapojil. Začal jsem přidávat plyn a šup, kotrmelec hned nad zemí. Měl jsem špatně motory!!!
Přílohy
Naze32-setup.jpg
vbalko

#1784 Příspěvek od vbalko »

Allesak píše:Jak radí kluci, máš nejspíš špatně zapojený motory. Já měl zapojení motorů v hlavě a tak jsem to i zapojil. Začal jsem přidávat plyn a šup, kotrmelec hned nad zemí. Měl jsem špatně motory!!!

Ten obrazek je z NAZE32 a tam jsou motory uplne naopak. Timto mu velmi nepomuzes - spis naopak.
zzutec

#1785 Příspěvek od zzutec »

Hmm tohle přesně "třepání před vzletem" mi to dělalo, když jsem omylem mechanicky odloupnul kondík z desky. Ten kondík byl součástí obvodu gyra. Takže gyra dávala nesmyslné data.
Zjistil jsem to přes Scopes v GCS, tam to létalo jak šílené.
Pokud nevíš už čím by to mohlo být zkus se tam podívat.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“